EUROLEAGUE

Η απόλυτη ανάλυση των μεταγραφών της EuroLeague

Η απόλυτη ανάλυση των μεταγραφών της EuroLeague
24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ, SEBNEM COSKUN/ANADOLU AGENCY/ABACAPRESS/VISUALHELLAS.GR ALAMY/VISUALHELLAS.GR, EMRAH YORULMAZ/ANADOLU AGENCY/ABACAPRESS/VISUALHELLAS.GR

Ποιοι δικαίωσαν τις προσδοκίες; Ποιους περιμένουμε να δείξουν τι αξίζουν; Ποιοι μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα; Μια πρώτη αξιολόγηση των μεταγραφών στη φετινή EuroLeague αν και ακόμη είμαστε μόλις στην πέμπτη αγωνιστική.

Πέντε αγωνιστικές συμπληρώσαμε στη φετινή EuroLeague, το δείγμα δεν είναι μεγάλα, ούτε όμως και μικρό. Προφανώς θα γίνουν ανατροπές στη συνέχεια, η διαδρομή είναι μεγάλη, έχουμε δει ομάδες με το χειρότερο ξεκίνημα να ανακάμπτουν και το αντίστροφο. Έχει, πάντως, την σημασία του να δούμε τι ψάρια έχουν πιάσει μέχρι τώρα οι μεταγραφές των 18 μονομάχων.

Μη ξεχνάμε ότι φέτος η αγορά "άνοιξε" καθώς απουσιάζουν οι Ρώσοι, ενώ κλαμπ όπως η Μονακό και η Βίρτους Μπολόνια ξόδεψαν χρήματα για να εμφανιστούν όσο γίνεται πιο δυνατές. Θα δούμε τα πρώτα συμπεράσματα, δεν θα΄ναι τα οριστικά για την τελική κρίση των παικτών, είναι ενδεικτικά, όμως, για το μπορούν να περιμένουν από τα νέα αποκτήματα τους όλες οι ομάδες.

Πριν ξεκινήσουμε, ωστόσο, ας έχουμε υπ' όψιν ότι:

  • Δεν ήταν ίδιες οι ανάγκες των ομάδων το καλοκαίρι, άλλες προχώρησαν σε ολική αναδιάρθρωση του ρόστερ τους, άλλες θέλησαν να ενισχύσουν το υπάρχον, από τα προηγούμενα χρόνια, υλικό με ένα προσεγμένο μεταγραφικό σχεδιασμό.
  • Δεν είναι ίδιοι και οι παίκτες. Έχει μεγάλη σημασία ο ρόλος για τον οποίο αποκτήθηκαν κι αν ανταποκρίνονται (μέχρι τώρα τουλάχιστον) σε αυτόν...

Εκκίνηση με τις δυο ελληνικές ομάδες...

Στήριξη του κορμού, στον Ολυμπιακό

Ο Ολυμπιακός (4-1) ακολούθησε ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Όπως αναμενόταν έδειξε εμπιστοσύνη στον κορμό που απέκτησε σιγά-σιγά και μετά την επιστροφή Μπαρτζώκα. Η μόνη απώλεια του ήταν ο Τάιλερ Ντόρσεϊ, που διάλεξε να επιστρέψει στο ΝΒΑ. Το μονοετές συμβόλαιο, ωστόσο, που είχε υπογράψει είχε μέσα και αυτό το ενδεχόμενο.

Στη θέση του ομογενή διεθνή έφτασε στον Ολυμπιακό, ο Αϊζέια Κάναν. Ακόμη ο Αμερικανός δεν έχει φορέσει τα παπούτσια του Τάιλερ, ψάχνει να βρει σταθερότητα στο σουτ, που αποτελεί και το μεγάλο του όπλο... αλλά στις προηγούμενες ομάδες. Με 4.4π και 1.4ρ, ο Κάναν παραμένει το βασικό ερωτηματικό στο κατά τ' άλλα εντυπωσιακό ξεκίνημα των "ερυθρολεύκων".

Ο Τζον Μπολομπόι έχει ξεκινήσει ζεστά με τον Ολυμπιακό
Ο Τζον Μπολομπόι έχει ξεκινήσει ζεστά με τον Ολυμπιακό EUROKINISSI SPORTS

Ο Τζόελ Μπολομπόι έχει πίσω του τις παραστάσεις με την ΤΣΣΚΑ, είναι ήδη καλύτερος του Χασάν Μάρτιν και με μ.ο 7π-3.4ρ, μπήκε από νωρίς στο νόημα. Η φροντ-λάιν του Ολυμπιακού στο "5" συμπληρώθηκε ιδανικά με ένα παίκτη του βεληνεκούς του Ταρίκ Μπλακ. Ο τρίτος ψηλός ως γνωστόν δεν παίζει πολύ, αν όμως είναι ο Μπλακ μπορεί να δώσει λύσεις ανά πάσα στιγμή (και να μετέχει στο ροτέισον κυρίως στο πρωτάθλημα, ξεκουράζοντας τον Φαλ που πέρσι ... τράβηξε όλο το λούκι).

Η τέταρτη επιλογή του Ολυμπιακού ήταν ο Άλεκ Πίτερς. Ο πολύπειρος Αμερικανός με το εξαιρετικό τρίποντο, παίρνει τον χρόνο (και αρκετά περισσότερο) του Γιώργου Πρίντεζη που στην τελευταία του σεζόν ερχόταν από τον πάγκο, για να δώσει ανάσες στον Σάσα Βεζένκοβ. Ο άλλοτε φόργουορντ της Μπασκόνια δεν είναι ακόμη τόσο σταθερός (5.4π, 2.4ρ) μπορεί πάντως να παίξει στο "4" μόνος του, ή να συνυπάρξει με τον Βεζένκοβ στην ίδια πεντάδα.

Ο πέμπτος της παρέας των νεοφερμένων του Ολυμπιακού είναι ο Τζορτζ Πάπας. Στην Ευρωλίγκα δεν έχει αγωνιστεί ακόμη, μετέχει στο ροτέισον του πρωταθλήματος το οποίο αναδεικνύει ένα μαχητή γκαρντ, με καλή επιθετική αίσθηση του παιχνιδιού σε δημιουργία και εκτέλεση και υπερπροσπάθεια να καλύψει τις αμυντικές αδυναμίες του.

Σε γενικές γραμμές, οι "ερυθρόλευκοι" πρόσεξαν πολύ τις κινήσεις τους. Αν μάλιστα κερδίσουν και το στοίχημα με τον Κάναν, τότε θα έχουν πάρει άριστα δέκα στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του. Όλα αυτά κι ενώ οι βασικοί παίκτες του κορμού, όπως ο Σλούκας, ο Γουόκαπ και ο Λαρεντζάκης, ακόμη καλύτερα σε σχέση με την σεζόν του νταμπλ και της συμμετοχής στο φάιναλ-φορ. Φαλ και Μακ Κίσικ στέκονται πάντα στο ύψος τους, ενώ ο Παπανικολάου ταλαιπωρήθηκε από τον τραυματισμό του.

Πάνω απ' όλους, βέβαια, τον Ολυμπιακό οιστρηλατεί ο Σάσα Βεζένκοβ που έκανε ένα τρομερό ξεκίνημα έχοντας μέχρι στιγμής μ.ο 21π και 9ρ! Ούτε ο Ζάρκο Πάσπαλι να ήταν (και δεν είμαστε ιερόσυλοι)!

Το ράβε ξήλωνε του Παναθηναϊκού

Σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό, ο Παναθηναϊκός (1-4) έκανε αυτό που συνηθίζει τα τελευταία χρόνια. Άλλαξε εξ βάθρων το ρόστερ του, για μια ακόμη σεζόν. Οι "πράσινοι" προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα νέο κορμό, με ταλαντούχους Έλληνες (αδέλφια Καλαϊτζάκη, Σαμοντούροβ, Μαντζούκας, Χουγκάζ) ενώ από την ομάδα της τελευταίας διετίας έχουν απομείνει μόνο ο Παπαγιάννης και ο Μποχωρίδης, αφού εκτός των ξένων, φέτος αποχώρησε και ο Ιωάννης Παπαπέτρου.

Οι "πράσινοι", είναι αλήθεια, ψάχνονται. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα έφτασε στην Αθήνα ο όγδοος ξένος της σεζόν (πέρσι είχε χρησιμοποιήσει συνολικά εννιά), ο Ντουέιν Μπέικον, που σε ατομικό ταλέντο τουλάχιστον αναβαθμίζει πολύ την ποιότητα του φετινού ρόστερ. Το παράδοξο είναι ότι θα φύγει, κατά πως φαίνεται, ο Άντριου Άντριους (8.2π, 1.5ρ, 1.5ασ) που δεν ήταν ο χειρότερος όλων, αλλά περισσεύει στην τωρινή σύνθεση της ομάδας.

Οι αλλαγές ήταν σαρωτικές καθώς έφυγαν Πέρι, Μέικον, Γουάιτ, Νέντοβιτς, Έβανς, Σαντ Ρος (και ο Καββαδάς). Στη θεωρία οι αντικαταστάτες τους έχουν καλύτερες συστάσεις. Αλλά όταν αλλάζεις μια ομάδα ολόκληρη είναι δεδομένο ότι κάποιοι θα βγουν μπροστά και κάποιοι θα μείνουν πίσω.

Μάριους Γκριγκόνις και Αρτούρας Γκουντάιτιτς, το λιθουανικό δίδυμο του Παναθηναϊκού
Μάριους Γκριγκόνις και Αρτούρας Γκουντάιτιτς, το λιθουανικό δίδυμο του Παναθηναϊκού EUROKINISSI SPORTS

Ο Νέιτ Γουόλτερς, για παράδειγμα, τραυματίστηκε νωρίς και επί της ουσίας δεν τον έχουμε δει ακόμη σε πλήρη ετοιμότητα, μια σημαντική απουσία αν σκεφτούμε ότι ο Ράντονιτς τον υπολόγιζε για βασικό πλέι-μέικερ της σεζόν. Κάπως έτσι έπεσε περισσότερο βάρος στον Πάρις Λι (9.2π, 2.3ρ, 2.4 ασ) ο οποίος όμως δεν αποκτήθηκε για να μένει στο παρκέ 26 λεπτά και βάλε.

Μπροστά βγήκε ο Ντέρικ Γουίλιαμς (14.8π, 4ρ) που έχει καλύτερους αριθμούς από οποιαδήποτε άλλη ομάδα της ευρωπαϊκής του καριέρας (αλλά με πολύ κακό ποσοστό από την γραμμή, όπως ολόκληρος ο Παναθηναϊκός, ωστόσο). Αντίθετα, ο Μάριους Γκριγκόνις δεν μοιάζει να έχει βρει ακόμη τα πατήματα του, αν και οι μέσοι όροι του (10.4π-2ρ, 2ασ) δεν διαφέρουν πολύ από το παρελθόν του στην Ευρωλίγκα. Όσο για τον Πονίτκα που πήγε προτελευταίος στο ΟΑΚΑ (τελευταίος είναι ο Μπέικον) κάνει όσα πράγματα και στις προηγούμενες ομάδες του (8.8π, 6ρ, 3.6ασ, 1κλ).

"Τίμιος" μοιάζει και ο Αρτούρας Γκουντάιτις (8.8π-5ρ) αλλά γι αυτόν ισχύει περισσότερο το ερωτηματικό "αν ήθελε έναν τέτοιο δεύτερο σέντερ ο Παναθηναϊκός". Η προσθήκη του Μπέικον μπορεί να απλοποιήσει τα πράγματα, αρκεί να υπάρχει υπομονή, ώστε να μην συμβεί το αντίθετο. Όσο για τον κορμό της ομάδας; Δύσκολο να εντοπιστεί με απόλυτη ακρίβεια...

Η εκπληξη του Ιτούδη και της Φενέρ

Τα πάντα άλλαξε το καλοκαίρι και η Φενέρ. Έξι νέοι παίκτες συν τον Νεμάνια Μπιέλιτσα, που ακόμη δεν έχει αγωνιστεί λόγω τραυματισμού, σημαίνει πλήρης αναδιάρθρωση που σχεδίασε το καλοκαίρι ο Δημήτρης Ιτούδης και οι συνεργάτες του στην κιτρινόμαυρη ομάδα της Κωνσταντινούπολης.

Η Φενέρ μετράει 5 σερί νίκες, δείχνει ότι έχει επιστρέψει δριμύτερη σε ρόλο πρωταγωνίστριας. Οι επιλογές δικαιώνουν τον προπονητή.

Ο Σκότι Γουίλμπεκιν ήθελε μια ανανέωση μετά από τέσσερα χρόνια στη Μακάμπι, όπου οι πόντοι του δεν συνοδεύτηκαν από διακρίσεις της ισραηλινής ομάδας. Στη Φενέρ έχει τον ρόλο του πρώτου βιολιού (15.6π, 2.8ρ, 2.4ασ) αλλά η ορχήστρα είναι... συμφωνική. Μια νέα σελίδα ήθελε και ο Νικ Καλάθης το γόητρο του οποίου "τσαλακώθηκε" από την άγαρμπη συμπεριφορά της Μπαρτσελόνα και του Γιασικεβίτσιους. Ο Έλληνας διεθνής έχει ανακτήσει το ρόλο του έμπειρου κουμανταδόρου, με τις αντίστοιχε επιδόσεις (9.6π, 5,2ρμ 6.6ασ)

Για τον Τζόναθαν Μότλεϊ, απόκτημα από την Λοκομοτίβ Κουμπάν, η Φενέρ έπεσε μέσα 100%. Ο Αμερικανός ρούκι κάνει μια σπουδαία χρονιά (12.6π, 5.2.ρ και 2.2ασ) και είναι ήδη μέσα στους πρωταγωνιστές της χρονιάς. Σε σπουδαίους ρολίστες της τουρκικής ομάδας αναδεικνύονται ο Νάιτζελ Χέιζ Ντέιβις (8.6π, 3.4ρ) και ο Τόνι Τζεκίρι (6π, 2.8ρ) που πήγαν στην Κωνσταντινούπολη από Μπαρτσελόνα και Καζάν αντίστοιχα.

Δεν ισχύουν τα ίδια για τον πρώτο σκόρερ της G League, Κάρσεν Έντουαρντς (7.8π, 1.2ρ) που έχει να μάθει πολλά για να γίνει κάτι αντίστοιχο στην Ευρωλίγκα. Η Φενέρ είναι μια ομάδα υψηλών φιλοδοξιών, ενώ έχει ξαναβρεί και τον κανονικό Μάρκο Γκούντουριτς (13π, 3.6ρ, 2.4ασ)

Το δίδυμο Μπράουν-Μπόλντγουιν

Σε μεταγραφικό ντεμαράζ προχώρησε και η Μακάμπι. Εννιά παίκτες μάζεψε απ' όλο τον κόσμο ο Όντετ Κάτας, υπό τις οδηγίες του Ντέιβιντ Μπλατ, φτιάχνοντας μια εντελώς διαφορετική ομάδα. Το μεγάλο ερωτηματικό ήταν αν χωράνε μαζί ο Λορέντζο Μπράουν και ο Ντουέιν Μπάλντγουιν (ένα από τα παιδιά του Μπλατ στον Ολυμπιακό). Το 4-1 που έχει το ισραηλινό συγκρότημα μέχρι στιγμής και οι εξαιρετικές επιδόσεις των δυο πόιντ-γκαρντ δικαιώνουν την επιλογή.

Ο Λορέντσο Μπράουν συνεχίζει στη Μακάμπι σε ρυθμούς Ευρωμπάσκετ
Ο Λορέντσο Μπράουν συνεχίζει στη Μακάμπι σε ρυθμούς Ευρωμπάσκετ EUROKINISSI SPORTS

Ο Μπράουν έρχεται με φόρα από το Ευρωμπάσκετ, συνεχίζοντας την καλή δουλειά (15.6π, 4ρ, 7.8 ασίστ) αγγίζοντας -σχεδόν- το τέλειο, ενώ δίπλα του συνυπάρχει ένας εξίσου σπουδαίος Μπάλντγουιν (15.2π, 4.4ρ, 4.6 ασ). Από τους υπόλοιπους νεοφερμένους στο Γιαντ Ελιάου, Πόιθρες (8.4π-4.8ρ) και ο ανεβασμένος Τζος Νίμπο (9π-4.8ρ) είναι πολύ δυνατοί μέσα στη ρακέτα.

Έκπληξη ο Μπόνζι Κόλσον που φόρεσε την κίτρινη φανέλα, μετά από την θητεία του στην Καρσίγιακα (10π-4.6ρ) ενώ θυμίζουμε ότι εκτός μάχης έχει τεθεί ο Νταρούν Χίλιαρντ λόγω (σοβαρού) τραυματισμού. Όλα καλά; Ναι, αλλά με την υποσημείωση ότι τέσσερα από τα πέντε ματς (αυτά που έχει κερδίσει) η Μακάμπι, τα έδωσε μέσα στην έδρα της...

Παλιοί σε νέο ρόλο και φρέσκο αίμα

Οι φετινές μεταγραφές, όπως κάθε χρόνο, είχαν και νέα πρόσωπα (από τις ομάδες που πάντα ρισκάρουν σε ρούκις) και παλιότερους δοκιμασμένους παίκτες σε νέο ρόλο.

✒ Η Μονακό (4-1) εντάχθηκε στην πρώτη κατηγορία, επιλέγοντας δυο αποδεδειγμένα καλούς σκόρερ. Δίπλα στον δαιμονισμένο Μάικ Τζέιμς (MVP του Οκτώβρη, αν και ο Βεζένκοβ είχε καλύτερη επίδοση στο ranking και μάλλον αδικήθηκε) προστέθηκαν ο Έλι Οκόμπο (13.4π, 2.6ασ) και ο Τζόρνταν Λόιντ (8.6π). Μια πρώτη γεύση για το πως μπορεί να λειτουργήσει η τριπλέτα πήρε ο Ολυμπιακός πριν από λίγες μέρες στο ΣΕΦ...

✒ Η Μπασκόνια (3-2) το κατεξοχήν κλαμπ που γεμίζει την EuroLeague με φρέσκο αίμα, εμφάνισε ήδη δυο πρωταγωνιστές. Τον βραχύσωμο (1.78) Χάουαρντ, ένας αδίστακτος σουτέρ από την G-League που ήδη μετράει 18.2π με 47.5% τρίποντα) και τον διαυγή πόιντ γκαρντ Ντάριους Τόμπσον (11.4π-7ασ) που πέρσι έπαιζε στην Λοκομοτίβ Κουμπάν. Σημειώστε και το εξαιρετικό σουτ που διαθέτει ο Αμερικανός Ντάουτον Χολμς, σε μια ομάδα στην οποία προστέθηκε τελευταίος ο επανακάμψας Πιέρια Χένρι

Θέμα ομοιογένειας...

Γιασικεβίτσιους και Μεσίνα στη θεωρία έφεραν τους παίκτες για να ανέβουν ένα σκαλί πιο πάνω σε σχέση με πέρσι. Ο ένας για να πάρει επιτέλους την Ευρωλίγκα, ο άλλος για να γυρίσει στο φάιναλ-φορ και να διεκδικήσει με μεγαλύτερες αξιώσεις τον τίτλο. Κι οι δυο ομάδες έχουν σαν βασικό αντίπαλο την έλλειψη ομοιογένειας.

✒ Η Μπαρτσελόνα (3-2) επένδυσε περισσότερο απ' όλους στο δίδυμο (9π, 4.6ρ, 4.2 ασ) - Βέσελι (10.2π, 3.4ρ). Αμφότεροι έχουν όρεξη και ένταση, αλλά θα πρέπει να αποδείξουν ότι είναι καλύτεροι από Ντέιβις - Καλάθη, ενώ το κλαμπ της Βαρκελώνης έχει βάλει στο ρόστερ της τον μαχητή Κάλινιτς (7π-4.2ρ και 1.6ασ) ενώ μετατρέψει σε ρολίστα τον πρωταγωνιστή της Βαλένθια Μάικ Τόμπι. Όσο για τον Όσκαρ Ντα Σίλβα (2π, 2.6ρ) συνειδητοποιεί πόσο δύσκολο είναι το πέρασμα από την "έξω καρδιά" Άλμπα Βερολίνου, με τις βαριές υποχρεώσεις της Μπάρτσα. Οι Καταλανοί δεν ξεκίνησαν καλά, αλλά δείχνουν ότι συνέρχονται αγώνα με τον αγώνα.

✒ Το Μιλάνο (3-2), έκανε συνολικά έξι αλλαγές. Ξεχωριστά ο καθένας, από τον Ντέιβις (11.4π-2.8ρ), τον Πάνγκος (9.8π, 4.2), τον Μπίλι Μπάρον (10.4π με ... 61%τρ) μέχρι τον Τονούτ, τον Φόγκτμαν και τον Ντεσόν Τόμας, διαθέτουν ποιότητα, αλλά πρέπει να συγχρονιστούν όλοι μαζί για να έχουμε μια πλήρη εικόνα τους. Να δούμε και το δικό μας παιδί, Ναζ Μήτρου Λονγκ, που έπαιξε καλά στα φιλικά, αλλά δεν πρόλαβε να κάνει το ίδιο και στα επίσημα, καθώς τραυματίστηκε...

Μην ξεχνάμε ότι και ο Σιλντς ο παίκτης που θέλει την μπάλα πιο πολύ απ' όλους στα χέρια του, ήταν επίσης τραυματίας και μπήκε αργότερα στο ροτέισον. Σε μια ομάδα που υπάρχουν Μέλι και Χάινς, ακόμη και ένας σπουδαίος προπονητής, όπως οι Μεσίνα, θέλει τον χρόνο του για να βρει την χημεία και τους ρόλους.

Κάνατε κάτι λάθος;

Δεν έχουν, βέβαια, χάσει ακόμη τίποτε, είναι ομάδες που πολλές φορές ανακάμπτουν μέσα στη χρονιά και με νικηφόρα σερί καλύπτουν το χαμένο έδαφος. Τόσο η Ρεάλ Μαδρίτης, όσο κυρίως η Εφές, το συνηθίζουν άρα δεν προκαλούν οι έκπληξη οι τρεις ήττες που μετράνε στο ξεκίνημα. Μήπως όμως αναδεικνύουν και κάποια λαθάκια, ή αστοχίες στον σχεδιασμό;

Ο Μάριο Χεζόνια με τη φανέλα της Ρεάλ
Ο Μάριο Χεζόνια με τη φανέλα της Ρεάλ EUROKINISSI SPORTS

Είναι ο Ντζανάν Μούσα ένας γκαρντ επιπέδου Ρεάλ, παρά τους καλούς αριθμούς του (12.2π, 2.2ρ, 1.8ασ); Μπορεί ο Μάριο Χεζόνια (8π, 1.6ρ) να γίνει πράγματι πρωταγωνιστής στην Ευρωλίγκα; Έχει κάτι ουσιαστικό να προσφέρει ο βετεράνος Σέρχιο Ροντρίγκεθ (2.2π, 4.6ασ) και πόσα πράγματα είναι σε θέση να αλλάξει ο Πετρ Κορνελί (8.2π-2.ρ). Τους ... θάψαμε όλους; Ίσως γιατί όλη η Ρεάλ ψάχνεται και φαίνεται ότι ο Τσους Ματέο να δυσκολεύεται να συνεχίσει το έργο του Πάμπλο Λάσο.

✒ Προφανώς στην πρωταθλήτρια Ευρώπης δεν γίνεται να αναρωτιέται κανείς για την ποιότητα του Γουίλ Κλάιμπερν που ήδη έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο (17.8π-5.6ρ). Ο Εμπαγιέ παραμένει ένα στοίχημα, ερχόμενος από την Καρσίγιακα. Ο Γάλλος διεθνής (9.6π, 5.3ρ) έκανε το πρώτο του μεγάλο ματς κόντρα στη Φενέρ, μένει να τον δούμε σε σταθερό επίπεδο. Τα ερωτηματικά υφίστανται για Ζίζιτς (6.2π, 4.4ρ) και Πολονάρα (4π-2.6ρ) ενώ ο Αταμάν προχώρησε σε νέα προσθήκη, με την απόκτηση του Αϊζέια Τέιλορ από τη Μούρθια που θα πάρει τη θέση του τραυματία Σέιν Λάρκιν. Για να μη νιώθει... μόνος και ο Βασίλιε Μίτσιτς

Βίοι παράλληλοι για Σκαριόλο-Ομπράντοβιτς

Ίδιο ρεκόρ, με παρόμοιες συνθήκες για Παρτιζάν και Βίρτους, που θέλησαν να ενισχύσουν το ρόστερ τους για τα επίπεδα της Ευρωλίγκας.

✒ Τις δυο κατοστάρες σε βάρος των Σέρβων, διαδέχθηκαν τρεις σερί νίκες όλες όμως στην Stark Arena όπου υπάρχει τρομερή υποστήριξη από 20.000 κόσμο. Το κουπί τραβάνε οι δυο "παλιοί", Πάντερ και ΛεΝτέι, ενώ από τις μεταγραφές ξεχωρίζουν σίγουρα ο Ματιάς Λεσόρ, που μοιάζει καλύτερος από ποτέ (12.8π-8.6π), ο Νάναλι είναι αρκετά ενεργός (10.4π - 2ρ), ο εκρηκτικός Ντάντε Έξουμ ξεκίνησε εντυπωσιακά χωρίς την ανάλογη συνέχεια, ενώ ο Ιωάννης Παπαπέτρου ακόμη ψάχνει ρόλο, πατήματα και κάτι να τον "ανεβάσει" και να δικαιώσει την εμπιστοσύνη, που του έδειξε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Η Παρτιζάν, θυμίζουμε, αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής

✒ Η νίκη της Βίρτους μέσα στη Μαδρίτη αναστήλωσε και το ηθικό των Ιταλών της Βίρτους, που είχε φυσιολογικά σκαμπανεβάσματα ως νεοφώτιστη στη διοργάνωση. Κι εδώ ο ψηλός, Ισμαέλ Μπακό έχει κάνει δυο βήματα μπροστά (8.2π, 3.6ρ), με τον Ίφε Λούντμπεργκ να είναι μέχρι στιγμής ο πρώτος σκόρερ της ομάδας. Ο Σκαριόλο παίρνει λίγα (ή πολλά) απ' όλους και κάπως έτσι στο ίδιο επίπεδο βρίσκονται τόσο ο Τζόρνταν Μίκι με την εμπειρία των προηγούμενων ομάδων στην EuroLeague (7.4π-4.6ρ) όσο και ο δυναμίτης Σεμί Οτζελέγιε (7.4π, 4ρ) από το ΝΒΑ!

Η ανανέωση του στόλου

Στο 2-3 βρίσκονται και οι ομάδες που ανανέωσαν τον στόλο, ελπίζοντας στο τέλος στη μεγάλη υπέρβαση. Οι μεταγραφές τους έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Και για τους περισσότερους το ξεκίνημα είναι εξαιρετικό.

✒ Η Βαλένθια, αντίπαλος του Ολυμπιακού την Παρασκευή, έδωσε τα μισά κλειδιά στον Κρις Τζόουνς (13.8π, 2.8ρ, 5ασ) που δεν λέει όχι στην πρόκληση και τα άλλα μισά στον Κουβανό Ριβέρο. Ο φόργουορντ που έπαιζε πέρσι στη Μούρθια εντυπωσίασε στα δυο πρώτα ματς με 14.6π, 6ρ και 5 ασίστ, ο τραυματισμός του, ωστόσο, τον κρατάει, προς το παρόν, εκτός γηπέδων. Ένας ακόμη κοντός (1.78) από την G-League ο Τζάρεντ Χάρπερ (7.5π-3.5ρ) κι άλλοι τρεις ρούκι (Ράντεμπο, Αλεξάντερ, Γουέμπ) χωρίς μέχρι στιγμής κάτι το ιδιαίτερο, είναι τα νέα πρόσωπα της ομάδας.

Ο Ίγκνας Μπραζντέικις από τα νέα αστέρια της Ζαλγκίρις Κάουνας
Ο Ίγκνας Μπραζντέικις από τα νέα αστέρια της Ζαλγκίρις Κάουνας EUROKINISSI SPORTS


✒ Νέα Βαλένθια και νέα Ζαλγκίρις, με παίκτες που στις προηγούμενες ομάδες τους, ήταν περισσότερο ρολίστες, αλλά στο Κάουνας γίνονται πρωταγωνιστές. Ο Κίναν Έβανς (14.8π, 1.8ρ, 4.2ασ) αισθάνεται καλύτερα στη Ζάλγκιρις απ' ό,τι στη Μακάμπι, ο Κεβάριους Χέιζ (7.4π, 5.6ρ) από την Βιλερμπάν και ο Ρόλαντ Σμιτς (11.6π-5.6ρ) από την Μπαρτσελόνα. Ο Λιθουανός διεθνής, κατευθείαν από το ΝΒΑ, Ιγκνας Μπραζντέικις (11.8π) είναι μια εξαιρετικά ποιοτική προσθήκη, ενώ οι Ντίμσα (5.2π) και Μπουτκεβίτσιους (4.6π) έχουν περισσότερο συμπληρωματικό ρόλο.

✒ Ο Νάντο Ντε Κολό (13.2π, 3.8ασ) ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη της φετινής Βιλερμπάν, με τον Γάλλο διεθνή να επαναπατρίζεται στα 35 του χρόνια. Μαζί και ο 31χρονος Λοβέρν, επίσης επαναπατρισμένος, αλλά και για πολλοστή φορά στην καριέρα του τραυματίας. . Πολύ ενδιαφέρον φαίνεται το στοίχημα του Τζόνα Μάθιους που πέρσι έπαιζε στην πολωνική Ανβίλ (9.2π, 2.6ασ) ενώ ιντριγκάρει και η επιλογή του Βέλγου Ομπασόχαν (8.8π, 2.6ασ) που έκανε πολύ καλό Ευρωμπάσκετ. Δεν είναι καινούργιο πρόσωπο, αλλά μετά την αποχώρηση του Γουεμπανιαμά, η ASVEL άνοιξε το δρόμο στον 17χρονο Ζακαρί Ριζασέ (2.04) γιος του Στεφάν, που πριν από 20 χρόνια έπαιζε στον Ολυμπιακό

Η ξεχωριστή περίπτωση της Άλμπα

Η Άλμπα Βερολίνου (3-2)είναι μια κατηγορία από μόνη της. Δεν ξοδεύει τα χρήματα των πλουσίων της λίγκας, προσπαθεί να ανιχνεύσει ταλέντα, δίνει ευκαιρίες και έχει ένα πρόγραμμα που θυμίζει κολέγιο, καθώς έχει εκπονηθεί από ένα προπονητή δάσκαλο (Ρενέσες) και συνεχίζει ο άλλοτε συνεργάτης του (Ισραελ Γκονζάλεθ). Ο κορμός παραμένει σχεδόν ίδιος τα τελευταία τέσσερα-πέντε χρόνια.

Οι φετινές προσθήκες ήταν μόλις δυο και ήδη ο Ιταλός Γκαμπριέλε Πρόσιντα, που έπαιζε στη Φορτιτούτο Μπολόνια, έδειξε γιατί θεωρείται μεγάλο ταλέντο (8.6π-1.6ρ) ενώ ο Νεοζηλανδός Γιάνι Γουέντζελ (6.2π-4.2ρ) βρίσκεται στο στάδιο της ... επεξεργασίας.

Οι δυο (συν ένας) σωτήρες του Αστέρα

Όπως ξεκίνησε ο Αστέρας, έμοιαζε φαβορί για την τελευταία θέση. Οι Σέρβοι όμως δεν το έβαλαν κάτω και έκαναν κίνηση ματ, κλείνοντας τον Λούκα Βιλντόζα, που εγκατέλειψε το όνειρο του ΝΒΑ και επέστρεψε στην Ευρώπη. Ο Αργεντίνος με το καλημέρα έδειξε φουριόζος και ικανός να αλλάξει το πεπρωμένο της ομάδας του Βελιγραδίου, έχοντας -στους δυο αγώνες που έπαιξε- μέσο όρο 15π και 5 ασίστ.

Καθώς επέστρεψε και ο Νεμάνια Νέντοβιτς η μοίρα του Αστέρα ενδεχομένως να είναι καλύτερη από το αρνητικό ξεκίνημα του (1-4). Αν μάλιστα ο Μπεν Μπέντιλ (14.2π-6.4 ρ) συνεχίσει σε αυτούς τους ρυθμούς υπάρχει φως στον ορίζοντα. Καλά πάει και ο Χασάν Μάρτιν (7.8π-3.6ρ) όχι όμως και οι άλλοι δυο Αμερικανοί, Τζον Χόλαντ (4.3π) και ο Τζέιλεν Άνταμς (5.7π με 23% τρ).

Για τον γίγαντα Ραντούλιτσα που αποφάσισε να ξαναπαίξει μπάσκετ, επείγει, πρώτα απ' όλα, μια εντατική δίαιτα.

Και η Μπάγερν που σώζεται (ή όχι;)

Αλλιώς περίμεναν το ξεκίνημα στην Μπάγερν που ταλαιπωρείται, ωστόσο, από τραυματισμούς και εκτός των άλλων έχει αλλάξει και πολύ το βασικό της ρόστερ. Ο Κάσιους Γουίνστον (12.2π, 2ρ, 1.8ασ) ένας ακόμη "αστέρας" της G League, πήρε πρωτοβουλίες μετά τις δυο πρώτες αγωνιστικές, ενώ ο Ελάια Χάρις μόλις έκανε την πρώτη του εμφάνιση.

Κι ο Φρέντι Γκιλέσμπι περισσότερο εντυπωσιάζει με το παρουσιαστικό του παρά με τις επιδόσεις του πάνω στο παρκέ, με τα ερωτηματικά για το αν μπορεί η γερμανική ομάδα να σώσει την φετινή παρτίδα να πληθαίνουν...

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ