ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

Γιατί το Κατάρ θα γράψει ιστορία με το MundoBasket 2027

Γιατί το Κατάρ θα γράψει ιστορία με το MundoBasket 2027
FIBA BASKETBALL

Τέσσερα χρόνια πριν υποδεχθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο 2027, το Κατάρ δουλεύει πυρετωδώς για να προσφέρει μία διοργάνωση που δεν θα μοιάζει με όσες είδαμε μέχρι σήμερα. Το SPORT24 αναλύει.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο 2023 ολοκληρώθηκε την Κυριακή (10/9), με τη Γερμανία να λυγίζει τη Σερβία στον τελικό και να σηκώνει στη Μανίλα το τρόπαιο μέσα σε αποθέωση. Το τουρνουά, στο κομμάτι της οργάνωσης, ήταν ένα από τα κορυφαία στην ιστορία του αθλήματος, με Τζακάρτα και Οκινάουα να σηκώνουν αρκετό βάρος στην πρώτη και στη δεύτερη φάση πριν το MundoBasket ολοκληρωθεί στη Mall of Asia Arena των Φιλιππίνων.

Πλέον, η FIBA δουλεύει ήδη για το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο έχει ήδη ανατεθεί στο Κατάρ. Και εκεί, στη Ντόχα στην οποία φιλοξενήθηκε και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου πριν από μερικούς μήνες, η παγκόσμια ομοσπονδία θέλει να γράψει ξανά ιστορία με ένα τουρνουά που δεν θα μοιάζει με κανένα άλλο.

Στη Ντόχα οι αγώνες θα φιλοξενηθούν σε τέσσερις αρένες, από τις οποίες οι τρεις έχουν χωρητικότητα 8000 θεατών και η μία, η κεντρική, θα μπορεί να φιλοξενήσει έως και 16000 φίλους του μπάσκετ. Η μία "μικρή" μάλιστα θα δημιουργηθεί σε ένα κλειστό γήπεδο ποδοσφαίρου, ενώ οι υπόλοιπες τρεις είναι ήδη operational. Μπορούν δηλαδή να φιλοξενήσουν από τώρα μεγάλα γεγονότα και να προετοιμάσουν τη χώρα και την ομοσπονδία της για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2027.

Και τα τέσσερα γήπεδα συνδέονται μεταξύ τους με μετρό, ενώ η απόσταση από το ένα στο άλλο, με αυτοκίνητο, δεν ξεπερνάει τα 15-20 λεπτά κατά μέσο όρο. Αυτό που ήθελαν στο Κατάρ ήταν ο κόσμος να ζήσει μία μοναδική εμπειρία, να μπορεί να δει περισσότερα από ένα ματς, να επισκεφθεί τουλάχιστον δύο γήπεδα σε μία ημέρα και να μη χρειαστεί να σπαταλήσει τον χρόνο του σε πολύωρες μετακινήσεις όπως είδαμε φέτος στη Μανίλα. Και φυσικά, να δει αγώνες σε περισσότερους από έναν ομίλους.

Η Lusail Sports Arena θα είναι το κεντρικό γήπεδο, η Αλί Μπιν Χαμπαντί Αν Ατίγια Αρένα, το Ασπάιρ Ντομ και η Ντουχάιλ Σπορτς Χολ τα άλλα τρία γήπεδα που θα φιλοξενήσουν αγώνες. Το τουρνουά θα γίνει και πάλι με 32 ομάδες, με πρώτη και δεύτερη φάση και με νοκ-άουτ παιχνίδια από τα προημιτελικά κι έπειτα.

Όσο για τον κόσμο που "φοβάται" την ακραία ζέστη που πράγματι επικρατεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τους θερινούς μήνες, το Κατάρ προσφέρει απόλυτη προστασία ακόμη και στα υπαίθρια πάρκα τα οποία είναι εξοπλισμένα από υπερσύγχρονα συστήματα κλιματισμού. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Ντόχα συνδέεται με όλον τον πλανήτη, έχει απευθείας πτήσεις από και προς 96 πόλεις, είναι ένα από τα σημαντικότερα hubs και γι' αυτό αναμένει να προσελκύσει ρεκόρ επισκεπτών για ένα τέτοιο τουρνουά.

Οι άνθρωποι της ομοσπονδίας και η κυβέρνηση έχουν ξεκινήσει να δουλεύουν εδώ και καιρό γι' αυτή τη διοργάνωση, τόσο για να παρατάξει το Κατάρ μία αξιόμαχη εθνική ομάδα (ίσως και με πρόσωπα-εκπλήξεις), όσο και για να προσφέρει στους θεατές την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Ειδικά μετά απ' όσα είδαμε σε Ινδονησία, Ιαπωνία και Φιλιππίνες, όπου η FIBA έβαλε ψηλά τον πήχη χαρίζοντας ένα καταπληκτικό, από κάθε άποψη, MundoBasket.

TAGS ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ