ΚΙΝΑ

Η συμμαχία των 15 για τον αποκλεισμό των ξένων από το κινέζικο πρωτάθλημα αλλάζει τις ισορροπίες

Ο Τζίμερ Φρεντέτ δεν γνωρίζει αν του χρόνου θα έχει δουλειά
Ο Τζίμερ Φρεντέτ δεν γνωρίζει αν του χρόνου θα έχει δουλειά

Με κοινή ανακοίνωσή τους η πλειονότητα των ομάδων της κινέζικης λίγκας (15/20) δικαιολογούν το αίτημα για ένα πρωτάθλημα χωρίς ξένους παίκτες.

Ψήφισμα για τον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος της σεζόν 2021-22 συνυπέγραψαν 15 από τις 20 ομάδες της CBA.

Το κοινό κείμενό τους διαιρείται σε 6 σημεία. Το ένα εξ αυτών αφορά την παρουσία των μη γηγενών παικτών στα ρόστερ των συμμετεχόντων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσίευσε κατ' αποκλειστικότητα η ιστοσελίδα sina.com.cn, οι διοικήσεις των 15 αυτών ομάδων ζητούν να μην ισχύσει για μία σεζόν ο κανονισμός τη συμμετοχής ξένων, αφού με αυτόν τον τρόπο αφενός θα μειωθούν τα έξοδα αφετέρου θα ενισχυθεί το ντόπιο στοιχείο, "κάτι που είναι καλό για τη βιώσιμη ανάπτυξη" της λίγκας, όπως επισημάνθηκε σχετικά.

Όλη αυτή η πρωτοβουλία δεν ήταν κάτι ξαφνικό. Αντιθέτως πρόκειται για τη μεθοδευμένη συνέχεια της πρότασης που είχε εκτενώς συζητηθεί στην προ μηνός συνεδρίαση των ιδιοκτητών των ομάδων της CBA προκειμένου να κατατεθεί και να εγκριθεί ακολούθως από τη Γενική Συνέλευση.

Αν και οι άλλες πέντε ομάδες εκφράζουν τις ενστάσεις του για ένα τέτοιο μέτρο που θ' αποδυναμώσει το πρωτάθλημα, τα υπόλοιπα 3/4 αυτών μοιάζουν να είναι ένα ισχυρό ποσοστό για ν' ανατραπεί το υπάρχον status. Σε μια τέτοια περίπτωση, παίκτες που χρόνια τώρα "βγάζουν το ψωμί" τους στην Κίνα, όπως ο Τζίμερ Φρεντέτ, ο Ντάριους Άνταμς, ο Μαρσόν Μπρουκς ή ο Σόνι Ουίμς θα βρεθούν μετέωροι. Εννοείται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει, κατά μεγάλο ποσοστό, το παγκόσμιο στερέωμα, αφού παίκτες που πληρώνονταν αδρά για να υπογράψουν στην Κίνα, θα είναι αυτομάτως διαθέσιμοι στην αγορά, αξιώνοντας λιγότερα χρήματα απ' αυτά που ήταν εφικτό να βρουν στη χώρα της Ασίας για να ενταχθούν σε ευρωπαϊκά κλαμπ.

Ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, μαθαίνοντας από καιρό τις προθέσεις των διοικούντων, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι ψάχνει ήδη για δουλειά!

Δεν διευκρινίστηκε, αν η πρόταση περικλείει και ξένους προπονητές, στους οποίους εντασσόταν ο Γιάννης Χριστόπουλος.

Τα 15 κλαμπς που συνυπογράφουν το ψήφισμα είναι οι Μπεϊζίνγκ Ρόαγιαλ Φάιτερς, Γκουαντόνγκ Σάουθερν Τάιγκερς, Τζιλίν Νόρθιστ Τάιγκερς, Γιανγκσού Ντράγκονς, Λιαονίνγκ Φλάινγκ Λέοπαρντς, Ναντζίνγκ Μάνκι Κινγκς, Σαντόνγκ Χίροους, Σανσί Λουνγκς, Σανγκάη Σαρκς, Σενζέν Αβιέτερς, Σιτσουάν Μπλου Γουέιλς, Τιανζίν Πάιονιρς, Σιντζιάνγκ Φλάινγκ Τάιγκερς, Ζεντζιάνγκ Λάιονς, Ζεντζιάνγκ Γκόλντεν Μπουλς.

Μεταξύ αυτών δηλαδή και η κάτοχος του τίτλου (Γκουαντόνγκ).

TAGS ΚΙΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ