BASKETBALL ANALYSIS

Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός: Οι 25 πόντοι από ασίστ του Σλούκα, ο "καυτός" Λαρεντζάκης και ο ρόλος του Μπόλομποϊ

Ο Κώστας Σλούκας με αντίπαλο τον Τόμας Σατοράνσκι
Ο Κώστας Σλούκας με αντίπαλο τον Τόμας Σατοράνσκι INTIME

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπαρτσελόνα. Ο Σλούκας που κουβάλησε δημιουργικά τους “ερυθρόλευκους”, ο καθοριστικός Μπόλομποϊ και ο Λαρεντζάκης που έλυσε τον γρίφο στο τέλος.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε ιδανικά στην EuroLeague. Οι "ερυθρόλευκοι" πραγματοποίησαν εξαιρετική εμφάνιση κόντρα στην Μπαρτσελόνα μέσα στην Βαρκελώνη και πήραν μία μεγάλη νίκη με 70-80, δείχνοντας τα “δόντια” τους.

Ο Ολυμπιακός έδειξε χαρακτήρα. Άντεξε στην πίεση των Καταλανών, πόνταρε στο μέγεθος που έχει σε κάθε θέση, είδε τον Σλούκα να τον κρατάει δημιουργικά και να δείχνει ότι βρηκε τον ιδανικό συμπαίκτη στο πρόσωπο του Μπόλομποϊ και στο τέλος απόλαυσε τον Λαρεντζάκη σε ρόλο εκτελεστή.

Το SPORT24 παρουσιάζει με την βοήθεια του InStat Scout το πώς έφτασαν οι “ερυθρόλευκοι” στην νίκη.

Οι Σλούκας - Γουόκαπ και ο ρόλος του Μπόλομποϊ

Σε ένα παιχνίδι που το σουτ μετά από ντρίμπλα έμοιαζε με είδος προς εξαφάνιση και για τις δύο ομάδες (μόλις 6 πόντοι σε 12 κατοχές σε Pick and Roll που επιχείρησε σουτ ο χειριστής της μπάλας για τον Ολυμπιακό, 6 πόντοι σε 9 κατοχές αντίστοιχα για την Μπαρτσελόνα), ο Ολυμπιακός είχε την τύχη να διαθέτει στο ρόστερ του δύο παίκτες που μπορούσαν να δουν μία φάση μπροστά: Τον Κώστα Σλούκα και τον Τόμας Γουόκαπ.

Οι δύο γκαρντ είχαν μαζί 14 ασίστ (9 ο Σλούκας και 5 ο Γουόκαπ), με τον Ολυμπιακό να παίρνει συνολικά 38 από τους 80 πόντους του χάρη στην δική τους δημιουργία. Σχεδόν το 50% των πόντων της ομάδας δηλαδή ήρθαν από ασίστ των δύο γκαρντ του. Ο Σλούκας όμως ήταν στην πραγματικότητα αυτός που καθόρισε τις εξελίξεις στον τομέα της δημιουργίας.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο διεθνής γκαρντ μοίρασε συνολικά 25 πόντους με τις 9 ασίστ του, ενώ είχε και +14 στο σύστημα +/-, το οποίο ήταν το καλύτερο ανάμεσα στους συμπαίκτες του. Παράλληλα ωστόσο είναι πλέον σαφές ότι στο πρόσωπο του Τζόελ Μπόλομποϊ βρήκε τον παίκτη που έψαχνε στο Pick and Roll.

Ο έμπειρος ψηλός τελείωσε τον αγώνα με 12 πόντους και 7 ριμπάουντ. Ήταν αυτός που έστηνε τα Pick and Roll με τον Σλούκα και τον Γουόκαπ. Ο λόγος που είναι πολύτιμος ωστόσο δεν είναι τόσο ότι ρολάρει δυναμικά στο καλάθι και πηδάει ψηλά. Ο λόγος που είναι ξεχωριστός είναι ότι μπορεί να κάνει το λεγόμενο “Short Roll”, όπου μένει στα 4 μέτρα μετά το σκριν και είτε κάνει χουκ, είτε μπορεί να πασάρει στην περιφέρεια (όπως έκανε σε μία φάση στην 4η περίοδο, βρίσκοντας ελεύθερο σουτ στον Λαρεντζάκη).

Ο Μπόλομποϊ δεν είναι τρομερός πασέρ. Είναι όμως αρκετά καλός πασέρ για να εξασφαλίζει μία καλή κυκλοφορία της μπάλας, δημιουργώντας κατάστασεις για τους συμπαίκτες του, κάτι που φάνηκε στην Βαρκελώνη.

Η άμυνα του Μπόλομποϊ και το +13 των Βεζένκοβ-Πίτερς

Στην πραγματικότητα βέβαια, είναι σαφές ότι ο Μπόλομποϊ ήταν αυτός που καθόρισε - μαζί με τον Γουόκαπ και τον Παπανικολάου - τις εξελίξεις στην άμυνα. Με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να αποφασίζει από νωρίς να παίξει με αλλαγές στην άμυνα - αφού δεν φοβόταν το Post Up παιχνίδι των Καταλανών από την στιγμή που απουσίαζε ο Μίροτιτς - ο άλλοτε παίκτης της ΤΣΣΚΑ ήταν καθοριστικός με τον τρόπο που αμυνόταν στην περιφέρεια.

Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Μπόλομποϊ είχε defensive rating 70.59 πόντους (πόντοι που δέχεται ανά 100 κατοχές η ομάδα του με αυτόν στο παρκέ). Με εξαίρεση τον ΜακΚίσικ που είχε μόλις 50 πόντους στην αντίστοιχη κατηγορία (αλλά σε μόλις 4 λεπτά συμμετοχής) κανείς άλλος δεν είχε χαμηλότερο νούμερο.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Παράλληλα όμως, υπάρχει μία ακόμα λεπτομέρεια που έκανε την διαφορά για τον Ολυμπιακό. Η ταυτόχρονη χρησιμοποίηση των Πίτερς και Βεζένκοβ. Σύμφωνα με το InStat Scout οι δύο πάουερ φόργουορντ του Ολυμπιακού συνυπήρξαν στο παρκέ για συνολικά 15 λεπτά. Σε αυτό το διάστημα ο Ολυμπιακός είχε +13 στο σύστημα +/-.

Τα σχήματα με αυτούς τους δύο στο παρκέ στις θέσεις των φόργουορντ δίνουν στον Ολυμπιακό έναν σπάνιο συνδυασμό: Καλές αποστάσεις στην επίθεση και μέγεθος στην άμυνα. Καθόλου τυχαία, μερικές από τις καλύτερες στιγμές των “ερυθρόλευκων” ήρθαν με αυτούς τους δύο στο παρκέ. Έχει γίνει μεγάλη κουβέντα για το γεγονός ότι συνυπάρχουν καλά στην θέση του πάουερ φόργουορντ. Το βασικό όμως είναι ότι μπορούν να παίξουν και μαζί.

Ο Λαρεντζάκης και το ψηλό σχήμα που κλείδωσε την νίκη

Ο Ολυμπιακός έχτισε την διαφορά του στο παιχνίδι με την πεντάδα των Σλούκα, Κανααν, Παπανικολάου, Βεζένκοβ και Μπόλομποϊ στην 3η περίοδο, όταν εγκλώβισε την Μπαρτσελόνα. Ήταν όμως ο Λαρεντζάκης αυτός που κλείδωσε την νίκη, δίνοντας το κάτι διαφορετικό στην τέταρτη περίοδο.

Με την Μπαρτσελόνα να είναι από ένα σημείο κι έπειτα υποχρεωμένη να κλείνει όλο και περισσότερο την άμυνά της προς τα μέσα για να αντιμετωπίσει το Pick and Roll του Σλούκα με τον Μπόλομποϊ, ήταν ο Λαρεντζάκης ήταν αυτός που βρήκε τα ελεύθερα σουτ έπειτα από καλή κυκλοφορία της μπάλας και έκοψε τα πόδια των Καταλανών, με τους "ερυθρόλευκους" να παίζουν εκείνη την στιγμή με τρία γκαρντ (Σλούκας, Γουόκαπ, Λαρεντζάκης) στο πλευρό των Πίτερς και Μπόλομποϊ.

Στο τέλος, με την Μπαρτσελόνα να σημαδεύει τον κουρασμένο Σλούκα στην άμυνα, ο Γιώργος Μπαρτζώκας έβαλε την τελευταία πινελιά του στο παρκέ: Μία πεντάδα με Γουόκαπ, Λαρεντζάκη, Πίτερς, Βεζένκοβ και Μπόλομποϊ (κάποια στιγμή αντικαταστάθηκε από τον Μπλακ). Μία πεντάδα δηλαδή με αρκετό μέγεθος για να παιδέψει τους Καταλανούς στην άμυνα, με τον Γουόκαπ να κλέβει μπάλες, ενώ στην επίθεση είχε τρεις παίκτες να ανοίγουν το γήπεδο (Λαρεντζάκης, Πίτερς, Βεζένκοβ) μην αφήνοντας την Μπαρτσελόνα να κλείσει χώρους με το δικό της μέγεθος κάτω από το καλάθι. Ήταν τότε που ήρθαν δύο ακόμα τρίποντα του Λαρεντζάκη για να κλειδώσουν την νίκη.

Μία τεράστια νίκη και τα καλά σημάδια

Είναι νωρίς για πανηγυρισμούς. Απομένουν ακόμα άλλες 33 αγωνιστικές στην κανονική περίοδο της EuroLeague. Δεν γίνεται όμως να μην αναφέρει κάποιος ότι ο Ολυμπιακός πήρε μία τεράστια νίκη, ενώ έδειξε και εξαιρετικά σημάδια στο μόλις 3ο επίσημο παιχνίδι της σεζόν - και πρώτο με αυτή την σύνθεση με 7 ξένους στην 12αδα.

Το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός νίκησε σε ένα παιχνίδι που πήρε ελάχιστα στο εκτελεστικό κομμάτι από τους παίκτες που σουτάρουν μετά από ντρίμπλα (Σλούκας, Κάνααν) και την κολώνα του στην επίθεση (Φαλ), λέει πάρα πολλά για τον τρόπο που έχει χτιστεί η ομάδα. Για το πώς έχει πλέον περισσότερες επιλογές στην επίθεση χάρη στην άμεση χημεία που βρήκαν οι Μπόλομποϊ και Σλούκας και το πώς ανοίγει το γήπεδο ο ο Πίτερς. Και, κυρίως, για το πώς ο Μπόλομποϊ και ο Μπλακ έδωσαν άμεσα στο κάτι παραπάνω στην άμυνα.

Το ημερολόγιο δείχνει 8 Οκτωβρίου. Η σεζόν έχει ακόμα άλλους 8 μήνες μπάσκετ. Το πρώτο δείγμα του Ολυμπιακού όμως ήταν εξαιρετικό. Η συνέχεια θα έχει πολύ ενδιαφέρον.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ