ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ

Γκούντουριτς, ο αναμορφωτής της Φενέρμπαχτσε

Ο Γκούντουριτς με τον Ντε Κολό πανηγυρίζουν στο Φενέρμπαχτσε - Μπασκόνια
Ο Γκούντουριτς με τον Ντε Κολό πανηγυρίζουν FENERBAHCE BEKO ISTANBUL / TWITTER

Ο Γκούντουριτς επέστρεψε στην Φενέρμπαχτσε για να την βοηθήσει να σώσει την σεζόν και αυτό ακριβώς δείχνει να καταφέρνει μέχρι στιγμής, οδηγώντας την τουρκική ομάδα σε 8 σερί νίκες.

Η Φενέρμπαχτσε ξεκίνησε την σεζόν εφιαλτικά. Οι νίκες ήταν σπάνιες, μέχρι που η ομάδα έπιασε πάτο με 7 ήττες σε 8 αγώνες από την 8η έως την 15η αγωνιστική της EuroLeague. Και τότε εμφανίστηκε ο Μάρκο Γκούντουριτς. Και όλα άλλαξαν.

Ο Σέρβος γκαρντ επέστρεψε έπειτα από το αποτυχημένο πέρασμά του από το ΝΒΑ με τους Γκρίζλις, με την τουρκική ομάδα να τον περιμένει σαν Μεσσία. Και μπορεί ο Σέρβος να μην είναι Μεσσίας, ωστόσο αποδεικνύεται πως ήταν αυτό ακριβώς που χρειαζόταν η Φενέρμπαχτσε για να ανατρέψει τα δεδομένα.

Ο Γκούντουριτς πάτησε για πρώτη φορά παρκέ στην 16η αγωνιστική, στην νίκη με 84-77 επί του Ολυμπιακού στις 23 Δεκεμβρίου. Κάτι παραπάνω από έναν μήνα αργότερα, η Φενέρ αγνοεί την ήττα, μετρώντας 8 σερί νίκες (με τελευταία αυτή επί της Χίμκι) με τον Σέρβο στο ρόστερ της. Κάτι που – όπως είναι σαφές – δεν είναι τυχαίο.

Ο ΙΣΟΡΡΟΠΙΣΤΗΣ

Το μπάσκετ είναι απλό άθλημα. Η Φενέρμπαχτσε όμως στο ξεκίνημα της σεζόν δεν έκανε τα απλά πράγματα. Με αρκετά νέα πρόσωπα και τον Νάντο Ντε Κολό τραυματία, η τουρκική ομάδα ψαχνόταν – ειδικά στην επίθεση – μοιάζοντας με σκιά της ομάδας που εντυπωσίαζε επί εποχής Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Η επάνοδος όμως του Γκούντουριτς έπειτα από έναν χρόνο έμελλε να τα διορθώσει όλα αυτά.

Ο Σέρβος χρίστηκε αμέσως βασικός, με τον Ιγκόρ Κοκόσκοβ να τον τοποθετεί στο πλευρό του Νάντο ΝτεΚολό. Τα οφέλη αυτής της κίνησης φάνηκαν άμεσα, αφού με τον Γκούντουριτς στο πλευρό του, ο Γάλλος σταρ απελευθερώθηκε. Πλέον η Φενέρμπαχτσε έχει ταυτόχρονα δύο παίκτες στο παρκέ που συνδυάζουν το εξής τρίπτυχο: 1. Ικανότητα να δημιουργούν το δικό τους σουτ. 2. Ικανότητα να δημιουργούν για τους συμπαίκτες τους. 3. Απειλή μακριά από την μπάλα σε Spot Up καταστάσεις.

Με τους Γκούντουριτς-ΝτεΚολό μαζί στην περιφέρεια, οι διάδρομοι άνοιξαν. Αυτό οδήγησε αντίστοιχα σε περισσότερους χώρους για τον Γιαν Βέσελι, ο οποίος έχοντας δύο δημιουργούς στο πλευρό του έχει εκτοξεύσει τους αριθμούς του στους 16.1 πόντους, 5 ριμπάουντ και 3.1 ασίστ μέσο όρο στους τελευταίους 8 αγώνες. Παράλληλα, με τον Σέρβο να έχει σταθεροποιηθεί στην βασική πεντάδα, ο Λορένζο Μπράουν έρχεται από τον πάγκο έχοντας στο πλευρό του καλούς σουτέρ (Μαχμούτογλου, Πιέρ, Έντι), κάτι που κάνει πιο εύκολη την δουλειά του τόσο σε εκτελεστικό όσο και σε δημιουργικό ρόλο, αφού έχει περισσότερη ώρα την μπάλα στα χέρια του.

Με λίγα λόγια: Η έλευση του Γκούντουριτς δημιούργησε ένα ντόμινο στο ροτέισον και στην φιλοσοφία της Φενέρμπαχτσε, με τον Σέρβο να αποδεικνύεται ο ισορροπιστής της ομάδας. Όχι μόνο επειδή έχει μέχρι στιγμής 11.4 πόντους, 3.8 ριμπάουντ και 3.4 ασίστ μέσο όρο με 40.5% στα τρίποντα σε 25 λεπτά συμμετοχής, αλλά επειδή με αυτόν στο ρόστερ, τα κομμάτια του παζλ που έχει φτιάξει ο Κοκόσκοβ μπαίνουν σιγά-σιγά στην θέση τους.

ΤΟ (ΑΚΡΙΒΟ) ΚΟΜΜΑΤΙ ΠΟΥ ΕΛΕΙΠΕ

Ο Γκούντουριτς είναι η απόδειξη ότι καμία φορά οι ομάδες απέχουν έναν (ακριβό βέβαια) παίκτη από το να ανατρέψουν τα δεδομένα. Ο Σέρβος επέστρεψε σε ένα γνώριμο περιβάλλον – έστω και με άλλο προπονητή και κάποιους νέους συμπαίκτες – πήρε τον ρόλο που του ταιριάζει και έδωσε πράγματα που έλειπαν από την Φενέρμπαχτσε, η οποία πλέον μοιάζει πραγματικά επικίνδυνη, χωρίς καν να έχει ενσωματώσει τον Κάιλ Ο'Κουίν, που θα αλλάξει τις ισορροπίες κοντά στο καλάθι.

Η Φενέρμπαχτσε κινήθηκε με ρίσκο το καλοκαίρι όταν λόγω αλλαγής οικονομικής πολιτικής πόνταρε σε αρκετούς παίκτες-στοιχήματα. Το γεγονός όμως ότι είχε την δυνατότητα να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη για να φέρει πίσω τον Γκούντουριτς την βοήθησε να ξεφύγει από την μετριότητα. Και, κάπως έτσι, πατώντας πλέον στην 8η θέση της EuroLeague, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Καμία ομάδα δεν θα θέλει να βρει αυτή την Φενέρμπαχτσε μπροστά της στα playoffs.

Photo Credits: Fenerbahce Beko Istanbul / Twitter

TAGS ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ EUROLEAGUE ΤΟΥΡΚΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ