ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η Εθνική Κωφών γυναικών στοχεύει σε ακόμα ένα χρυσό μετάλλιο στους Deaflympics

Η Εθνική Κωφών γυναικών στο τελευταίο τους φιλικό πριν από τους Ολυμπιακούς στη Βραζιλία
Η Εθνική Κωφών γυναικών στο τελευταίο τους φιλικό πριν από τους Ολυμπιακούς στη Βραζιλία SPORT24

Η Εθνική ομάδα μπάσκετ κωφών γυναικών κάνει περήφανη την Ελλάδα σε κάθε διεθνή διοργάνωση και αυτό θα επιχειρήσει και στους φετινούς Deaflympics που θα διεξαχθούν στη Βραζιλία. Στεφανία Πατέρα και Χρύσα Βεράνη μίλησαν στο SPORT24 για την προετοιμασία τους, τη στήριξη της ομοσπονδίας και το στόχο να φέρουν και πάλι το χρυσό στους Ολυμπιακούς.

Είναι η κορυφαία ομάδα μπάσκετ στον κόσμο και φροντίζει να το αποδεικνύει σε κάθε διεθνή διοργάνωση. Η Εθνική Κωφών γυναικών ταξιδεύει σήμερα (29/4) με προορισμό τη Βραζιλία εκεί όπου θα προσπαθήσει να κρατήσει το χρυσό μετάλλιο στους Deaflympics μετά από το 2017 στη Σαμψούντα της Τουρκίας.

Δύο από τα βασικά στελέχη της ομάδας, Στεφανία Πατέρα και η Χρύσα Βεράνη μίλησαν στο SPORT24 για την πορεία της προετοιμασίας τους, την στήριξη που λαμβάνουν όλα αυτά τα χρόνια από την Ομοσπονδία και το κράτος, την πρόκληση του χρυσού μεταλλίου αλλά και την περηφάνια που νιώθουν όταν αγωνίζονται με το εθνόσημο στο στήθος.

Ο δρόμος προς την κορυφή δεν είναι εύκολος, έχει προκλήσεις, εμπόδια και έκτοτε και ατυχίες. Όμως αυτό δεν δείχνει να επηρεάζει το σύνολο της Αθηνάς Ζέρβα που είναι η κάτοχος του παγκοσμίου και της προηγούμενης Ολυμπιάδας. Η αγωνιστική κατάσταση των κοριτσιών όμως είναι εξαιρετική και το ταξίδι για ακόμα ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο ξεκινά κόντρα στην Πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ιταλία στην πρεμιέρα.

Χρύσα Βεράνη: “Φέτος ήταν μία αρκετά δύσκολη χρονιά αγωνιστικά. Υπήρχαν αρκετές υποχρεώσεις, πολλές προπονήσεις και πίεση ωστόσο πιστεύαμε από την αρχή στον εαυτό μας και κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να φτάσουμε σε ένα καλό και ικανοποιητικό επίπεδο. Θα δείξουμε καλό πρόσωπο στους Ολυμπιακούς Αγώνες και θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό στο παρκέ.

Όλα πήγαν καλά και στην προετοιμασία μας, προσπαθήσαμε καθημερινά να κάνουμε ό,τι μπορούμε έχοντας στο νου μας πάντα τον στόχο μας. Παρά τις δυσκολίες συνεχίσαμε να προχωράμε, να έχουμε αυτοπεποίθηση και να κερδίζουμε”.

Στεφανία Πατέρα: “Όταν παίζεις για την Ελλάδα, με το εθνόσημο είσαι ευχάριστα ‘καταδικασμένος’ να παίζεις για τη νίκη. Πάντα πάμε με στόχο να φτάσουμε όσο πιο ψηλά μπορούμε, παιχνίδι με το παιχνίδι και θέλουμε σίγουρα να γυρίσουμε πίσω με ένα μετάλλιο, δεν θέλουμε κάτι λιγότερο.

Έχουμε κάνει προπονήσεις, αρκετά φιλικά και ξέρουμε πως πάντα μία προετοιμασία είναι αρκετά δύσκολη. Είμαστε έτοιμες και αποφασισμένες αν δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Σαν ομάδα είμαστε πολλά χρόνια μαζί. Εκτός από συμπαίκτριες, πλέον είμαστε και πολύ αγαπημένες φίλες. Αυτό νομίζω πως μας έχει δέσει ακόμα περισσότερο και μπορούμε να ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες επειδή είμαστε δεμένες μεταξύ μας”.

Η Χρύσα Βεράνη (δεξιά) και η Στεφανία Πατέρα (αριστερά) έτοιμες για την Ολυμπιάδα στη Βραζιλία
Η Χρύσα Βεράνη (δεξιά) και η Στεφανία Πατέρα (αριστερά) έτοιμες για την Ολυμπιάδα στη Βραζιλία SPORT24

Σε μία εποχή που πολλά αθλήματα δυσκολεύονται από άποψη παροχών και στήριξης, η Εθνική ομάδα κωφών γυναικών συνεχίζει το έργο της και την σκληρή δουλειά έχοντας πάντα δίπλα της την Ομοσπονδία αλλά και το κράτος που στέκονται δίπλα τους παρέχοντάς τους ό,τι χρειάζονται προκειμένου να παραμένουν στην κορυφή του κόσμου.

Χρύσα Βεράνη: "Ναι η ομοσπονδία συνεχίζει να μας στηρίζει. Αν δεν υπήρχε η ομοσπονδία δεν θα ήμασταν εδώ. Υπήρχαν προβλήματα στη διαδρομή αλλά πάντα ήταν εκεί για να μας βοηθήσει και να μας παρέχει όλα όσα χρειαζόμαστε. Δεν το βάλαμε ποτέ κάτω, με θετική σκέψη θέλαμε πάντα να φέρναμε επιτυχίες. Ευχαριστούμε πολύ όλους για τη στήριξη και μακάρι να συνεχίσουν να είναι στο πλευρό μας και εμείς να φέρνουμε τίτλους και μετάλλια.

Δεν υπάρχουν πολλές διαφορές με την Εθνική ομάδα μπάσκετ γυναικών. Δεν το σκεφτόμαστε έτσι. Βλέπουμε εμείς την ομάδα μας και τη δουλειά που κάνουμε και δεν υπάρχει διαφορά. Συγκεντρωνόμαστε στη δουλειά μας και αυτό έχει σημασία”.

Ο κορονοϊός χτύπησε και όπως ήταν φυσικό δημιούργησε προβλήματα στην προετοιμασία της ομάδας, ωστόσο για ακόμα μία φορά το κράτος και η Ομοσπονδία βοήθησαν με την παροχή ιατρικών υπηρεσιών προκειμένου να κυλήσει όσο πιο ομαλά γίνεται και να μην επηρεάσει αγωνιστικά τις αθλήτριες.

Στεφανία Πατέρα: "Μέσα στην προετοιμασία υπήρξαν μέρες που είχαμε κρούσματα και χάσαμε κάποιες προπονήσεις παράλληλα και λίγο από τον ρυθμό που είχαμε αποκτήσει. Ακολουθήσαμε τα πρωτόκολλα, υπήρξε οργάνωση από την Ομοσπονδία με γιατρούς και όλες τις απαραίτητες παροχές και επιστρέψαμε κανονικά στους ρυθμούς μας, στις προπονήσεις και την προετοιμασία μας. Και στις προηγούμενες καραντίνες ωστόσο, το κράτος ήταν εκεί μαζί με την ομοσπονδία να μας στηρίξει, μας παρείχαν τεστ και όλα τα απαραίτητα προκειμένου η προετοιμασία μας να κυλήσει όσο πιο ομαλά γινόταν.

Οφείλουμε να πούμε ένα 'ευχαριστώ' στο κράτος και τον κ. Αυγενάκη που μας έδωσε άδεια να συνεχίσουμε να προπονούμαστε".

Οι Βεράνη (αριστερά) και Πατέρα (δεξιά) με τη δημοσιογράφο του SPORT24, Βάλια Πηλιανίδη
Οι Βεράνη (αριστερά) και Πατέρα (δεξιά) με τη δημοσιογράφο του SPORT24, Βάλια Πηλιανίδη SPORT24

Όσο για την πιο σκληρή αντίπαλο; Τα κορίτσια γνωρίζουν τη δυναμική των ΗΠΑ, ωστόσο δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα και εστιάζουν στο δικό τους παιχνίδι σε μία διοργάνωση που δεν υπάρχουν μυστικά.

Στεφανία Πατέρα: "Η Αμερική είναι πάντα μία παραδοσιακή δύναμη ωστόσο κοιτάμε πάντα παιχνίδι με το παιχνίδι. Πρώτη αντίπαλος είναι η Ιταλία που κατέκτησε το Ευρωπαϊκό και βρίσκεται σε πολύ καλή φόρμα, έχει καλό ρυθμό. Έχουμε επικεντρωθεί σε αυτό το ματς και στην πρεμιέρα της Ολυμπιάδα".

Χρύσα Βεράνη: "Όλες οι ομάδες γνωρίζονται μεταξύ τους και σαφώς όταν είσαι η κάτοχος του χρυσού, οι υπόλοιπες ομάδες προσπαθούν να σε κερδίσουν. Εμείς θα βλέπουμε κάθε αντίπαλο ξεχωριστά και θα εστιάσουμε στο παιχνίδι μας. Πλέον μεταξύ των ομάδων δεν υπάρχουν μυστικά καθώς όλοι έχουμε παίξει πολλές φορές μεταξύ μας στις διοργανώσεις. Έχει να κάνει με το πάθος και το ποιος το θέλει περισσότερο".

Ο όμιλος της Εθνικής:

  • Βραζιλία
  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Πολωνία

Το πρόγραμμα της Εθνικής στους Deaflympics στη Βραζιλία:

  • 04/05 Ελλάδα - Ιταλία
  • 06/05 Πολωνία - Ελλάδα
  • 08/05 Βραζιλία - Ελλάδα
TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ