EUROLEAGUE

Η EuroLeague των 20 ομάδων: Παρίσι, Λονδίνο, Ντουμπάι και η κουβέντα με την FIBA

BASKET LEAGUE 2022-2023 /  -  (  / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE 2022-2023 / - ( / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Πότε θα γίνει (αν γίνει) η επέκταση της EuroLeague, πόσο πιθανό είναι να δούμε τα κλαμπ από Παρίσι και Λονδίνο, ποια είναι τα προβλήματα με την πρόταση από το Ντουμπάι και γιατί όλα αυτά παραπέμπουν στις συζητήσεις με την FIBA; Το SPORT24 έχει τις απαντήσεις.

Η φετινή EuroLeague βαδίζει πλέον προς την τελική ευθεία αφού μένει μόλις μια αγωνιστική για το τέλος της κανονικής περιόδου ενώ στις 25/4 ξεκινάνε τα playoffs για το Final Four του Κάουνας. Οι διεργασίες, εν τω μεταξύ, για το μέλλον της διοργάνωσης την περίφημη επέκταση της από τη σεζόν 2024-25, την πρόταση των αράβων του Ντουμπάι καθώς και οι συζητήσεις με τη FIBA για το καλλαντάρι συνεχίζονται. Και συσχετίζονται, θα πρόσθετε κανείς.

Τι ισχύει, μέχρι στιγμής;

Για την επόμενη σεζόν (2023-24) δεν προβλέπονται αλλαγές. Η EuroLeague θα διεξαχθεί με 18 ομάδες, με το γνωστό σύστημα των 34 αγωνιστικών, τα πλέι-οφ των οκτώ και το φάιναλ-φορ που θα φιλοξενήσει το Βερολίνο. Σίγουρα θα λείπουν οι ρωσικές ομάδες, αφού δεν υπάρχει τίποτε ενθαρρυντικό που να υποδεικνύει τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Η πρόκριση για Μονακό στα πλέι-οφ σημαίνει ότι οι Μονεγάσκοι παίρνουν το εισιτήριο και για τη διοργάνωση της επόμενης σεζόν. Στους "8" βρίσκεται και η Παρτίζαν η οποία, όμως, είχε πάρει wild card. Ίσως να θέτει εκ νέου υποψηφιότητα

Σίγουρη είναι, βέβαια, η συμμετοχή των ομάδων-μετόχων: Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια, Εφές, Φενέρ, Μιλάνο, Ζάλγκιρις, Βιλερμπάν και Μπάγερν και μένει να μάθουμε πως θα συμπληρωθούν οι 4 κενές θέσεις, αν θα είναι και οι δυο φιναλίστ του Eurocup κλπ. Φέτος ολοκληρώνεται η διετής wild card που παραχωρήθηκε το 2021 στην Άλμπα Βερολίνου, η οποία θα ήθελε σίγουρα μια ακόμα ανανέωση. Σχετικό αίτημα διατύπωσε και η Βίρτους Μπολόνια.

Με είκοσι από το 2024 (σε Λονδίνο και Παρίσι;)

Η επέκταση της διοργάνωσης προσδιορίζεται για τη σεζόν 2024-25. Θεωρείται πολύ πιθανό η EuroLeague να γίνει με 20 ομάδες, με 38 αγωνιστικές στην κανονική περίοδο, πριν πάμε στα πλέι-οφ αλλά και σε μια ευκαιρία για πρόκριση σε κάνα-δυο ομάδες, που θα έχουν μείνει εκτός οκτάδας.

Είναι αλήθεια ότι τα πρότζεκτ που αναπτύσσονται στο Λονδίνο (με τους London Lions) και στο Παρίσι (Paris Basketball) ενδιαφέρουν την Ευρωλίγκα, που θα ήθελε να έχει ομάδες στις δυο Μητροπόλεις, κάνοντας πράξη την περιβόητη διείσδυσή της στις συγκεκριμένες αγορές. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες απόπειρες, τα πράγματα σε Αγγλία και Γαλλία δείχνουν πιο σοβαρά, αν και βρισκόμαστε ακόμα αρκετά μακριά για να υπολογίζουμε σε δυο κλαμπ επιπέδου EuroLeague.

Οι Λάιονς και η Παρί αγωνίζονται στο Eurocup, έχουν εκδηλώσει επιθυμία κάποια στιγμή να εμφανιστούν στην κορυφαία διοργάνωση, όχι όμως και με το ρόστερ, ή το μπάτζετ που διαθέτουν αυτή τη στιγμή. Στο Λονδίνο η ομάδα ανήκει στην επενδυτική εταιρεία 777 Partners η οποία από το 2018 έχει στην κατοχή της και το 40% των μετοχών της αγγλικής λίγκας του μπάσκετ.

Τα νήματα στην Παρί κινεί ο Ντέιβιντ Καν, άλλοτε πρόεδρος των Μινεσότα Τίμπεργουλφς. Η θέληση και των δυο κλαμπ είναι να γίνουν μέλη της EuroLeague, το θέμα, βέβαια, δεν είναι τόσο απλό...

Κλείνει ένα παράθυρο, ανοίγει ο δρόμος

Η επέκταση της EuroLeague είναι συνυφασμένη με τις συζητήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει με την FIBA. Χρειάζεται ένα ενιαίο καλαντάρι, έτσι ώστε να διεξαχθεί χωρίς πρόβλημα ένα πρωτάθλημα 38 αγωνιστικών. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει αν δεν υπήρχε το ένα από τα δυο παράθυρα των προκριματικών (το Νοέμβριο).

Η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι μιλάει για κατάργηση της μιας δόσης των αγώνων πρόκρισης και ταυτόχρονα διεύρυνσης της δεύτερης, μέσα στον Φεβρουάριο. Σε αυτή την περίπτωση η Ευρωλίγκα δέχεται να σταματήσει τη ροή της για όσο διάστημα παίζονται προκριματικά των εθνικών ομάδων, να δώσει φυσικά τους παίκτες και να λυθεί μια ... κομβική διαφωνία για το ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Η FIBA δεν μοιάζει αρνητική στο ενδεχόμενο, μέχρι όμως να δούμε τις δυο πλευρές να δίνουν τα χέρια και να ενοποιείται το καλαντάρι, θα πρέπει να περιμένουμε αρκετά. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα υπάρξει ταυτόχρονα και διεύρυνση των διπλών εβδομάδων, άρα ένα πιο βεβαρυμένο πρόγραμμα καονικής περιόδου...

Τι γίνεται με το Ντουμπάι

Η πρόταση από το Ντουμπάι εξακολουθεί να είναι αντικείμενο συζήτησης των ανθρώπων της EuroLeague. Δεν πήγαν άλλωστε τσάμπα πριν από μήνες για να ακούσουν την προσφορά από τους Άραβες. Τα χρήματα είναι πολλά, η προοπτική συζητιέται σοβαρά, αλλά υπάρχουν και σημαντικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν.

Η απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί ελαφρά τη καρδία. Μιλάμε για μια χώρα όπου δεν υπάρχει καν πρωτάθλημα και θα δημιουρηθεί από το μηδέν μια ομάδα επιπέδου EuroLeague, χωρίς κανένα υπόβαθρο, πλην του οικονομικού.

Προφανώς τα δολάρια των Αράβων δεν είναι αμελητέα ποσότης. Ακόμα πάντως δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο για το πως τελικά θα κινηθεί η EuroLeague στις συζητήσεις με τους ενδιαφερόμενους σείχηδες από το Ντουμπάι...

'Όλα αυτά θα συζητηθούν στη συνέλευση των μετόχων, που έχει προγραμματιστεί για μετά το Πάσχα στη Βαρκελώνη. Εκεί θα τεθεί επί τάπητος και το θέμα του CEO, αφού η προσωρινή θητεία του Μάρσαλ Γκλίκμαν ολοκληρώνεται στο τέλος της σεζόν, άρα θα πρέπει να αρχίσει η προεργασία για την τελική απόφαση. Αν δηλαδή η EuroLeague θα βαδίσει με τον Γκλίκμαν που θα υπογράψει ένα συμβολαιο, ή θα αναζητηθεί άλλος CEO

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ