ΕΛΛΑΔΑ

Η εκδήλωση “Βγες από το σπίτι” από ΟΣΕΚΑ και ΣΤΑ.ΣΥ στο Σύνταγμα απέδειξε ότι το μπάσκετ με αμαξίδιο γκρεμίζει στερεότυπα και χτίζει γέφυρες αποδοχής

Ο αθλητισμός (πρέπει να) είναι για όλους και δεν γνωρίζει από σωματικούς περιορισμούς. Κι αυτό έγινε αντιληπτό σε όσους συμμετείχαν ή παρακολούθησαν την εκδήλωση “Βγες από το σπίτι” που συνδιοργάνωσαν ΟΣΕΚΑ και ΣΤΑ.ΣΥ στο Σύνταγμα. Μια εκδήλωση που απέδειξε ότι το μπάσκετ με αμαξίδιο γκρεμίζει στερεότυπα και χτίζει γέφυρες αποδοχής.

Τη Δευτέα (17/2) πραγματοποιήθηκε στον σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα η εκδήλωση “Βγες από το σπίτι”, που συνδιοργάνωσαν η Ομοσπονδία Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο (ΟΣΕΚΑ) και οι Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑ.ΣΥ).

Αυτή ήταν η πρώτη φορά στα χρονικά που ο Χώρος Πολλαπλών Χρήσεων του μετρό Συντάγματος φιλοξένησε ένα αθλητικό event. Όπως ήταν φυσικό, η εν λόγω δράση μαγνήτισε αρκετά βλέμματα, ενώ απέδειξε ότι το μπάσκετ με αμαξίδιο δεν είναι απλώς ένα άθλημα, αλλά ένας τρόπος να γκρεμίσουμε στερεότυπα και να χτίσουμε γέφυρες αποδοχής.

Μαθητές από έξι σχολεία (1ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, Δημοτικό Σχολείο της Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης, Εκπαιδευτήρια Σ. Αυγουλέα-Λιναρδάτου, Εκπαιδευτήρια Δούκα, 16ο Γυμνάσιο Αθηνών, 1ο ΕΠΑΛ Ελληνικού) γέμισαν τον Χώρο Πολλαπλών Χρήσεων του σταθμού, συμμετέχοντας ενεργά σε μια μοναδική βιωματική εμπειρία.

Τα παιδιά δεν περιορίστηκαν στο ρόλο του θεατή. Φόρεσαν φανέλες, πήραν θέσεις στα αγωνιστικά αμαξίδια και δοκίμασαν τις ικανότητές τους στο παρκέ. Μέσα από το παιχνίδι, βίωσαν από πρώτο χέρι τις προκλήσεις αυτού του δυναμικού σπορ, ενώ αντιλήφθηκαν το μέγεθος της θέλησης που το χαρακτηρίζει.

Η στιγμή που οι ίδιοι ανέβηκαν στα αμαξίδια και έπαιξαν δίπλα στους έμπειρους αθλητές ήταν ανεκτίμητη και μια ανάμνηση που σίγουρα θα έχουν για πάντα στις καρδιές τους.

Ακόμα, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με αθλητές της ΟΣΕΚΑ, να ενημερωθούν από την Τροχαία Αθηνών για θέματα οδικής ασφάλειας και να παρακολουθήσουν έναν συναρπαστικό αγώνα επίδειξης.

Η Διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ με αθλητές μπάσκετ με αμαξίδιο

Οι μικροί και λίγο μεγαλύτεροι συμμετέχοντες έφυγαν γεμάτοι εικόνες, συναισθήματα και νέες εμπειρίες. Πιθανώς και με έναν νέο τρόπο σκέψης και δράσης.

Τη σπουδαία αυτή εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος, οι παλαίμαχοι καλαθοσφαιριστές Δήμος Ντικούδης – Κώστας Τσαρτσαρής, η Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού της Περιφέρειας Αττικής και πρώην αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής, Βασιλική Μιλλούση, καθώς και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας – Ψηφιακής Διακυβέρνησης – Περιουσίας και Δόμησης, Παναγιώτης Πάρης Χαρλαύτης.

Αθ. Κοτταράς, Χ. Δαμάσκος, Δ. Ντικούδης-Κ. Τσαρτσαρής (από αριστερά προς δεξία)

Πέρα από τους μικρούς μαθητές, οι κ.κ Λιόλιος, Δαμάσκος, Ντικούδης, Τσαρτσαρής και οι εκπρόσωποι της Τροχαίας Αττικής, εκμεταλλεύτηκαν επίσης ευκαιρία να δοκιμάσουν τις τύχες τους στην καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο.

Κάπως έτσι, έβγαλαν τα σακάκια τους, κάθισαν στα αγωνιστικά αμαξίδια, σούταραν και διαπίστωσαν από πρώτο χέρι τη δυσκολία, αλλά και τη χαρά που προσφέρει το άθλημα.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση "Βγες από το Σπίτι"

Ο πρόεδρος της ΟΣΕΚΑ κ. Χρήστος Καλούδης δήλωσε σχετικά: “Σήμερα, ζήσαμε μια ξεχωριστή εμπειρία. Είδαμε μαθητές να δοκιμάζουν, να χαμογελούν, να καταλαβαίνουν ότι το μπάσκετ με αμαξίδιο δεν είναι απλώς ένα άθλημα, αλλά μια γέφυρα που ενώνει όλους μας.

Ο αθλητισμός δεν γνωρίζει περιορισμούς, και η αποδοχή της διαφορετικότητας είναι το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε.

Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της ΣΤΑ.ΣΥ για τη στήριξη του και την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, καθώς και όλους τους επισήμους που έδωσαν το παρών και στήριξαν με την παρουσία τους τη σημαντική εκδήλωση μας.

Ευχαριστούμε επίσης όλους όσους συμμετείχαν, τους εκπαιδευτικούς που έφεραν τα παιδιά εδώ και φυσικά τους αθλητές μας, που συνεχίζουν να εμπνέουν με το πάθος και τη δύναμή τους”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΣΤΑ.ΣΥ κ. Χάρης Δαμάσκος δήλωσε σχετικά: “Είμαστε υπερήφανοι που στηρίξαμε τον ΟΣΕΚΑ σε αυτή την εκδήλωση αφιερωμένη στο μπάσκετ με αμαξίδια, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία στους μικρούς μαθητές μέσα από ενημέρωση και διάδραση να γνωρίσουν και να εμπνευστούν από το άθλημα στον εμβληματικό σταθμό του Συντάγματος.

Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τη νέα γενιά σχετικά με την αναπηρία και να δείξουμε ότι ο αθλητισμός είναι για όλους, ανεξαρτήτως σωματικών περιορισμών. Η συμμετοχή των παιδιών, και η ενθουσιώδης ανταπόκριση των επιβατών στην ενέργεια μας γεμίζουν ελπίδα και μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για μια κοινωνία πιο συμπεριληπτική και ισότιμη.

Ευχαριστούμε πολύ τους αθλητές με αμαξίδιο, την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, ειδικά τον Πρόεδρο και φίλο κο. Λιόλιο, τον Πρόεδρο του ΟΣΕΚΑ κο.Καλούδη, τους αθλητές Δ. Ντικούδη και Κ. Τσαρτσαρή για την στήριξη τους καθώς και όλους όσοι συμμετείχαν και βοήθησαν στην πραγματοποίηση αυτής της σπουδαίας εκδήλωσης”.

Τέλος, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις σε προσωπικότητες που ξεχωρίζουν για την κοινωνική τους προσφορά. Οι βραβευθέντες, με το έργο και τη δράση τους, αποτελούν φωτεινά παραδείγματα έμπνευσης, ενισχύοντας την προσπάθεια για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς.

Από την ΟΣΕΚΑ βραβεύτηκαν:

  • Η πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου
  • Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΣΤΑ.ΣΥ κ. Χάρης Δαμάσκος
  • Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας
  • Ο τέως Δήμαρχος Φυλής κ. Δημήτρης Μπουραΐμης.

Επίσης, η δημοσιογράφος Δώρα Αναγνωστοπούλου αναγορεύτηκε από την ΟΣΕΚΑ σε Πρέσβειρα Καλής Θέλησης για την καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο.

Η ΣΤΑ.ΣΥ βράβευσε:

  • Τον πρόεδρο της ΕΟΚ κ. Βαγγέλη Λιόλιο
  • Τους παλαίμαχους καλαθοσφαιριστές Δήμο Ντικούδη και Κώστα Τσαρτσαρή
  • Τους αθλητές της ΟΣΕΚΑ που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης “Βγες από το σπίτι” ήταν το SPORT24.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ