ΑΠΟΣΤΟΛΗ MUNDOBASKET

Η αντεπίθεση του αμερικανοποιημένου ευρωπαϊκού μπάσκετ

Η αντεπίθεση του αμερικανοποιημένου ευρωπαϊκού μπάσκετ
FIBA.BASKETBALL

Έξι από τις οκτώ κορυφαίες ομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023 είναι ευρωπαϊκές, με τον Χάρη Σταύρου να αναρωτιέται πόσα χρειάζονται για να γυρίσει και η Εθνική Ελλάδας σε αυτό το επίπεδο.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023 είδαμε πολλές "σούπες". Είδαμε πολλά ματς που αλλιώς τα περιμέναμε κι αλλιώς ήρθαν. Σε κάποια από αυτά έπαιξε η Εθνική, σε κάποια άλλα μεγάλες δυνάμεις του αθλήματος. Η Παρασκευή (8/9) όμως μας επιβράβευσε κι εμάς και τον κόσμο που αγαπάει το μπάσκετ, με τον καλύτερο τρόπο. Με δύο τιτανομαχίες, με σπουδαίο μπάσκετ, με θέαμα, με σασπένς και με τις δύο καλύτερες ομάδες του τουρνουά να προκρίνονται στον τελικό της Κυριακής (10/9).

Η Σερβία σκόρπισε τον Καναδά και τσαλαπάτησε όλα τα ερωτήματά μας. Αναρωτιόμασταν πόσο θα αντέξει στον ρυθμό και στον δυναμισμό των αντιπάλων της, ααναρωτιόμασταν αν θα ασχοληθεί με τη διαιτησία όσο ασχολήθηκε η Σλοβενία, αναρωτιόμασταν αν η ορμή των Καναδών θα τους έπαιρνε παραμάζωμα. Είναι όμως οι Σέρβοι, μία από τις μεγαλύτερες σχολές του αθλήματος, μία ομάδα που όταν χτίζει ισορροπημένα ρόστερ, είναι δύσκολο να λυγίσει.

Οι απουσίες του Μίτσιτς και του Γιόκιτς είναι τεράστιες, ωστόσο δεν είμαστε σίγουροι ότι με αυτούς τους δύο ο Σβέτισλαβ Πέσιτς θα μπορούσε να παίξει αυτό το μπάσκετ που παίζει, για παράδειγμα, με τον Αβράμοβιτς και με τον Μιλουτίνοβ. Τους λείπουν επίσης ο Λούτσιτς και ο Κάλινιτς, τους λείπει ο Μαριάνοβιτς. Επί της ουσίας όμως, δεν τους λείπει τίποτα. Οι έντεκα παίκτες έχουν ταιριάξει μεταξύ τους, όλοι ξεχωρίζουν τον Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς ως ηγέτη, όλοι ξέρουν ότι ο Νίκολα Μιλουτίνοβ είναι σημείο αναφοράς στη ρακέτα και παίζουν γύρω τους, υποστηρικτικά, ο κάθε ένας στο ρόλο του.

Τι ματς έκανε ο Αλέκσα Αβράμοβιτς! Τι ματς έκανε ο Όγκνιεν Ντόμπριτς! Όλοι τους κομμάτια μίας μεγαλύτερης εικόνας, μίας ομάδας που συσπειρώθηκε σε συγκλονιστικό βαθμό μετά από τον φρικτό τραυματισμό του Μπόρισα Σίμανιτς που παραμένει σε νοσοκομείο της Μανίλα μετά από τις δύο χειρουργικές επεμβάσεις και την αφαίρεση του νεφρού του. Παίζουν και γι' αυτόν, παίζουν όπως δήλωσε ο Μάρκο Γκούντουριτς για τις οικογένειές τους, παίζουν για μία χώρα έξι εκατομμυρίων που συνεχίζει να παραδίδει σεμινάρια αθλητικής παιδείας κι ας υπάρχουν φυσικά παθογένειες που δεν "μαλακώνουν" με το πέρασμα του χρόνου.

Κι αν ο Καναδάς υποτίμησε τους Σέρβους (δεν πιστεύουμε ότι συνέβη κάτι τέτοιο), ο προπονητής του ήξερε τι να περιμένει. Ο Πέσιτς είπε ότι οι παίκτες του "είχαν έξτρα κίνητρο να σβήσουν έναν από τους κορυφαίους μπασκετμπολίστες που έχω δει στην καριέρα μου" και στο τέλος της ημέρας, επειδή το μπάσκετ είναι δίκαιο άθλημα, προκρίθηκε η ομάδα που το άξιζε περισσότερο.

Λίγες ώρες μετά, η Γερμανία επιβεβαίωσε αυτό που λέμε και ξαναλέμε από την άνοιξη του 2022. Ότι έχει όλα τα στοιχεία που χρειάζεται μία εθνική ομάδα για να πρωταγωνιστήσει στο σύγχρονο μπάσκετ. Έχει πλάνο και όραμα, έχει ανταγωνιστικούς αθλητές, έχει κορμιά, έχει ριμπάουντ, έχει ελίτ τρίποντο, έχει δημιουργία, έχει βάθος. Ο Γκόρντον Χέρμπερτ δεν είναι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του κόσμου επειδή πρέπει να διαχειριστεί διάφορες καταστάσεις, σίγουρα όμως είναι ένας προπονητής που έχει βρεθεί την κατάλληλη στιγμή στην κατάλληλη θέση για να ανεβάσει επίπεδο αυτή την ομάδα.

Η Γερμανία του Σρούντερ, τον οποίο αποθέωσε ο Στιβ Κερ, η Γερμανία των Βάγκνερ, του Τάις, η Γερμανία του Αντρέας Ομπστ που μέσα σε έναν χρόνο έχει μετατραπεί σε ένα συγκλονιστικό "όπλο" σε άμυνα κι επίθεση. Πέρυσι διέλυσε την Ελλάδα στον προημιτελικό του EuroBasket, από τότε ο ρόλος του αναβαθμίστηκε στη Μπάγερν και φέτος βλέπουμε έναν 27χρονο αθλητή που σουτάρει όσο λίγοι, διεισδύει και δημιουργεί ρήγματα, κρατάει το κορμί του μπροστά από εκείνο του αντιπαλου.

Γενικώς, το ευρωπαϊκό μπάσκετ έχει αμερικανοποιηθεί στο κομμάτι του ταλέντου και των τάσεων. Στις καλές ομάδες υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις και κάποιες φορές ακόμη και πέντε παίκτες στην ίδια πεντάδα που μπορούν να εκτελέσουν από κάθε σημείο του παρκέ. Υπάρχουν παίκτες που μπορούν να μαρκάρουν περισσότερες από μία θέσεις, υπάρχουν αθλητές με καταπληκτική φυσιή κατάσταση που τους επιτρέπει να ματσάρουν ΗΠΑ και Καναδά όχι για 15 ή 25, αλλά για 40 λεπτά.

Αυτό είναι πλέον το μπάσκετ, δύναμη, ταχύτητα, τρίποντο, ριμπάουντ. Φυσικά υπάρχει και στρατηγική, φυσικά και αυτοί που προχώρησαν έχουν σημαντική προπονητική κατεύθυνση, σίγουρα όμως αν δεν έχεις ένα απο αυτά τα στοιχεία, μένεις πίσω.

Στην οκτάδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου βρίσκονται Σερβία, Γερμανία, Λετονία, Λιθουανία, Σλοβενία και Ιταλία. Έξι ομάδες από την Ευρώπη στις οκτώ καλύτερες του κόσμου. Δεν είναι εκεί η Γαλλία, δεν είναι εκεί η Ισπανία. Δεν είναι εκεί η Ελλάδα που έχει χάσει πολύ έδαφος και ίσως χρειαστεί μερικά χρόνια για να το ανακτήσει. Δεν είναι εκεί ομάδες όπως η Τσεχία, η Πολωνία, η Φινλανδία, το Μαυροβούνιο, η Τουρκία, η Γεωργία, κάποιες που έχουν κάνει μεγάλα βήματα προς τα εμπρός και κάποιες που παραμένουν σημαντικές δυνάμεις της ηπείρου.

Το μπάσκετ προχωράει και πάντα ανταμοίβει αυτόν που έχει πλάνο, αυτόν που δουλεύει, αυτόν που φτιάχνει ισορροπημένα ρόστερ. Αυτόν που σέβεται το άθλημα και δεν προσπαθεί να κόψει δρόμο για μία εφήμερη επιτυχία. Σερβία και Γερμανία θα κρατήσουν το τρόπαιο στην ήπειρό μας, θα το πάρουν από τα χέρια των Ισπανών και θα μας αφήσουν, εδώ στη Μανίλα στην οποία βρισκόμαστε από την 21η Αυγούστου, να αναρωτιόμαστε πόσα πρέπει να γίνουν για να γυρίσει η δική μας ομάδα στην ελίτ.

Όσο για τον Καναδά και τις ΗΠΑ; Έκαναν την προσπαθειά τους τίμια. Οι Καναδοί θα συνεχίσουν να προχωρούν προς τα εμπρός, προσαρμόστηκαν καλύτερα στο FIBA basketball και αν έχουν μαζί τους τον Τζαμάλ Μάρεϊ και τον Άντριου Γουίγκινς, θα είναι και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 ένα από τα φαβορί για τα χρυσά μετάλλια.

Οι Αμερικανοί, από την άλλη, δεν είχαν το ίδιο adaptability, πάλεψαν πολύ περισσότερο από την τραγική εθνική ομάδα του 2019 που έμεινε έβδομη, αλλά δεν μπορούν να κάνουν σημαντικές αλλαγές. Παίκτες όπως ο ΛεΜπρόν Τζέιμς κι ο Κέβιν Ντουράντ δεν θα επιστρέψουν, ίσως όμως με τον Ντέβιν Μπούκερ, τον Τζέιλεν Μπράουν και τον Τζέισον Τέιτουμ να έχουν καλύτερες πιθανότητες στο Παρίσι. Ούτως ή άλλως οι κορυφαίοι στο NBA είναι internationals (Γιόκιτς, Αντετοκούνμπο, Ντόντσιτς, Εμπίντ).

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ ξεκίνησε και το SPORT24 με την υποστήριξη της Stoiximan, ακολουθεί την Εθνική μας στην πορεία της στη διοργάνωση.

Tο SPORT24 στις Φιλιππίνες

Το SPORT24 βρίσκεται στις Φιλιππίνες για το Mundobasket 2023. Δες αναλυτικά το Πρόγραμμα και τα αποτελέσματα των αγώνων του Mundobasket 2023, παρακολούθησε το Mundobasket live στο Matchcenter και κάνε εγγραφή στα push notifications του SPORT24 αλλά και στο Youtube κανάλι μας για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ.

TAGS ΑΠΟΣΤΟΛΗ MUNDOBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ