BASKETBALL ANALYSIS

Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός: Το -14 της βασικής πεντάδας των "ερυθρόλευκων", τα τρίποντα του Πάρκερ που άλλαξαν τα δεδομένα και ο τιμωρός Ερνανγκόμεθ

Ο Μουσταφά Φαλ
Ο Μουσταφά Φαλ EUROKINISSI SPORTS

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την ήττα του Ολυμπιακού από την Μπαρτσελόνα. Τα τρίποντα του Πάρκερ που άλλαξαν την άμυνα του Ολυμπιακού, το -14 της βασικής πεντάδας και ο καθοριστικός Ερνανγκόμεθ.

Ο Ολυμπιακός δεν τα κατάφερε στην Βαρκελώνη. Οι “ερυθρόλευκοι” πάλεψαν, επέστρεψαν από το -15, αλλά τελικά ηττήθηκαν με 86-78 από την Μπαρτσελόνα για την 20η αγωνιστική της EuroLeague.

Με ρεκόρ 11-9 η ομάδα του Πειραιά ισοβαθμεί πλέον με την Μονακό στην 7η θέση και θέλει την νίκη αύριο (12/1) κόντρα στην Μπασκόνια για να πατήσει πιο γερά στα πόδια του.

Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την ήττα των “ερυθρόλευκων”.

Τα τρίποντα του Πάρκερ άλλαξαν την αμυντική προσέγγιση του Ολυμπιακού

Σύμφωνα με το Hudl Instat, η Μπαρτσελόνα είναι η 3η ομάδα στην EuroLeague στις επιθέσεις που δίνει στους ψηλούς της στο Pick and Roll, αλλά και τρίτη σε πόντους ανά κατοχή σε τέτοια κατάσταση. Έχοντας (και) αυτό υπόψη, ο Ολυμπιακός ξεκίνησε το παιχνίδι έχοντας στο μυαλό του να μαρκάρει το Pick and Roll της Μπαρτσελόνα παίζοντας Flat (ο ψηλός έμενε πίσω), ενώ έβαζε έναν τρίτο παίκτη - που βρισκόταν στις 45 μοίρες - να πάει προς την μπάλα και να κλείσει χώρους (Jump to the Ball). Αυτό το γεγονός ήταν που έκανε παράγοντα στον αγώνα τον Τζαμπάρι Πάρκερ (21 πόντοι με 3/5 τρίποντα).

Η Μπαρτσελόνα διάβασε την άμυνα του Ολυμπιακού και βρήκε μαζεμένα ελεύθερα σουτ του Αμερικανού φόργουορντ, ο οποίος ξεκίνησε το ματς με 13 γρήγορους πόντους. Ο άλλοτε NBAερ βρισκόταν σε μία πάσα απόσταση από τους συμπαίκτες του και το μόνο που είχε να κάνει ήταν να εκτελέσει όταν έπαιρνε την πάσα, εκμεταλλευόμενος τις βοήθειες του Πίτερς στο Pick and Roll. Ιδού ένα παράδειγμα:

Ο Σατοράνσκι παίζει Pick and Roll με τον Βέσελι. Ο Φαλ μένει πιο πίσω, ενώ ο Πίτερς ετοιμάζεται να κλείσει προς τα μέσα. Ο Πάρκερ βρίσκεται στις 45 μοίρες.

Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός: Το -14 της βασικής πεντάδας των "ερυθρόλευκων", τα τρίποντα του Πάρκερ που άλλαξαν τα δεδομένα και ο τιμωρός Ερνανγκόμεθ
PRINTSCREEN

Ο Σατοράνσκι τραβάει την άμυνα του Ολυμπιακού πάνω του και πασάρει στον Πάρκερ.

Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός: Το -14 της βασικής πεντάδας των "ερυθρόλευκων", τα τρίποντα του Πάρκερ που άλλαξαν τα δεδομένα και ο τιμωρός Ερνανγκόμεθ
PRINTSCREEN

Ο Πάρκερ ευστοχεί σε τρίποντο.

Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός: Το -14 της βασικής πεντάδας των "ερυθρόλευκων", τα τρίποντα του Πάρκερ που άλλαξαν τα δεδομένα και ο τιμωρός Ερνανγκόμεθ
PRINTSCREEN

Ο Πάρκερ επηρέασε το ματς. Η άμυνα του Ολυμπιακού υποχρεώθηκε να εστιάσει πάνω του. Ο Αμερικανός όμως είχε πλέον ρυθμό και έκανε ζημιές με πολλούς τρόπους. Ιδού το Shot Chart του.

Το Shotchart του Τζαμπάρι Πάρκερ κόντρα στον Ολυμπιακό
Το Shotchart του Τζαμπάρι Πάρκερ κόντρα στον Ολυμπιακό MIGUEL ANGEL POLO/VALENCIA BASKET/HUDL INSTAT

Ιδού και οι τρόποι που σκόραρε:

Η φόρα με την οποία μπήκε ο Πάρκερ στο παρκέ έφερε νέα δεδομένα στο παιχνίδι. Οι Καταλανοί είχαν ρυθμό. Το χειρότερο ωστόσο για τον Ολυμπιακό ήταν ότι η βασική του πεντάδα (Γουόκαπ, Κάναν, Παπανικολάου, Πίτερς, Φαλ), αυτή που συνήθως τον κουβαλάει στα παιχνίδια, ηττήθηκε κατά κράτος από τους βασικούς της Μπαρτσελόνα. Σύμφωνα με το Hudl Instat, η αρχική πεντάδα των “ερυθρόλευκων” είχε -14 στο σύστημα +/-, το χειρότερό της την φετινή σεζόν. Ο δε Φαλ είχε μάλιστα -20 στο σύστημα +/-, με τους Καταλανούς να τον σημαδεύουν συνεχώς.

Η προσαρμογή στην άμυνα του Ολυμπιακού, η ανατροπή, το τίμημα και η τιμωρία από τον Ερνανγκόμεθ

Ο Ολυμπιακός προσαρμόστηκε από την 2η περίοδο κι έπειτα. Εφάρμοσε πιο συχνά την λογική των αλλαγών - κυρίως στα Pick and Roll της Μπαρτσελόνα που γινόντουσαν στην κορυφή της ρακέτας, όχι τόσο στις 45 μοίρες. Έγινε πιο σκληρός. Την ίδια στιγμη, η ταυτόχρονη παρουσία των Πάρα και Ντα Σίλβα στις θέσεις των φόργουορντ έπνιξε τις αποστάσεις των Καταλανών.

Η άμυνα του Ολυμπιακού έγινε πιο κλειστή, η πρόσβαση στην ρακέτα ήταν δύσκολη. Ο Ολυμπιακός πήγε και σε κάποια σχήματα που δεν έχει ξαναπάει (όπως αυτό με τους Γουίλιαμς-Γκος, ΜακΚίσικ, Μπραζντέικις, Σίκμα, Μιλουτίνοβ) για να χτυπήσει το μέγεθος των Καταλανών. Αυτό έφερε το ματς σε ισορροπία. Για τους Καταλανούς, τα λεπτά που συνυπήρξαν στο παρκέ οι Ντα Σίλβα και Πάρα ήταν καταστροφικά, κάτι που φαίνεται από το -9 που είχαν πεντάδες με αυτούς τους δύο στο παρκέ. Ο Ντα Σίλβα είχε -8 και ο Πάρα -15 στο σύστημα +/-.

Η Μπαρτσελόνα χρειάστηκε μία ολόκληρη περίοδο για να βρει λύσεις. Στο τρίτο δεκάλεπτο ωστόσο προσαρμόστηκε. Χτύπησε τις αλλαγές του Ολυμπιακού με πάσα μέσα στο καλάθι. Κυρίως όμως έκανε τον Ολυμπιακό να πληρώσει το τίμημα για την επιλογή του, με το βασικό όπλο μίας ομάδας που αντιμετωπίζει άμυνα με αλλαγές: Τα επιθετικά ριμπάουντ. Οι Καταλανοί είχαν 11 επιθετικά ριμπάουντ και ο Ολυμπιακός 14 αμυντικά. Ανανέωσαν δηλαδή σχεδόν τις μισές επιθέσεις τους.

Ο Ερνανγκόμεθ (16 πόντοι, 5 ριμπάουντ - τα 4 επιθετικά) ήταν αυτός που έκανε την μεγαλύτερη ζημιά, είτε ποστάροντας κοντύτερους αντιπάλους, είτε παίρνοντας επιθετικά ριμπάουντ που “πλήγωσαν” τον Ολυμπιακό, με τους Καταλανούς να ξεφεύγουν στο σκορ με 15 πόντους. Ο Ολυμπιακός ήταν σε δύσκολη θέση.

Η τελική αντεπίθεση και το φινάλε

Ο Ολυμπιακός δεν τα παράτησε. Βρήκε λύσεις. Η άμυνά του τον κρατούσε ακόμα στο παιχνίδι. Χρειαζόταν απλώς μία ώθηση στην επίθεση, που ήρθε από τους Πίτερς και Γουίλιαμς-Γκος. Οι “ερυθρόλευκοι” πήγαν το ματς στον πόντο. Έβγαλαν μαζεμένες καλές άμυνες. Δεν μπόρεσαν όμως να πετύχουν το σουτ που χρειαζόντουσαν. Στα τελευταία δευτερόλεπτα, είδαν την Μπαρτσελόνα να τους πληγώνει όπως τους πλήγωνε σε όλο το ματς:

Με το σκορ στο 81-78, ο Κάλινιτς σκόραρε σε κατάσταση ένας με έναν μπροστά στον Φαλ με σουτ από την κορυφή για το 83-78. Με τους “ερυθρόλευκους” να έχουν κάνει αλλαγές, ο Κάναν βρέθηκε να μαρκάρει τον Ερνανγκόμεθ, με τον Ισπανό να πηγαίνει για το επιθετικό ριμπάουντ και να κερδίζει το φάουλ και άρα μία νέα επίθεση στην Μπαρτσελόνα.

Στην κρίσιμη επίθεση της Μπαρτσελόνα οι Κάναν και Γουίλιαμς-Γκος μπερδεύτηκαν μεταξύ τους στις αλλαγές στα σκριν. Αυτό έβγαλε τον Σατοράνσκι ελεύθερο στην περιφέρεια, ο οποίος με τρίποντο κλείδωσε την νίκη των Καταλανών.

Μπορούσε την νίκη, πρέπει να κοιτάξει το επόμενο παιχνίδι

Σε ένα εκτός έδρας ματς κόντρα στην Μπαρτσελόνα, που ο Ολυμπιακός βρέθηκε στο -15, η βασική του πεντάδα έβγαλε -14 στο σύστημα +/-, ο Γουόκαπ -18 και ο Φαλ -20, οι “ερυθρόλευκοι” βρήκαν τον τρόπο να μείνουν το παιχνίδι και να φτάσουν κοντά σε μία σπουδαία νίκη. Αυτό πρέπει να πιστωθεί στην ομάδα. Από την άλλη πλευρά όμως, είναι Ιανουάριος, ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην 7η θέση και έχει πει ήδη αρκετές φορές ότι έφτασε κοντά στην πηγή σε κάποια παιχνίδια και τελικά δεν ήπιε νερό. Υπάρχει ακόμα χρόνος, η EuroLeague έχει ακόμα 14 αγωνιστικές. Ο Ολυμπιακός όμως πρέπει σιγά-σιγά να παίρνει παιχνίδια σαν αυτό.

Πολλοί μπορούν να πουν πολλά για αυτά που συνέβησαν στο παιχνίδι. Σε όλα όμως υπάρχει απάντηση. Μπορεί κάποιος να σταθεί στα ελεύθερα τρίποντα της Μπαρτσελόνα. Οι Καταλανοί όμως είναι η ομάδα που παίρνει τα περισσότερα σουτ στην EuroLeague σε καταστάσεις Catch and Shoot (σουτ από στάση), άρα τα δημιουργεί αυτά τα σουτ έτσι κι αλλιώς. Μπορεί κάποιος να πει ότι η άμυνα με αλλαγές έφερε επιθετικά ριμπάουντ. Η προηγούμενη αμυντική προσέγγιση των “ερυθρόλευκων” όμως έφερε τα σουτ του Πάρκερ.

Κάποιος μπορεί να σταθεί σε πρόσωπα, στο αγαπημένο… παιχνίδι όλων των φιλάθλων. Να πει ότι κάποιος παίκτης έπρεπε να παίξει περισσότερο. Όλα όμως είχαν εξήγηση όταν έγιναν. Από το γεγονός ότι ο αρνητικός Φαλ έπαιξε περισσότερο από τον Μιλουτίνοβ επειδή ο Σέρβος δεν έχει ρυθμό εδώ και καιρό, μέχρι τον λόγο που ο Γιώργος Μπαρτζώκας έκλεισε το ματς στην περιφέρεια με την τριάδα των Γουίλιαμς-Γκος (καλύτερος δημιουργός του Ολυμπιακού στο Pick and Roll), Κάναν (καλύτερος σουτέρ της ομάδας) και ΜακΚίσικ (καλύτερος παίκτης των "ερυθρόλευκων" στο ένας με έναν). Όλα είναι πιο εύκολα να ειπωθούν μετά το παιχνίδι.

Στο τέλος της ημέρας, ο Ολυμπιακός πάλεψε, ανέτρεψε τα δεδομένα και τελικά λύγισε στην Βαρκελώνη από την Μπαρτσελόνα. Η EuroLeague όμως είναι αμείλικτη. Δεν υπάρχει χρόνος για να μένεις πίσω, ειδικά σε μία διαβολοβδομάδα. Ίσως μοιάζει βαρύ να το πει κάποιος, αλλά ο αυριανός (12/1) αγώνας με την Μπασκόνια μοιάζει πλέον με must win για τους “ερυθρόλευκους”. Αν ηττηθούν στην Βιτόρια, τότε θα υπάρχει πρόβλημα γιατί θα χρειαστούν υπερβάσεις στην συνέχεια. Ο Ολυμπιακός δεν έχει άλλη επιλογή από το να κοιτάξει απλώς το επόμενο παιχνίδι του.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ