MUNDOBASKET 2023

MundoBasket 2023: Ο άγνωστος και free-agent Ζάγκαρς που εκτόξευσε τις μετοχές του και κέρδισε το σεβασμό του Μάικ Τζέιμς

 Ο Άρτουρς Ζάγκαρς
Ο Άρτουρς Ζάγκαρς FIBA

Ο...άσημος Άρτουρς Ζάγκαρς από τη Λετονία έκλεψε τις εντυπώσεις με τις εμφανίσεις του στο MundoBasket 2023. Τι έχει κάνει στη μέχρι τώρα καριέρα του ο βραχύσωμος γκαρντ, που έκανε τον Μάικ Τζέιμς να υποκλιθεί στο ταλέντο του;

Στα 23 του χρόνια, χωρίς παραστάσεις από την EuroLeague ή το NBA, με ύψος μόλις 190 εκατοστά, αλλά περίσσιο μπασκετικό θράσος, ο Άρτουρς Ζάγκαρς κατάφερε να στρέψει πάνω του τα φώτα του MundoBasket 2023.

Ο νεαρός Λετονός γκαρντ έκανε απίθανες εμφανίσεις υπό την καθοδήγηση του Λούκα Μπάνκι, βοηθώντας την ομάδα του να φτάσει μέχρι τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι 24 πόντοι και οι 8 ασίστ του κόντρα στη Γερμανία δεν έφτασαν στη Λετονία, που έριξε την ομάδα του Γκόρντον Χέρμπερτ στα σχοινιά, αλλά ηττήθηκε εν τέλει με 81-79, αφού το σουτ που πήρε στο τέλος ο Ντάβις Μπέρτανς δεν βρήκε στόχο.

Σε έξι παιχνίδια στο τουρνουά ο Ζάγκαρς έχει 14.2 πόντους (69.2% δίποντα, 44.8% τρίποντα, 62.5% βολές), 2.3 ριμπάουντ και 6 τελικές πάσες ανά 25'5" συμμετοχής.

Οι εμφανίσεις του, δε, κατάφεραν να κάνουν μέχρι και τον Μάικ Τζέιμς να παραδεχτεί το ταλέντο του. "Το 55 παίζει μπάσκετ", έγραψε ο βραχύσωμος γκαρντ της Μονακό στο Twitter, βλέποντας τη μάχη της Λετονίας με τη Γερμανία.

Η πορεία του Ζάγκαρς

Ποιος είναι όμως ο Άρτουρς Ζάγκαρς και τι έχει κάνει στην μέχρι τώρα καριέρα του;

Από το 2017 έως και το 2022 άνηκε στην Μπανταλόνα. Με τον ισπανικό σύλλογο έκανε ντεμπούτο στις 11 Μαρτίου του 2018 στην Liga Endesa, ωστόσο, μερικούς μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, έπαθε ρήξη συνδέσμου στον αστράγαλο, που τον έφερε στο χειρουργικό κρεβάτι και εκτός δράσης μέχρι και τις αρχές Μαρτίου του 2019.

Στην Μπανταλόνα, όπου συνυπήρξε με τον Νίκο Ζήση τη σεζόν 2019-20, δεν πήρε χρόνο και ευκαιρίες. Η ισπανική ομάδα έστειλε τον Ζάγκαρς δανεικό στην Κάλεβ από την Εσθονία το 2021, ενώ αργότερα ακολούθησε την ίδια τακτική, παραχωρώντας τον στη γερμανική Μπράουνσβάιγκ.

Την περασμένη αγωνιστική περίοδο ο Ζάγκαρς αγωνίστηκε στη Λιθουανία, με τη φανέλα της Νεβέζις. Εκεί μέτρησε 15.4 πόντους, 3 ριμπάουντ, 4.4 ασίστ και 1.1 κλεψίματα κατά μέσο όρο σε 22 παιχνίδια του πρωταθλήματος.

Πλέον, κυκλοφορεί όμως ελεύθερος και όπως εύστοχα παρατήρησε η FIBA, εκτόξευσε τις μετοχές του μέσα από τις εντυπωσιακές του παραστάσεις στο MundoBasket, γεγονός που πιθανότατα θα φέρει στο δρόμο του μια ελκυστική προσφορά για την προσεχή αγωνιστική περίοδο.

Αν θέλουμε να μιλήσουμε για τα χαρακτηριστικά του, πρέπει να πούμε ότι ο Ζάγκαρς έχει μεγάλη άνεση στο να παίζει pick n roll, μπορεί να σουτάρει μετά από ντρίπλα, ενώ δεν διστάζει να πάρει το διάδρομο προς το καλάθι, ακόμα κι αν δεν έχει το μέγεθος.

Εξάλλου, η ύπαρξη της πρώτης, ακατέργαστης ύλης, είχε διαφανεί από το EuroBasket U18 που είχε γίνει το 2018 στη Ρίγα, όταν ο Ζάγκαρς είχε οδηγήσει τη Λετονία στο ασημένιο μετάλλιο, μετρώντας 18.9 πόντους, 6.3 ασίστ και 1.9 κλεψίματα στο τουρνουά, μπαίνοντας στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης.

Το SPORT24 στο Mundobasket 2023

Το Mundobasket 2023 παίζεται στο SPORT24! Δες αναλυτικά το Πρόγραμμα του Mundobasket και τα αποτελέσματα των αγώνων του Mundobasket 2023, παρακολούθησε το Mundobasket live στο Matchcenter και κάνε εγγραφή στα push notifications του SPORT24 αλλά και στο Youtube κανάλι μας για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ.

TAGS MUNDOBASKET 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ