BASKETBALL ANALYSIS

Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός: Ο Κούριτς, το +19 και η αξία της παρουσίας ενός σουτέρ σε μία ομάδα

Ο Κάιλ Κούριτς σε αγώνα της Μπαρτσελόνα
Ο Κάιλ Κούριτς σε αγώνα της Μπαρτσελόνα PHOTO CREDITS: JOAN VALLS / NURPHOTO VIA AFP

Ο Κάιλ Κούριτς είχε μόλις 9 πόντους στην νίκη της Μπαρτσελόνα επί του Ολυμπιακού. Ήταν όμως ο αφανής ήρωας των Καταλανών, όπως δείχνει το +19 στον δείκτη +/- του αγώνα. Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout.

Ο Ολυμπιακός έφτασε μία ανάσα από ένα σπουδαίο “διπλό” στην έδρα της Μπαρτσελόνα, πέφτοντας μαχόμενος στην παράταση (79-78), με τον Κώστα Σλούκα να αστοχεί στο τελευταίο σουτ.

Ήταν μία τιτάνια προσπάθεια των “ερυθρόλευκων” κόντρα σε ένα από τα φαβορί της EuroLeague. Και ήταν μία προσπάθεια που έμεινε στην μέση επειδή στο παρκέ βρέθηκε ένας παίκτης που έμελλε να αλλάξει τα δεδομένα του αγώνα: Ο Κάιλ Κούριτς.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Κοιτάζοντας κάποιος ξερά τους αριθμούς του Κάιλ Κούριτς βλέπει 9 πόντους με 1/2 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 4/4 βολές, 5 ριμπάουντ και 2 ασίστ σε 28 λεπτά συμμετοχής. Όχι ακριβώς εντυπωσιακά νούμερα. Υπάσχει όμως ένας άλλος αριθμός που λέει όλη την αλήθεια για αυτά που έκανε ο σουτέρ της Μπαρτσελονα: Το +19 που σύμφωνα με το InStat Scout είχε στον δείκτη +/-. Για να γίνει σαφές τι κατάφερε ο Κούριτς, ας εξηγηθεί λίγο καλύτερα: Σε ένα παιχνίδι που η Μπαρτσελόνα νίκησε με έναν πόντο διαφορά, σημείωσε 19 πόντους περισσότερους από τον Ολυμπιακό όταν στο παρκέ βρισκόταν ο Κούριτς! Πώς έγινε όμως αυτό;

Έκανε το ματς άνω-κάτω

Ο Ολυμπιακός έκανε ένα εξαιρετικό πρώτο ημίχρονο στην Βαρκελώνη, πηγαίνοντας στα αποδυτήρια προηγούμενος με 27-32. Οι Καταλανοί δεν μπορούν να βάλουν σουτ, δεν έχουν δημιουργία, παίζουν συνεχώς κοντά στο καλάθι. Η έναρξη της τρίτης περιόδου όμως τους βρήκε με μία αλλαγή στην πεντάδα: Ο Κούριτς πέρασε στην θέση του Νάιτζελ Χέιζ-Ντέιβις. Το παιχνίδι δεν θα ήταν ποτέ ξανά ίδιο.

Ο Αμερικανός ήταν αυτός που σημείωσε το πρώτο τρίποντο των Καταλανών, μειώνοντας σε 30-34 σε μία off screen κατάσταση. Μία φάση αργότερα, στήνει το Πικ εν Ρολ με τον Μπράντον Ντέιβις, προκαλεί αλλαγή στα σκριν και πασάρει στον Αμερικανό, με την εξέλιξη της φάσης να βρίσκει τελικά τον Νίκολα Μίροτιτς να σουτάρει ελεύθερος, αφού ο Ολυμπιακός έδωσε βοήθεια στον Ντέιβις και κάνε το σκορ 33-34. Δύο φάσεις αργότερα, ο Κούριτς είναι αυτός που κάνει σκριν στον Μίροτιτς και τον βγάζει φάτσα με το καλάθι για το 39-34. Μερικές φάσεις αργότερα, με το σκορ στο 49-47, βγάζε την έξτρα πάσα για το τρίποντο του Χίγκινς (52-47) και στην επόμενη φάση, με τον Λαπροβίτολα να στήνει ένα Πικ εν Ρολ με τον Οριόλα κάνει ενα fake screen στον Ισπανό, οι Λαρεντζάκης και Φαλ μπερδεύονται και ο Λαπροβίτολα σκοράρει για το 55-47. Μπορεί να μην φαινόταν συνέχεια, αλλά ο Κούριτς ήταν πάντα εκεί σε κάθε καλή φάση των Καταλανών.

Σύμφωνα με το InStat Scout, η Μπαρτσελόνα σκόραρε 5 πόντους από ασίστ του Κούριτς (ένα τρίποντο ο Χίγκινς και ένα λέι-απ ο Μίροτιτς έπειτα από off screen δράση με τον Αμερικανό), αλλά και 4 πόντους από σκριν που έκανε ο Κούριτς (2 πόντους ο Χίγκινς και άλλους 2 ο Μίροτιτς). Κοινώς, ενώ ο Κούριτς σημείωσε 9 πόντους, πρόσφερε άλλους 9 πόντους στην ομάδα του.

Ένας σουτέρ αλλάζει πάντα τα δεδομένα

Όταν μία ομάδα έχει έναν εξαιρετικό σουτέρ πολλοί στέκονται στο πώς αυτός βελτιώνει τις αποστάσεις. Ένας σουτέρ όμως δεν απειλεί μόνο όταν παίρνει την μπάλα. Απειλεί ακόμα περισσότερο πριν την πάρει, γιατί κάνει μία ολόκληρη άμυνα να ασχολείται μαζί του. Οι σουτέρ συχνά είναι οι καλύτεροι σκρινέρ τόσο πάνω στην μπάλα όσο και μακριά από αυτή, αφού οι αντίπαλοι συχνά κάνουν αλλαγές για να μην τους αφήσουν να σουτάρουν. Ο Κούριτς είναι ένας από τους κορυφαίους σουτέρ στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα όμως είναι τρομερός σκρινέρ μακριά από την μπαλα και καλός πασέρ. Και είναι τα δύο τελευταία στοιχεία που έκαναν άνω-κάτω το παιχνίδι.

Η παρουσία του Κούριτς έδωσε επιλογές στην Μπαρτσελόνα. Υπήρξαν πολλές ακόμα φάσεις που δημιουργήθηκε μις-ματς επειδή ο Ολυμπιακός χρειάστηκε να κάνει αλλαγή σε σκριν μακριά από την μπάλα που εμπλεκόταν ο Αμερικανός για να μην τον αφήσει να σουτάρει. Ο Κούριτς δεν σκόραρε απλώς. Ήταν αυτός που ξεκλείδωσε και τον Μίροτιτς, αφού τον απελευθέρωσε.

Ο Ολυμπιακός έκανε μία σπουδαία προσπάθεια

Όλα αυτά δεν αλλάζουν στο ελάχιστο ότι ο Ολυμπιακός ήταν πράγματι εξαιρετικός. Οι “ερυθρόλευκοι” έβγαλαν την Μπαρτσελόνα από το παιχνίδι της, την ζόρισαν, την έφτασαν στα όριά της, είδαν τους Σλούκα, Λαρεντζάκη και Ντόρσεϊ να βάζουν μεγάλα σουτ. Δέχθηκαν μόλις 79 πόντους και έφτασαν ένα ριμπάουντ και ένα σουτ μακριά από την νίκη.

Στο τέλος της ημέρας, μία ομάδα δεν μπορεί να ελέγξει τα πάντα. Τακτικά ο Ολυμπιακός έκανε ένα εξαιρετικό παιχνίδι. Κόντρα σε μία ομάδα με το βάθος της Μπαρτσελόνα όμως, αρκεί μία παράμετρος για να αλλάξει τα δεδομένα. Στον αγώνα των δύο ομάδων, αυτή η παράμετρος ήταν ο Κούριτς. Ο άνθρωπος που έκανε άνω-κάτω το ματς όπως μόνο ένας σουτέρ κλάσης μπορεί να κάνει.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ