EUROLEAGUE

Μπερτομέου: "Υπό σκέψη η αύξηση των ομάδων στα playoffs"

Ο Τζόρντι Μπερτομέου σε συνέντευξη Τύπου της EuroLeague
Ο Τζόρντι Μπερτομέου σε συνέντευξη Τύπου της EuroLeague EUROKINISSI

Στην καθιερωμένη συνέντευξή του ανήμερα του τελικού του Final Four ο Τζόρντι Μπερτομέου αναφέρθηκε στις σκέψεις για αύξηση των ομάδων στα playoffs της EuroLeague, το ενδεχόμενο μετατροπής σε κλειστή λίγκα και την σκέψη για διεξαγωγή αγώνων Σαββατοκύριακα.

Τις προάλλες ο Έτορε Μεσίνα, σε συνέντευξη του στην εκπομπή Pick N’ Roll της Cosmote TV είχε ρίξει στο τραπέζι την ιδέα (με τη διευκρίνιση ότι δεν τη διατυπώνει ως πρόταση) της αύξησης των ομάδων στα play offs της EuroLeague από οκτώ σε δώδεκα και αυτή η υπόθεση έχει όντως υπόβαθρο!

Χθες (30/5), στην καθιερωμένη συνέντευξη του ανήμερα τον τελικό του Final Four, ο Τζόρντι Μπερτομέου, απαντώντας σε ερώτηση του SPORT24 επιβεβαίωσε αυτό το ενδεχόμενο. Ο πρόεδρος της EuroLeague επιβεβαίωσε ότι αυτή η ιδέα βρίσκεται ήδη υπό μελέτη, σε συνάρτηση βεβαίως με τον αριθμό των ομάδων και τις ημερομηνίες που είναι διαθέσιμες στο καλαντάρι της διοργάνωσης.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΟΛΩΝΙΑ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΝΤΗΣ

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης Τύπου έχουν ως εξής:

Το ενδεχόμενο μετατροπής της EuroLeague σε κλειστό πρωτάθλημα: "Αυτή η συζήτηση άρχισε από την πρώτη στιγμή και συνεχίζεται εδώ και πολλά χρόνια. Προς το παρόν και δεδομένων των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η πανδημία, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η διατήρηση της σταθερότητας στις δυο διοργανώσεις μας. Το σχέδιο μιας κλειστής λίγκας δεν είναι ρεαλιστικό αυτή τη στιγμή, άλλωστε υπάρχουν τα δεκαετή συμβόλαια τύπου Α. Πάντοτε είναι καλό να υπάρχουν ανοικτά παράθυρα προς το μέλλον".

Η διεξαγωγή αγώνων τα Σαββατοκύριακα: "Πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα που δεν το έχουμε μελετήσει. Οι φίλαθλοι θα ήθελαν να συμβαίνει κάτι τέτοιο, αλλά πρέπει να τηρήσουμε τις ισορροπίες ώστε να μην υποστούν ζημιά τα εθνικά πρωταθλήματα. Δεν ξέρω τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον".

Ο αριθμός των ομάδων της EuroLeague: "Στην επόμενη μέρα, μετά την πανδημία θα δούμε πολλά καινούργια πράγματα γενικότερα στη ζωή μας. Δεν νομίζω πάντως ότι μπορούμε να έχουμε μελλοντικά περισσότερες από 18-20 ομάδες, διότι προέχουν η ποιότητα, η ισορροπία και η φερεγγυότητα της διοργάνωσης".

Το ενδεχόμενο αύξησης των ομάδων που θα συμμετέχουν στα playoffs από οκτώ σε δώδεκα: "Όντως υπάρχει μια τέτοια συζήτηση σε εσωτερικό επίπεδο αυτή τη στιγμή. Πρόκειται για μια ιδέα που τίθεται στο τραπέζι, αλλά χρειάζεται επεξεργασία, με την προοπτική της μελλοντικής αύξησης των ομάδων σε είκοσι. Το έχω συζητήσει με αρκετούς προπονητές και είναι μια προοπτική που εξαρτάται και από τη διαθεσιμότητα στο καλαντάρι μας".

Η μυστική συνάντηση των επτά συλλόγων στις 11 Απριλίου στην Αθήνα: "Δεν εξεπλάγην από αυτό το γεγονός, άλλωστε βρίσκομαι σε διαρκή επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες των ομάδων και συζητάμε για τα προβλήματα και τις λύσεις τους. Η πανδημία μας οδηγεί στη χάραξη μιας νέας στρατηγικής ώστε να αυξηθούν τα έσοδα και να καλυφθούν οι απώλειες. Οι σύλλογοι είναι μέτοχοι της διοργάνωσης και ασφαλώς μπορούν να εκφράζουν τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες και τις αγωνίες τους".

Το ενδεχόμενο της προσωπικής αμφισβήτησης του από τους συλλόγους: "Δεν ένιωσα κάτι τέτοιο. Επαναλαμβάνω ότι η διοργάνωση ανήκει στους συλλόγους και εφόσον είχαν αμφιβολίες ή διαφωνίες απέναντι στο πρόσωπο μου εδώ και 21 χρόνια, θα τις είχαν εκφράσει. Δεν αισθάνθηκα ότι δέχθηκα επίθεση λόγω αυτής της συνάντησης και επιμένω ότι οι ομάδες έχουν το δικαίωμα να μιλούν και να αποφασίζουν".

Οι φήμες κατάργησης του EuroCup: "Εξεπλάγην όταν τις άκουσα και φυσικά δεν ισχύουν. Αντιθέτως προσπαθούμε με κάθε τρόπο να ενδυναμώσουμε αυτή τη διοργάνωση που αποτελεί ένα πολύ καλό φίλτρο και ένα πεδίο εκπαίδευσης των ομάδων οι οποίες ενδέχεται μελλοντικά να προαχθούν στην EuroLeague. Έως τις 16 Ιουνίου θα έχουμε την εικόνα των είκοσι ομάδων που θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση της επόμενης σεζόν".

Το καλαντάρι της διοργάνωσης: "Λόγω των ειδικών συνθηκών, όλοι αναγκαζόμαστε να κάνουμε διάφορες προσαρμογές, ωστόσο είμαστε χαρούμενοι και υπερήφανοι, διότι ολοκληρώσαμε τη σεζόν και στις δυο διοργανώσεις".

Τα οικονομικά δεδομένα του εφετινού Final Four: "Είναι προφανές ότι η απουσία θεατών προκάλεσε μεγάλη μείωση στα έσοδα της διοργάνωσης καθ’ όλη τη σεζόν. Ο τζίρος του Final Four κυμαίνεται γύρω στα 6.000.000 ευρώ και ασφαλώς θα υπάρχει ζημιά. Ως γνωστόν, η ομάδα που κατακτά τον τίτλο εισπράττει 1.000.0000 ευρώ, ενώ έχουμε αλλάξει και τα κριτήρια με τα οποία αμείβονται οι ομάδες, ώστε να υπάρχουν μίνιμουμ έσοδα".

Η έδρα του Final Four του 2022: "Αυτό είναι ένα μεγάλο μυστικό, που δεν μπορώ να το μαρτυρήσω! Θα υπάρξουν ανακοινώσεις περίπου σε έναν μήνα".

Η υπόθεση της European Super League στο ποδόσφαιρο και η πιθανή σύνδεση ή συγγένεια με τα δρώμενα στο μπάσκετ: "Η συγκεκριμένη ιστορία επαναλαμβάνεται συχνά στο ποδόσφαιρο με τους συνασπισμούς των συλλόγων. Στην πραγματικότητα υπάρχει ένα αδιάκοπο debate. Δεν είμαι σίγουρος ότι κάτι που μπορεί να συμβεί στο ποδόσφαιρο, μπορεί να συμβεί και στο μπάσκετ, διότι υπάρχουν διαφορές σε όλα τα επίπεδα. Το ζητούμενο πάντως είναι να ισχύουν και να εφαρμόζονται οι αρχές που διέπουν τις διοργανώσεις. Kάποια πράγματα αλλάζουν, αλλά η δομή πρέπει να διατηρείται σταθερή".

Το Basketball Champions League και οι σχέσεις με τη FIBA: "Το BCL δημιουργήθηκε όταν οι ομάδες της EuroLeague αρνήθηκαν να προσχωρήσουν σε μια άλλη διοργάνωση. Αυτό το εγχείρημα δεν πέτυχε και αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές διοργανώσεις με αποτέλεσμα να επιτείνεται η σύγχυση. Εγώ επιμένω πάντοτε ότι ο κύριος στόχος μας πρέπει να είναι η σταθερότητα".

Η "απειλή" του ΝΒΑ και η αποχώρηση παικτών από τις ομάδες της EuroLeague: "Αυτό θα συμβαίνει πάντοτε. Άλλοι παίκτες θα έρχονται από το ΝΒΑ και άλλοι θα φεύγουν προς τα εκεί. Το δικό μας ζητούμενο, σε συνεργασία και με την Ένωση των παικτών, είναι να βελτιώνουμε τις συνθήκες εργασίας".

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ