MUNDOBASKET 2023

Γκόρντον Χέρμπερτ: Η φυγάδευση από το Παλέ, το κιβώτιο με τα ουίσκι και τα πάρτι στο Πανόραμα

Γκόρντον Χέρμπερτ: Η φυγάδευση από το Παλέ, το κιβώτιο με τα ουίσκι και τα πάρτι στο Πανόραμα
FIBA.BASKETBALL

Η Γερμανία αναρριχήθηκε στο θρόνο του Μουντομπάσκετ και ο Βασίλης Σκουντής φιλοτεχνεί το πορτρέτο του προπονητή της, Γκόρντον Χέρμπερτ και ανατρέχει στο πέρασμά του από τον Αρη.

Το έχω ξαναγράψει ότι ανέκαθεν είμαι… ατακοσυλλέκτης και αυτό δεν αλλάζει, όσος καιρός κι αν περάσει…

Μια από τις καλύτερες ατάκες, που έχω αποθηκεύσει στον σκληρό δίσκο μου είναι αυτή την οποία είχε αρθρώσει πριν από κάμποσα χρόνια ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ…

«Πάει, χάλασε ο κόσμος… Ο καλύτερος ράπερ του κόσμου είναι λευκός (ΣΣ: Εμινεμ), ο καλύτερος γκόλφερ μαύρος (ΣΣ: Τάιγκερ Γουντς) και η Γερμανία εναντιώνεται στους πολέμους»!!!

Χάλασε κι άλλο ο κόσμος, διότι οι Γερμανοί εκτός από το να εναντιώνονται στους πολέμους, μοστράρουν τις αφεντομουτσουνάρες τους στον θρόνο του παγκόσμιου μπάσκετ!

Το γκολ φάουλ του Βελπ και ο… ίδιος ο Πέσιτς

Στις 4 Ιουλίου του 1993 στο Μόναχο ο συχωρεμένος ο Κρίστιαν Βελπ, ο οποίος μετά από τέσσερα χρόνια κατέκτησε το triplecrown με τον Ολυμπιακό, έγινε ο πρώτος ήρωας της πατρίδας του.

Χάρη στο δικό του καλάθι και την ελεύθερη βολή από το φάουλ του μετέπειτα παίκτη του Άρη, Μιχαίλ Μιχαίλοφ (που καταλόγισε ο Νίκος Πιτσίλκας) στην εκπνοή του τελικού, η Γερμανία στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης…

Τότε στον πάγκο της γερμανικής ομάδας καθόταν αυτός που χθες στεκόταν απέναντι της: ο ίδιος ο Σβέτισλαβ Πέσιτς αυτοπροσώπως!

Το ρεκόρ του Γκάλη

Tότε ο άνθρωπος που μετά από τριάντα χρόνια έμελλε να οδηγήσει τη Γερμανία στο Έβερεστ φορούσε ακόμα σορτσάκι και ετοιμαζόταν για την τελευταία σεζόν της αγωνιστικής καριέρας του στην περιβόητη φινλανδική Ουουντενκαουπούνγκιν του Ουουσικαουπούνκι!

Γιατί τη χαρακτηρίζω ως περιβόητη;

Επειδή απλούστατα απέναντι της, την 1η Νοεμβρίου του 1990, ο Νίκος Γκάλης μοίρασε 23 ασίστ, δημιουργώντας ένα ασύλληπτο και βεβαίως ακατάρριπτο ρεκόρ στα χρονικά των Κυπέλλων Ευρώπης.

Ο Χέρμπερτ δεν ήταν παρών σε αυτό το ματς, διότι τη σεζόν 1991 αγωνιζόταν στη ΝΜΚΥ του Ελσίνκι από την οποία μετακόμισε στην κυριολεκτικώς ακατονόμαστη (ελέω του μακρόσυρτου γλωσσοδέτη που προκαλεί) το καλοκαίρι του 1991.

Κρίμα, διότι εάν είχε αγωνισθεί απέναντι στον Άρη και στον Γκάλη, εκτός από αυτόπτης μάρτυς του ιστορικού ρεκόρ θα είχε αποκτήσει εμμέσως πλην σαφώς άλλο ένα… κονέ με το ελληνικό μπάσκετ.

Από την Ορτέζ στον Άρη

Τον Καναδοφινλανδό Γκόρντον Χέρμπερτ τον γνωρίσαμε από κοντά το καλοκαίρι του 2007 όταν ήρθε άγνωστος μεταξύ αγνώστων για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Άρη, διαδεχόμενος τον Ιταλό Αντρέα Ματσόν.

Τις προηγούμενες δυο σεζόν καθόταν στον πάγκο της Πο Ορτέζ και ο μόνος που τον ήξερε τότε ήταν ο Σπύρος Παντελιάδης, μολονότι δεν τον πρόλαβε στη Φραγκφούρτη.

Ο Χέρμπερτ διετέλεσε προπονητής των Σκαϊλάινερς κατά την τριετία 2001-04, ενώ ο Παντελιάδης έπαιξε στη γερμανική ομάδα τη σεζόν 2004-05 με προπονητή τον Τούρκο Μουράτ Ντιντίν.

Μάλιστα στο πλάι του Χέρμπερτ, αλλά και άλλων προπονητών των Σκαϊλάινερς βρισκόταν η Ελληνίδα Δάφνη Μπουτσίκου!

Δυο χρόνια αργότερα ο Παντελιάδης και ο Χέρμπερτ έμελλε να ανταμώσουν και να συνεργασθούν στον Άρη, ο οποίος εκείνη τη σεζόν, όπως και την προηγούμενη (με προπονητή τον Αντρέα Ματσόν) αγωνιζόταν στην Ευρωλίγκα.

Παντελιάδης: "Περισσότερο προπονητής, παρά κόουτς"

«Αυτό που μού έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση ήταν η αφοσίωση του στο μπάσκετ και στη δουλειά του. Ασχολιόταν με αυτό ολημερίς και ολονυχτίς» σχολιάζει ο Παντελιάδης.

Προς επίρρωσιν αυτού του... κολλήματος ο Σπύρος καταθέτει και ένα περιστατικό: «Μια φορά είχαν έρθει στη Θεσσαλονίκη τα δυο παιδιά του και μετά τη λήξη της προπόνησης πήραν μια μπάλα και σούταραν. Ε, λοιπόν, ο Χέρμπερτ ήταν τόσο αφοσιωμένος, που δεν γύρισε καν να τα κοιτάξει, αμφιβάλλω μάλιστα εάν κατάλαβε ότι ήταν εκεί»!

Αυτό όχι μόνο δεν το αποκλείω, αλλά το θεωρώ βέβαιο, κρίνοντας από την κυνική παραδοχή του ότι ήταν τόσο αφοσιωμένος στην προετοιμασία του για τον ημιτελικό απέναντι στους Αμερικανούς, ώστε δεν είχε καν πληροφορηθεί ότι η Σερβία είχε νικήσει τον Καναδά.

«Παράλογοοοο;» όπως αναρωτιόταν στα σκετς των «Δέκα Μικρών Μήτσων» ο Λάκης Λαζόπουλος…

Καθόλου παράλογο, καθόσον ο λεγάμενος δίνει πολύ συχνά την αίσθηση (που για όσους τον γνωρίζουν καλά συνιστά πεποίθηση) ότι κινείται και ζει στην κοσμάρα του!

Τι σόι προπονητής ήταν τότε (και ενδεχομένως παραμένει ακόμα) ο Χέρμπερτ;

«Περισσότερο προετοίμαζε το ματς, παρά το διαχειριζόταν με το κοουτσάρισμα του. Εννοώ ότι κατέστρωνε τα πλάνα του και ήταν πολύ μελετημένος, ενώ έπαιζε πολύ και με την ψυχολογία των παικτών. Απ ό,τι μού είχε πει, σπούδασε ψυχολογία σε αμερικανικό πανεπιστήμιο (ΣΣ: Αϊντάχο) και χρησιμοποιούσε πολύ τη γνώση και την ειδικότητα του στη διαχείριση των παικτών και των ομάδων του».

Και κατέληξε ο Παντελιάδης: «Γενικώς ήταν υπέρ της ελευθερίας στο παιχνίδι και άφηνε τους καλούς παίκτες του να λειτουργούν με το ένστικτο και να παίρνουν τις αποφάσεις και να αναλαμβάνουν τις ευθύνες».

Καλαϊτζής: "Όπως και στον Κολέ τού ταιριάζουν οι Εθνικές"

Εκείνη τη σεζόν στο ρόστερ του Άρη ανήκαν επίσης ο Γιώργος Καλαϊτζής, ο Δημήτρης Τσαλδάρης, ο Σάββας Ηλιάδης, ο Μιχάλης Τσαϊρέλης, ο Δημήτρης Τσαλδάρης, ο Σάββας Ηλιάδης, ο Λάζαρος Αγαδάκος, ο Γάιος Σκορδίλης, ο Δημήτρης Καραδολάμης, ο Χάνο Μότολα, ο Βλαντιμίρ Μπόισα, ο Τερέλ Κασλ, ο Τζερεμάια Μάσεϊ, ο Μπρέισι Ράιτ, ο Ρεισόν Τέρι, ο Ντάριους Ουάσινγκτον και o Σιμόνας Σεραπίνας.

«Εμπιστευόταν πολύ τους παίκτες και ήταν αρκετά ελαστικός» τονίζει ο Γιώργος Καλαϊτζής. «Ως προπονητής είχε αρχές, αλλά δεν ασκούσε μεγάλη επιρροή στη ροή των αγώνων. Συμπέρανα τότε ότι περισσότερο από συλλόγους ταιριάζει σε εθνικές ομάδες, όπως δηλαδή και ο Γάλλος Βενσάν Κολέ».

Το κάζο από το Μαρούσι και η φυγάδευση από το Παλέ

Ο Καλαϊτζής πάντως κόντεψε να πλακωθεί μαζί του στη διάρκεια του δεύτερου αγώνα των playoffs με το Μαρούσι για τα μάτια του Ντάριους Ουάσινγκτον, που την είδε… Αϊβερσον!

Εκείνη η σειρά αποτέλεσε το… Βατερλό του Χέρμπερτ, καθώς ο Άρης ο οποίος είχε τερματίσει τρίτος στην κανονική διάρκεια της Α1 (με ρεκόρ 18-8, πίσω από τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό) αποκλείσθηκε από το Μαρούσι με 2-1.

Οι Θεσσαλονικείς την πάτησαν στον πρώτο αγώνα στο Παλέ ντε Σπορ (61-72), απάντησαν με break στον Άγιο Θωμά (95-98), αλλά γνώρισαν την ήττα στον τρίτο αγώνα πάλι στην έδρα τους (79-85) και έμειναν εκτός νυμφώνος.

Την ώρα που ο Μπράνκο Μιλισάβλιεβιτς οργίαζε, το Παλέ κόχλαζε, οι Αρειανοί τσακώνονταν μεταξύ τους και αυτό το ματς υπήρξε το κύκνειο άσμα του Χέρμπερτ, ο οποίος μάλιστα φυγαδεύθηκε από την πίσω πόρτα του γηπέδου για να αποφύγει την μήνι των φιλάθλων!

Το κιβώτιο με τα ουίσκι και τα πάρτι στο Πανόραμα

Την επόμενη ημέρα, όταν έλαβε την απανταχούσα της απόλυσης του πήγε στα γραφεία και άφησε ένα κιβώτιο γεμάτο με καναδέζικα ουίσκι!

Όπως συνήθιζε να λέει σε τέτοιες περιπτώσεις και ο (προκάτοχος του στον πάγκο του Άρη) Στιβ Γιατζόγλου, «ε, χάνουμε και ύστερα πίνουμε ένα ουίσκι να ξεχάσουμε τον πόνο μας»!

Εκτός από το στραπάτσο από το Μαρούσι (με δυο εντός έδρας ήττες), ο Χέρμπερτ χρεώθηκε επίσης με την έλλειψη πειθαρχίας και την ανεκτικότητα του στα καπρίτσια των παικτών, μάλιστα οι κακές γλώσσες λένε ότι ο Τζερεμάια Μάσεϊ κοιμόταν όρθιος στις πρωινές προπονήσεις, επειδή κάθε βράδυ ξενυχτούσε σε πάρτι στο σπίτι του στο Πανόραμα!

Το καλάθι του Λουκά και το χρυσό διάδημα

Εκείνη τη σεζόν ο Άρης έφτασε μια ανάσα από τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, αλλά έπεσε στην περίπτωση με το buzzerbeater του Λουκά Μαυροκεφαλίδη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (72-70) στο ντεμπούτο του Παναγιώτη Γιαννάκη στον πάγκο του Ολυμπιακού.

Στη EuroLeague οι Θεσσαλονικείς κατέλαβαν την πέμπτη θέση στον Β’ όμιλο με ρεκόρ 7-7, πίσω από τη Λιέτουβος Ρίτας, τη Μακάμπι, την Ουνικάχα Μάλαγα και την Εφές Πίλσεν και πάνω από την Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ, την Ολίμπια Μιλάνο και τη Λε Μαν, αλλά στο Top 16 κατατάχθηκαν τέταρτοι (2-4) με αντιπάλους την Ταουγκρές, τη Φενέρμπαχτσε και τη Λιέτουβος Ρίτας.

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα πέρασαν κιόλας 15 χρόνια και ο Γκόρντον Χέρμπερτ μετά το χάλκινο μετάλλιο στο EuroBasket του 2022, μοστράρει και το χρυσοποίκιλτο διάδημα που φόρεσε χθες στη Μανίλα και επιφυλάσσεται δια τα περαιτέρω του χρόνου στο Παρίσι.

Notbad, όπως λένε και στον Καναδά, για έναν προπονητή που πρόπερσι βουρλιζόταν στο εξωτικό Σάρατοφ!

TAGS MUNDOBASKET 2023 ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΑΡΗΣ ΑΡΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ