ΑΠΟΣΤΟΛΗ MUNDOBASKET

Η Εθνική πρέπει να ρίξει φως στις σκιές πριν από το προολυμπιακό

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 2023 / ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ / ΕΛΛΑΔΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 2023 / ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ / ΕΛΛΑΔΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ IMAGE BANK

Η δουλειά στη Μανίλα τελείωσε νωρίς για την Εθνική, η δουλειά για το προολυμπιακό τουρνουά τώρα ξεκινάει. Ο Χάρης Σταύρου γράφει για τις γωνίες στις οποίες πρέπει να ρίξει φως η ΕΟΚ, για έναν από τους τελευταίους χορούς μίας πολύ καλής φουρνιάς για το ελληνικό μπάσκετ.

Το ταξίδι ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (3/9). Η Εθνική πήρε τη 15η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023 και από το πρωί της Δευτέρας (4/9) η ΕΟΚ οφείλει να σηκώσει ξανά τα μανίκια στο δρόμο προς το προολυμπιακό τουρνουά του 2024. Διότι η ευκαιρία να βρεθεί η ομάδα στο μεγαλύτερο μπασκετικό τουρνουά του πλανήτη είναι εκεί και πρέπει να την διεκδικήσουμε.

Οι συγκυρίες ήταν φέτος ευνοϊκές για να προχωρήσει η Εθνική όχι απλά στη δεύτερη φάση του τουρνουά, αλλά και στην οκτάδα και γιατί όχι και στην τετράδα. Έστω να συμμετάσχει στους αγώνες για τις θέσεις 5-8. Ιορδανία και Νέα Ζηλανδία δεν ήταν μεγαθήρια, Λιθουανία και Μαυροβούνιο ήταν στα κυβικά της ομάδας, τουλάχιστον στη θεωρία. Ίσως και στην πράξη. Η οκτάδα δεν επιτεύχθηκε, τουλάχιστον ωστόσο εξασφαλίσθηκε η παρουσία στο προολυμπιακό που ενδέχεται να γίνει στην Αθήνα.

Ο Δημήτρης Ιτούδης είπε πολλά μετά από τον αγώνα με το Μαυροβούνιο. Είπε ότι έχει συμβόλαιο τριών ετών. Μίλησε για τους απόντες που προτίμησαν να δουλέψουν το σώμα τους. Εξήγησε ότι το ρόστερ του προολυμπιακού δεν εξαρτάται από εκείνον, αλλά από τη διαθεσιμότητα των αθλητών. Και τόνισε ότι ελπίζει να υπάρξουν πιο λογικές δικαιολογίες.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΕΟΚ αναλάμβανε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την ευθύνη για την "οποιαδήποτε μη αγωνιστική υπέρβαση και κατάκτηση του στόχου της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς αγώνες". Κάτι παρόμοιο είχε κάνει και πέρυσι στο Βερολίνο ο Βαγγέλης Λιόλιος, που είχε θέσει ως μία από τις προτεραιότητές του το δέσιμο της Εθνικής με τον κόσμο.

Κι ο Ιτούδης έχει τα δίκια του να αισθάνεται "προδομένος" και οι παίκτες που δεν κατέβηκαν φέτος στην Εθνική έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν για το καλό των κορμιών και της καριέρας του και ο Λιόλιος που ζει τους αγώνες σαν οπαδός επειδή αγαπάει αυτή την ομάδα. Στο τέλος της ημέρας όμως, η πραγματικότητα είναι μία και πολύ συγκεκριμένη. Η Ελλάδα έχει μείνει πίσω και ενώ διαθέτει μία καλή βάση, δεν έχει καταφέρει να πλησιάσει έστω το potential της.

Το γιατί, θα πρέπει να το απαντήσουν οι ίδιοι οι άνθρωποι που παίρνουν τις αποφάσεις στην ομοσπονδία. Κι αν δεν θέλουν να το απαντήσουν δημόσια, στα media και στον κόσμο που αγαπάει, υποστηρίζει και ακολουθεί την Εθνική, ας το απαντήσουν εντός των τειχών για να φτάσουν σε ένα συμπέρασμα. Να βρουν τα λάθη που έγιναν και πέρυσι και φέτος, διότι έγιναν, να τα αναλύσουν και να προσπαθήσουν να τα αποφύγουν το επόμενο καλοκαίρι που εκ των πραγμάτων θα είναι ακόμη πιο δύσκολο για την στελέχωση του ρόστερ που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο προολυμπιακό τουρνουά.

Βλέπετε, αυτά τα τουρνουά θα γίνουν στα τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου, λίγο μετά από το φινάλε μίας σεζόν που για κάποιους αθλητές ξεκίνησε στις 24 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί ενδεχομένως ακόμη και στα μέσα Ιουνίου. Θα είναι σε θέση, για παράδειγμα, ο Κώστας Παπανικολάου να παίξει άλλο ένα καλοκαίρι χωρίς ανάσα; Θα είναι οι Παπαπέτρου, Παπαγιάννης, Γουόκαπ σε καλή κατάσταση μετά από ακόμη μία μαραθώνια περίοδο; Σλούκας και Καλάθης έκλεισαν την πόρτα;

Είναι πολλά τα ερωτήματα, αλλά είναι και μεγάλη η ευκαιρία στο προολυμπιακό, ειδικά αν αυτό γίνει στην Αθήνα. Τέσσερα είναι αυτά τα τουρνουά, με έξι ομάδες στο κάθε ένα που χωρίζονται σε δύο γκρουπ ώστε οι νικητές κάθε γκρουπ να παίξουν στον τελικό και η εθνική που θα κερδίσει να τσεκάρει τα εισιτήριά της για το Παρίσι. Και με ομάδες από Αμερική, Ασία, Αφρική, το επίπεδο είναι μεν υψηλό, όχι όμως τόσο υψηλό για να μοιάζει ακατόρθωτη η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μέχρι τότε, υπάρχει καιρός. Προς το παρόν η ΕΟΚ πρέπει να βρει τις αστοχίες, να μη χρησιμοποιήσει δικαιολογίες και να φωτίσει τις σκιές. Που είναι... κάμποσες.

Όσο ιδιαίτερο κι αν είναι το καλοκαίρι του 2024, η δουλειά θα πρέπει να ξεκινήσει από τώρα ώστε να παρουσιάσει η Εθνική το καλύτερο δυνατό ρόστερ, με την καλύτερη δυνατή καθοδήγηση. Να κρατήσει τα κέρδη από τη φετινή προσπάθεια, που είναι η ενότητα και η αγάπη ανάμεσα στους αθλητές και να τα πλαισιώσει με όσο το δυνατόν περισσότερο ταλέντο για έναν από τους πιθανότατα τελευταίους χορούς μίας πολύ καλής φουρνιάς για το ελληνικό μπάσκετ.

Θα πρέπει επίσης να ξεκαθαριστεί αν ο Δημήτρης Ιτούδης θα συνεχίσει στην τεχνική ηγεσία. Έχει υπογράψει τριετές συμβόλαιο που ολοκληρώνεται το επόμενο καλοκαίρι, πολλά ακούστηκαν και πολλά γράφτηκαν το φετινό καλοκαίρι, οι δημοσιογράφοι τον ρωτούν αν θέλει να παραμείνει στη θέση του, υπάρχουν ερωτήματα και απορίες που θα πρέπει να απαντηθούν, μια και καλή. Ο ίδιος φυσικά λέει ότι τη συμφωνία του θέλει να την τηρήσει και να την εξαντλήσει.

Κι αν θεωρήσουμε ότι θα πάνε όλα καλά, όλα όμως, ένα ρόστερ με τους Γουόκαπ - Καλάθη, Σλούκα - Λαρεντζάκη, Παπανικολάου - Παπαπέτρου, Μήτογλου - Θανάση Αντετοκούνμπο, Παπαγιάννη - Κώστα Αντετοκούνμπο, συν κάποιους από τους Λούντζη, Μωραΐτη, Ρογκαβόπουλο, είναι πολύ δυνατό για να κυνηγήσει το όνειρο των Ολυμπιακών Αγώνων. Κι αν σεζόν των Μπακς έχει τελειώσει νωρίς και ο Γιάννης είναι υγιής, τότε η συζήτηση θα ξεκινήσει από διαφορετική βάση.

Ωστόσο επειδή και πέρυσι πάνω-κάτω τα ίδια λέγαμε και γράφαμε, ας περιμένουμε να γίνει ο απολογισμός της φετινής πορείας. Κι ας μην τον μάθουμε, όπως δεν τον μάθαμε ούτε και έναν χρόνο πριν όταν οι ευθύνες έμειναν να βαραίνουν, με δική του δήλωση/παραδοχή, αποκλειστικά τον πρόεδρο της ΕΟΚ. Που είναι πάντα έτοιμος να βγει μπροστά, αλλά και ο μοναδικός που έχει τη διάθεση να βάλει πλάτη για όλους και για όλα.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ ξεκίνησε και το SPORT24 με την υποστήριξη της Stoiximan, ακολουθεί την Εθνική μας στην πορεία της στη διοργάνωση.

Tο SPORT24 στις Φιλιππίνες

Το SPORT24 βρίσκεται στις Φιλιππίνες για το Mundobasket 2023. Δες αναλυτικά το Πρόγραμμα και τα αποτελέσματα των αγώνων του Mundobasket 2023, παρακολούθησε το Mundobasket live στο Matchcenter και κάνε εγγραφή στα push notifications του SPORT24 αλλά και στο Youtube κανάλι μας για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ.

TAGS ΑΠΟΣΤΟΛΗ MUNDOBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ