MUNDOBASKET 2023

Ιτούδης: "Δεν υπάρχουν γούρια και παγούρια, υποσχεθήκαμε ότι δεν θα παρατήσουμε έτσι το παιχνίδι"

Ιτούδης: "Δεν υπάρχουν γούρια και παγούρια, υποσχεθήκαμε ότι δεν θα παρατήσουμε έτσι το παιχνίδι"
EUROKINISSI

Η Εθνική Ανδρών πήρε τη νίκη στον "τελικό" απέναντι στη Νέα Ζηλανδία, προκρίθηκε στην επόμενη φάση του MundoBasket 2023 και ο Δημήτρης Ιτούδης μίλησε μετά το τέλος του παιχνιδιού σχολιάζοντας την αναμέτρηση.

Η Εθνική Ανδρών επικράτησε της Νέας Ζηλανδίας με 83-74 και έκλεισε τη θέση της στη φάση των "16" του MundoBasket 2023, όπου θα αντιμετωπίσει τη Λιθουανία και το Μαυροβούνιο.

Ο προπονητής του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, Δημήτρης Ιτούδης, μίλησε μετά το τέλος του παιχνιδιού για την πρόκριση της ελληνικής ομάδας, τόνισε ότι δεν υπάρχουν... γούρια και παγούρια αναφορικά με τα τάιμ άουτ που ζήτησε, ενώ δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στην Λιθουανία που θα είναι ο πρώτος αντίπαλος της Εθνικής στην επόμενη φάση.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Ομοσπονδιακός τεχνικός:

"Οι δεξιόχειρες δημιουργοί που έχουν μας δημιούργησαν ρήγματα. Αυτό που είδαμε ήταν η πίστη και η αυταπάρνηση. Αντιμετωπίσαμε λάθος την αντίδρασή μας στο pick and roll εκεί. Το καταλάβαμε αυτό και τα γκαρντ μας και ο Παπαγιάννης που είχε περισσότερο χρόνο συμμετοχής στο "5".

Αντιληφθήκαμε ότι πρέπει να σταματήσουμε το δεξί χέρι της δημιουργίας τους. Θεωρώ ότι αυτό που είδα στα αποδυτήρια αλλά και στο δεύτερο ημίχρονο ήταν η πίστη και η αυταπάρνηση, ότι δεν θα παρατήσουμε έτσι το παιχνίδι. Το υποσχεθήκαμε αυτό.

Ο Λάρυ ήταν νευρικός στο πρώτο ημίχρονο, αλλά ήταν πολύ ουσιαστικός στο δεύτερο. Είχαμε το Ιωάννη πολύ καλό, μπήκε ο Παπανικολάου στο παιχνίδι.

Η ομάδα δεμένη και βρήκαμε τις λύσεις, μην ξεχνάμε ότι κάναμε ένα 51-31 στο δεύτερο ημίχρονο. Το +7 στο τρίτο δεκάλεπτο μας έκανε να καταλάβουμε ότι αυτή ήταν η σωστή άμυνα και η σωστή προσέγγιση.

Τα ρήγματα που μας δημιούργησαν στο πρώτο ημίχρονο σε σχέση με εκείνα που δεν μας δημιούργησαν στο δεύτερο είναι η ουσία. Πρέπει να βρούμε μέσα από το χρονόμαετρο καταστάσεις ανισορροπίας της άμυνας γιατί είμαστε πολύ καλοί στο close out και παίζουμε με αυταπάρνηση και έξτρα πάσα. Αυτό το έδειξε η ομάδα στα φιλικά, θέλουμε να δώσουμε την έξτρα πάσα, οπότε πρέπει να βρούμε δημιουργία μέσα από το χρονόμετρο το κάναμε και αυτό".

Αναφορικά με το rotation που έγινε: "Σήμερα έπαιξαν όλοι και έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Και ο Δημήτρης Μωραΐτης που ήρθε βαθιά από τον πάγκο έκανε πράγματα. Με την Αμερική έπρεπε να διαχειριστούμε το παιχνίδι όσον αφορά τον χρόνο συμμετοχής. Δεν είναι τυχαίο ότι στο τρίτο και τέταρτο δεκάλεπτο η Εθνική είχε να δώσει πράγματα, είχε πόδια, είχε σθένος.

Η προετοιμασία που έκαναν οι παίκτες με τους γυμναστές και όλα αυτά τα στοιχεία. H Νέα Ζηλανδία έπαιξε παράταση και εμείς διαχειριστήκαμε ένα παιχνίδι. Δεν θέλαμε να χάσουμε προφανώς, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, να δούμε τι μπορούμε να κερδίσουμε από κάθε παιχνίδι, ακόμη κι αν το χάσεις. Οπότε μίκρυνε το rotation γιατί αυτό επιτάσσει η στιγμή και η κατάσταση".

Για την Λιθουανία, η οποία αποτελεί τον επόμενο αντίπαλο: "Είναι επιτυχία της Ελληνικής Ομοσπονδίας και του ελληνικού μπάσκετ που είναι σε ένα ακόμη Παγκόσμιο, είναι επιτυχία που προκρίνεται από αυτή τη φάση. Δεν περιμένουμε την αποτυχία του άλλου για να δώσουμε συγχαρητήρια στην δική μας Εθνική. Τηρουμένων των αναλογιών θεωρώ ότι είναι μία επιτυχημένη προσπάθεια έως τώρα.

Σε αυτό το γήπεδο οι ΗΠΑ και η Λιθουανία έπαιξαν το καλύτερο μπάσκετ. Η Λιθουανία είναι μία ομάδα η οποία έχει σχεδόν τον ίδιο κορμό, χρόνια παίζουν τα παιδιά στην ίδια ομάδα, με τον ίδιο προπονητή, με τους ίδιους συνεργάτες. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να να είμαστε ουσιαστικοί στον τρόπο σκέψης του παιχνιδιού. Τώρα έχουμε μία επιπλέον μέρα να αναλύσουμε δεδομένα και να ξεκουράσουμε κάποιους αθλητές".

Για τα τάιμ άουτ που ζήτησε στο δεύτερο ημίχρονο και αν το έκανε για γούρι: "Δεν υπάρχουν γούρια και παγούρια. Εκείνη τη στιγμή ζητάω το τάιμ άουτ για να έχω δική μου την κατοχή σε περίπτωση που σκοράρουν. Οι παίκτες άρχισαν να πέφτουν στις ανάσες τους. Τους έδωσε κάποια έξτρα αναπνοή, κερδίσαμε κάποια αμυντικά ριμπάουντ που μας έδωσαν το σθένος να συνεχίσουμε. Το πρώτο ταιμ άουτ που παίρνω μετά είναι σε εύστοχο καλάθι της Νέας Ζηλανδίας".

Το SPORT24 στο Mundobasket 2023

Το Mundobasket 2023 παίζεται στο SPORT24! Δες αναλυτικά το Πρόγραμμα του Mundobasket και τα αποτελέσματα των αγώνων του Mundobasket 2023, παρακολούθησε το Mundobasket live στο Matchcenter και κάνε εγγραφή στα push notifications του SPORT24 αλλά και στο Youtube κανάλι μας για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ.

TAGS MUNDOBASKET 2023 ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ