BASKETBALL ANALYSIS

Η υπεροχή του Ολυμπιακού οδηγός για τους τελικούς με τον Παναθηναϊκό και για τους "πράσινους"

17/03/2022 Olympiacos Vs Panathinaikos for Turkish Airlines Euroleague season 2021-22 in SEF Stadium, in Piraeus - Greece

Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
17/03/2022 Olympiacos Vs Panathinaikos for Turkish Airlines Euroleague season 2021-22 in SEF Stadium, in Piraeus - Greece Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ο Ολυμπιακός έχει τέσσερις νίκες στα πέντε φετινά ματς με τον Παναθηναϊκό και είναι φανερά καλύτερος από τον αντίπαλο του στην σειρά των τελικών που ξεκινούν στο ΣΕΦ. Άλλο όμως τελικοί, όπου υπάρχει πάντα το απρόβλεπτο. Ή μήπως όχι;

Οι τελικοί έφτασαν, μαζί και ο Πρωταθλητής Ελλάδας, που δεν τον ξέρουμε ακόμα αλλά θα προκύψει από τις μάχες Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού με πρώτη απ' όλες αυτή του Σαββάτου στο ΣΕΦ (21:00, ΕΡΤ3 και LIVE από το SPORT24), καθώς οι "ερυθρόλευκοι" έχουν το αβαντάζ έδρας. Μετά από τέσσερα χρόνια και ακριβώς στο 200ό παιχνίδι τους, οι δυο κορυφαίες ομάδες της χώρας μπαίνουν ξανά στο γαϊτανάκι ενός τίτλου, του πιο σημαντικού σε κάθε χρονιά.

Πέντε φορές έχουν παίξει οι αιώνιοι μέσα στη σεζόν που τελειώνει. Ο Ολυμπιακός έχει πάρει τα τέσσερα ματς, ανάμεσά τους και εκείνο που έκρινε τον πρώτο εγχώριο τίτλο για το 2022 (το Κύπελλο Ελλάδας). Οι "πράσινοι" επικράτησαν, μόλις μια φορά, στο πρώτο ματς της περιόδου, μέσα στο Φάληρο.

Η ανωτερότητα των Πειραιωτών είναι δεδομένη, ειδικά στους αγώνες της Ευρωλίγκας, όπου νίκησαν με +19 και +28 πόντους αντίστοιχα. Στα εντός συνόρων ματς, τα πράγματα ήταν διαφορετικά, καθώς έγιναν για αρκετά μεγάλα χρονικά διαστήματα αμφίρροπες μάχες με τον νικητή να αναδεικνύεται στο φινάλε και ύστερα από κάποιο εντυπωσιακό σερί. Θα εξετάσουμε ορισμένα από τα δεδομένα αυτών των πέντε αγώνων, ποιοί παίκτες είναι η μεγαλύτερη απειλή και πόσοι εξ αυτών έχουν υπερβεί τα στάνταρ της σεζόν (με βάση τις επιδόσεις τους στο ελληνικό πρωτάθλημα).

Καλό είναι να τα έχουμε υπόψη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έτσι θα έχουμε την εικόνα και των τελικών. Πάντα μια σειρά πλέι-οφ Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού, ανεξαρτήτως δυναμικότητας των δυο ομάδων και προγνωστικών, μπορεί να κρύβει εκπλήξεις και απρόβλεπτους ήρωες. Είναι πάντως ένα ζευγάρι που εδώ και 30 χρόνια μονοπωλεί το ενδιαφέρον και συνήθως κάθε χρόνο τους βλέπουμε να μονομαχούν για τον πολυπόθητο τίτλο του πρωταθλητή.

Το μακρινό σουτ βγάζει νικητή

Εντάξει δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική, γράφοντας για την μεγάλη σημασία, πλέον, του μακρινού σουτ στο μπάσκετ. Ναι όποιος κάνει τα λιγότερα λάθη, δίνει περισσότερες ασίστ και κερδίζει τα ριμπάουντ, έχει περισσότερες πιθανότητες για τη νίκη, αλλά σε αυτές τις συντεταγμένες προσθέστε πλέον και το όποιος σουτάρει καλύτερα δεν χάνει ποτέ. Είναι πολύ καθοριστικό το τρίποντο στο σύγχρονο μπάσκετ, το βλέπουμε σε ολόκληρο τον μπασκετικό πλανήτη.

Προσέξτε, λοιπόν:

  • Στο μοναδικό ματς που κέρδισε ο Παναθηναϊκός (81-76 μέσα στο Φάληρο) ήταν αυτό που σούταρε καλύτερα από τον αντίπαλό του. Πράγματι στο ματς του προηγούμενου Νοεμβρίου οι "πράσινοι" είχαν 10/28 τρ (35.7%) ενώ ο Ολυμπιακός -εκείνο το βράδυ- είχε σπάσει τα καλάθια με 4/27 (μόλις 14.8%)
  • Σε όλα τα υπόλοιπα ντέρμπι οι "ερυθρόλευκοι" ήταν πάντα καλύτεροι. Μπορεί σε κάποια απ' αυτά τα ποσοστά τους να μην ήταν τόσο ελκυστικά, στην τελική σούμα, ωστόσο, είχαν καλύτερη ευστοχία στα σουτ τριών πόντων. Στο ματς του β΄γύρου στο πρωτάθλημα, ο Ολυμπιακός είχε 8/25 (32%) έναντι 9/31 του ΠΑΟ (29%) ενώ σε εκείνο του Κυπέλλου οι αριθμοί έγραψαν για τον Ολυμπιακό 7/21 (31.8%) και για τον Παναθηναϊκό 8/32 (25%). Στα ευρωπαϊκά ματς η διαφορά ήταν πολύ μεγαλύτερη. Στο 65-84 του ΟΑΚΑ οι "ερυθρόλευκοι" είχαν 13/37 (35.1%) έναντι 6/27 (22.2%) του ΠΑΟ, ενώ στο εντυπωσιακό 101-73 του ΣΕΦ ο Ολυμπιακός σούταρε καλύτερα από κάθε άλλη φορά (13/29, 44.8%) ενώ ο Παναθηναϊκός κόλλησε πάλι σε πολύ χαμηλά νούμερ (7/26, 26.9%)
  • Προφανώς ένα βράδυ που όλα πάνε στραβά, μπορεί να μην μπαίνει ούτε ένα σουτ. Από την άλλη αν το φαινόμενο επαναλαμβάνεται σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός προσάρμοζε την άμυνα του πολύ καλά στο περιφερειακό σουτ των αντιπάλων του κάτι άλλωστε που χαρακτηρίζει και την αμυντική συμπεριφορά της ομάδας του Μπαρτζώκα όλο τον χρόνο. Σε αντίθεση με όσα μπορεί να νομίζουμε ο Παναθηναϊκός προσπαθεί περισσότερο στην άμυνα, θέλοντας να χαλάσει τα ποσοστά των αντιπάλων του, την ίδια ώρα όμως οι παίκτες του δεν μπορούν να βρουν λύσεις όταν έχουν αυτοί την μπάλα στα χέρια για μακρινό. Ειδικά το δίδυμο Νέντοβιτς - Μέικον, που όπως θα δούμε πιο κάτω σουτάρει πολύ άσχημα εναντίον του Ολυμπιακού.
  • Συνολικά στο πρωτάθλημα, ο Ολυμπιακός είναι η πιο εύστοχη ομάδα στα σουτ τριών πόντων (40.4%) ενώ ο Παναθηναϊκός έχει ποσοστό 34.8%

Οι καλοί του Ολυμπιακού παίζουν... καλύτερα

Στα ατομικά δεδομένα θα διαπιστώσουμε την υπεροχή του Ολυμπιακού, που μοιάζει να έχει περισσότερους παίκτες (και λύσεις) από τον Παναθηναϊκό. Οι καλοί του παίκτες, μάλιστα, φαίνεται να πιάνουν καλύτερη απόδοση με εξαίρεση το ματς που έχασαν στο Φάληρο τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο Σάσα Βεζένκοβ είναι μακράν ο κορυφαίος "ερυθρόλευκος" στις μονομαχίες με τον ΠΑΟ. Ο Βούλγαρος διεθνής σκοράρει κατά μέσο όρο 16π (με 62.8% δ και 52.2%τρ) και παίρνει 9.6ρ, μοιάζοντας με άλυτο πρόβλημα για την άμυνα του Παναθηναϊκού. Στο πρωτάθλημα ο Βεζένκοβ έχει 14.6π και 6.9ρ, κάτι που σημαίνει ότι απέναντι στους "πράσινους" ανεβάζει στροφές. Το ίδιο ισχύει και για τον Κώστα Σλούκα που έχει 12.8π και 5.6 ασίστ (9.8π και 5.5 πάσες, σε όλο το πρωτάθλημα). Από τη δημιουργία του ηγέτη του, περιμένει πάρα πολλά ο Ολυμπιακός και δεν είναι τυχαίο ότι στο ματς που είχε 2/7 σουτ (0/5 τρ) και μόλις μία ασίστ, η ομάδα του γνώρισε τη μοναδική της ήττα από τον Παναθηναϊκό.

✔ Κόντρα στους "πράσινους" παίζει καλύτερα από τους μέσους όρους του (7.8π -4.7ρ) και ο Μουσταφά Φαλ, που στα πέντε ματς με τον ΠΑΟ έχει 9.4π και 7ρ. Διψήφιο μέσο όρο πόντων έχει ο Τάιλερ Ντόρσεϊ (10.8π) ενώ σε παίκτη-κλειδί εξελίσσεται ο Σακίλ Μακ Κισικ, που κόντρα στον Παναθηναϊκό έχει μ.ο 11.8π με 35.7% τρ. Ο Μπαρτζώκας είδε επίσης τον Τόμας Γουόκαπ να έχει καθοριστική συμβολή σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια ειδικά στο μαρκάρισμα του Νέντοβιτς και τον Κώστα Παπανικολάου σε υψηλή πτήση στο 101-73 όταν τελείωσε το ματς με 13π και 3/4τρ

Δεν φτάνουν Νέντο-Παπαγιάννης

Με τον Παναθηναϊκό να έχει γνωρίσει τέσσερις ήττες σε πέντε ματς τα στοιχήματα εν όψει των τελικών είναι πολύ περισσότερα από εκείνα του Ολυμπιακού. Αν θέλουν οι "πράσινοι" να διεκδικήσουν τον τίτλο, θα χρειαστεί να γίνουν πολύ πιο σκληροί και συμπαγείς στην άμυνα τους, ειδικά σε σχέση με τα ευρωπαϊκά παιχνίδια όπου δέχθηκαν συνολικά 185 πόντους σε δυο αγώνες. Θα χρειαστεί μάλιστα να βρουν και παίκτες που μπορούν να βοηθήσουν περισσότερο απ' όσο έχουν κάνει, ως τώρα...

✔ Ο Νεμάνια Νέντοβιτς είναι εκείνος που προσπαθεί περισσότερο απ' όλους στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Ο Σέρβος είναι ένας σκόρερ που ζεσταίνεται βρίσκοντας ρυθμό μέσα στο παιχνίδι, τον κυνηγάει όμως ανελέητα και η άμυνα των "ερυθρολεύκων". Ο Νέντο σκοράρει 19.6π και δίνει 4.7 ασίστ, με βάση τους αριθμούς του στα πέντε ματρς με τους Πειραιώτες. Σουτάρει όμως και με 32.6% τρ, ενώ συνολικά έχει καλύτερο ποσοστό (35.7%). Ήταν καθοριστικός στη νίκη μέσα στο ΣΕΦ, ίσως γιατί εκεί μπόρεσε να ισορροπήσει περισσότερο με 24π (4/4δ, 4/8τρ). Στον τελικό του Κυπέλλου, ας πούμε, τελείωσε με 23π αλλά είχε 5/21 σουτ (22%). Ο πιο σταθερός απ' όλους τους "πράσινους" είναι ο Γιώργος Παπαγιάννης με 12π και 9.8ρ. Έτσι κι αλλιώς η σεζόν είναι εξαιρετική για τον σέντερ του Παναθηναϊκού, με δεδομένο, όμως, ότι από πίσω του υπάρχει μεγάλο έλλειμμα και η ομάδα του όταν δεν βρίσκεται στο παρκέ ο ψηλός, η ομάδα του υποφέρει.

✔ Εγκλωβισμένος δείχνει και ο Ντάριλ Μέικον (10.6π με 27.5% τρ) που δυσκολεύεται πολύ απέναντι στα μαρκαρίσματα των περιφερειακών του Ολυμπιακού, ενώ ο Ιωάννης Παπαπέτρου έχει προλάβει τα τρία από τα πέντε ματς, καθώς έλειψε αρκετά λόγω της επέμβασης στο ιγμόριο. Στα τρία ματς που αγωνίστηκε ο αρχηγός του Παναθηναϊκού είχε 12π και 3.6ρ, κοντά στους μέσους όρους του στο πρωτάθλημα, αλλά κι αυτός με χειρότερο ποσοστό στο μακρινό σουτ (35%, έναντι 42.4% που έχει συνολικά φέτος). Το πρόβλημα για τον Βόβορα (όπως και τον προκάτοχο του, κόουτς Πρίφτη) ήταν ότι δεν εμφανίζονται συχνά άλλοι παίκτες να δώσουν βοήθεια στον Παναθηναϊκό. Κασελάκης και Χάουαρντ Ρος έκαναν καλή δουλειά στο 76-81 του ΣΕΦ, ο Οκάρο Γουάιτ ήταν καλός στον τελικό του Κυπέλλου, για να έρθει το πρωτάθλημα, όμως, (με τρεις νίκες επί του Ολυμπιακού, δηλαδή) χρειάζονται και περισσότεροι και σταθερότητα...

Πώς έγινε το 4-1 του Ολυμπιακού

Ας θυμηθούμε πως διαμορφώθηκε το φετινό 4-1 του Ολυμπιακού. Ολα ξεκίνησαν στις 22 Νοεμβρίου στην 7η αγωνιστικη της Stoiximan Basket League, με τον Παναθηναϊκό να απαντάει δυναμικά στο +14 των Πειραιωτών (59-45) και να κάνει ένα εκκωφαντικό 17-33 στο τελευταίο δεκάλεπτο, που του χάρισε εν τέλει και τη νίκη. Η ζώνη που είχε χρησιμοποιήσει ο Πρίφτης ήταν ενας γρίφος για τον Ολυμπιακό, ενώ ο Νέντοβιτς πέτυχε 16 από τους 24 πόντους του ΠΑΟ στην τελευταία περίοδο.

Ένα μήνα αργότερα, ο Ολυμπιακός πήρε θριαμβευτική ρεβάνς επικρατώντας 85-64 μέσα στο ΟΑΚΑ, στην τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου της EuroLegue. Οι "ερυθρόλευκοι" πήραν μεγάλη διαφορά στο πρώτο ημίχρονο, ο Παναθηναϊκός πλησίασε στους τρεις πόντους στο τελείωμα του τρίτου δεκαλέπτου, ο Σακίλ Μακ Κίσικ όμως και ο Σάσα Βεζένκοβ έπληξαν την άμυνα των "πρασίνων", που έφεραν το τελικό +19. Στον Παναθηναϊκό έπαιζε ακόμα ο Κέντρικ Πέρι, προπονητής ήταν ο Πρίφτης που δεν είχε στη διάθεση του τον Σαντ Ρος.

Ο τελικός του Κυπέλλου στο Ηράκλειο έγινε στις 20 Φεβρουαρίου. Ο Παναθηναϊκός έχοντας πλέι-μέικερ τον Στέφαν Γιόβιτς έμοιαζε να ελέγχει το ματς, καθώς πέρασε με +12π στο 25 και +9 στο 30 (67-59). Η απάντηση του Ολυμπιακού ήταν ένα τρομερό 15-0 και συνολικά επι μέρους σκορ 23-6 στην τελευταία περίοδο με πρωταγωνιστές τους Γουόκαπ, Μακ Κίσικ.

Ο Ολυμπιακός που πήρε πολύ μεγάλη ώθηση από την κατάκτηση του Κυπελλου, ήταν "αέρας" και στην 30ή αγωνιστική της EuroLeague συντρίβοντας τον Παναθηναϊκό με 101-73. Με πέντε παίκτες να έχουν διψήφιο αριθμό πόντων το ΣΕΦ πανηγύρισε μια από τις μεγαλύτερες σε έκταση νίκες της "ερυθρόλευκης" ομάδας σε αιώνια ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό χωρίς κίνητρο να απογοητεύει. Οι νικες της ομάδας του Πειραια έγιναν τέσσερις στο ντέρμπι του β γύρου της Stoiximan Basket League, όταν κρίθηκε και η πρώτη θέση της κανονικής περιόδου. Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να μείνει κοντά στο σκορ, τα κατάφερε αλλά ο Ολυμοπιακός είχε ένα σερί 12-5 στο τέλος που του έδωσε και τη νίκη. Μεγάλο ματς από Μακ Κίσικ, Βεζένκοβ και Σλούκα.

Η συνέχεια το Σάββατο, στον πρώτο τελικό...

TAGS BASKETBALL ANALYSIS STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ FINAL FOUR ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΤΑΙΛΕΡ ΝΤΟΡΣΕΪ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ