BASKETBALL ANALYSIS

Ιορδανία - Ελλάδα: Ο μαέστρος Γουόκαπ, ο εκτελεστής Λαρεντζάκης και το σημάδι στον Ντουβερίογλου

Ο Τόμας Γουόκαπ
Ο Τόμας Γουόκαπ INTIME SPORTS

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει την νίκη της Εθνικής Ανδρών επί της Ιορδανίας στην πρεμιέρα του MundoBasket 2023. Το σημάδι στον Ντουβερίογλου στο Pick and Roll, ο δημιουργός Γουόκαπ, ο εκτελεστής Λαρεντζάκης και ο ρόλος του Θανάση Αντετοκούνμπο. 

Η Εθνική Ανδρών έκανε το καθήκον της κόντρα στην Ιορδανία. Πήρε τον έλεγχο του αγώνα από την 2η περίοδο κι έπειτα, ζορίστηκε λίγο στην 3η περίοδο, αλλά τελικά καθάρισε το ματς στην 4η περίοδο παίρνοντας την νίκη (92-71) και κοιτάζει ήδη μπροστά.

Ήταν ένα ματς ειδικών συνθηκών για την Ελλάδα. Ο τραυματισμός του Ντίνου Μήτογλου άλλαξε τα πλάνα του Δημήτρη Ιτούδη, που κλήθηκε να διαμορφώσει διαφορετικά το ροτέισον και να το συνδυάσει με νίκη κόντρα σε μία ομάδα που είναι χαμηλής δυναμικότητας, αλλά μαχητική.

Οι παγίδες στον Ντουβερίογλου και η απομόνωση του Χόλις-Τζέφερσον

Η Ελλάδα μπήκε στο παρκέ έχοντας συγκεκριμένους στόχους στην άμυνα. Ήθελε να περιορίσει την δημιουργία του Ντοβερίογλου στο post (καθώς είναι εξαιρετικός πασέρ) και να υποχρεώσει τον Χόλις-Τζεφερσον σε τραβηγμένες επιλογές.

Έπειτα από ένα νωθρό ξεκίνημα, η Ελλάδα σταδιακά βρήκε ρυθμό. Και αυτό το κατάφερε μέσα από την επιθετική της άμυνα. Έχοντας ξεκάθαρο πλεονέκτημα μεγέθους στην περιφέρεια, αλλά και γνωρίζοντας ότι πέραν των Ιμπραχήμ και Μπζάι οι Ιορδανοί δεν διαθέτουν καλούς σουτέρ, η άμυνα άρχισε να κλείνει όλο και περισσότερο γύρω από τον Ντουβερίογλου, δίνοντας βοήθειες στο μαρκάρισμά του. Ιδού ένα παράδειγμα:

Ο Ντουβερίογλου παίρνει την μπάλα στο post με τον Χατζηδάκη να τον μαρκάρει και τους Παπανικολάου και Γουόκαπ να είναι έτοιμοι να δώσουν βοήθεια.

Ο Ντουβερίογλου παίρνει την μπάλα στο post με τον Χατζηδάκη να τον μαρκάρει και τους Παπανικολάου και Γουόκαπ να είναι έτοιμοι να δώσουν βοήθεια.
Ο Ντουβερίογλου παίρνει την μπάλα στο post με τον Χατζηδάκη να τον μαρκάρει και τους Παπανικολάου και Γουόκαπ να είναι έτοιμοι να δώσουν βοήθεια. PRINTSCREEN

Ο Ντουβερίογλου προσπαθεί να ποστάρει και του γίνεται triple-team

Ο Ντουβερίογλου προσπαθεί να ποστάρει και του γίνεται triple-team
Ο Ντουβερίογλου προσπαθεί να ποστάρει και του γίνεται triple-team PRINTSCREEN

Λίγο αργότερα, το ίδιο έργο επαναλήφθηκε:

Ο Ντουβερίογλου προσπαθεί να ποστάρει τον Χατζηδάκη, με τους Γουόκαπ και Παπανικολάου να είναι έτοιμοι να δώσουν βοήθεια

Ο Ντουβερίογλου προσπαθεί να ποστάρει τον Χατζηδάκη, με τους Γουόκαπ και Παπανικολάου να είναι έτοιμοι να δώσουν βοήθεια
Ο Ντουβερίογλου προσπαθεί να ποστάρει τον Χατζηδάκη, με τους Γουόκαπ και Παπανικολάου να είναι έτοιμοι να δώσουν βοήθεια PRINTSCREEN

Ο Ιορδανός σέντερ το βλέπει αυτό και πασάρει στην γωνία, με τον Παπανικολάου να τρέχει για την close out άμυνα

Ο Ιορδανός σέντερ το βλέπει αυτό και πασάρει στην γωνία, με τον Παπανικολάου να τρέχει για την close out άμυνα
Ο Ιορδανός σέντερ το βλέπει αυτό και πασάρει στην γωνία, με τον Παπανικολάου να τρέχει για την close out άμυνα PRINTSCREEN

Ο Μπζάι αστοχεί σε τρίποντο υπό την πίεση του Παπανικολάου

Ο Μπζάι αστοχεί σε τρίποντο υπό την πίεση του Παπανικολάου
Ο Μπζάι αστοχεί σε τρίποντο υπό την πίεση του Παπανικολάου PRINTSCREEN

Οι βοήθειες στον Ντουβερίογλου ήταν επιθετικές, μην αφήνοντας πολλές επιλογές. Είναι αλήθεια πάντως ότι αρκετές φορές ο άλλοτε σέντερ της Φενέρμπαχτσε διάβασε σωστά τις βοήθειες, αλλά οι συμπαίκτες του δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν, με εξαίρεση ένα 4λεπτο στην 3η περίοδο όταν αξιοποίησαν τις πάσες του.

Στην περίπτωση του Χόλις-Τζέφερσον τα πράγματα ήταν ακόμα πιο απλά. Ο Αμερικανός είναι ένας παίκτης που μπορεί - σε επίπεδο FIBA - να δημιουργήσει το δικό του σουτ, αλλά είναι άναρχος. Δεν βλέπει γενικά γήπεδο και είναι επικεντρωμένος στο να πάρει το δικό του σουτ.

Η Εθνική έστελνε διαρκώς βοήθεια στο μαρκάρισμα του Αμερικανού από τον παίκτη που βρισκόταν μία πάσα απόσταση. Ο Χόλις-Τζέφερσον δεν διάβασε ποτέ τις βοήθειες και πήρε πράγματι τραβηγμένα σουτ.

Το τέλος του αγώνα τον βρήκε να έχει 24 πόντους και 9 ριμπάουντ με 7/11 σουτ και 9/11 βολές. Αυτοί είναι εξαιρετικοί αριθμοί. Πρακτικά όμως ο Αμερικανός είχε απομονωθεί από το σύνολο. Το γεγονός ότι είχε συνεχώς την μπάλα στα χέρια (συχνά ήταν αυτός που είχε ρόλο πόιντ γκαρντ) έβγαλε εκτός ρυθμού τους υπόλοιπους. Δεν είναι τυχαίο ότι το καλύτερο διάστημα της Ιορδανίας (στην 3η περίοδο) ήρθε με τον νατουραλιζέ φόργουορντ εκτός ψυχολογίας αγώνα (λόγω φάουλ), που είχε ως αποτέλεσμα να περάσει στον πάγκο.

Ο Γουόκαπ, ο Λαρεντζάκης και το σημάδι στον Ντουβερίογλου

Είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν έχει μεγάλο επιθετικό ταλέντο. Αυτό που μπορεί να αντιπαρατάξει είναι ψηλά γκαρντ που μπορούν να διαβάσουν το παιχνίδι σε καταστάσεις Pick and Roll. Όταν μάλιστα αυτά τα γκαρντ βρουν απέναντί τους μία ομάδα με σέντερ που έχει βαρύ κορμί (Ντουβερίογλου), μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα.

Με τον Ντουβερίογλου στο παρκέ οι Ιορδανοί έπαιζαν άμυνα Flat στο Pick and Roll (ο ψηλός έμενε πίσω). Η Ελλάδα το χτύπησε αυτό σε όλο το ματς. Ο Γουόκαπ (13 πόντοι, 7 ασίστ) ήταν αυτός που έκανε την αρχή ως εκτελεστής στην 2η περίοδο, ενώ στο δεύτερο μέρος είχε ρόλο δημιουργού, μοιράζοντας συνολικά 16 πόντους με τις 7 ασίστ του. Σε έναν βαθμό (ως δημιουργός) τον ίδιο ρόλο έπαιξε και ο Λούντζης.

Την ίδια στιγμή, ήταν όμως ο Λαρεντζάκης (19 πόντοι, 3 ασίστ) αυτός που πήρε την κατάσταση στα χέρια του από το φινάλε της 3ης περιόδου κι έπειτα. Ο 29χρονος γκαρντ είχε ξεκάθαρα ρόλο δεύτερο δημιουργού στο Pick and Roll, σημειώνοντας σημαντικά καλάθια στο δεύτερο μέρος, παίρνοντας ψυχολογία ώστε στην συνέχεια να πάρει και άλλα σουτ.

Ο κόσμος πιθανόν να το έχει ξεχάσει λόγω του διαφορετικού ρόλου που έχει στον Ολυμπιακό ως off ball γκαρντ (παίκτης που παίζει δηλαδή κυρίως μακριά από την μπάλα), αλλά ο Λαρεντζάκης είχε δείξει τα προηγούμενα χρόνια (με την φανέλα της ΑΕΚ) ότι μπορεί να έχει ρόλο δεύτερου δημιουργού σε καταστάσεις Pick and Roll και αυτό έκανε κόντρα στην Ιορδανία

Το τρέξιμο του Θανάση και ο κομβικός ο Παπαπέτρου

Ο Δημήτρης Ιτούδης ανέφερε στις δηλώσεις του ότι οι ασίσταντ κόουτς της Εθνικής είχαν δώσει σε κάθε παίκτη την στατιστική πριν από το παιχνίδι με την Ιορδανία, έχοντας προσθέσει πράγματα όπως +2 και +5, για να δείξουν ότι πρέπει να κάνουν και άλλες δουλειές στο παρκέ για να καλυφθεί και το κενό του Μήτογλου. Όλοι έδωσαν πράγματι το κάτι παραπάνω. Ήταν όμως δύο ακόμα παίκτες που ξεχώρισαν: Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο και ο Ιωάννης Παπαπέτρου.

Ο Αντετοκούνμπο ήταν αυτός που άνοιξε τον ρυθμό στην 2η περίοδο, παίζοντας ακόμα και σέντερ, στηρίζοντας σε εκείνο το διάστημα την άμυνα με αλλαγές. Ήταν ξεκάθαρο πως η Εθνική ήθελε να τρέξει σε κάθε ευκαιρία στο ανοιχτό γήπεδο. Ο Θανάσης ήταν αυτός που κατάλαβε καλύτερα από τον καθένα αυτή την εντολή, ανοίγοντας συχνά τον αιφνιδιασμό μόνος του. Δεν έπαιρνε πάντα την σωστή επιλογή, ωστόσο έκανε αυτό που του ζητήθηκε.

Την ίδια στιγμή, ο Παπαπέτρου πέρασε όλο τον χρόνο του στο παρκέ σε θέση πάουερ φόργουορντ. Έγινε περισσότερο σκρινέρ από ότι συνηθίζει, έπαιρνε το μις-ματς που έψαχνε και πόσταρε, δίνοντας με αυτό τον τρόπο λύσεις, είτε σκοράροντας, είτε δημιουργώντας (από το post, αλλά και δίνοντας την έξτρα πάσα όταν έκανε Pop Out μετά από σκριν που έκανε, βγαίνοντας στην περιφέρεια).

Ήταν απλώς το πρώτο βήμα

Ο αγώνας με την Ιορδανία ήταν ο φαινομενικά πιο εύκολος του ομίλου για την Ελλάδα. Η Εθνική μπήκε στο παρκέ ως φαβορί, έκανε αυτό που έπρεπε και πήρε την νίκη. Δοκίμασε πράγματα (όπως δύο-τρεις διαφορετικές μορφές ζώνης προσαρμογής ή το πέρασμα του Αντετοκούνμπο σε θέση σέντερ), αλλά παράλληλα δεν ήθελε να δείξει πολλά πράγματα ενόψει της συνέχειας.

Είναι πιθανό οι άμυνες ζώνης να κάνουν πιο συχνά την εμφάνισή τους στην συνέχεια. Οι συγκεκριμένες άμυνες προστέθηκαν για τα καλά ως επιλογές στο μπλοκάκι του κόουτς Ιτούδη από τον αγώνα με την Σερβία στα Άνω Λιόσια για τα παράθυρα της FIBA και φαίνεται ότι ήρθαν για να μείνουν.

Στο τέλος της ημέρας,η Ελλάδα έκανε απλώς το πρώτο βήμα κόντρα στην Ιορδανία. Ακολουθεί ο αγώνας με την Εθνική ΗΠΑ και - κυρίως - αυτός με την σκληροτράχηλη Νέα Ζηλανδία, που θα κρίνει την πρόκριση στην επόμενη φάση. Η αρχή πάντως έγινε.

Το Mundobasket 2023 παίζεται στο SPORT24! Δες αναλυτικά το Πρόγραμμα του Mundobasket και τα αποτελέσματα των αγώνων του Mundobasket 2023, παρακολούθησε το Mundobasket live στο Matchcenter και κάνε εγγραφή στα push notifications του SPORT24 αλλά και στο Youtube κανάλι μας για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS MUNDOBASKET 2023 ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ