ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

Κλέφτες θα γίνουν ο Φασούλας με τον Βράνκοβιτς;

Κλέφτες θα γίνουν ο Φασούλας με τον Βράνκοβιτς;
EUROKINISSI

Ο Νόα Χόρκλερ έριξε επτά τάπες στον αγώνα ΑΕΚ - Άρης και ο Βασίλης Σκουντής κρίνει σκόπιμο να αποκαταστήσει την Ιστορία!

Έκανε, λέει, ο Νόα Χόρκλερ επτά τάπες στον αγώνα του Άρη με την ΑΕΚ το περασμένο Σάββατο στο ΟΑΚΑ. Με γεια του, με χαρά του και μπράβο του!

Μπράβο του, επτά φορές μπράβο στο παλικάρι, αλλά, διάβολε, και τον Παναγιώτη Φασούλα, και τον Στόικο Βράνκοβιτς και τον Άντονι Κουκ και τον Μάικ Σμρεκ και τον συχωρεμένο (εδώ και μια εβδομάδα) Ανατόλι Ζουρπένκο μανούλα τους γέννησε!

Και μανούλα τους γέννησε και δαύτους και δεν κατούρησαν στο πηγάδι για να διαλανθάνουν της αναφοράς, της προσοχής, του σεβασμού και της μνημόνευσης τους!

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Θαρρείτε πως βγάζω θυμό;

Ναι, βγάζω!

Τον βγάζω αυτόν τον θυμό, διότι στο αφιέρωμα της ιστοσελίδας του ΕΣΑΚΕ στα ρεκόρ κοψιμάτων στα χρονικά του Πρωταθλήματος, ναι μεν αναφέρεται η επίδοση των 10 τέτοιων του Βράνκοβιτς, αλλά "με την απαραίτητη σημείωση ότι αυτά δεν είναι επίσημα στατιστικά του Πρωταθλήματος".

Η παρακαταθήκη του Γαλάνη

Πριτς που δεν είναι!

Και γιατί δεν είναι, παρακαλώ επίσημα στατιστικά του Πρωταθλήματος, όλα αυτά που ανάγονται σε παρελθόντα χρόνο και πάντως πριν από την ίδρυση της λίγκας, τη σεζόν 1992-93;

Μπρίκια κολλούσε ο Κώστας Γαλάνης (Galanis Sports Data) που υπήρξε πιονιέρος σε αυτή την υπόθεση, μας παρέδωσε έναν ανεκτίμητο πλούτο στατιστικής και συν τοις άλλοις συνεχίζει να κάνει εξαιρετικά την ίδια δουλειά;

Εν πάση περιπτώσει, καταλαγιάζω την τσατίλα μου και αφού ο ΕΣΑΚΕ αφήνει στην απ’ έξω τα ρεκόρ των παλιών μεγάλων μπλοκέρ, σπεύδω να τους αποκαταστήσω εγώ!

Πεδουλάκης: "Ο Φασούλας μας έκανε κομπλεξικούς"

Πρώτα απ’ όλα, το απόλυτο ρεκόρ σε τάπες στα χρονικά του ελληνικού Πρωταθλήματος ανήκει στον Παναγιώτη Φασούλα, ο ο οποίος έχει στο ενεργητικό του τις τέσσερις καλύτερες επιδόσεις σε αυτή την κατηγορία που υπήρξε άλλωστε η σπεσιαλιτέ του και όπως έλεγε και ο Θεόδωρος Ροδόπουλος, εκείνη την εποχή, "κανείς σε όλη την Ευρώπη δεν είναι σαν αυτόν"!

Κανείς ίσως και σε ολόκληρο τον κόσμο και τούτο, όπως θα διαπιστωθεί παρακάτω, δεν ενέχει στοιχεία υπερβολής, άλλωστε όπως αυτοσαρκάσθηκε εκείνη την εποχή ο Αργύρης Πεδουλάκης, "οι τάπες του Φασούλα μάς έχουν κάνει να φοβόμαστε να σουτάρουμε και γίναμε όλοι μας κομπλεξικοί"!

Οι δείκτες του ρολογιού μένουν σταματημένοι στις 19 Νοεμβρίου του 1988, στο "Παλέ ντε σπορ" της Θεσσαλονίκης, όπου ο ΠΑΟΚ νίκησε τον Σπόρτιγκ με 123-92, χοροστατούντος του "Πάνι", ο οποίος πέτυχε triple-double figure με 29 πόντους, 19 ριμπάουντ και 15 τάπες!

Τα πέντε triple - double figures

Μιας και το ‘φερε η κουβέντα σε μια εποχή που ο πολύς κόσμος δεν ήξερε τι είναι αυτά τα διαολεμένα τα triple-double figures ο "Spiderman" τα είχε για τσιγάρα με τον πρωινό καφέ του!

Πέντε τέτοια διέπραξε στην καριέρα του!

Στο Νο 2 των επιδόσεων του βρίσκονται οι 13 τάπες στις 15 Οκτωβρίου του 1988 (ΠΑΟΚ-Πανιώνιος 105-75, με 18 πόντους και 18 ριμπάουντ), ενώ δυο φορές έριξε από 11: στις 29 Οκτωβρίου 1988 (ΠΑΟΚ- Απόλλων Πατρών 116-84) με 20 πόντους και 18 ριμπάουντ και στις 16 Φεβρουαρίου 1991 (ΠΑΟΚ-Ηρακλής 101-66) με 12 πόντους και 19 ριμπάουντ.

Το πενταρέ του συμπληρώνεται από τα 10 κοψίματα που έκανε στις 19 Ιανουαρίου 1991 (ΠΑΟΚ- Περιστέρι 105-67) μαζί με 18 πόντους και 14 ριμπάουντ.

Τον λες και... ψιλοκαλό, έτσι δεν είναι;

Πίσω από τον Φασούλα ακολουθεί ο Στόικο Βράνκοβιτς, μάλιστα δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου ένα ματς στο οποίο κονταροχτυπήθηκαν στο Αλεξάνδρειο και επί σαράντα λεπτά στις δυο ρακέτες άστραφτε και βρόνταγε.

Τάπα εσύ, τάπα εγώ και δεν συμμαζεύεται!

Ο Λάντσμπεργκερ είδε τον ουρανό σφοντύλι

Τη μεγαλύτερη νίλα απ’ όλα τα θύματα του Φασούλα πάντως την υπέστη ο Μαρκ Λάντσμπεργκερ και επ’ αυτού έχω να καταθέσω και μια προσωπική μαρτυρία πρώτα ως αυτήκοος και εν συνεχεία ως αυτόπτης μάρτυς...

Στην πρεμιέρα του Πρωταθλήματος της Α1, στις 15 Οκτωβρίου του 1988, ο ΠΑΟΚ υποδεχόταν τον Πανιώνιο και έτυχε να μεταδίδω το ματς...

Διέμενα στο ξενοδοχείο "Ολύμπια" και κάποια στιγμή είδα και άκουσα τον Βλάντο Τζούροβιτς να έχει τραβήξει σε μια γωνία του σαλονιού τον Μαρκ Λάντσμπεργκερ και να του κάνει σεμινάριο και βιντεοπαιδεία για τους κινδύνους που ελλόχευε το αντάμωμα του με τον Φασούλα.

Ο καραφλός δις πρωταθλητής του ΝΒΑ με τους Λέικερς (1980, 1982) δεν έδωσε μεγάλη σημασία σε αυτά περί των οποίων τον ορμήνευε και τον προειδοποιούσε ο Τζούροβιτς...

Κακό του κεφαλιού του, διότι προϊούσης της νυκτός είδε τον ουρανό σφοντύλι και ήταν αυτός που "έφαγε" τις περισσότερες από τις 13 τάπες1

Υπήρξε τίμιος πάντως και όταν τον ρώτησα τι συνέβη μου απάντησε ότι "τέτοιο πράγμα δεν το έχω ξαναδεί ποτέ στη ζωή μου".

Ο Λι Αβραμίδης, ο Καστρινάκης και το χάρισμα του timing

Ο Φασούλας έγραψε ιστορία με τις τάπες του, ανοίγοντας ένα κεφάλαιο που δεν περιελάμβανε πολλές σελίδες, καθόσον ο μόνος δεινός μπλοκέρ στο παρλεθόν ήταν ο Λι Αβραμίδης, που γεννήθηκε στις ΗΠΑ , έπαιξε για πέντε χρόνια στη ΧΑΝΘ και μολονότι είχε μπόι μόλις 1μ.95 πήδαγε στο Θεό και ήταν φόβητρο για κάθε αντίπαλο του, στην αμυντική μηχανή του Ροδόπουλου.

Λίγο αργότερα, ερχόμενος από τις ΗΠΑ, εμφανίσθηκε ο Γιώργος Καστρινάκης στον Ολυμπιακό και εν συνεχεία η σκυτάλη πέρασε στον Φασούλα, που εκτός από το ύψος, την ταχύτητα και την έκρηξη διέθετε σπάνιο χάρισμα στο timing που αποτελεί προαπαιτούμενο για έναν μεγάλο μπλοκέρ.

Κύλησε ο τέντζερης και βρήκε τον Στόικο

Η υπόθεση "τάπα" μυθοποιήθηκε στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του ’80, όταν κύλησε ο τέντζερης του Φασούλα και βρήκε τα καπάκια του Στόικο Βράνκοβιτς (Άρης, Παναθηναϊκός), του επονομαζόμενου "Ελικόπτερο" Εντγκαρ Τζόουνς (Παναθηναϊκός, Άρης), του Αντονι Κουκ (ΠΑΟΚ), του Μάικ Σμρεκ (Δάφνη) και του Ανατόλι Ζουρπένκο.

Στην εν Ελλάδι καριέρα του ο Βράνκοβιτς "έγραψε" τέσσερις επιδόσεις με δέκα τάπες, μία με τον Άρη και τρεις με τον Παναθηναϊκό, σημειώνοντας τρία triple-double figures.

Αυτό το γαϊτανάκι άρχισε στις 21 Οκτωβρίου 1989 (Έσπερος - Άρης 70-112) με 17-10-10, συνεχίσθηκε στις 23 Ιανουαρίου 1993 στο ντέρμπι αιωνίων (Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 69-56) με 4-19-10 και στις 14 Φεβρουαρίου 1993 και μάλιστα σε ήττα 63-56 (Άρης - Παναθηναϊκός 63-56) με 13-14-10 για να καταλήξει στις 6 Μαρτίου 1993 (Παναθηναϊκός - Περιστέρι 90-69) με 12-24-10.

Τα δεκάρια του Κουκ και του Σμρεκ και το εννιάρι του Ζουρπένκο

Στις 29 Ιανουαρίου 1994 (Παναθηναϊκός - Πανιώνιος 79-77) ο Βράνκοβιτς έριξε εννέα τάπες, μια επίδοση την οποία ισοφάρισε ο Ανατόλι Ζουρπένκο στις 13 Δεκεμβρίου 1998 στο ματς Παπάγου - ΑΕΚ 66-70.

Α, για να μην το ξεχάσω: ο Κροάτης σέντερ έχει ρίξει 10 τάπες και σε αγώνα της Ευρωλίγκας, στις 8 Φεβρουαρίου 2001, με την Φορτιτούντο Μπολόνια εναντίον της Τσιμπόνα, στο Ζάγκρεμπ!

Σε αυτή τη λίστα βρίσκονται επίσης ο Αμερικανός Αντονι Κουκ με 21-17-10 στις 2 Δεκεμβρίου 1989 (ΠΑΟΚ - Σπόρτιγκ 113-62) και ο Καναδός Μάικ Σμρεκ στις 10 Οκτωβρίου 1992 (Δάφνη - Λάρισα 93-83) με 17-15-10.

Τα κατοπινά χρόνια και από καταβολής του πρωταθλήματος του ΕΣΑΚΕ έχουν καταγραφεί 27 επιδόσεις παικτών με τουλάχιστον επτά τάπες και σε αυτό κλαμπ εισήλθε το Σάββατο ο Χόρκλερ.

Οι 17 τάπες του Ελμορ Σμιθ και οι 15 του Μπολ και του Σακίλ

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τώρα...

Στο Νο 1 στα χρονικά του ΝΒΑ βρίσκεται ο Ελμορ Σμιθ ο οποίος στις 28 Οκτωβρίου 1973 στον αγώνα των Λέικερς με τους Μπλέιζερς έριξε... 17 φιστίκια!

Εκείνες τις μέρες ο επονομαζόμενος «Rejector» (Απορριπτής) βρισκόταν σε διαρκή... λίμπιντο καθόσον έκοψε 55 σουτ μέσα σε μια εβδομάδα!

Πίσω από τον Σμιθ στοιχίζονται με 15 τάπες ο Μανούτε Μπολ δυο φορές (το 1986 και το 1987 με τους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς) και ο Σακίλ Ο'Νιλ επίσης με 15 στις 20 Νοεμβρίου του 1993 με τους Μάτζικ κόντρα στους Νετς...

Εκείνο το βράδυ ο "Μεγάλος Αριστοτέλης" είχε μια πολύ φορτωμένη ατζέντα, διότι εκτός από τις 15 τάπες, σκόραρε 24 πόντους και κατέβασε 28 ριμπάουντ!!!

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ