EUROBASKET TODAY

Η πρεμιέρα της Εθνικής Ελλάδας, ο μεγαλύτερος κίνδυνος κι ο στόχος στην πλάτη του Αντετοκούνμπο

EUROKINISSI

Νίκη τεράστιας αξίας θέλει η Εθνική στην πρεμιέρα του EuroBasket 2025, με τον Σπανούλη να ξέρει ότι το δίδυμο Φοντέκιο – Γκαλινάρι είναι φωτιά και τον Ποτσέκο να αντιλαμβάνεται ότι ο στόχος που έχει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στην πλάτη, δεν μπορεί να τον τρομάξει.

Τέτοια εποχή, πριν από τρία χρόνια, Ελλάδα και Ιταλία διασταύρωσαν τα ξίφη τους στο Μεντιολάνουμ Φόρουμ στο Μιλάνο.

EuroBasket 2022 τότε, δεύτερη αγωνιστική της φάσης των ομίλων, με την Εθνική να παίρνει την νίκη με 85-81 χάρη στη μεγάλη παράσταση του Τάιλερ Ντόρσεϊ (23 πόντοι, 6/10 τρίποντα) και το double-double του Γιάννη Αντετοκούνμπο (25 πόντοι, 11 ριμπάουντ).

Ο καιρός πέρασε, οι ομάδες άλλαξαν και απόψε (21:30) στο ανακαινισμένο “Σπύρος Κυπριανού” της Λεμεσού θα τα ξαναπούν, αυτή τη φορά για την πρεμιέρα του EuroBasket 2025.

Φαβορί υπάρχει και είναι η Ελλάδα. Το αντιπροσωπευτικός μας συγκρότημα νίκησε τους Ιταλούς στη δέυτερη ημέρα του τουρνουά AEGEAN Ακρόπολις, εκεί όμως δεν έπαιξαν ούτε ο Γιάννης, ούτε ο Σλούκας, ούτε ο Μήτογλου. Έπαιξε όμως ο Σιμόνε Φοντέκιο και ηττήθηκε, με τον κόσμο που βρέθηκε στο ΟΑΚΑ να παίζει τον ρόλο του στο αποτέλεσμα που οι περισσότεροι έχουν ξεχάσει ή θα ξεχάσουν πολύ σύντομα.

Όλη η δράση του EUROBASKET είναι στη STOIXIMAN με BET BUILDER BOOST

Ο Φοντέκιο κι ο Γκαλινάρι

Το ρόστερ της πρώτης αντιπάλου της Εθνικής, δεν τρομάζει. Σπανιόλο, Σπίσου, Παγιόλα, Τόμσον στα γκαρντ, Νιάνγκ, Πρόσιντα, Ακέλε, Φοντέκιο στα φτερά και Γκαλινάρι, Μέλι, Ρίτσι, Ντιουφ στη ρακέτα.

Καλή ομάδα, καλή πρώτη ύλη, σε ένα καλοκαίρι στο οποίο οι μικρές εθνικές ομάδες της Ιταλίας έκαναν θραύση και οι γυναίκες κατέκτησαν την τρίτη θέση στο EuroBasket του ΣΕΦ.

Έχουν μια αύρα, μια φόρα, σίγουρα δεν θα είναι σάκος του μποξ, σίγουρα όμως θα στηριχθούν στους δύο αστέρες τους. Ο Φοντέκιο δεν έχει καθιερωθεί ακόμη στο NBA, αλλά στο FIBA basketball είναι σαρωτικός, ενώ ο Γκαλινάρι έρχεται από τους τελικούς του Πουέρτο Ρίκο (κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα και αναδείχθηκε MVP της σειράς) και όλα δείχνουν ότι σε αυτό το τουρνουά θα γράψει τον επίλογο της καριέρας του.

Παιδιά όμως ο Παπανικολάου κι ο Καλαϊτζάκης, ο Θανάσης κι ο Μήτογλου, θα έχουν πολλή δουλειά απέναντι στο δίδυμο-φωτιά της Ιταλίας που μπορεί να σκοράρει κατά ριπάς και να κρίνει αγώνες μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Όλη η δράση του EUROBASKET είναι στη STOIXIMAN με ΑΜΕΤΡΗΤΑ ΕΙΔΙΚΑ

Η αθλητικότητα και η σκληράδα

Στο τελευταίο της φιλικό, απέναντι στη Γαλλία, η Εθνική λύγισε στο δεύτερο μέρος επειδή δεν μάτσαρε την ένταση και την ενέργεια των τρικολόρ. Δεν είναι τόσο αθλητική η Ιταλία, είναι όμως μια ομάδα σκληρή, που ξέρει το ταβάνι της και προσπαθεί να καλύψει με ένταση την έλλειψη μεγάλου βάθους στο ρόστερ της.

Σπανιόλο και Πρόσιντα είναι το μέλλον, το παρόν όμως είναι ο Σαλιού Νιάνγκ, ένας υπεραθλητικός γκαρντ/φόργουορντ που έκαναν draft οι Καβαλίερς και πήρε τουλάχιστον για τη σεζόν 2025/26 η Βίρτους Μπολόνια.

Τον είδαμε στο AEGEAN Ακρόπολις, τον βλέπαμε στη διάρκεια της περσινής περιόδου στην Τρέντο, θα τον παρακολουθήσουμε με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο ματς με την Ελλάδα. Θα μαρκάρει πολλούς, θα ζορίσει πολλούς, είναι ένας παίκτης που λίγοι γνωρίζουν, αλλά πολλοί θα μάθουν.

Όλη η δράση του EUROBASKET είναι στη STOIXIMAN με ΑΜΕΤΡΗΤΑ ΕΙΔΙΚΑ

Ο στόχος στην πλάτη του Αντετοκούνμπο

Όσο μεγάλη κι αν είναι η πρόκληση του ματσαρίσματος των Φοντέκιο – Γκαλινάρι, άλλο τόσο και πολύ μεγαλύτερη είναι για τους Ιταλούς το ματσάρισμα του Γιάννη.

Στο FIBA basketball ο Αντετοκούνμπο έχει αποδείξει ότι ακόμη και στις μέτριες βραδιές του μπορεί να κυριαρχήσει με πολλούς τρόπους, ξέρει ότι στην πλάτη του βρίσκεται ένας μεγάλος στόχος που όλοι θέλουν να πετύχουν και είναι πανέτοιμος για μάχη.

Μέλι – Ντιουφ είναι πεντάρια περιορισμένων δυνατοτήτων και από εκεί και πέρα ο Τζανμάρκο Ποτσέκο θα προσπαθήσει να βάλει δύσκολα στον Greek Freak με γνωστά τρικ.

Θα του στείλει δεύτερο παίκτη για να βγάλει τη μπάλα από τα χέρια του, θα χτίσει τοίχο για να μην του επιτρέψει τη διείσδυση, θα προσπαθήσει με περιφερειακά σουτ κυρίως του Μέλι -και ίσως των Γκαλινάρι – Φοντέκιο που θα πατήσουν στο 4/5 σε χαμηλά σχήματα- να τον βγάλει από τη ρακέτα για να αποδυναμώσει το αμυντικό ριμπάουντ της Εθνικής.

Ο Ποτσέκο ξέρει ότι το να “σβήσει” τον Γιάννη είναι αδύνατο. Είναι άλλωστε ένας από τους προπονητές που σέβονται απεριόριστα το ταλέντο και την κλάση του, οπότε δεν περιμένουμε ούτε να τον υποτιμήσει, ούτε να τον αντιμετωπίσει με βρόμικο τρόπο.

Δεν θα είναι μία απλή νίκη

Η Ελλάδα θέλει να ξεκινήσει την πορεία της στο EuroBasket με θετικό αποτέλεσμα. Ιδανικά θέλει να συνδυάσει το θέαμα με την ουσία, ωστόσο το πρώτο που ενδιαφέρει παίκτες και προπονητές είναι το αποτέλεσμα.

Επί της ουσίας, Ιταλία και Ισπανία είναι οι δύο αντίπαλοι για την πρώτη θέση του ομίλου και ένα καλό ματσάρισμα στα προημιτελικά, αν φυσικά η Εθνική προκριθεί από το πρώτο νοκάουτ, στη φάση των 16.

Η Κύπρος θα βοηθήσει για μια καλή προπόνηση, η Γεωργία και η Βοσνία δεν θα είναι σάκοι του μποξ, αλλά δύσκολα θα κλέψουν ματς από τη δκή μας ομάδα, οπότε ένα καλό ξεκίνημα θα σπρώξει την Ελλάδα λίγο πιο κοντά στον στόχο της.

Το ματς θα γίνει σε κατάμεστο γήπεδο, 8000 φίλοι του μπάσκετ και του αθλητισμού θα δουν από κοντά παίκτες που δεν έχουν συνηθίσει να βλέπουν στην Κύπρο, ενώ αρκετός κόσμος έχει ταξιδέψει (ή ταξιδεύει αυτή την ώρα) από την Ελλάδα για να βρεθεί στο πλευρό της Εθνικής.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ