ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η περίφημη "Σύνταξη του ΝΒΑ" και η σύνδεσή της με τον Τάιλερ Ντόρσεϊ

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ σκέφτεται το ΝΒΑ
Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ σκέφτεται το ΝΒΑ EUROKINISSI

Τι είναι η "Σύνταξη του NBA" και γιατί συνδέεται το τελευταίο διάστημα με τον Τάιλερ Ντόρσεϊ; Το SPORT24 παρουσιάζει τα δεδομένα για το πρόγραμμα που εξασφαλίζει εκατοντάδες μπασκετμπολίστες και βρίσκεται στο μυαλό πολλών ακόμη χιλιάδων.

Πολλή συζήτηση έχει γίνει τις τελευταίες εβδομάδες για την περίπτωση του Τάιλερ Ντόρσεϊ, ο οποίος ήρθε το καλοκαίρι του 2021 στον Ολυμπιακό με μονοετές συμβόλαιο αφού προηγουμένως αναζήτησε έναν τρόπο για να γυρίσει στο NBA. Πολλή συζήτηση γίνεται για την περίπτωσή του τις τελευταίες ώρες, για το αν θα προσπαθήσει και φέτος να επιστρέψει στις ΗΠΑ, για το αν περνάει καλά στην Ελλάδα, αν θα συνεχίσει να φοράει τα ερυθρόλευκα, για το αν υπάρχει περίπτωση να ακούσει, έστω, προτάσεις από άλλες ομάδες της EuroLeague. Τα δεδομένα για τον ομογενή γκαρντ είναι, ωστόσο, ξεκάθαρα και πολύ συγκεκριμένα.

Ο 26χρονος σκόρερ έκανε καλή σεζόν, κέρδισε ματς με την έφεσή του στην εκτέλεση, ίσως όμως να μην είχε τη συνέπεια που χρειάζεται για να πείσει κάποιον οργανισμό του NBA να του προσφέρει ένα καλό, εγγυημένο συμβόλαιο. Έχει το ταλέντο για να γυρίσει στην κορυφαία Λίγκα του κόσμου και, κυρίως, έχει το κίνητρο για να παίξει για τουλάχιστον ακόμα μία σεζόν απέναντι στους σημαντικότερους μπασκετμπολίστες του πλανήτη. Ποιο είναι αυτό το κίνητρο; Η τρίτη σεζόν που θα του εξασφαλίσει την σύνταξη του NBA!

Ο Ντόρσεϊ έπαιξε τη σεζόν 2017/18 στους Χοκς (7.2 πόντοι, 39.3% στο δίποντο, 36.2% στο τρίποντο, 71.4% στις βολές, 2.3 ριμπάουντ, 1.4 ασίστ ανά 17.4 λεπτά σε 56 αγώνες), ενώ την περίοδο 2018/19 την μοίρασε στην Ατλάντα και στους Γκρίζλις, με τους οποίους εντυπωσίασε καθώς είχε 9.8 πόντους, 3.3 ριμπάουντ και σχεδόν 2 ασίστ ανά 21.3 λεπτά. Συνολικά, σε δύο χρόνια, έπαιξε σε 104 αγώνες κανονικών περιόδων και τώρα ψάχνει την τρίτη σεζόν στην κορυφαία Λίγκα του κόσμου για να αποκτήσει το δικαίωμα στη σύνταξη, την οποία φυσικά θα πάρει πολλά χρόνια μετά από το τέλος της καριέρας του.

Από το 1965 κι έπειτα, η Λίγκα έχει προβλέψει ένα καλό ποσό για αθλητές που έχουν τουλάχιστον τρεις σεζόν προϋπηρεσίας. Το ποσό αυξάνεται ανά σεζόν θητείας, με τα 10 χρόνια να προσφέρουν τα μέγιστα χρήματα, τα οποία μπορεί κάποιος να αρχίσει να λαμβάνει από την ηλικία των 50 ετών. Η καταβολή μπορεί να ξεκινήσει, μειωμένη, από τα 45 έτη, ενώ αν κάποιος την δεχθεί στα 62, θα πάρει αρκετά περισσότερα, ένα ποσό που μπορεί φτάνει έως και τα 215.000 δολάρια.

Η σύνταξη του NBA θεωρείται από τις καλύτερες στον παγκόσμιο αθλητισμό, χάρη στις προσπάθειες της NBPA. Η Ένωση των Παικτών απαίτησε την αύξηση του minimum ποσού από τα 560 στα 800 δολάρια τον μήνα, αν κάποιος επιλέξει να την λάβει σε ηλικία 50 ετών, με αποτέλεσμα το ετήσιο ποσό να αγγίζει τα 9.000 δολάρια. Αν κάποιος επιλέξει να λάβει την πρώτη σύνταξη στα 62, θα πάρει minimum 57.000 δολάρια, ενώ αν ο αθλητής γυρίσει στο Πανεπιστήμιο και πάρει πτυχίο, λαμβάνει ακόμη 33.000 δολάρια ετησίως!

Με απλά λόγια, αν ο Ντόρσεϊ παίξει για τρίτη σεζόν στο NBA (έστω και σε έναν επίσημο αγώνα), γυρίσει στο Πανεπιστήμιο και πάρει πτυχίο και περιμένει να φτάσει σε ηλικία 62 ετών, θα λάβει σύνταξη 90.000 δολαρίων ετησίως. Και από εκεί και πέρα, για κάθε έξτρα σεζόν θητείας του στη Λίγκα, αυτό το ποσό θα αυξάνεται μέχρι το maximum που είναι τα 215.000 δολάρια.

Για έναν αθλητή σαν τον Τάιλερ Ντόρσεϊ που μπορεί να βρίσκει 1.000.000 δολάρια ετησίως για αρκετά ακόμη χρόνια, αυτά τα ποσά δεν ακούγονται τεράστια, σίγουρα όμως του προσφέρουν μια ασφάλεια, ειδικά όταν έχουμε δει χιλιάδες αθλητές να γράφουν τον επίλογο της καριέρας τους και στη συνέχεια να καταστρέφονται οικονομικά μέσα σε ελάχιστα χρόνια. Γι' αυτό και το κίνητρό του να γυρίσει στο ΝΒΑ είναι και μεγάλο και ταυτόχρονα είναι και απόλυτα λογικό. Το αν θα επιστρέψει φέτος στη Λίγκα, είναι ένα ερώτημα στο οποίο μόνο εκείνος μπορεί απαντήσει.

Για την ιστορία, ο Ντόρσεϊ είχε 12.8 πόντους από 51.7% στο δίποντο, 37.4% στο τρίποντο, 78.1% στις βολές, 2.3 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 10.3 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης ανά 24:10 σε 38 αγώνες της EuroLeague (βασικός και στους 38), ενώ στη Stoiximan Basket League έγραψε 11 πόντους από 52.6% στο δίποντο, 42.3% στο τρίποντο, 86% στις βολές, 2.4 ριμπάουντ, 1.8 ασίστ και 9.5 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης ανά 19:57 σε 24 ματς.

Επίσης για την ιστορία, σύνταξη από το NBA λαμβάνουν αυτή τη στιγμή περίπου 500 παλαίμαχοι, αριθμός παρόμοιος με τους αθλητές που αγωνίζονται κάθε χρόνο στο πρωτάθλημα. Περίπου 800 είναι αυτοί που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα και περιμένουν να φτάσουν σε ηλικία 45, 50 ή 62 ετών, ενώ πέρα από τα χρήματα, παρέχονται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και άλλα προνόμια.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΑΙΛΕΡ ΝΤΟΡΣΕΪ NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ