EUROLEAGUE

Η Μονακό στη EuroLeague: Το γήπεδο, το ρόστερ κι ο στόχος που επετεύχθη

Το γήπεδο της μπασκετικής Μονακό, Γκαστόν Μεντεσάν
Το γήπεδο της μπασκετικής Μονακό, Γκαστόν Μεντεσάν WIKIPEDIA

Η "μικρή" Μονακό τα κατάφερε. Προβιβάστηκε στη EuroLeague, όμως ουδείς γνωρίζει αν θα υποδεχθεί την ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ στο Μόντε Κάρλο. Το μικρό γήπεδο, οι εναλλακτικές σε Αντίμπ - Νις, το ποιοτικότερο ρόστερ και το μακρύ καλοκαίρι.

Η νίκη της Ζενίτ επί του Παναθηναϊκού άφησε εκτός οκτάδας και playoffs τη Βαλένθια, με αποτέλεσμα το EuroCup να στείλει δύο ομάδες στη EuroLeague της σεζόν 2020/21. Η μία θα είναι η Μονακό, η οποία επικράτησε εντός κι εκτός έδρας τη Γκραν Κανάρια στα ημιτελικά, με αποτέλεσμα να προβιβαστεί στη "μεγάλη" διοργάνωση της Ευρώπης και να περιμένει τον νικητή του αυριανού (14/4) Βίρτους Μπολόνια - Ούνικς Καζάν για να μάθει ποιος θα τσεκάρει το δεύτερο εισιτήριο.

Ο χρηματοδότης του club, Σεργκέι Ντιάντετσκο, είχε έναν στόχο. Να δει στο Μόντε Κάρλο τις κορυφαίες ομάδες της ηπείρου, απέναντι στη δική του. Μέσα σε ελάχιστα χρόνια η Μονακό έπαιξε σε δύο Final Four του Basketball Champions League (2017 και 2018), έκανε καλές πορείες στο EuroCup και φέτος έφτασε στους τελικούς. Το τρόπαιο θα είναι ένα σημαντικό επίτευγμα, ωστόσο η συμμετοχή στη EuroLeague θα είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο.

Το πρώτο ερώτημα που προέκυψε από τη στιγμή που η Μονακό βρέθηκε στα ημιτελικά του EuroCup, ήταν που θα παίξει την περίοδο 2021/22 σε περίπτωση που όντως βρεθεί στη EuroLeague. Ο General Manager Ολέξι Γεφίμοφ δήλωσε στο bebasket.fr πως οι παράγοντες της ομάδας εξετάζουν δύο ενδεχόμενα. Το πρώτο είναι να γίνουν βελτιωτικά έργα στο Γκαστόν Μεντεσάν, που σίγουρα δεν μπορεί να πιάσει το minimum των 10000 θεατών. Μόλις 3000 χωράει το μικρό κλειστό γήπεδο του Μόντε Κάρλο, στο οποίο θέλει η ομάδα να παίζει και την επόμενη σεζόν. Με δεδομένο ότι η επόμενη χρονιά θα ξεκινήσει χωρίς κόσμο, ή έστω με λίγους θεατές, στα γήπεδα, είναι πιθανό η EuroLeague να επιτρέψει στη Μονακό να συνεχίσει στο σπίτι της.

"Εχουμε αρχίσει τη μελέτη στους κανονισμούς, για να δούμε τι περιθώρια υπάρχουν. Το γήπεδο μπορεί να φτάσει τα στάνταρ της διοργάνωσης, εκτός από την χωρητικότητα. Η κατάσταση με την πανδημία έχει αλλάξει τα δεδομένα. Η ποιότητα των τηλεοπτικών μεταδόσεων θα παίξει σημαντικό ρόλο στην απόφαση. Θεωρώ ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν θα αλλάξουμε τον φωτισμό, θα βελτιώσουμε πολλά πράγματα" ήταν οι δηλώσεις του GM της Μονακό για το γηπεδικό ζήτημα. Σε περίπτωση που χρειαστεί αλλαγή έδρας, τότε η ομάδα του Μόντε Κάρλο θα κληθεί να επιλέξει είτε την AzurArena στην Αντίμπ, είτε την Palais Nikaia στη Νις, στην πόλη που θα προσγειώνονται οι ομάδες της διοργάνωσης για να φτάσουν μετά από λίγα λεπτά στο Μόντε Κάρλο.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Ντιάντετσκο θα επενδύσει περισσότερα χρήματα σε σχέση με τα τελευταία χρόνια, με στόχο να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό ρόστερ. "Φέτος είχαμε μικρό rotation, καθώς δεν είχαμε "σφιχτό" πρόγραμμα. Είναι προφανές ότι με 34 αγώνες την επόμενη σεζόν στη διοργάνωση και με ακόμη 34 στο γαλλικό πρωτάθλημα, θα χρειαστούμε πιο βαθύ ρόστερ. Είναι νωρίς για να μιλήσουμε για μπάτζετ, διότι δεν έχουμε διαπραγματευθεί με χορηγούς, σίγουρα όμως το οικονομικό μας μοντέλο θα ακολουθήσει τα στάνταρ της EuroLeague και του Financial Fair Play" ήταν τα λόγια του GM, Ολέξι Γεφίμοφ.

Προς το παρόν, η Μονακό δεν έχει παίκτη ή προπονητή "δεμένο" με συμβόλαιο για την επόμενη σεζόν. Ο Ζβέζνταν Μίτροβιτς θα αξιολογηθεί μετά από τους τελικούς του EuroCup, διαπραγμάτευση με αθλητές δεν έχει γίνει -σύμφωνα με τον Γεφίμοφ, κάτι που αναμένεται να γίνει στο φινάλε της σεζόν.

Παίκτες όπως ο Ντι Μποστ (13.7 πόντοι, 2.8 ριμπάουντ, 4.4 ασίστ), ο Ρομπ Γκρέι (17.1 πόντοι, 51% στο τρίποντο, 2.4 ριμπάουντ), ο Μάρκος Νάιτ (13.4 πόντοι, 5.2 ριμπάουντ, 2.8 ασίστ), ο Ματίας Λεσόρ (12.5 πόντοι, 6.3 ριμπάουντ, 1.1 μπλοκ) κι ο Τζέι Τζέι Ο' Μπράιεν (9.8 πόντοι, 3 ριμπάουντ) έκαναν εξαιρετική σεζόν και μπορούν υπό προϋποθέσεις να μείνουν στο ρόστερ. Το ερώτημα στο οποίο, πάντως, πρέπει να απαντήσουν οι παράγοντες της Μονακό είναι αν θα ανεβάσουν ψηλά τον πήχη ή αν θα προχωρήσουν συντηρητικά, καθώς η συμμετοχή στη EuroLeague είναι μονοετής. Το σίγουρο είναι πως θα απολαύσουν το ταξίδι, ό,τι κι αν γίνει.

Photo credits: Wikipedia

TAGS EUROLEAGUE EUROCUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ