EUROLEAGUE

H EuroLeague είναι υπέρ της ενοποίησης BCL και Eurocup, αλλά θέλει τη διοργάνωση υπό τον έλεγχό της

BASKET LEAGUE 2022-2023 /   -  (  / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE 2022-2023 / - ( / EUROKINISSI) ΓΙΩΤΑ ΛΟΤΣΑΡΗ / EUROKINISSI

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο συμβούλιο των μετόχων ήταν σημαντικές και θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο. Όμως έγιναν κι άλλες συζητήσεις, που αφορούν τη μελλοντική ενοποίηση Eurocup - BCL, όχι όμως με διοργανώτρια τη FIBA αλλά την EuroLeague Basketball.

Τα play-in από τη σεζόν 2023/24, η αύξηση των ομάδων σε 20 από την περίοδο 2024/25 και η διακοπή των αγώνων για ένα παράθυρο της FIBA ήταν οι πιο σημαντικές αποφάσεις που έλαβε το συμβούλιο των μετόχων στην τελευταία του συνάντηση όπως αποκάλυψε το SPORT24. Όμως, υπάρχουν κι άλλα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος, δίχως να αποτελούν βασική προτεραιότητα στην συζήτηση και φυσικά χωρίς να ληφθεί καμία απόφαση.

Αυτό έχει να κάνει με τη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση, που το EuroLeague Board θέλει να διατηρήσει στον έλεγχό του, έχοντας όμως και τις ομάδες του BCL μαζί. Τι ακριβώς θέλουν και σύμφωνα με πληροφορίες θα θέσουν επί τάπητος στις συζητήσεις με την FIBA; Να δημιουργηθεί μια δεύτερη υπερδιοργάνωση στην Ευρώπη, που θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της EuroLeague Basketball, αλλά θα υπάρχει συνεργασία και με την FIBA. Θα είναι δηλαδή και το Eurocup και το Basketball Champions League μαζί και θα έχουν άμεσα σύνδεση και με τα Εθνικά πρωταθλήματα, αλλά και με την Euroleague.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Θα είναι ένα ανοιχτό πρωτάθλημα, που θα συμμετέχουν οι καλύτερες ομάδες κάθε χώρας (θα παίρνουν το εισιτήριο από τα πρωταθλήματα) και θα μπορούν να φτάνουν μέχρι την κορυφαία διοργάνωση. Η EuroLeague από την πλευρά της θα είναι επί της ουσίας μια ημι-κλειστη λίγκα, με πολλά εγγυημένα συμβόλαια, αλλά και κάποιες ομάδες να προβιβάζονται και να υποβιβάζονται. Με αυτό τον τρόπο οι μέτοχοι θα έχουν μόνιμη θέση και οι υπόλοιποι θα χρειάζεται μέσα στο παρκέ να κερδίζουν τη θέση τους, έχοντας ως εφαλτήριο τη δεύτερη διοργάνωση.

Η EuroLeague θέλει τη συνεργασία με τη FIBA, γι' αυτό και από τη σεζόν 2024/25 θα υπάρχει διακοπή για ένα παράθυρο. Θέλει να ενοποιηθεί το μπάσκετ, αλλά θα βάζει και τους όρους της. Κι εκεί ίσως είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της συνεργασίας, καθώς η διεθνής Ομοσπονδία δύσκολα θα αποχωριστεί το επιτυχημένο BasketBall Champions League. Και μάλλον είναι απίθανο να βρεθεί λύση για τη σεζόν 2024/25, παρότι υπαρχουν δημοσιεύματα στο Ισραήλ που κάνουν λόγο για συγχώνευση BCL και EuroCup από την περίοδο 2024/25.

Προφανώς οι δύο πλευρές θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και θα συζητήσουν το θέμα, αλλά αυτό μοιάζει με αρχή της διαπραγμάτευσης για την EuroLeague Basketball. Μπορεί να δεχθεί κάτι τέτοιο η FIBA; Φαντάζει απίθανο, όμως μέσα από συζητήσεις ίσως βρεθεί λύση. Άλλωστε είναι η πρώτη φορά μετά από χρόνια που υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας και διάθεση συνεργασίας.

Οι αντίθετες απόψεις δεν λείπουν, αλλά αν στο τέλος της ημέρας δημιουργηθεί μια δεύτερη μεγάλη διοργάνωση που θα συνδέεται και με την EuroLeague και με τα Εθνικά πρωταθλήματα, όλοι θα βγουν κερδισμένοι. Και κυρίως το μπάσκετ στην Ευρώπη.

TAGS EUROLEAGUE FIBA BASKETBALL CH. LEAGUE EUROCUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ