ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Γκιστ: "Αν είχα συμβόλαιο, δεν θα έμπαινα στο πούλμαν"

Ο Τζέιμς Γκιστ με την φανέλα του Παναθηναϊκού
Ο Τζέιμς Γκιστ με την φανέλα του Παναθηναϊκού EUROKINISSI SPORTS

Ο Τζέιμς Γκιστ δήλωσε στο δεύτερο μέρος συνέντευξης που δημοσιεύτηκε πως αν βρισκόταν στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του την σεζόν 2016/17 δεν θα έμπαιρνε στο πούλμαν για να επιστρέψει από την Κωνσταντινούπολη, ενώ πρόσθεσε ότι πληγώθηκε όταν το 2019 ο Παναθηαναϊκός δεν του πρόσφερε νέα συμφωνία.

Ο Τζέιμς Γκιστ δεν συμφωνούσε με την απόφαση να επιστρέψουν οι παίκτες του Παναθηναϊκού με πούλμαν τον Απρίλιο του 2017 μετά τον αποκλεισμό από την Φενέρμπαχτσε. Στα δικά του μάτια όμως, δεν είχε άλλη επιλογή από το να δεχθεί.

Η ιστοσελίδα "basket news" δημοσίευσε το δεύτερο μέρος της μεγάλης συνέντευξης του Τζέιμς Γκιστ, δύο ημέρες μετά την δημοσίευση του πρώτου μέρους, με τον Αμερικανό φόργουορντ/σέντερ να μιλάει για τις καλές και τις κακές στιγμές που βίωσε με την φανέλα του Παναθηναϊκού. Και, με την κουβέντα να πηγαίνει στην επιστροφή με το πούλμαν, ήταν ξεκάθαρος όταν θυμήθηκε τα γεγονότα.

"Το 2017 αποκλειστήκαμε στα playoffs από την Φενέρμπαχτσε ενώ είχαμε πλεονέκτημα έδρας. Εκείνη την χρονιά κατέκτησαν την EuroLeague. Είχαν καλή ομάδα. Στο πρώτο παιχνίδι φτάσαμε στο +16 και χάσαμε με 13 πόντους διαφορά. Ο Νίκολα Κάλινιτς, ένας παίκτης που σούταρε με 16% στο τρίποντο, σούταρε με 60% στη σειρά. Ακόμα και όταν κάναμε αυτά που έπρεπε, η Φενέρμπαχτσε έβρισκε λύσεις" ανέφερε αρχικά ο Γκιστ, για να προσθέσει:

"Το χειρότερο για εμάς ήταν ότι μετά το τρίτο παιχνίδι ξυπνήσαμε μάθαμε ότι είχαν ακυρωθεί τα αεροπορικά εισιτήρια και έπρεπε να επιστρέψουμε με λεωφορείο στην Αθήνα. Εκείνη την στιγμή όλοι είπαν ότι δεν πρόκειται να το κάνουμε αυτό και θα πληρώσουμε μόνοι μας αεροπορικά εισιτήρια, αλλά μας είπαν πως όποιος το κάνει αυτό θα του επιβληθεί διακοπεί συμβολαίου. Τα πράγματα είχαν αρχίσει να σοβαρεύουν.

Εκείνη την σεζόν είχα υποστεί μία θλάση στους προσαγωγούς σε έναν αγώνα με την Ρεάλ στην Μαδρίτη και είχα μείνει εκτός για 4 μήνες. Ήμουν σε χρονιά συμβολαίου. Βρισκόμουν εν μέσω διαπραγματεύσεων για νέο συμβόλαιο και τώρα έγινε αυτό, όπου μου είπαν ότι αν δεν μπω στο λεωφορείο θα κοπώ από την ομάδα.

Δεν ήμουν σε θέση να πω ότι θα κάνω αυτό που ήθελα. Προερχόμουν από τραυματισμό και ήξερα ότι δεν μπορούσα να διεκδικήσω συμβόλαιο αλλού. Παίκτες όπως ο Μάικ Τζέιμς, ο Κρις Σίνγκλετον και ο Αντώνης Φώτσης αισθάνονταν διαφορετικά. Δεν θα έμπαιναν στο λεωφορείο. Είχαμε μπροστά μας τους τελικούς του πρωταθλήματος και κανείς δεν θα έδιωχνε 2-3 από τους καλύτερους παίκτες πριν την σειρά με τον Ολυμπιακό.

Τότε ήταν που βγήκε μπροστά ο Τσάβι Πασκουάλ και είπε πως ό,τι είναι να γίνει θα γίνει και θα το αντιμετωπίσουμε ως ομάδα. Αν οι παίκτες έπαιρναν το λεωφορείο, εντάξει. Αν όχι, θα βρίσκαμε τρόπο να τους προστατέψουμε μέχρι το τέλος της σεζόν. Τελικά κατακτήσαμε το πρωτάθλημα και οι περισσότεροι παίκτες έμειναν.

Ο Φώτσης αποχώρησε επειδή κουράστηκε και δεν ήθελε να ασχοληθεί άλλο. Υπάρχει πολύ άγχος όταν παίζεις στον Παναθηναϊκό και διεκδικείς πρωταθλήματα. Νομίζω ότι ο Φώτσης ήταν πάνω από όλα αυτά. Είχε κατακτήσει πρωταθλήματα, EuroLeague, EuroCup, είχε κάνει μεγάλα συμβόλαια. Δεν είχε νααποδείξει κάτι. Δεν θα έμπαινε στο λεωφορείο με εμάς. Αν κάποιος άξιζε σεβασμό ήταν αυτός. Δεν βάζεις τύπους σαν τον Φώτση ή τον Διαμαντίδη σε λεωφορείο.

Αν συμφωνώ που επιστρέψαμε με το λεωφορείο; Όχι. Μάλλον δεν ήταν το καλύτερο για εμένα να κάνω ταξίδι 17 ωρών με το λεωφορείο. Αλλά το έκανα επειδή δεν είχα συμβόλαιο. Αν είχα συμβόλαιο ή αν δεν ήμουν τραυματίας, πιθανότατα θα έπαιρνα και εγώ το αεροπλάνο".

Μιλώντας για την αποχώρησή του το 2019, ο Γκιστ τόνισε: "Όταν ο Παναθηναϊκός με άφησε να φύγω το 2019 ένιωσα πικραμένος. Νόμιζα ότι θα αποσυρθώ με την φανέλα του Παναθηναϊκού. Ένιωσα ότι αυτό ήθελαν. Πολλοί παίκτες που έχουν περάσει από τον Παναθηναϊκό δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει να φοράς αυτή την φανέλα. Έχει έξι αστέρια. Πιστεύω ότι είμαι ένας από τους τελευταίους παίκτες που πέρασαν από την ομάδα και το καταλάβαιναν αυτό.

Δεν φανταζόμουν ότι θα αποχωρήσω. Όλοι με ρωτούν γιατί έφυγα, αλλά δεν ήταν επιλογή μου. Αν έπαιρνα εγώ την απόφαση, θα έμενα. Ο τρόπος που έφυγα με πίκρανε μετά από αυτά που κάναμε. Πιστεύω ότι θα έπρεπε να είναι διαφορετικός. Είναι δουλειά, αλλά πίστευα ότι αν καθόμασταν και θα μιλούσαμε για το τι θέλει να κάνει η ομάδα. Δεν έγινε αυτό. Θα ήταν κα΄τι μικρό, αλλά καμία φορά αυτό χρειάζεται.

Ο εκπρόσωπός μου ανέφερε ότι δεν θα ανανέωνα. Δεν μίλησα με κανέναν. Το μήνυμα ήταν ότι "δεν θα επιστρέψεις, θα ψάξουμε για κάτι διαφορετικό". Μετά από εφτά σεζόν στην ομάδα, με τον γιο μου να γεννιέται στην Ελλάδα, όπου έκανα φίλους, αυτό με πλήγωσε. Δεν ήθελα να φύγω από την Ελλάδα, ήταν το δεύτερο σπίτι μου".

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ