EUROLEAGUE

Η EuroLeague περιμένει το πιο μεγάλο τηλεοπτικό συμβόλαιο στην Ελλάδα

Οι Πάρις Λι και Αϊζέια Κάνααν
Οι Πάρις Λι και Αϊζέια Κάνααν EUROKINISSI SPORTS

Το νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο για την τριετία 2023-26 είναι ένα από τα πιο σπουδαία χαρτιά της EuroLeague, καθώς πιστεύει ότι τα δικαιώματα της διοργάνωσης θα φτάσουν σε επίπεδο ρεκόρ. Τι γίνεται με τον αρχιδιαιτητή Ρίτσαρντ Στόουκς και την επίσκεψη Μποντιρόγκα στην Αθήνα.

Ένα μεγάλο τηλεοπτικό συμβόλαιο κυνηγάει στην Ελλάδα η EuroLeague. Ακόμα μεγαλύτερο, δηλαδή, από το εν ισχύ, που εκπνέει στο τέλος της σεζόν και στοιχίζει στη Nova περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Οι συζητήσεις, όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα, με τις δυο συνδρομητικές πλατφόρμες να ετοιμάζονται για μια ξεχωριστή μάχη.

Προφανώς η Nova θέλει να κρατήσει το προϊόν, με το οποίο μάλιστα έχει συνδεθεί σχεδόν δυο δεκαετίες, όμως όπως λέγεται υπάρχει πλέον, και πολύ έντονο ενδιαφέρον και από την Cosmote TV.

Θυμίζουμε ότι την τελευταία διετία άλλαξαν στέγη η Premier League και πολλές από τις ομάδες της Super League στο ποδόσφαιρο. Από το ένα συνδρομητικό στο άλλο και τούμπαλιν.

Το τηλεοπτικό πακέτο της κορυφαίας διοργάνωσης θεωρείται πολύ ελκυστικό, με τη συμμετοχή Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού, αλλά και των υπόλοιπων μεγάλων κλαμπ. Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν απευθείας με την IMG και τους ενδιαφερόμενους (δεν υπάρχουν πλέον ενδιάμεσοι μεσολαβητές) και μια πρώτη εκτίμηση λέει ότι η αύξηση θα είναι πολύ σημαντική, ξεκινώντας από τα 15 εκατ. ετησίως.

Το ελληνικό συμβόλαιο είναι πάντα από τα πιο ισχυρά (αν όχι το ισχυρότερο) σε όλη την τηλεοπτική αγορά στην οποία απευθύνεται η EuroLeague και έτσι βέβαια, μπορεί να γίνει αντιληπτός κι ο βασικός ρόλος που παίζουν στη δομή της διοργάνωσης οι δυο αιώνιοι.

Προφανώς μια αύξηση του βασικού εσόδου (δηλαδή των τηλεοπτικών) για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκού θα μεταφερθεί στην συγκρότηση των ρόστερ που θα εμφανίσουν οι δυο ομάδες στην επόμενη τριετία. Αυτή τη στιγμή κάθε μια από τις δυο ομάδες εισπράττει περίπου 3.8 εκατ. δολάρια, αφού ως γνωστόν το ποσό από τα δικαιώματα δεν πηγαίνει εξ ολοκλήρου στα ταμεία των συλλόγων.

Γενικώς, στην EuroLeague δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στις νέες τηλεοπτικές συμφωνίες, ειδικά μετά την αλλαγή ηγεσίας, θέλοντας να προσδώσουν κύρος στη νέα εποχή, που έχει ήδη ξεκινήσει. Κι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία συνηγορεί σε όλο αυτό.

Τελευταία χρονιά για τον Στόουκς;

Εν τω μεταξύ οι αλλαγές στη δομή της EuroLeague αναμένεται να συνεχιστούν. Το συμβόλαιο του Ρίτσαρντ Στόουκς ως επικεφαλής της διαιτησίας εκπνέει στο τέλος της χρονιάς και όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να ανανεωθεί.

Η αλήθεια είναι ότι η θητεία του Άγγλου αρχιδιαιτητή συνοδεύτηκε από αρκετά ερωτηματικά και περισσότερες φωνές για τα σφυρίγματα των ρέφερι.

Η προσπάθειά του να ανανεώσει το ρόστερ των ρέφερι που παίζουν στην κορυφαία διοργάνωση δεν έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, αφού έχουν εμφανιστεί απίθανοι διαιτητές με αλλοπρόσαλλα σφυρίγματα.

Την περασμένη εβδομάδα ήταν οι ελληνικές ομάδες που είχαν παράπονα. Ο Παναθηναϊκός μάλιστα, έστειλε κι επιστολή προς τη διοργάνωση, εκφράζοντας επίσημα τη διαμαρτυρία του για τις αποφάσεις των ρέφερι στο παιχνίδι με την Παρτιζάν.

Ειδικά, το φάουλ που δεν δόθηκε στον Έξουμ στην προσπάθεια του Μπέικον να καρφώσει ήταν εξόφθαλμο και ξεσήκωσε το ΟΑΚΑ. Μια μέρα μετά στο ΣΕΦ, ο Ολυμπιακός είχε έντονα παράπονα στις δυο φάσεις που έκριναν το ματς με τη Βαλένθια.

Αλλά δεν είναι μόνο η γκρίνια των δυο αιωνίων. Κατά καιρούς έχουν διατυπώσει παράπονα όλοι οι σύλλογοι, ενώ ήδη φέτος έχει αναγνωριστεί επισήμως ένα καθοριστικό λάθος στο ματς Μονακό-Εφές, όταν δεν δόθηκε καθαρό φάουλ του Τζον Μπράουν στον Βασίλιε Μίτσιτς που έπρεπε να εκτελέσει τρεις βολές. Η επιτροπή διαιτησίας έβγαλε σχετική ανακοίνωση αποδεχόμενη το σφάλμα των ρέφερι του αγώνα (Γιαβόρ, Περούγκα, Κορομηλάς).

Όλα δείχνουν, πάντως, ότι η θητεία του Στόουκς δεν πρόκειται να ανανεωθεί. Δεν έχουν ακουστεί ονόματα διαδόχων για τον Άγγλο, που θυμίζουμε ότι είχε πάρει τη θέση του Κώστα Ρήγα.

Ο Έλληνας αρχιδιαιτητής ήταν για μια δεκαπενταετία επικεφαλής της διαιτησίας στην κορυφαία διοργάνωση από την πρώτη μέρα της διοργάνωσης μέχρι το 2015.

Η επίσκεψη Μποντιρόγκα

Ο νέος πρόεδρος της EuroLeague, Ντέγιαν Μποντιρόγκα, φτάνει στην Αθήνα όπου πέρασε και τέσσερα χρόνια της καριέρας του, φορώντας τη φανέλα του Παναθηναϊκού.

Οι συναντήσεις του με τους ανθρώπους των δυο ελληνικών ομάδων είναι δεδομένες, ενώ η επίσκεψή του στο ΟΑΚΑ έχει και συμβολικό χαρακτήρα, αν σκεφτούμε ότι με τον προκάτοχο του Τζόρντι Μπερτομέου, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είχε μια θυελλώδη σχέση.

Παρότι με τον Μπερτομέου είχαν δώσει ακόμα και τα χέρια, ο ιδιοκτήτης της "πράσινης" ΚΑΕ ξέθαψε ξανά το τσεκούρι του πολέμου με τον πρώην, πλέον, πρόεδρο και CEO της EuroLeague να μετατρέπεται ξανά σε κόκκινο πανί για ολόκληρο τον Παναθηναϊκό.

Ο Μποντιρόγκα θέλει να γυρίσει η σελίδα στις σχέσεις της διοργάνωσης με τον Παναθηναϊκό, που μη ξεχνάμε ότι παρά τις όποιες διαφωνίες και κραυγές, παραμένει βασικός μέτοχος της εταιρείας και υπερθεμάτισε βέβαια για τις τελευταίες αλλαγές σε διοικητικό επίπεδο.

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ