ΜΠΑΓΕΡΝ

Λάσο: "Ο Ομπράντοβιτς είναι ένας και μοναδικός"

Λάσο: "Ο Ομπράντοβιτς είναι ένας και μοναδικός"
ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ / INTIME SPORTS

Ο Πάμπλο Λάσο παραχώρησε μεγάλη συνέντευξη στη Σερβία και αποθέωσε τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, αναφέρθηκε στον Άλεξ Φέργκιουσον, μίλησε για το βεβαρυμένο προγράμμα αγώνων, παραλλήλισε τους παίκτες με τα αυτοκίνητα και ανέδειξε ότι οι προπονητές πρέπει να έχουν και εκπαιδευτικό ρόλο για τους νεαρούς αθλητές.

Μεγάλη συνέντευξη παραχώρησε στη Σερβία και στο Mozzart ο Πάμπλο Λάσο, με τον προπονητή της Μπάγερν να αναφέρεται τόσο στον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, όσο και στην φετινή Παρτίζαν, πριν την αναμέτρηση των δύο ομάδων για την 26η αγωνιστική της EuroLeague (8/2, 21.30, LIVE από το SPORT24)

Τόνισε ότι βρίσκονται στο παρελθόν “οι εποχές του Σερ Άλεξ Φέργιουσον που παρέμεινε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για 30 χρόνια”, παρομοίασε τα αυτοκίνητα με τους παίκτες και δεν παρέλειψε να σταθεί στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ως προπονητής.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Πάμπλο Λάσο:

Για την φετινή πορεία της Μπάγερν: "Στη EuroLeague η ομάδα στέκεται πολύ καλά. Το μοναδικό πρόβλημα είναι ότι μας λείπουν οι νίκες. Ήρθαμε πολύ κοντά στο να κερδίσουμε σε κάποια ματς, αλλά δεν τα καταφέραμε. Αν σκεφτώ μόνο τα αποτελέσματα, είμαι λιγότερο ικανοποιημένος, από όσο θα έπρεπε να είμαι. Αλλά επαναλαμβάνω ότι με ενθαρρύνει το γεγονός ότι είμαστε πολύ ανταγωνιστικοί και πήραμε κάποιες νίκες σε σημαντικά ματς”.

Για την προσαρμογή του στη Μπάγερν: “Όταν έρχεσαι σε ένα τέτοιο περιβάλλον, είναι πολλά τα πράγματα που πρέπει να προσέξεις. Αυτό σημαίνει ότι θα βρίσκεσαι από την πρώτη μέρα στο ίδιο μήκος κύματος με τους ανθρώπους του κλαμπ; Όχι. Αυτό είναι φυσιολογικό. Η Μπάγερν θα πρέπει να προσαρμοστεί στον Πάμπλο Λάσο και ο Πάμπλο Λάσο στη Μπάγερ. Όλα αυτά που με έκαναν να υπογράψω το συμβόλαιο είναι ακόμα εδώ. Η γενικότερη ιδέα, το πρότζεκτ, η ομάδα, η προοπτική, το πόσο μακριά μπορούμε να πάμε. Όλα αυτά είναι ακόμα εδώ. Όλα αυτά είναι σπουδαία για εμένα"

Για τη δουλειά του προπονητή: "Αύριο είσαι εδώ, μεθαύριο μπορεί να είσαι σε άλλο μέρος. Είναι κάτι που κανείς μας δεν μπορεί και δεν πρόκειται να ελέγξει. Απλά είναι καθήκον μας να το αποδεχτούμε ως γεγονός. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ιδέες μου αλλάζουν, γιατί είναι πάντα ίδιες και ξεκάθαρες. Δεν είναι πια η εποχή του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ο οποίος πέρασε σχεδόν 30 χρόνια στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι προπονητές αλλάζουν πιο συχνά τώρα, όπως και οι παίκτες, όλα είναι μέρος της δουλειάς. Γι' αυτό είμαι πολύ χαρούμενος που το όραμά μου για την Μπάγερν δεν έχει αλλάξει"

Για τον Ομπράντοβιτς: "Πρώτα από όλα, ως προπονητής, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς σημείωσε τους ίδιους πόντους με τον Λάσο, τον Σφαιρόπουλο, τον Μπλατ... Όλοι βάλαμε ίδιους πόντους, μηδέν (σ.σ γέλια). Ο Ζελίκο είναι ο ένας, είναι μοναδικός. Το έχει αποδείξει. Είχα το προνόμιο να με καθοδηγήσει στη Ρεάλ και ήμουν πολύ χαρούμενος, γιατί κάθε εκπαίδευση ήταν σαν ένα μικρό σχολείο από έναν μεγάλο δάσκαλο. Αν μιλούσα για αυτόν τώρα, δεν θα τον έβλεπα ως προπονητή, αλλά ως φίλο. Είμαι πολύ περήφανος γι' αυτό. Όποτε έρχομαι στο Βελιγράδι, τον προσκαλώ και πηγαίνουμε για φαγητό. Φυσικά θα μιλήσουμε και για μπάσκετ, αλλά το κάνουμε σαν φίλοι.

Αυτό που τον κάνει σπουδαίο προπονητή είναι ότι αναγνωρίζει το ταλέντο των παικτών του και ότι ξέρει πώς να τους συνδυάζει όλους σε μια ποιοτική ομάδα. Έμαθα πολλά για αυτό κατά τη διάρκεια του χρόνου που με προπονούσε στη Ρεάλ. Έχω παρακολουθήσει όλη την καριέρα του. Η επιρροή του στην Παρτιζάν είναι τεράστια. Με όλο τον σεβασμό, η Παρτιζάν πριν από τον Ζέλικο δεν ήταν αυτό που είναι σήμερα. Ο Ζέλικο έχει μεγάλη επιρροή στην ομάδα και του εύχομαι καλή τύχη στη δουλειά του"

Για τον Βλάντιμιρ Λούτσιτς: “Θυμάμαι τον Λούκα από την εποχή που έπαιζε στην Ισπανία και πριν από την Παρτιζάν. Είναι ο ηγέτης μας, αρχηγός. Έλειπε για πολύ καιρό και ξέραμε πόσο σημαντικό ήταν να τον φέρουμε πίσω στην ομάδα. Ξέρεις τι του είπα πρώτα όταν ήρθα; “Αυτή η αστεία ιστορία ότι είσαι τεσσάρι τελείωσε. Θα παίξεις στη θέση σου". Γιατί; Γιατί κατά τη γνώμη μου είναι ένα καθαρό "τρία". Φυσικά, μπορεί να παίζει στο τέσσερα και οποιαδήποτε άλλη θέση στο γήπεδο, γιατί είναι μαχητής και πάντα θα κάνει τα πάντα για να κερδίζει η ομάδα, αλλά η φυσική του θέση είναι στο "τρία"”

Για το βεβαρυμένο πρόγραμμα των αγώνων: “Το πρόγραμμα μας αναγκάζει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον στο οποίο οι παίκτες πρέπει να παίξουν καλά σε περισσότερα παιχνίδια από ό,τι πρέπει. Αυτό είναι μέρος της δουλειάς μας.

Βλέπω τους μπασκετμπολίστες σαν αυτοκίνητα. Για να κινηθεί ένα αυτοκίνητο, πρέπει να του βάλεις καύσιμα. Για τους μπασκετμπολίστες, το καύσιμο είναι η προπόνηση. Αν οδηγείς το αυτοκίνητό σου κάθε μέρα, μπορεί να αρχίσει να μη λειτουργεί σωστά λόγω της υπερβολικής χρήσης. Αν μένουν στο γκαράζ διαρκώς, πάλι θα έχουν πρόβλημα. Αν και δεν είναι εύκολο για τους προπονητές, πρέπει να κρατήσουμε μια ισορροπία. Απλώς πρέπει να συνηθίσουμε σε αυτό το πρόγραμμα. Είναι παρόμοιο για όλους”

Για το σενάριο να ενταχθεί στη διοργάνωση ομάδα από το Ντουμπάι: Δεν είμαι κάποιος που μπορεί να αποφασίσει για τέτοια πράγματα, αλλά μπορώ να εκφράσω τη γνώμη μου. Είμαστε ήδη σε μια κατάσταση όπου τα παιδιά παίζουν σχεδόν 100 παιχνίδια το χρόνο. Αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Εάν έχετε 365 ημέρες και 100 παιχνίδια σε ένα έτος, αυτό σημαίνει ότι παίζεται κάθε τρεις μέρες. Ανησυχώ για το οι παίκτες είναι έτοιμοι να το αντιμετωπίσουν. Δεν έχουν χρόνο για ξεκούραση, για προπόνηση, για τους εαυτούς τους. Δεν ξέρω αν είναι καλή λύση για το μπάσκετ να προσθέτει περισσότερα παιχνίδια σε αυτό το πρόγραμμα. Φυσικά, ο κόσμος θέλει να βλέπει θέαμα, αλλά δεν ξέρω. Ίσως είμαι ρομαντικός, οπότε θέλω το θέαμα που έχουμε να είναι πολύ καλό”

Για τους νεαρούς παίκτες: Όταν μιλάμε για νεαρούς παίκτες, δεν βάζουμε ένα σημαντικό πράγμα στο τραπέζι. Σήμερα, όλα τα παιδιά είναι προσκολλημένα στο κινητό τους. Ο κόσμος έχει αλλάξει, οι νεαροί παίκτες έχουν αλλάξει και πρέπει να το αποδεχτούμε. Πρέπει να τους καθοδηγήσουμε, να τους βοηθήσουμε να γίνουν καλύτεροι, αυτή είναι η δουλειά του προπονητή. Εμείς ως προπονητές θα πρέπει να είμαστε και δάσκαλοι κατά κάποιο τρόπο”

Για τη περίπτωση που οι προπονητές δεν μπορούν να κάνουν τις μεταγραφές που θέλουν: "Είναι απλό, αν δεν μπορείς να βρεις έναν παίκτη, κάποιος πρέπει να τον φτιάξει. Εσύ, ως προπονητής, είσαι αυτός που πρέπει να το κάνει. Αν ο παίκτης δεν θέλει να παίξει για σένα, τότε εσένα θυμούνται που δεν μπόρεσες να τον φέρεις στην ομάδα σου. Ως προπονητής πρέπει να κάνεις τα πάντα, για να πείσεις αυτόν τον παίκτη ότι πρέπει να μείνει μαζί σου, να είναι σε θέση να εξελίσσεται βήμα-βήμα”

TAGS ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ