ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

Η πράσινη και ελληνική Φενέρμπαχτσε

Η πράσινη και ελληνική Φενέρμπαχτσε
FENERBAHCE.ORG

Ο Παναθηναϊκός δοκιμάζεται απόψε (18/11) στην Πόλη με αντίπαλο τη Φενέρμπαχτσε (19:45, Novasports Prime και LIVE από το SPORT24) και ο Βασίλης Σκουντής ξεψαχνίζει τις μεταξύ τους παρτίδες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δημήτρης Ιτούδης θα βρεθεί απέναντι στον Παναθηναϊκό (19:45, Novasports Prime και LIVE από το SPORT24). Δεν είναι επίσης η πρώτη φορά, που θα συμβεί το ίδιο με τον Νικ Καλάθη. Είναι όμως η πρώτη φορά, που ο προπονητής και ο υπαρχηγός ή μάλλον συναρχηγός της Εθνικής θα βιώσουν αντάμα αυτό το reunion και την (κατά το μάλλον ή ήττον νοσταλγική) επιστροφή στο παρελθόν τους ...

«It takes two to tango» λέει ένα αμερικάνικο τσιτάτο που ασφαλώς ισχύει απόψε, ώστε οι δυο τους να μη νιώθουν μόνοι!

Βεβαίως από την εποχή που ο Καλάθης φορούσε την πράσινη φανέλα με το Νο 15 (2009-2012) και αργότερα με το Νο 33 (2015-2020) και κυρίως από τότε που ο Ιτούδης βρισκόταν στο πλάι του Ζέλικο Ομπράντοβιτς (1999-2012) έχει κυλήσει πολύ νερό στ’ αυλάκι, αλλά τα συναισθήματα θα βρίσκονται πάντα εκεί...

Οι τρεις συμπαίκτες του Καλάθη και το... κουστούμι του Αρώνη!

Παρεμπιπτόντως στη διετία που πέρασε από το φευγιό του Νικ, ο Παναθηναϊκός υπέστη κοσμογονικές αλλαγές και από τους πρώην συμπαίκτες του θα συναντήσει μονάχα τρεις: τον Γιώργο Παπαγιάννη (με τον οποίο δεν έμελλε να συναντηθεί στη Μονς), τον Λευτέρη Μποχωρίδη και τον Γιώργο Καλαϊτζάκη.

Θα συναντήσει επίσης τον τότε και νυν ασίσταντ κόουτς, Γιώργο Βόβορα και τον Σάββα Αρώνη, που τόσα χρόνια τον είχε συνηθίσει με τη φόρμα του γυμναστή και τώρα τον βρίσκει κουστουμαρισμένο ως μάνατζερ της ομάδας!

Ιτούδης: "Ιt’s all greek to me"

Στο μεταξύ βλέπω τώρα τα προγράμματα και συνειδητοποιώ ότι αυτό το δεκαήμερο ο Ιτούδης θα βαρεθεί να μιλάει ελληνικά!

Σοβαρολογώ, διότι μετά τα δυο ματς της Εθνικής ομάδας με τη Λετονία και το Βέλγιο, απόψε αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό, ενώ την Κυριακή (20/11, Φενέρμπαχτσε-Τόφας) θα υποδεχθεί τον Δημήτρη Πρίφτη!

Θα είχε πλάκα να ακολουθούσε (στην επερχόμενη διαβολοβδομάδα) το ματς με τον Ολυμπιακό, αλλά αυτό, στο Νέο Φάληρο, είναι προγραμματισμένο για τις 13 Δεκεμβρίου.

Τώρα συνειδητοποιώ επίσης και κάτι άλλο, που προφανώς αποτελεί σύμπτωση και μάλιστα σατανική, εκτός κι αν ο Αλί Κοτς έχει ζηλέψει την ελληνική (για την ακρίβεια την ελληνογιουγκοσλαβική) τεχνογνωσία...

Δεν ήρθαν μια νύχτα ξαφνικά!

Μπορεί ο... Σουλτάνος Ταγίπ Ερντογάν να παραληρεί φωνασκώντας ότι «μια νύχτα θα ‘ρθουμε ξαφνικά», αλλά ο ζάμπλουτος πρόεδρος της Φενέρμπαχτσε το παίρνει αλλιώς...

«Πολλές νύχτες έρχεστε προγραμματισμένα»!

Πριν από τον νεόκοπο στις όχθες του Βοσπόρου, Καλάθη είχε στρώσει το έδαφος για τα καλά (και επί πέντε συναπτές σεζόν) ο Κώστας Σλούκας, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Νίκο Ζήση (2014-15), χώρια η παρουσία του Δημήτρη Πέλκα στην ποδοσφαιρική ομάδα των «Κίτρινων Καναρινιών» την προηγούμενη διετία και του συχωρεμένου του βολεϊμπολίστα Νίκου Σαμαρά (2003-04)...

Δεν βάζω σε αυτή την κατηγορία τον Ευθύμη Ρεντζιά, ο οποίος επιστρέφοντας στην Ευρώπη μετά τους Σίξερς φόρεσε τη φανέλα της Ούλκερ (2003-04) προτού συγχωνευθεί με τη Φενέρμπαχτσε.

Ο Ίμπο, ο Σάρας, ο Μπατίστ και η επιστροφή του Γουίλιαμς

Και με τις δυο βάρκες (Παναθηναϊκός, Φενέρμπαχτσε) έχουν πλεύσει στην ...επίμαχη υφαλοκρηπίδα (!) άλλοι επτά ξένοι παίκτες, μάλιστα ένας εξ αυτών επιστρέφει απόψε σε ένα από τα παλιά σπιτικά του: ο Ντέρικ Γουίλιαμς που αγωνίσθηκε στην τουρκική ομάδα τη σεζόν 2019-20.

Είχαν προηγηθεί ιχνηλατώντας τον διάπλου του Αιγαίου πελάγους, ο Ιμπραήμ Κουτλουάι, ο Σαρούνας Γιασικέβιτσους, ο Ρόκο Λένι Ούκιτς, ο Τζέιμς Γκιστ, ο Ρομέν Σάτο και ασφαλώς ο Μάικ Μπατίστ, που έκανε ένα μικρό διάλειμμα προτού ξαναφορέσει την πράσινη φανέλα με την οποία αποσύρθηκε κιόλας από τη σκηνή.

Οι "made in Greece" πάγκοι

Όσο για τους πάγκους της Φενέρμπαχτσε, αυτοί πια είναι μονίμως κατειλημμένοι από Έλληνες ή από προπονητές που πέρασαν πολλά χρόνια στην πατρίδα μας...

Αναφέρομαι σε πάγκους, διότι δεν πρέπει να διαλανθάνει της προσοχής μας και η παρουσία του Τζώρτζη Δικαιουλάκου (με συνεργάτη τον Θεοδόση Παραλίκα) στην τεχνική ηγεσία της ομάδας γυναικών της τουρκικής ομάδας και μάλιστα σε δυο διαφορετικές θητείες (2011-12, 2015-2017).

Κατά την τελευταία δεκαετία, λοιπόν, στον πάγκο των πρωταθλητών Ευρώπης του 2017, έχουν καθίσει τρεις προπονητές που είναι συνδεδεμένοι (και) με τον Παναθηναϊκό: ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς (2013-2020), ο Σάσα Τζόρτζεβιτς (2021-22) που στέφθηκε πρωταθλητής Τουρκίας, αλλά αποπέμφθηκε και πλέον ανέλαβε την Εθνική ομάδα της Κίνας και ο Δημήτρης Ιτούδης.

Κυριευμένος από τη διαστροφή μου έφαγα κάμποση ώρα ψάχνοντας γενικότερα τους ξένους παίκτες που έχουν αγωνισθεί στη Φενέρμπαχτσε και σε ελληνικές ομάδες και –εάν δεν έχω χάσει τεύχη- μου βγήκαν οι εξής: Λίνας Κλέιζα, Πέρο Αντιτς, Λιν Γκριρ, Ερικ Γκριν (Ολυμπιακός), Μαχμούντ Αμπντούλ Ραούφ, Γουίλι Σόλομον (Αρης), Κόνραντ ΜακΡέι (ΠΑΟΚ), Χένρι Τέρνερ (Πανιώνιος), Μαρκ Ντικελ (Μαρούσι), Ντέβιν Σμιθ (Πανελλήνιος), Ντράγκαν Λουκόφσκι (Μακεδονικός, Πανιώνιος), Τζέιμς Νάναλι (Καβάλα).

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα είναι προφανές και αυταπόδεικτο πως η σύνδεση του Παναθηναϊκού με τη Φενέρμπαχτσε έχει μπόλικες διαστάσεις και δεν εξαντλείται στο sweep της τουρκικής ομάδας στα playoffs της σεζόν 2016-17, στους διαδικτυακούς καυγάδες του Δημήτρη Γιαννακόπουλου με τους οπαδούς της και στην α λα καψόνι επιστροφή της αποστολής με το λεωφορείο...

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΤΟΥΔΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ