EUROLEAGUE

Μόναχο 1989: Ο Άρης... βεβαίως-βεβαίως

Μόναχο 1989: Ο Άρης... βεβαίως-βεβαίως

Ο Τάκης Ευσταθίου ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων για το Euroleague Greece και γράφει για το φάιναλ-φορ του 1989 που έγινε στο Μόναχο.

Του Τάκη Ευσταθίου

Επειδή έγινε πολύς ντόρος φέτος με την επιλογή αντιπάλου από τη Ρεάλ, κάτι ανάλογο συνέβη και πριν από 25 χρόνια. Μάλιστα τότε η απόφαση του Άρη να επιλέξει αντίπαλο στο δεύτερο φάιναλ φορ του κυπέλλου πρωταθλητριών, πάρθηκε με δημοκρατικές διαδικασίες.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης συγκέντρωσε τους παίκτες του πριν από τον τελευταίο αγώνα του ομίλου με τη Σκαβολίνι για να αποφασίσουν αν προτιμούν την τρίτη ή την τέταρτη θέση. Έτσι κι αλλιώς θέμα πρόκρισης δεν υπήρχε μιας κι αυτή είχε εξασφαλιστεί. Παρότι οι «κίτρινοι» είχαν χάσει στον όμιλό τους δύο φορές από την Μακάμπι, προτίμησαν την «ομάδα του λαού» για αντίπαλό τους στον ημιτελικό κι έτσι έχασαν στο Πέζαρο για να αποφύγουν (ως τέταρτοι) την Μπαρτσελόνα.

Για 36 λεπτά η επιλογή δικαίωνε τον Άρη, αφού είχε στριμώξει στα σχοινιά την Μακάμπι και ήταν υπερβολικό για την κακή στιγμή που έκρινε τον αγώνα, να του χρεωθεί σαν τιμωρία το γεγονός ότι μπήκε στη διαδικασία της επιλογής.

Μόναχο 1989: Ο Άρης... βεβαίως-βεβαίως

Οι όροι του ρινγκ έχουν την κυριολεξία τους, γιατί σ΄αυτό το φάιναλ φορ ο Γάννης Ιωαννίδης αποφάσισε να τονώσει την αυτοσυγκέντρωση των παικτών του με την παρουσία ενός δασκάλου πολεμικών τεχνών. Τον ενσωμάτωσε στην αποστολή για το Μόναχο, αλλά ο «καρατέκα» Κώστας Ραφαηλίδης αποδείχθηκε παραφωνία και επέστρεψε άρον άρον στη Θεσσαλονίκη.

Πάντως την αυτοσυγκέντρωσή τους οι παίκτες την έχασαν στο πιο κρίσιμο σημείο. Ο αείμνηστος Κέβιν Μαγκί προσπαθούσε να εκνευρίσει τον Βασίλη Λυπηρίδη και στην αντίδραση του Νίκου Φιλίππου επενέβη ο Παναγιώτης Γιαννάκης για να ζητήσει τα ρέστα από τον Αμερικανό. Αυτό ήταν. Το μυαλό των πρωταθλητών Ελλάδας χάλασε και μετά τη διακοπή η Μακάμπι κατάφερε να φέρει το παιχνίδι στα μέτρα της και να νικήσει.

Όλα τα πλάνα του Ιωαννίδη, να μείνει άφθαρτος ο μοναδικός ψηλός Γκρέγκ Γουίλτζερ, πήγαν περίπατο. Η Μπαρτσελόνα που έχασε στον άλλο ημιτελικό από τα τρομερά παιδιά της Γιουγκοπλάστικα, έγινε εύκολη λεία στον μικρό τελικό από τον Άρη, που πέτυχε ένα βήμα παραπάνω σε σχέση με την πρώτη του παρουσία στη Γάνδη.

Πιο ώριμος αυτή τη φορά, προσπάθησε να αποφύγει τους νεοπλουτισμούς και τις αλλαζονικές συμπεριφορές που του στοίχισαν στο πρώτο φαϊναλ φορ κι αυτή τη φορά πήγε στο Μόναχο με τον τίτλο του αουτσάιντερ. Αν και στην πραγματικότητα αουτσάιντερ ήταν η Γιουγκοπλάστικα του Μάλκοβιτς, που άφησε άφωνη όλη την Ευρώπη με το ολοκληρωτικό μπάσκετ που έπαιζε και τους Κούκοτς – Ράτζα να δίνουν άλλη διάσταση στο τουρνουά.

Τι άλλο θυμάμαι από το φάιναλ φορ του 1989; Τη κακή ψυχολογική κατάσταση του Νικ Γκάλη, μετά τον ημιτελικό «χάσαμε την μεγάλη ευκαιρία», έλεγε και τη συνέντευξη Τύπου του Μιζράχι που εξαπέλυσε βολές εναντίον του Ιωαννίδη. «Δεν αξίζει τη θέση του προπονητή του Άρη γιατί με απείλησε και με αποκάλεσε μαφιόζο». Ο «ξανθός» έπνεε τα μένεα για τον πρόεδρο της Μακάμπι και επέμενε «δεν παίρνω τίποτα πίσω απ΄ αυτά που είπα». Όλα είχαν αρχίσει από την παραμονή του φαίναλ φορ όταν έγινε θέμα με το χρώμα, αφού και οι δύο ήθελαν να φορέσουν τις κίτρινες φανέλες.

Μόναχο 1989: Ο Άρης... βεβαίως-βεβαίως

«Πόσα θέλεις να σου δώσουμε για να μας αφήσεις να φορέσουμε τις κίτρινες» είπε ο Ιωαννίδης και αφού πέρασε το δικό του, ο Μιζράχι τον έβγαλε από το ρούχα του «Καλά, φόρα τις κίτρινες και θα φας 20 πόντους στο κεφάλι».

Την εκδίκησή του ο «ξανθός» την πήρε στον τελικό, όταν πανηγύρισε τη νίκη της Γιουγκοπλάστικα επί της Μακάμπι και ήξερε ότι είχε βάλει το χεράκι του. Γιατί το προηγούμενο βράδυ, ο Σούμποτιτς του διεμήνυσε ότι Μάλκοβιτς ήθελε να ανταλλάξουν απόψεις για την Μακάμπι. Κι άλλο που δεν ήθελε ο Ιωαννίδης, για να έχει παρέα στα θρυλικά ολονύχτιά του στο λόμπι του ξενοδοχείου.

Α, μια που είπα για λόμπι θυμήθηκα και τον «βεβαίως – βεβαίως», τον Ελληνάρα που ακολουθούσε σε όλη την Ευρώπη τον Άρη και πουλούσε ηλεκτρονικά σε χαμηλές τιμές. Ήταν κάτι σαν τον Ξηντάρα, για τους παλαιότερους συναδέλφους,. Είχε μαζί του όλα τα προσπέκτους, διάλεγες και τα παραλάμβανες στο αεροδρόμιο. Ό, τι και να τον ρωτούσες «βεβαίως – βεβαίως» σου απαντούσε. Αξέχαστες στιγμές.

Ημιτελικοί

Μακάμπι-Άρης: 99-86

Μακάμπι (Σερφ): Σιμς 10, Ντάνιελ 5, Μέρσερ 5, Λίπιν 2, Κατζ, Τζάμσι 28, Μαγκί 29, Κοέν, Μπάρλοου 20

Άρης (Ιωαννίδης): Γκάλης 21, Γιαννάκης 25, Λυπηρίδης 2, Σούμποτιτς 22, Ρωμανίδης, Φιλίππου, Κατσούλης 4, Γουίλτζερ 12

Γιουγκοπλάστικα-Μπαρτσελόνα: 87-77

Γιουγκοπλάστικα (Μάλκοβιτς): Σρετένοβιτς 5, Περάσοβιτς 4, Παβίτσεβιτς 9, Κούκοτς 24, Σόμπιν 4, Τάμπακ 2, Ιβάνοβιτς 21, Ράτζα 18.

Μπαρτσελόνα (Ρενέσες): Χιμένεθ 14, Κόστα 5, Σιμπίλιο 15, Σολοθάμπαλ 7, Κρέσπο 5, Γουέιτερς, Νόρις 15, Σαν Επιφάνιο 16

Μικρός τελικός

Άρης-Μπαρτσελόνα: 88-71

Άρης (Ιωαννίδης): Γιαννάκης 22, Γκάλης 37, Σούμποτιτς 16, Κατσούλης 8, Γουίλτζερ 2, Λυπηρίδης 3, Ρωμανίδης, Δοξάκης

Μπαρτσελόνα (Ρενέσες): Σολοθάμπαλ 6, Σαν Επιφάνιο 7, Σιμπίλιο, Νόρις 18, Γουέιτερς 7, Χιμένεθ 17, Κόστα 5, Κρέσπο 6, Μπαντ 2, Σολέρ 3

Τελικός

Γιουγκοπλάστικα-Μακάμπι: 75-69

Γιουγκοπλάστικα (Μάλκοβιτς): Σρετένοβιτς 7, Ιβάνοβιτς 12, Κούκοτς 18, Σόμπιν 11, Ράτζα 20, Περάσοβιτς 1, Παβίτσεβιτς 4, Τάμπακ 2.

Μακάμπι Τελ Αβίβ (Σερφ): Λίπιν 2, Τζάμσι 25, Μπάρλοου 13, Μαγκί 10, Μέρσερ 10, Σιμς 9, Ντάνιελ.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ