NBA

"Η διαφορετικότητα είναι μαλ...α": Τα ρατσιστικά και όχι μόνο σχόλια από τον ιδιοκτήτη των Σανς

Ο Ρόμπερτ Σάρβερ είναι αντιμέτωπος με δεκάδες καταγγελίες για ρατσισμό, σεξισμό και κακοποιητική συμπεριφορά
Ο Ρόμπερτ Σάρβερ είναι αντιμέτωπος με δεκάδες καταγγελίες για ρατσισμό, σεξισμό και κακοποιητική συμπεριφορά AP PHOTO/RICK SCUTERI

Όσο οι πληροφορίες για ρατσισμό και μισογυνισμό πληθαίνουν τόσο ο Ρόμπερτ Σάρβερ πλησιάζει στην πόρτα της εξόδου από το ΝΒΑ. Το ESPN εξασφάλισε και δημοσίευσε μαρτυρίες για την κακοποιητική συμπεριφορά του ιδιοκτήτη των Φοίνιξ Σανς.

Ρατσιστής, σεξιστής, κακοποιητικός και προσβλητικός περιγράφεται πως ήταν -σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Μπάξτερ Χολμς στo ESPN- ο Ρόμπερτ Σάρβερ, ο επί 17 χρόνια (2004-2021) ιδιοκτήτης των Φοίνιξ που εκτιμάται ότι θα κατηγορηθεί από το ΝΒΑ για την απρεπή συμπεριφορά του.

Ο ρεπόρτερ του αμερικανικού δημοσιογραφικού κολοσσού έκανε ενδελεχή έρευνα από τότε που έγινε γνωστό το ζήτημα και εξασφάλισε σχόλια και διαλόγους που "στριμώχνουν στα σχοινιά" τον 60χρονο επιχειρηματία και απειλούν να τον βγάλουν νοκ άουτ. Όπως είχε συμβεί το 2014 με τον τότε ιδιοκτήτη των Κλίπερς Ντόναλντ Στέρλινγκ.

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται από τον Χολμς στο πολύ εκτενές ρεπορτάζ, ο Σάρβερ χρησιμοποιούσε κατά κόρον υποτιμητικές λέξεις για παίκτες και προπονητές άλλου χρώματος, απέφευγε να προσλάβει σε θέσεις ευθύνης μη λευκούς, διότι "δεν μου αρέσει η διαφορετικότητα, είναι μια μαλ...ια", και έκανε μονίμως χρήση προσβλητικής γλώσσας για το άλλο φύλο πιστεύοντας ότι οι γυναίκες είναι υποδεέστερα όντα.

Στον πυρήνα της αποκαλυπτικής έρευνας έχει τοποθετηθεί ο προπονητής Ερλ Γουότσον, ο οποίος τον Φλεβάρη του 2016 είχε αναλάβει ως υπηρεσιακός προπονητής των Ήλιων, προτού τον Απρίλιο υπογράψει συμβόλαιο για τρία χρόνια και εν τέλει απολυθεί μετά το 0-3 στην αφετηρία της σεζόν 2017-18.

Σε κάνει να νιώθεις ότι του ανήκεις

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, ο Σάρβερ είχε επιλέξει τον Γουότσον διότι μπορεί να συνεννοηθεί καλύτερα με τους μαύρους παίκτες της ομάδας και όχι για τις επαγγελματικές ικανότητές του, ενώ έφτασε στο σημείο να τον απειλήσει με απόλυση αν δεν διέκοπτε τη συνεργασία του με το γραφείο Klutch του Ριτς Πολ, με τον οποίο ο ιδιοκτήτης των Σανς είχε τσακωθεί. "Καταλαβαίνω ποιας φυλής άνθρωποι είστε και οι δύο", φέρεται να ήταν μια από τις φράσεις που είχε πει ο Αμερικάνος επιχειρηματίας στον Γουότσον.

"Αν ο κομισάριος έρθει και ερευνήσει για να δει τι γαμ...ο συμβαίνει στο Φοίνιξ, θα τρομοκρατηθεί", ανέφερε στο ρεπορτάζ υπάλληλος των Σανς που προτίμησε να διατηρήσει κρυφή την ταυτότητά του. Ο Σάρβερ ούτως ή άλλως έχει κατηγορηθεί για βάναυση συμπεριφορά προς τους υφιστάμενούς του και καθένας βρίσκεται διαρκώς υπό την απειλή της απόλυσης. Ιδίως με τις γυναίκες έχει υπάρξει μειωτικός, με πρώην στέλεχος του τμήματος μάρκετινγκ να υποστηρίζει πως "σε κάνει να νιώθεις ότι του ανήκεις". Μάλιστα κάποιες κοπέλες της είχε αναγκάσει να βάλουν τα κλάματα αφού τις είχε ταπεινώσει.

"Η νοοτροπία του είναι του στιλ 'αν δεν σου αρέσει, εκεί είναι η πόρτα", ανέφερε πρώην υπάλληλος, ενόσω ο Σάρβερ κατηγορείται για μια σειρά από σεξιστικά αστεία, έχοντας πιάσει τον υπάλληλο από τα γεννητικά όργανα, και σεξουαλικά υπονοούμενα προς άλλους, κομπάζοντας για προσωπικές εμπειρίες και αναζητώντας απαντήσεις για τη σεξουαλική ζωή τρίτων.

Συν τοις άλλοις ο Σάρβερ καταγγέλλεται για παρεμβατικότητα στη δουλειά των προπονητών και τον αυταρχισμό του, επιβάλλοντας σε σταφ και παίκτες κανόνες ασύμβατους με τη σύγχρονη μπασκετική πραγματικότητα.

"Το επίπεδο του μισογυνισμού και του ρατσισμού είναι πέρα από θολό. Είναι ντροπιαστικό να συμβαίνει", υποστήριξε ένας εκ των συνιδιοκτητών των Σανς. Φυσικά ο ίδιος ο Σάρβερ και οι δικηγόροι του επιχείρησαν να αποδομήσουν κάθε ισχυρισμό, λέγοντας πως είτε επρόκειτο για αστεία είτε για συμβάντα που φαντάστηκαν όσοι μίλησαν στον Χολμς.

Σε πρώτη φάση ο Μάικ Μπας, εκπρόσωπος του NBΑ, ισχυρίστηκε ότι "δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε καταγγελία για ανάρμοστη συμπεριφορά μέσω από τις διαδικασίες μας συμπεριλαμβανομένης της εμπιστευτικής τηλεφωνικής γραμμής". Προς το παρόν.

TAGS NBA ΦΟΙΝΙΞ ΣΑΝΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ