MUNDOBASKET 2023

MundoBasket 2023, Εθνική Ανδρών: Το προφίλ της Νέας Ζηλανδίας, αντιπάλου της Ελλάδας στον τελικό πρόκρισης

Ο Σέα Λι
Ο Σέα Λι FIBA.BASKETBALL

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει το προφίλ της Νέας Ζηλανδίας, ενόψει του σημερινού (30/8, 15:40, ΕΡΤ1, Novasports Start και LIVE από το SPORT24) αγώνα των ομάδων. Η πιεστική άμυνα, το διαρκές τρέξιμο, τα καλά ποσοστά και οι παίκτες που χρειάζονται προσοχή. 

Η Εθνική Ανδρών έχει τελικό σήμερα (30/8). Η Ελλάδα αντιμετωπίζει την Νέα Ζηλανδία (30/8, 15:40, ΕΡΤ1/Novasports Start και LIVE από το SPORT24) για την 3η αγωνιστική του MundoBasket, ψάχνοντας την νίκη για να προκριθεί στην φάση των 16.

Το SPORT24 αναλύει το προφίλ των Νεοζηλανδών.

Ενέργεια και στις δύο πλευρές του παρκέ

Ξεκινώντας από τα βασικά: Η Νέα Ζηλανδία είναι μία σκληρή ομάδα. Δεν έχει τα πολύ μεγάλα κορμιά - μόλις ένας παίκτης της έχει ύψος πάνω από 2.05 μέτρα, ο ύψος 2.08 μέτρων Γιανίκ Γουέτζελ - αλλά όλοι οι παίκτες της παίζουν με ενέργεια και παλεύουν σε κάθε φάση. Αυτό δεν είναι απλώς τετριμμένο. Η συγκεκριμένη λογική αποτελεί φιλοσοφία του μπάσκετ της χώρας.

Οι Νεοζηλανδοί έχουν μία… κολεγιακή προσέγγιση στα παιχνίδια τους. Αμυντικά, πιέζουν συχνά ακόμα και σε όλο το γήπεδο. Παίζουν στο όριο του φάουλ, προσπαθούν να εξαντλήσουν τον αντίπαλο με την ενέργειά τους. Έχουν πρακτικά ροτέισον 8 παικτών, ωστόσο παρκέ πατάνε και οι 12 παίκτες, ενώ ακόμα και ο 10ος με τον 11ο παίκτη (Μπράουν και Χάρις αντίστοιχα) μένουν στο παρκέ από ένα 5λεπτο για να μην πέσει το επίπεδο ενέργειας.

Επιθετικά, η πρώτη σκέψη των Νεοζηλανδών είναι να τρέξουν. Συχνά και μετά από καλάθι θα προσπαθήσουν να διασχίσουν γρήγορα το παρκέ και να εκτελέσουν σε πρώτο χρόνο, ακόμα και από την περιφέρεια. Στα δύο πρώτα παιχνίδια τους στην διοργάνωση (κόντρα σε ΗΠΑ και Ιορδανία) σούταραν με 41.5% στα τρίποντα (11/26.5 ανά αγώνα).

Το Pick and Roll με τον Γουέτζελ, οι σουτέρ και ο Φοτού

Το δίδυμο των Σία Λι (31 χρονών, 1.84 μέτρα - 13.5 πόντοι και 7.5 ασίστ μέσο όρο) και Αϊζάια ΛεΆφα (27 χρονών, 1.88 μέτρα - 16 πόντοι με 43.8% στα τρίποντα και 3.5 ασίστ μέσο όρο) καθορίζει το παιχνίδι των Νεοζηλανδών, με τον Φλιν Κάμερον (γιο του Hall of Famer, Πέρο Κάμερον και προπονητή της ομάδας) να τους ξεκουράζει.

Οι δύο γκαρντ τρέχουν τα περισσότερα Pick and Roll - συνήθως με σκρινέρ τον Γιανίκ Γουέτζελ (11.5 πόντοι μέσο όρο), που έχει εξαιρετικά τελειώματα κοντά στο καλάθι - των “Tall Blacks”, με τον Λι να έχει περισσότερο δημιουργικό ρόλο και τον ΛεΆφα εκτελεστικό ρόλο. Το “drive and kick” (μπάσιμο και πάσα στην περιφέρεια) αποτελεί μεγάλο κομμάτι του παιχνιδιού της ομάδας, που έχει στημένους στην περιφέρεια εξαιρετικούς σουτέρ σε Spot Up καταστάσεις (σουτ από στάση) όπως ο Φιν Ντιλέινι (13 πόντοι μέσο όρο με 44.4% στα τρίποντα), ο Ρούμπεν Ντε Ράνγκι (11 πόντοι μέσο όρο με 50% στα τρίποντα) και ο Τζόρνταν Ενγκατάι (4.5 πόντοι μέσο όρο με 60% στα τρίποντα).

Μετά την επίθεση στο transition και το Pick and Roll που συχνά οδηγεί σε σουτ από την περιφέρεια, το τρίτο πλάνο των Νεοζηλανδών εστιάζει στο παιχνίδι με πλάτη του Άιζακ Φοτού (30 χρονών, 2.03 μέτρα - 7.5 πόντοι και 5 ριμπάουντ μέσο όρο). Ο Φοτού είναι ένας undersized φόργουορντ/σέντερ, όχι ιδιαίτερα αθλητικός, που όμως έχει τον τρόπο του να είναι παραγωγικός.

Ένα απαιτητικό παιχνίδι

Η Νέα Ζηλανδία δεν έχει ιδιαίτερο ταλέντο. Έχει μία αφέλεια στο παιχνίδι της, κάτι που έδειξε και στο φινάλε του αγώνα της 2ης αγωνιστικής με την Ιορδανία, όταν κόντεψε να χάσει ένα δικό της παιχνίδι. Έχει όμως ένα δικό της στυλ παιχνιδιού, το οποίο θα ακολουθήσει πιστά ανεξαρτήτως αντιπάλου. Για τους Νεοζηλανδούς δεν κάνει διαφορά αν παίζουν με την Εθνική ΗΠΑ ή την Ιορδανία. Θα ποντάρουν στα δυνατά τους σημεία και ελπίζουν να δικαιωθούν.

Το παιχνίδι είναι απαιτητικό για την Εθνική Ανδρών, κυρίως σε επίπεδο ενέργειας. Η Ελλάδα θα πρέπει να διαχειριστεί την πίεση στην μπάλα των Νεοζηλανδών, να μπορέσει να εκμεταλλευτεί την διαφορά μεγέθους, να κάνει το δικό της παιχνίδι και να μην αφήσει τους “Tall Black” να τρέξουν όσο θέλουν και να σουτάρουν ανεξέλεγκτα. Αν το κάνει αυτό, τότε θα μπορέσει και να πάρει την νίκη.

Το SPORT24 στο Mundobasket 2023

Το Mundobasket 2023 παίζεται στο SPORT24! Δες αναλυτικά το Πρόγραμμα του Mundobasket και τα αποτελέσματα των αγώνων του Mundobasket 2023, παρακολούθησε το Mundobasket live στο Matchcenter και κάνε εγγραφή στα push notifications του SPORT24 αλλά και στο Youtube κανάλι μας για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ.

TAGS MUNDOBASKET 2023 BASKETBALL ANALYSIS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ