MUNDOBASKET 2023

MundoBasket 2023, Λιθουανία: Το προφίλ της αντιπάλου της Εθνικής για την 1η αγωνιστική της φάσης των 16

Ο Γιόνας Βαλαντσιούνας
Ο Γιόνας Βαλαντσιούνας FIBA.BASKETBALL

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει το προφίλ της Λιθουανίας, την οποία αντιμετωπίζει η Εθνική Ανδρών στην 1η αγωνιστική της φάσης των 16. Το Pick and Roll του Γιοκουμπάιτις με τον Βαλαντσιούνας, τα μεγάλα κορμιά, η έλλειψη βάθους στην θέση του πόιντ γκαρντ και το “κρύψιμο” του Βαλαντσιούνας στην άμυνα. 

Η Εθνική Ανδρών έχει μπροστά της ακόμα μία πρόκληση σήμερα (1/9), αντιμετωπίζοντας την Λιθουανία (15:40, ΕΡΤ1/Novasports Start και LIVE από το SPORT24) για την πρώτη αγωνιστική του ομίλου J της φάσης των 16 του MundoBasket.

Οι Λιθουανοί ολοκλήρωσαν την 1η φάση με ρεκόρ 3-0 σε έναν - κατά γενική ομολογία - βατό όμιλο, αφού πήραν τρεις εύκολες νίκες κόντρα σε Αίγυπτο, Μεξικό και Μαυροβούνιο, μπαίνοντας με πλεονέκτημα στην επόμενη φάση, έχοντας συγκεκριμένα θετικά και αρνητικά στοιχεία.

Το SPORT24 αναλύει το προφίλ της Λιθουανίας.

Το δίδυμο Γιοκουμπάιτις - Βαλαντσιούνας και τα μεγάλα κορμιά

Ξεκινώντας από τα βασικά, η Λιθουανία είναι μία ομάδα με μέγεθος. Οι Ρόκας Γιοκουμπάιιτς και Μαργκίτις Νορμάντας - που αμφότεροι έχουν ύψος 1.94 μέτρα - είναι οι κοντύτεροι παίκτες της ομάδας, με τον Τόμας Ντίμσα (1.96 μέτρα) να είναι ο μοναδικός άλλος παίκτης της Lietuva με ύψος κάτω από 2 μέτρα!

Ο Γιοκουμπάιτις (12 πόντοι και 5.3 ασίστ μέσο όρο) είναι ο εγκέφαλος της ομάδας. Ο γκαρντ της Μπαρτσελόνα είναι ο μοναδικός καθαρός πόιντ γκαρντ της ομάδας και αυτός που τρέχει την πλειοψηφία των Pick and Roll της ομάδας, συνήθως με τον Γιόνας Βαλαντσιούνας (και εναλλακτικά με τον Ντονάτας Μοτιεγιούνας). Οι Λιθουανοί πάντως δίνουν μπάλες σε καταστάσεις Pick and Roll (από την θέση του σμολ φόργουορντ) στον Ίνγκνας Μπραζντέικις, ενώ αντίστοιχο ρόλο στην δεύτερη πεντάδα έχουν οι Τόμας Ντίμσα και Βάινας Καρινιάουσκας, που μοιράζονται τον ρόλο του οργανωτή.

Σημείο αναφοράς βέβαια των Λιθουανών είναι ο Βαλαντσιούνας (13.7 πόντοι και 10 ριμπάουντ μέσο όρο). Ο σέντερ των Πέλικανς παίρνει αρκετές επιθέσεις με πλάτη στο καλάθι, ενώ είναι και ο βασικός σκρινέρ της ομάδας σε καταστάσεις Pick and Roll. Δεν είναι πάντως ιδιαίτερα καλός πασέρ, έχοντας παραδοσιακά πρόβλημα σε αυτό τον τομέα.

Από εκεί και πέρα, στην δεύτερη πεντάδα - όταν ξεκινάει το ροτέισον δηλαδή - σημαίνοντα ρόλο έχει ο Μιντάουγκας Κουζμίνσκας (12.7 πόντοι και 5.3 ριμπάουντ μέσο όρο με 50% στα τρίποντα). Ο φόργουορντ της ΑΕΚ κουβαλάει στο σκοράρισμα τους Λιθουανούς όταν ξεκινάει το πρώτο ροτέισον, με το καλό Spot Up σουτ του (έπειτα από δημιουργία του Ντίμσα), αλλά και ποστάροντας. Ο Μοτιεγίουνας έχει τον ρόλο του.. Βαλαντσιούνας στην δεύτερη πεντάδα (σπάνια θα τους δει κάποιος μαζί στο παρκέ), ποστάροντας, όντας καλύτερος δημιουργός στο post.

Το τρέξιμο, τα τρίποντα, η τρύπα πίσω από τον Γιοκουμπάιτις και το τρικ στην άμυνα

Η Λιθουανία είναι μία επικίνδυνη ομάδα. Τρέχει πολύ, σουτάρει αρκετά τρίποντα (25 αγώνα) και με καλό ποσοστό (38.2%), αλλά ακόμα δεν έχει δει καλή βραδιά από τον καλύτερο σουτέρ της, αφού ο Ντίμσα σουτάρει με 15.4% από την γραμμή των 6.75 μέτρων. Είναι μία ομάδα που εκμεταλλεύεται το μέγεθός της και με αυτό προσπαθεί να καλύψει το μεγαλύτερο πρόβλημά της: Το κενό στην θέση του back up πόιντ γκαρντ.

Πίσω από τον Γιοκουμπάιτις οι Λιθουανοί έχουν δύο σούτινγκ γκαρντ, τον Ντίμσα και τον Καρινιάουσκας. Συνδυαστικά κάνουν την δουλειά, με τον Καρινιάουσκας να προσπαθεί να κατεβάσει την μπάλα ώστε να έχει ρόλο δεύτερο δημιουργού ο Ντίμσα και να μην κουραστεί.

Ενδεχομένως κόντρα στην Ελλάδα να μείνει περισσότερη ώρα στο παρκέ ο Μπραζντέικις για να βοηθήσει στην δημιουργία της δεύτερης πεντάδας. Είναι γεγονός ωστόσο ότι η πίεση στους γκαρντ των Λιθουανών πρέπει να θεωρείται δεδομένη, τόσο για να κουραστεί ο Γιοκουμπάιτις, όσο και για να οδηγηθούν σε λάθη οι Ντίμσα, Καρινιάουσκας.

Από εκεί και πέρα, καλό είναι να έχει ο κόσμος στο μυαλό του ότι συχνά οι Λιθουανοί προσπαθούν να κρύψουν στην άμυνα τόσο τον Γιοκουμπάιτις (βάζοντάς τον να μαρκάρει τον πιο “ακίνδυνο” αντίπαλο περιφερειακό) όσο - κυρίως - τους Βαλαντσιούνας και Μοτιεγιούνας. Πώς το κάνουν αυτό; Με το να τους αναθέτουν να μαρκάρουν τον αντίπαλο πάουερ φόργουορντ και όχι τον σέντερ, ώστε να μην εμπλακούν σε καταστάσεις Pick and Roll και αποτελέσουν στόχο λόγω των αργών ποδιών τους. Ο Βαλαντσιούανς συνήθως βλέπει τον Σεντεκέρσκις να μαρκάρει τον αντίπαλο σέντερ όταν ξεκινάει το παιχνίδι, ενώ ο Μοτιεγιούνας μπορεί να μαρκάρει τον αντίπαλο φόργουορντ, με τον Μπέντζιους να μαρκάρει τον αντίπαλο σέντερ.

Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό κόντρα στην Ελλάδα ο Βαλαντσιούνας να μαρκάρει τον Θανάση Αντετοκούνμπο, με τον Σεντεκέρσκις να μαρκάρει τον Παπαγιάννη, σε ένα τρικ αντίστοιχο με αυτό που έκανε η Εθνική ΗΠΑ την δεύτερη αγωνιστική, ρίχνοντας τον Τζάρεν Τζάκσον στον Θανάση.

Ένα απαιτητικό παιχνίδι

Η Λιθουανία δεν είναι μία ομάδα που τρομάζει. Έχει και αυτή χτυπητές απουσίες (Σαμπόνις, Γκιεντράιτις, Λεκαβίτσιους). Είναι όμως μία ομάδα με μέγεθος, που τρέχει, σουτάρει καλά και ποστάρει αρκετά. Κυρίως όμως είναι πειθαρχημένη, μένοντας πιστή στο πλάνο της ανεξαρτήτως κατάστασης.

Η Εθνική Ανδρών έχει δύσκολο έργο. Η νίκη όμως δεν είναι εκτός στόχου. Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η Ελλάδα θα πιέσει τον Γιοκουμπάιτις και τους άλλους γκαρντ των Λιθουανών. Θα ψάξει τρόπο να σημαδέψει τους Βαλαντσιούνας και Μοτιεγιούνας σε καταστάσεις Pick and Roll, θα χτυπήσει στα μειονεκτήματα των Λιθουανών.

Στο τέλος της ημέρας, η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να νικήσει για να προκριθεί. Λίγο-πολύ το ίδιο ισχύει και για την Λιθουανία, η οποία δύο μέρες αργότερα αντιμετωπίζει την Εθνική ΗΠΑ. Το παιχνίδι είναι τελικός και για τις δύο ομάδες. Η ένταση θα είναι δεδομένη. Η συνέχεια, στο παρκέ.

Το SPORT24 στο Mundobasket 2023

Το Mundobasket 2023 παίζεται στο SPORT24! Δες αναλυτικά το Πρόγραμμα του Mundobasket και τα αποτελέσματα των αγώνων του Mundobasket 2023, παρακολούθησε το Mundobasket live στο Matchcenter και κάνε εγγραφή στα push notifications του SPORT24 αλλά και στο Youtube κανάλι μας για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ.

TAGS MUNDOBASKET 2023 BASKETBALL ANALYSIS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ