ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Γιαννακόπουλος: "Φεύγω με το κεφάλι ψηλά, πωλείται ο Παναθηναϊκός"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΑΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΑΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε υποστήριξε πως ο κύκλος του στον Παναθηναϊκό έκλεισε οριστικά και έβαλε πωλητήριο στην ΚΑΕ έναντι 25 εκατ. ευρώ ενώ επιτέθηκε σε κυβέρνηση, Μπερτομέου, EuroLeague, Ολυμπιακό.

"Βόμβα" έριξε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε δηλώνοντας πως ο κύκλος του στον Παναθηναϊκό έκλεισε οριστικά και θέτοντας πωλητήριο στην ΚΑΕ έναντι 25 εκατ. ευρώ.

Ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ και πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, μίλησε για μια ώρα και πλέον απαντώντας και σε όλες τις ερωτήσεις που του τέθηκαν και τόσο στην αρχική του τοποθέτηση όσο και στις απαντήσεις που έδωσε επιτέθηκε στην κυβέρνηση για το θέμα του Βοτανικού, τον Μπερτομέου και τη Euroleague ενώ σημείωσε πως από εδώ και πέρα την ευθύνη για την ΚΑΕ θα την έχουν οι Μάνος Παπαδόπουλος και Τάκης Τριαντόπουλος.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανέβηκε στο βήμα της συνέντευξης Τύπου και ξεκίνησε με την αρχική του τοποθέτηση η οποία κράτησε περισσότερο από 40 λεπτά και στην οποία μεταξύ άλλων τόνισε πως η οικογένεια του από το 1972 έως σήμερα έχει δώσει πάνω από 450 εκατομμύρια ευρώ συνολικά στον Παναθηναϊκό. Και εν συνεχεία ανέλυσε κάθε θέμα ξεχωριστά μιλώντας για την EuroLeague το BCL, το Βοτανικό, το PAO Alive, τον ερασιτέχνη.

"Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 450 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΥΝΟΛΙΚΑ"

"Kυρίες και Κύριοι Καλησπέρα σας… Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που είστε εδώ και να ευχηθώ υγεία και δύναμη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που ζούμε όλοι τον τελευταίο καιρό. Όλο αυτό το διάστημα, έχω ακούσει και έχω διαβάσει πολλά, για το τι θα πω σήμερα… Πραγματικά αξίζετε κάποιοι ΟΣΚΑΡ σεναρίου επιστημονικής φαντασίας. Το μόνο που δεν διάβασα το τελευταίο διάστημα ότι άλλαξα ομάδα και από του χρόνου αναλαμβάνω άλλον Σύλλογο.

Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι με ένα κλικ στο You tube που είναι και απλό και δωρεάν θα είχατε πάρει όλοι τις απαντήσεις σας και δεν θα χρειαζόταν να γράφονται για μια ακόμη φορά υπερβολές και ψέματα".

Εκείνη την ώρα έπαιξε στις οθόνες βίντεο απ' όσα είχε πει σε συνέντευξη Τύπου στις 28 Ιουνίου για το Βοτανικό και με το PAO Alive και με την ολοκλήρωση του βίντεο συνέχισε την τοποθέτηση του λέγοντας:

"Όπως είπα και νωρίτερα όλοι είχατε πρόσβαση. Άρα θα μου επιτρέψετε να εκφράσω ένα παράπονο, όταν έχετε τη δυνατότητα να δείτε το τι είχε ειπωθεί πέρυσι το να μπαίνετε σε μια διαδικασία και να γράφετε όλες αυτές τις ανακρίβειες όλο αυτό το διάστημα θεωρώ ότι είναι τουλάχιστον άτιμο".

Και ξεκίνησε λέγοντας: "Λίγες μέρες πριν και γνωρίζοντας ότι σήμερα θα δώσω αυτή τη συνέντευξη Τύπου ένας από τους πιο πιστούς συνεργάτες του πατέρα μου Παύλου, ο Μιχάλης Γεωργαντής, μου έδωσε έναν φάκελο στον οποίο υπάρχουν μέσα με κάθε λεπτομέρεια όλα τα ποσά που έχει βάλει η οικογένεια μου, είτε προσωπικά, είτε μέσω της ΒΙΑΝΕΞ, στον Παναθηναϊκό από το 1987 μέχρι το 2012 όταν ανέλαβα προσωπικά την ομάδα. Το ποσό αυτό πέρα από κάθε αμφισβήτηση είναι 372.800.000 ευρώ. Να το επαναλάβω 372.800.000 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα αγοράζεις τρεις φορές το Χίλτον και δύο φορές τον Σκορπιό.

Aπό το 2012 και μετά, είτε μέσω προσωπικών χρημάτων, είτε μέσω χορηγιών της ΒΙΑΝΕΞ αλλά και άλλων εταιριών μου, έχουν μπει στον Παναθηναϊκό ακόμη 63 εκατομμύρια και για αυτό υπάρχουν αποδείξεις. Σε αυτά τα χρήματα προσθέστε τα 15 εκατομμύρια ευρώ της πολυμετοχικότητας αλλά και περίπου 10-15 εκατομμύρια ευρώ που έχουμε βάλει ως οικογένεια στον Ερασιτέχνη.

Κι όλα αυτά χωρίς να υπολογίζω τα χρήματα της μεταγραφής του Ντε Μέλο το 1972. Γιατί το αναφέρω αυτό; Γιατί από τότε βάζουμε λεφτά στον Παναθηναϊκό… Άρα έχουμε και λέμε: Η οικογένεια μου έχει βάλει στον Παναθηναϊκό πάνω από 450 εκατομμύρια ευρώ ή αν προτιμάτε 170 δισεκατομμύρια δραχμές. Αυτά δεν είναι προς συζήτηση. Είναι δεδομένα.

Κανονικά λοιπόν, όταν η οικογένεια μου και εγώ προσωπικά έχουμε δαπανήσει για τον Παναθηναϊκό περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ, δεν θα χρειαζόταν να πούμε τίποτα άλλο και για κανέναν. Αλλά είμαι σήμερα εδώ γιατί έχω μάθει να κοιτάω τον κόσμο στα μάτια, όπως πάντα, και να του λέω την αλήθεια όσο σκληρή και αν είναι αυτή. Πρώτα απ’όλα θέλω όμως να κάνω έναν απολογισμό της σεζόν που πέρασε στο μπάσκετ, τον Ερασιτέχνη αλλά και σε ότι αφορά στο Βοτανικό και το PAO ALIVE".

Ο ισχυρός άνδρας του Ερασιτέχνη συνέχισε κάνοντας αναφορά στη "μάνα του λόχου" λέγοντας:

"Θα ξεκινήσω με τον Ερασιτέχνη. Επειδή ξέρω ότι κάποιοι έχουν αδυναμία στα λογιστικά, θέλω να τους πληροφορήσω ότι παρέλαβα χρέος 3.600.000 ευρώ το οποίο και έριξα στις 550.000 ευρώ. Ποσό το οποίο είναι όλο ρυθμισμένο. Κι όλα αυτά ενώ όλες μας οι ομάδες αγωνίζονται πλέον στις μεγάλες κατηγορίες και μετά από πολλά χρόνια κατακτήσαμε έναν τίτλο στο βόλεϊ ανδρών. Είμαι βέβαιος πως σε λίγο καιρό θα πάρουμε και το πρωτάθλημα.

Επίσης, για πρώτη φορά μετά από χρόνια αποτρέψαμε να δοθεί ένα ακόμη πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό στα… χαρτιά. Ο Παναθηναϊκός πάτησε γερά στα πόδια του, σηκώθηκε όρθιος και είναι ΕΔΩ. Και αυτό το κατάλαβαν και οι εχθροί αλλά και οι φίλοι.

Όλα αυτά έγιναν γιατί με κόπο, χρόνο, επιμονή και γνώση έκανα τον Σύλλογο να λειτουργεί απολύτως επαγγελματικά και οργανωμένα σε όλους τους τομείς. Πιστέψτε με όμως προσωπικά αυτό που ξεχωρίζω ως το μεγαλύτερο κέρδος της σεζόν που πέρασε είναι η ανάπτυξη των ακαδημιών μας, η υγεία που εκπέμπει πια ο Σύλλογος αλλά πάνω από όλα τα χαμόγελα των παιδιών που φοράνε τη φανέλα με το τριφύλλι στο στήθος…

Όπως φυσικά και η αγάπη και η χαρά που παίρνουμε από τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού, για λη αυτή την προσπάθεια και το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός έγινε ξανά ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ με κεφαλαία γράμματα".

"Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ"

Δεν θα μπορούσε να λείψει η αναφορά στο μπάσκετ του Παναθηναϊκού λέγοντας στην πρώτη του τοποθέτηση:
"Η χρονιά στο μπάσκετ ξεκίνησε με μια δυσάρεστη έκπληξη. Εκεί που πιστεύαμε ότι θα πορευτούμε με τον κόουτς Πιτίνο, αυτό δεν κατέστη εφικτό καθώς ο Ρικ αποχώρησε από την ομάδα για οικογενειακούς λόγους. Πάλι γράφτηκαν σημεία και τέρατα… Επιλέχθηκε να δοθεί το τιμόνι της ομάδας στον Αργύρη Πεδουλάκη, ο οποίος θα αποτελεί πάντα την πρώτη μου επιλογή με καθαρά μπασκετικά κριτήρια.

Δυστυχώς όμως η συγκεκριμένη επιλογή αποδείχτηκε λανθασμένη διότι ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος να του δώσει μια δίκαιη ευκαιρία. Παρά το γεγονός ότι είχαμε αποφασίσει να πάμε μαζί μέχρι το τέλος, ο Αργύρης θεωρώντας ότι η παρουσία του θα έκανε κακό στον Σύλλογο, αποχώρησε δείχνοντας για μια ακόμη φορά πόσο αγαπάει τον Παναθηναϊκό.

Από τη στιγμή που τα οικογενειακά θέματα του κόουτς Πιτίνο είχαν ξεπεραστεί η επιλογή μας ήταν μονόδρομος… Δυστυχώς ο κορονοίος διέκοψε βίαια τη χρονιά και τη συνεργασία μας με τον Ρικ Πιτίνο. Την ώρα δε που η ομάδα ήταν στην έκτη θέση της Ευρωλίγκα και βάδιζε με σιγουριά προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος, συμπληρώνοντας 25 συνεχόμενες σεζόν με κατακτήσεις τίτλων. Κάτι που δεν έχει καταφέρει καμία άλλη ομάδα στην Ευρώπη και ίσως στον κόσμο.

Ευχαριστούμε τον κόουτς Πιτίνο και του ευχόμαστε καλή συνέχεια στην επιστροφή του στο φυσικό του χώρο που είναι το NCAA.

Μέτα η πανδημία δεν διέκοψε μόνο βίαια τη χρονιά αλλά προκάλεσε και τεράστια ζημιά στα οικονομικά των ομάδων. Στον Παναθηναϊκό από τα 8 εκατομμύρια που είχα υπολογίσει ότι θα χρειαστεί να μπουν, φτάσαμε στα 11 και αυτό χωρίς να ξέρω αν, πότε και πόσα χρήματα θα πάρουμε από την Euroleague… Αλλά για αυτό το κεφάλαιο θα μιλήσουμε με λεπτομέρειες, ονόματα και διευθύνσεις στη συνέχεια. Κάντε λίγο υπομονή.

Στο ελληνικό πρωτάθλημα είχαμε μια ήσυχη χρονιά χωρίς τον Ολυμπιακό, με μεγαλύτερη προσέλευση οικογενειών και όπως είδατε με πολλές αγωνιστικές εκπλήξεις χωρίς την παραμικρή γκρίνια και μουρμούρα από κανέναν. Κι αυτό αποτελεί κοινή διαπίστωση όσων ασχολούνται με το μπάσκετ.

Στον έναν βέβαια αγώνα που δώσαμε στο ΣΕΦ με τον Ολυμπιακό, αναγκάστηκα να φύγω στο ημίχρονο όχι απλά για να προστατέψω τη σωματική μου ακεραιότητα αλλά την ίδια μου τη ζωή… Κάτι που οι περισσότεροι δημοσιογράφοι το περάσατε στα ψιλά… Όταν βέβαια εσείς γίνεστε στόχος φραστικών επιθέσεων, το κάνετε μέγα θέμα και καλά κάνετε. Έτσι πρέπει να γίνεται.

Απλά φανταζόμουν ότι το ίδιο θα έπρεπε να συμβεί και με τον οποιονδήποτε άνθρωπο του οποίου η ζωή απειλείται μέσα σε ένα γήπεδο… Αλλά διαψεύστηκα.

Ενημέρωσα άμεσα την Πολιτεία και την Αστυνομία για όσα έγιναν αλλά για μία ακόμα φορά δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Οι λόγοι; Γνωστοί… Χρόνια τώρα.

Τώρα γιατί ένας άνθρωπος που βάζει εκατομμύρια στην ομάδα της καρδιάς του δεν μπορεί να πάει στο γήπεδο να την παρακολουθήσει και μάλιστα σε αγώνα της Euroleague, είναι κάτι που θα πρέπει να απαντήσουν οι Αρχές, ο Ολυμπιακός και φυσικά η διοργανώτρια αρχή…

Μέχρι να απαντήσουν βέβαια όλοι αυτοί, θα έχουν χαθεί από το μπάσκετ και γενικότερα από τον ελληνικό αθλητισμό πολλοί ακόμη άνθρωποι που δεν μπορούν να δεχτούν ότι θα πληρώνουν τόσα εκατομμύρια και δεν θα έχουν καν το δικαίωμα να παρακολουθούν την ομάδα τους".

"ΔΙΝΟΥΜΕ 300 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ 165 ΣΤΟ ΒΟΤΑΝΙΚΟ"

Και φυσικά η αναφορά στον Βοτανικό και τη "Διπλή Ανάπλαση":
"Πάμε τώρα στο κεφάλαιο ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ. Αυτό που ουσιαστικά αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα για το παρόν αλλά και για το μέλλον του Παναθηναϊκού. Εδώ να σημειώσω ότι αρχικά το σχέδιο της διπλής Ανάπλασης όχι μόνο δεν περιλάμβανε γήπεδο μπάσκετ αλλά είχε και απεχθείς οικονομικούς όρους για τον Ερασιτέχνη. Κάτι που αποτελούσε αδικία για να μην πω τη λέξη απιστία ειδικά προς το μπασκετικό τμήμα. Γι’αυτό και ο Ερασιτέχνης, είτε μέσω του Θανάση, είτε μέσω εμού είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις ευθύς εξαρχής.

Από την στιγμή που οι ομάδες εργασίας κατέληξαν ότι στον Βοτανικό μπορεί να δημιουργηθεί γήπεδο μπάσκετ, η συμφωνία που καταλήξαμε και περιμέναμε να μας παρουσιαστεί επισήμως ήταν η εξής:

Ο Παναθηναϊκός να παραχωρήσει τη μεγαλύτερη έκταση-φιλέτο στο κέντρο της Αθήνας. Να τονίσω ότι είμαστε στη διαδικασία αποτίμησης της Λεωφόρου, με τις πρώτες εκτιμήσεις της εταιρίας που την έχει αναλάβει να είναι ότι το ποσό της αξίας της φτάνει κοντά στα 300.000.000 ευρώ.

Θα παίρναμε ως αντάλλαγμα, στο Βοτανικό ένα γήπεδο ποδοσφαίρου 28.000 θέσεων, ένα γήπεδο μπάσκετ 12.500 θέσεων, ένα κλειστό γήπεδο για τα τμήματα του Ερασιτέχνη 3.000 θέσεων, πισίνα , έκταση για την κατασκευή Παναθηναϊκού Μουσείου, γραφεία για τον Ερασιτέχνη αλλά και περίπου 17.000 τμ για εμπορικές χρήσεις που θα είχε στην διάθεση του ο Ερασιτέχνης να εκμεταλλευτεί.

Όλα τα παραπάνω κοστολογούνταν περίπου 125 εκατομμύρια ευρώ, με την αρχική συμφωνία μας με την Κυβέρνηση να προβλέπει και 40 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα έμπαιναν στο ταμείο του Παναθηναϊκού για τα λειτουργικά έξοδα των νέων εγκαταστάσεων.

Για να προλάβω τους… λογιστές και κάποιους κακοπροαίρετους, θα ξαναπώ ότι ο Παναθηναϊκός προσέφερε μια περιουσία 300 εκατομμυρίων ευρώ για να πάρει σύνολο σε εγκαταστάσεις και χρήματα 165 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που σε άλλες ομάδες έχουν χρηματοδοτηθεί τα γήπεδα τους χωρίς να δοθεί κανένα αντάλλαγμα.

Ο Δήμος Αθηναίων ως ο Ιδιοκτήτης των εγκαταστάσεων του Βοτανικού θα τα παραχωρούσε δωρεάν για ισόβια χρήση στον Παναθηναϊκό. Αυτά είχαν συμφωνηθεί με τις Ομάδες Εργασίας του Δήμου και της Πολιτείας πέρυσι. Και όλα αυτά παρόλο που όλοι ξέρουμε ότι η περιοχή του Βοτανικού δεν είναι η καλύτερη επιλογή για τον Παναθηναϊκό. Το έχω τονίσει πάρα πολλές φορές.

Δυστυχώς λόγω του κορονοϊού, των προκλήσεων των Τούρκων στον Έβρο αλλά και του μεταναστευτικού, η επίσημη παρουσίαση των προαναφερθέντων έχει παρουσιάσει σημαντική αλλά απόλυτα δικαιολογημένη καθυστέρηση.

Με την ευκαιρία θέλω να πω ένα μεγάλο μπράβο στις ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων που είχαν επωμιστεί την ευθύνη για την αντιμετώπιση των παραπάνω. Τους αξίζουν συγχαρητήρια από όλους μας".

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΑΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΑΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Βλέποντας ότι το PAO ALIVE δεν πάει καλά, την καθυστέρηση στο θέμα Βοτανικός, τη συνεχή κατρακύλα και το ξεπούλημα της ομάδας ποδοσφαίρου κι έχοντας επίσης στο μυαλό μου την τελευταία συνάντηση με τον Γιάννη Αλαφούζο όπου μου είπε ξεκάθαρα «Δημήτρη έχω πάρει την απόφαση μου να ρίξω το μπάτζετ στα τάρταρα ώστε να αποπληρώσω τα χρέη που δημιούργησα» αποφάσισα να τον ξανασυναντήσω.

Η πρόταση μου ήταν η εξής να συνεισφέρουμε εγώ τις μετοχές της ΚΑΕ, εκείνος της χρεωμένης ΠΑΕ και να πάμε 50-50 στο όλο πρότζεκτ ΕΝΑΙΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΣΤΟ ΒΟΤΑΝΙΚΟ. Η απάντηση του ήταν η εξής: «Δεν πιστεύω Δημήτρη ότι θα γίνει ο Βοτανικός αλλά και να γίνει, στο μεσοδιάστημα θα χρειαστούν πολλά χρήματα, τα οποία δεν είμαι διατεθειμένος να βάλω».

Του εξήγησα ότι υπάρχει η δέσμευση για τα 40 εκατομμύρια ευρώ και αν προκύψει ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης θα την καλύψω όλη εγώ χωρίς μάλιστα να αλλάξει το 50-50 στο πρότζεκτ. Η απάντηση του ήταν: «Παρόλο που δεν πιστεύω στο εγχείρημα στείλε μου το business plan».

Προτού προλάβω καλά -καλά να φύγω από το σημείο συνάντησης μας, όλη μας η συζήτηση είχε διαρρεύσει σε media και συγκεκριμένα σε ένα site δημοσιογράφου που δουλεύει στον ΣΚΑΪ.

Μετά από αυτό κατάλαβα τι παίζεται και δεν επικοινώνησα ξανά με τον Αλαφούζο. Κατάλαβα δηλαδή ότι ο Αλαφούζος θέλει ξεκάθαρα με το όποιο αγωνιστικό κόστος να ρίξει τα χρέη της ΠΑΕ στο μηδέν και να πουλήσει εν συνεχεία πανάκριβα…

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του αλλά θα τον κρίνει και αυτόν η Παναθηναϊκή Ιστορία. Όπως όλους μας.

Εγώ είμαι ήσυχος με τον εαυτό μου, διότι εκτός όλων των άλλων που κάνω για τον Σύλλογο, θα έχω κάνει και τέσσερις προσπάθειες για να αναγεννηθεί το χιλιοταλαιπωρημένο ποδοσφαιρικό τμήμα. Κατάλαβα όμως ότι εκεί στην ΠΑΕ δεν έχουν ούτε διάθεση απεμπλοκής αλλά ούτε και διάθεση επένδυσης.

Αυτή ήταν η πορεία του θέματος Βοτανικός τον τελευταίο χρόνο… Αλλά τις τελευταίες εξελίξεις θα τις δούμε στη συνέχεια, αφού πρώτα αναφερθώ σε κάποια άλλα θέματα".

"ΔΙΑΨΕΥΣΤΗΚΑ ΜΕ ΤΟ PAO ALIVE"

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος αναφέρθηκε στο PAO Alive λέγοντας πως διαψεύστηκε σχετικά με τον στόχο που είχε θέσει τονίζοντας:
"Παρόλο που ήμουν βέβαιος για την ανταπόκριση του κόσμου και κυρίως των επιφανών Παναθηναϊκών ώστε να μαζευτούν τα 20 εκατομμύρια ευρώ που είχαν τεθεί ως στόχος, διαψεύστηκα οικτρά.

Είχαμε σχεδιάσει με την εταιρία «NEWTONS & CICCERO» καμπάνια αξίας 2 εκατομμύριων ευρώ με πρόσωπα-μύθους όπως ο Δημήτρης Σαραβάκος, ο Κριστόφ Βαζέχα, ο Δημήτρης Διαμαντίδης και ο Φραγκίσκος Αλβέρτης. Τα ιερά είδωλα του Συλλόγου.

Με σποτ που παίξανε στο εξωτερικό. Με ενέργειες όπως αυτή που έγινε στη Γερμανία, η οποία όμως δυστυχώς δεν είχε ανταπόκριση…

Οι ειδικοί σύμβουλοι από το εξωτερικό που είχαμε προσλάβει μας υπέδειξαν τις καλύτερες ημερομηνίες για τα δύο πιο σημαντικά ταξίδια. Αυτό της Αυστραλίας όπου είχαμε προγραμματίσει να πάμε στην Αυστραλία τον Γενάρη αλλά δυστυχώς υπήρξαν οι φονικές πυρκαγιές. Δεν θα μπορούσαμε να ζητήσουμε χρήματα από τον απόδημο Ελληνισμό για τον Παναθηναϊκό όταν έχει καεί η μισή Αυστραλία. Και στην Αμερική μας πρότειναν τις 25 Μαρτίου που γίνονται όλες οι εκδηλώσεις του ελληνισμού αλλά και αυτό το ταξίδι ματαιώθηκε λόγω κορονοϊού…".

"ΤΟ BCL ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΣΒΗΣΕΙ ΤΗ EUROLEAGUE"

Το μεγαλύτερο κομμάτι της αρχικής του τοποθέτησης ήταν για την EuroLeague βάλλοντας κατά του Μπερτομέου σημειώνοντας:
"Η συγκεκριμένη διοργάνωση, με αποκλειστική ευθύνη του κυρίου Μπερτομέου έχει φτάσει στο σημείο "μηδέν". Κι αυτό πλέον το αντιλαμβάνονται όλοι. Το γεγονός ότι μόνο ο κακός Παναθηναϊκός και ο κακός Γιαννακόπουλος το φωνάζει δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Ποιος να φωνάξει άλλωστε;

Ομάδες που ζουν από το Κράτος τους, ομάδες που παίρνουν θαλασσοδάνεια από κρατικές τράπεζες και χρωστάνε 650 εκατ. ευρώ ή αυτές που τους αρκεί το 2% από το μπάτζετ των ποδοσφαιρικών τους ομάδων! Financial Fair Play σου λέει μετά ο Ζόρντι και κουνάει το δάχτυλο… Είναι να γελάει κανείς… Η Ευρωλίγκα είναι ένα μαύρο κουτί…

Οι ομάδες δεν γνωρίζουν πόσα είναι και που πάνε τα χρήματα από τις χορηγίες αλλά και από όλες τις άλλες πηγές εσόδων της. Μαθαίνουν κάθε χρόνο μόλις 15 μέρες πριν την έναρξη της διοργάνωσης πόσα χρήματα θα πάρουν, χωρίς να ξέρουν από πού και γιατί τόσα;

Και για όσους πουν ότι «τώρα τα θυμήθηκες Γιαννακόπουλε;» να υπενθυμίσω ότι το 2002 απειλήσαμε να μην κατέβουμε στον τελικό της Μπολόνια γιατί ο Μπερτομέου δεν μας έλεγε τα ποσά. Ενώ από το 2009 και μετά πότε ο Παύλος, πότε ο Θανάσης και πότε ο Δημήτρης ωρύονταν για το που πάνε τα έσοδα της διοργάνωσης. Θα σας πω λοιπόν εγώ το που πάνε τα έσοδα της διοργάνωσης;

Η Μακάμπι, ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός είναι οι τρεις ομάδες που συντηρούν την Ευρωλίγκα. Μας το παίζει μάγκας ο Ζόρντι στο απόλυτο προτεκτοράτο του, λέγοντας ότι πήγε τη νίκη από τις 10.000 ευρώ στις 37.000… Θέλετε να μάθετε από που είναι τα λεφτά του περίφημου pool;

Από το τηλεοπτικό συμβόλαιο των τριών το 52% το λαμβάνουν οι ομάδες και το υπόλοιπο 48% κοντά στα 10 εκατομμύρια είναι το ποσό που μοιράζονται οι ομάδες για τις νίκες. Εμείς συντηρούμε την Ευρωλίγκα

Πάμε τώρα και στα φετινά. Είναι δυνατόν ένας οργανισμός που αποτελείται από τα ισχυρότερα χαρτιά του Ευρωπαϊκού μπάσκετ να μην έχει απαντήσεις για τίποτα;

Είναι δυνατόν να μην μπορείς να πεις στις ομάδες ποιες θα είναι οι συνέπειες από τη διακοπή της σεζόν; Είναι δυνατόν να συμφωνείς με τους παίκτες για την καταβολή του 80% των συμβολαίων τους αν δε συνεχιστεί η σεζόν και το 85% αν συνεχιστεί; Ποιος είσαι εσύ; Και με ποιο δικαίωμα έρχεσαι ανάμεσα σε δύο αντισυμβαλλόμενους να πεις τι θα πληρωθεί και τι όχι και να μας απειλείς ότι αν δεν συμμορφωθούμε θα έχουμε επιπτώσεις! Ωμός εκβιασμός δηλαδή…

Και όλα αυτά χωρίς να έχεις φροντίσει να δεις τι θα γίνει με τα έσοδα των ομάδων; Ας το πάρουμε απλά: όταν ο αθλητής έχει παίξει για το 65% κι ενώ οι ομάδες έχουν χάσει το 50% των εσόδων τους, εσύ πας και του προσφέρεις το 80% χωρίς να μπει ξανά στο γήπεδο και το 85% για να μπει στο παρκέ, θα πρέπει να πιστεύεις ότι οι αθλητές είναι ανόητοι για να ρισκάρουν τη σωματική τους ακεραιότητα ή έναν πιθανό τραυματισμό για ένα επιπλέον 5%; Μα ποιος θα το έκανε αυτό;

Στην τελευταία Γενική Συνέλευση της διοργάνωσης άκουσα τον εκπρόσωπο της Ρεάλ Μαδρίτης να λέει: «Ευρωλίγκα χωρίς Παναθηναϊκό δεν υπάρχει». Πολύ τιμητικό και απόλυτα ειλικρινές!

Απλά ας το πει κάποιος και στον Μπερτομέου που έχει αποδείξει ότι δεν έχει την ίδια άποψη. Και στις δηλώσεις του αλλά και στην πράξη.

Η Ευρωλίγκα αντιμετωπίζει σε όλα τα μέτωπα τον Παναθηναϊκό με τον χειρότερο τρόπο. Οι ποινές που μας επιβάλλονται είναι όχι απλά αυστηρές αλλά εξοντωτικές. Φτάσαμε στο σημείο να κλείνουν το ΟΑΚΑ, παραμονές ενός αγώνα και μάλιστα με αντίπαλο τη Φενέρ, δείχνοντας την ύψιστη ασέβεια όχι μόνο στον Παναθηναϊκό ως οργανισμό αλλά και στον κόσμο που είχε αγοράσει εισιτήρια για τον αγώνα.

Στο κυνήγι του Παναθηναϊκού και προκειμένου να βγει αληθινός κάποιος που το 2011 είχε απειλήσει ότι θα κάνουμε να δούμε FINAL 4 για δέκα χρόνια, είδαμε μέχρι και την τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου του 2016-17 με πάρα πολλά περίεργα αποτελέσματα σε σημείο που όλοι σχολιάζατε ότι έγιναν ώστε ο Παναθηναϊκός να πέσει πάνω πάνω στην πιο φορμαρισμένη ομάδα της Ευρώπης και εν συνεχεία πρωταθλήτρια Ευρώπης Φενέρ, αντί της Εφές που θα ήταν ο αντίπαλος μας στη φάση των «8» αν δεν ερχόντουσαν τα πάνω-κάτω. Αν δεν γινόταν το μαγείρεμα του αιώνα!

Και φυσικά η αγαπημένη μας διαιτησία… Αμέτρητες οι σφαγές του Παναθηναϊκού, ειδικά όταν η ομάδα βρισκόταν ένα βήμα πριν το FINAL 4. Τι να πρωτοθυμηθούμε;

Τον τελικό του 2009 που μόνο καλάθι δεν έβαλαν οι διαιτητές για την ΤΣΣΚΑ; Τον ημιτελικό του 2012 όταν νομίζαμε ότι βλέπαμε στο γήπεδο τον Καλόπουλο, τον Ευθυμιάδη και τον Παπουτσέλη μαζί; Την Μπαρτσελόνα το 2013 όταν ο Διαμαντίδης φορτώθηκε με 3 φάουλ σε δύο λεπτά; Τη μνημειώδη σειρά με την ΤΣΣΚΑ όταν μας απαγόρευσαν να κάνουμε το μπρέικ στο πρώτο ματς;

Τους καμικάζι στη σειρά με τη Φενέρ; Τον ματωμένο Καλάθη στη Μαδρίτη και τις διαδοχικές σφαγές πριν από δύο χρόνια όταν ήμασταν σε ανοικτή κόντρα με την Ευρωλίγκα; Δεν υπάρχει ομάδα που να έχει υποστεί τόσες πολλές αδικίες, τόσο μεγάλες σφαγές, επειδή αποφάσισε να πάει κόντρα στο ρεύμα και να διεκδικήσει το δίκιο της…Που πλήρωσε τόσο ακριβά την απόφαση της να είναι γενναία απέναντι σε ένα ολόκληρο σύστημα.

Πιστεύουν ότι μπορούν να μας εκβιάσουν; Πιστεύουν ότι μπορούν να στερούν από τον Παναθηναϊκό ότι του άξιζει; Είναι υποχρέωση όλων μας να δείξουμε ότι ο Παναθηναϊκός δεν εκβιάζεται. Να συνεχίσουμε να κρατάμε ψηλά τις Παναθηναϊκές αξίες έναντι οποιοδήποτε τιμήματος… Πόσο μάλλον δε σε μια διοργάνωση που διαρκώς υποτιμάει η ίδια το προϊόν της. Υποτιμάει και δεν σέβεται τους ανθρώπους που βάζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να υπάρχει η Ευρωλίγκα. Για να υπάρχει ο Ζόρντι να μας κουνάει τα δάχτυλο όπου και όποτε γουστάρει…

Μια διοργάνωση που μέσα σε 20 χρόνια έχει αποτύχει παταγωδώς στο να κεφαλαιοποιήσει το προϊόν της. Μια διοργάνωση που κάθε χρόνο ενημερώνει τις ομάδες για το πόσα χρήματα θα λάβουν Σεπτέμβριο μήνα, ακυρώνοντας κάθε προσπάθεια σοβαρού προγραμματισμού… Μια διοργάνωση η οποία είναι ο ορισμός της αποτυχίας σε όλα τα επίπεδα… Η Ευρωλίγκα επιτέλους βρίσκει ανταγωνιστή και μάλιστα από έναν φορέα που έχει αποδείξει την αγάπη του για το μπάσκετ. Που είναι το ίδιο το μπάσκετ: Το Τσάμπιονς Λιγκ της FIBA είναι η διοργάνωση που έρχεται και είναι έτοιμη να σβήσει την Ευρωλίγκα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΑΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΑΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Πριν από δύο χρόνια όταν κάναμε τις πρώτες συζητήσεις είχαμε αντιληφθεί ότι δεν ήταν ακόμα έτοιμη. Τώρα πια είναι και το αντιλαμβάνονται πλέον όλοι. Με τη σοβαρότητα, τις προσεκτικές κινήσεις της FIBA αλλά και την αποδοχή και συμμετοχή μεγάλων ομάδων στη διοργάνωση. Ολοένα και περισσότερων… Ακόμη και αν η Ευρωλίγκα ήταν ο… παράδεισος που ονειρεύεται ο Μπερτομέου, προσωπικά θα έπαιρνα την απόφαση να πάμε στο Champions League για να αποδείξουμε για μια ακόμη φορά ως Παναθηναϊκός ότι δεν εκβιαζόμαστε ποτέ και από κανέναν!

Το παρελθόν και η Ιστορία του Παναθηναϊκού αλλά πάνω απ΄όλα ο Παύλος μας δίδαξε ότι πολλές φορές οι δύσκολες αποφάσεις είναι και αυτές που θα αλλάξουν την ιστορία… Τρανότερη απόδειξη όταν δεν κατεβήκαμε στο ΣΕΦ το 1993 για να γκρεμίσουμε την παράγκα του Ιωαννίδη… Και την γκρεμίσαμε.

Για μένα αυτή η απόφαση είναι μονόδρομος. Αλλά επειδή ο Παναθηναϊκός έχει τόσα εκατομμύρια κόσμου, η απόφαση για το πού θα αγωνιζόμαστε από την προσεχή σεζόν θα πρέπει να είναι απόλυτα τεκμηριωμένη από κάθε άποψη. Αγωνιστικά και οικονομικά. Και να είστε σίγουροι ότι θα είναι…

Επίσης να είναι σίγουροι και οι φίλοι μας στην Ευρωλίγκα, ότι το κακό παιδί που λέγεται Παναθηναϊκός, ναι αυτός που το 2000 πήγε στη Suproleague και δικαιώθηκε, αυτός που το 2009 φώναξε για το δίκιο του στα τηλεοπτικά και όχι μόνο για το δικό του συμφέρον αλλά όλων, αυτός που δεν έχει μάθει να σκύβει το κεφάλι και 11 χρόνια μετά το πληρώνει ακόμη με ανελέητο κυνηγητό εντός και εκτός γραμμών, αυτός δεν πρόκειται πια να κάνει πίσω. Και ίσως στο τέλος αντί για το μαύρο πρόβατο που τον θεωρούν να είναι ο λύκος… Όπως λέει άλλωστε και ένας σοφός, αν με κοροϊδέψεις μια φορά φταις εσύ. Αν όμως με κοροϊδέψεις και δεύτερη η ευθύνη είναι όλη δική μου. Φαντάσου να σε κοροϊδεύουν και να σου κλέβουν τον ιδρώτα και μάλιστα κατ’επανάληψη…

Κι όταν μάλιστα πολεμάς, φωνάζεις για το δίκιο σου να σου επιβάλλουν εξοντωτικές ποινές… Αυτά για την αγαπημένη μας Ευρωλίγκα… Ο Παναθηναϊκός είναι ο μεγαλύτερος Σύλλογος τα τελευταία 30 χρόνια στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Η ομάδα που κουβαλάει τα περισσότερα έσοδα. Και όλοι ξέρουν ότι είτε στη FIBA, είτε στην Ευρωλίγκα, είτε οπουδήποτε αλλού οι πόρτες για τον Παναθηναϊκό είναι και θα είναι για πάντα ανοικτές".

Και συνέχισε λέγοντας:
"Πάμε τώρα στα ακόμη πιο δύσκολα. Είπα από την αρχή πως όταν μια οικογένεια έχει βάλει κάτι λιγότερο από 500 εκατομμύρια ευρώ σε μια ομάδα, όταν έχει φέρει παίκτες όπως ο Βράνκοβιτς, ο Γκάλης, ο Γιαννάκης, ο Φάνης, ο Ντομινίκ, ο Σκοτ, ο Μποντιρόγκα, ο Διαμαντίδης, ο Σπανούλης, ο Καλάθης, ο Παπαπέτρου και πόσους ακόμα… Προπονητές όπως ο Ομπράντοβιτς, ο Πασκουάλ, ο Πιτίνο…

Όταν έχει πάρει έξι ευρωπαϊκά, αμέτρητα πρωταθλήματα και Κύπελλα , όταν παίρνει τίτλους επί 25 συνεχόμενα χρόνια, όταν έχει κάνει τον κόσμο του Παναθηναϊκού υπερήφανο τόσες και τόσες φορές, ίσως να μην χρειάζονται λόγια… Να αρκούν απλά οι πράξεις. Όμως επειδή από το 2012 και μετά έχω ακούσει κι έχω διαβάσει πολλά είναι η ώρα να βάλουμε μια και καλή αλλά και για τελευταία φορά τα πράγματα στη θέση τους. Να κλείσουμε τους λογαριασμούς μας…

Το τι λένε οι απέναντι, οι Ολυμπιακοί δεν με ενόχλησε ποτέ… Με αυτούς έχω μάθει να λύνω τις διαφορές μου στο γήπεδο εκεί που πάντα τους νικάω.

Το γεγονός ότι για δεύτερο χρόνο θα παίζουν στην Α2 αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη ότι τα έβαλαν με το λάθος άνθρωπο και προφανώς πήραν το μάθημα τους. Να τους ευχηθώ με την ευκαιρία καλή επάνοδο στη μεγάλη κατηγορία… Αν, όταν και όποτε… Φέτος μάλιστα το κατάλαβαν και στο βόλεϊ… Κατάλαβαν κι εκεί ότι Κράτος δεν είναι ο Ολυμπιακός… Αυτά με τους Ολυμπιακούς.

Αυτό που σε πληγώνει, αυτό που σε εξοργίζει είναι να δέχεσαι μαχαιριές από χέρια αδερφικά… Όταν έχει σηκωθεί πανό στο ΟΑΚΑ, που στο ΟΑΚΑ: «Παύλο η σιωπή είναι χρυσός», τι να περιμένεις; Δεν περιμένω τίποτα πια… Θέλω όμως να κλείσω τους λογαριασμούς με όλους. Με εχθρούς και φίλους.

Η μεγαλύτερη επιτυχία του Παναθηναϊκού είναι να ακούς ότι επειδή από το 2012 και μετά δεν έχουμε πάει στο FINAL 4 έχουμε αποτύχει… Χωρίς μάλιστα να λένε την αλήθεια στο γιατί δεν έχουμε πάει ή μάλλον γιατί δεν μας άφησαν να πάμε. Κι όλα αυτά για έναν άνθρωπο που από το 2012 και μετά από τους 16 τίτλους που διεκδίκησε κατέκτησε τους 12… Αντιλαμβάνεστε τι έχει πετύχει ο Παναθηναϊκός τα τελευταία 33 χρόνια;

Να λογίζουν κάποιοι ως αποτυχία ότι δεν πήγαμε στο FINAL 4 όταν ομάδες όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Μίλαν, η Ίντερ, η Μαρσέιγ, οι Σικάγο Μπουλς και άλλα μεγαθήρια του αθλητισμού κλείνοντας τον κύκλο τους έμειναν για χρόνια ολόκληρα χωρίς τίτλο. Σε αντίθεση με ότι συνέβη με τον Παναθηναϊκό το 2012 όταν «έκλεινε» ο δικός του κύκλος…

Τότε που επιστρατεύτηκα, παρότι δεν ήθελα καν να ασχοληθώ, ώστε να μείνει ο Παναθηναϊκός όρθιος στη δυσκολότερη καμπή της ιστορίας του. Τότε που όλοι περίμεναν να διαλυθούμε. Τότε που οι Αγγελόπουλοι έλεγαν ότι θα φτιάξουν αυτοκρατορία και είδαν τον Παναθηναϊκό να πετυχαίνει νταμπλ back to back!Μέσα στο σπίτι τους με 3-0. Ναι αυτοί που τώρα παίζουν στην Α2.

Όλα αυτά τα χρόνια ήξερα πως η σύγκριση με τη χρυσή εποχή του Παύλου, την περίοδο 1996- 2012, θα ήταν αμείλικτη… Δεν έκανα πίσω ποτέ. Και ας ήμουν από ένα σημείο και μετά εντελώς μόνος. Απέναντι σε εχθρούς, αντίπαλους αλλά και… φίλους. Μόνος εναντίον όλων… Ήξερα επίσης ότι λόγω του χαρακτήρα μου αλλά και της αγάπης μου για τον Παναθηναϊκό θα έπληττα την εικόνα μου ως επιχειρηματία… Όπως επίσης ότι θα απεμπολούσα την ιδιωτικότητα μου ως άνθρωπος, η οποία όλοι ξέρουμε πόσο πολύτιμη είναι…

Αλλά και πάλι δεν έκανα πίσω. Δεν τα έβαλα καν στο ζύγι. Είπα «Δημήτρη προχώρα, για τον Παναθηναϊκό και τον κόσμο του»… Κράτησα όρθιο και περήφανο τον κόσμο μέσω του μπάσκετ, εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης στη μεταπολεμική Ιστορία της Ελλάδας. Το σερί, αυτό το παγκόσμιο ρεκόρ συνεχίστηκε. 25 σερί χρόνια, 25 σερί τίτλους… Μοιάζει απίστευτο αλλά το πέτυχε ο Παναθηναϊκός. Ο Παναθηναϊκός των Γιαννακόπουλων. Ο Παναθηναϊκός του περήφανου κόσμου του… Ο Παναθηναϊκός μας.

Όσο εγώ προσπαθούσα, διάβαζα και άκουγα, σημεία και τέρατα… Μέχρι και τους ισολογισμούς της ΚΑΕ ανέλυαν κάποιοι για να αποδείξουν, ότι ο Γιαννακόπουλος δεν βάζει λεφτά… Ναι, το άκουσα κι αυτό. Το ακούω ακόμη και τώρα! Μετά από 8 χρόνια, 12 τίτλους και 63 εκατομμύρια ευρώ. Μετά από εκείνο το καλοκαίρι που όλοι έλεγαν ότι ο Παναθηναϊκός θα διαλυθεί…

Δεν μπήκαν καν στον κόπο να σκεφτούν το προφανές. Όλοι ξέρουν ότι το μπάσκετ είναι ζημιογόνο για τους λόγους που είπαμε προηγουμένως. Και ότι για να είναι ισοσκελισμένος ένας ισολογισμός κάποιος πρέπει να βάζει λεφτά μέσω χορηγιών από τις εταιρίες του… Αμέτρητα λεφτά κάθε χρόνο… Ακόμη και φέτος άκουσα, διάβασα «Ότι το μπάτζετ δεν είναι τόσο, αλλά τόσο…».

Τα ίδια και τα ίδια κάθε χρόνο από ανθρώπους που είτε ξεχνούν, είτε θέλουν να αποκρύψουν συνειδητά ότι ο Παναθηναϊκός πέρα από το αγωνιστικό του μπάτζετ έχει 5,5 εκατομμύρια το χρόνο λειτουργικά έξοδα και σχεδόν μισό μπάτζετ ακόμη για την Εφορία.

Δεν ήταν όμως μόνο οι λογιστές… Ήταν και οι αυτόκλητοι υπερασπιστές των προπονητών: «Ο Γιαννακόπουλος δεν αφήνει τους προπονητές να κάνουν τη δουλειά τους… Παρεμβαίνει συνέχεια! Αυτός παίρνει τους παίκτες…».

Θα το τελειώσω και αυτό το παραμύθι μια και καλή: Από το 2012 και μετά οι μοναδικές παρεμβάσεις που έχω κάνει ήταν η μεταγραφή Καπόνο και όταν ο Τζόρτζεβιτς ήθελε να κόψει το μπάσκετ στον Νίκο Παππά… Ήταν οι μοναδικές δύο φορές που έκανα παρέμβαση σε αγωνιστικά θέματα.

Και αυτό μπορούν να το επιβεβαιώσουν όλοι οι προπονητές που πέρασαν από την ομάδα όλα αυτά τα χρόνια. Από τον Αργύρη Πεδουλάκη και τον Τσάβι Πασκουάλ μέχρι τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς και τον Ρικ Πιτίνο. ΌΛΟΙ. Από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο. Τα κλείσαμε τα θέματα; Αν δεν τα κλείσαμε θα τα κλείσουμε όταν θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε ερωτήσεις. Εδώ είμαι για να τα πούμε όλα. Όσες ερωτήσεις θέλετε τόσες απαντήσεις θα πάρετε".

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος συνέχισε λέγοντας:
"Τώρα όμως είναι η ώρα για τα πραγματικά δύσκολα. Οι τελευταίες εξελίξεις στο Βοτανικό δείχνουν ότι υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι είτε θέλουν να γκρεμίσουν τη Λεωφόρο προτού ξεκινήσει το έργο, είτε να πάνε στο αρχικό Προεδρικό Διάταγμα για το οποίο έχω εκφράσει διαχρονικά την πλήρη αντίθεση μου.

Δεν υπάρχει η παραμικρή δικαιολογία να δώσουμε την Λεωφόρο αν δεν ικανοποιηθεί όλος ο Παναθηναϊκός, ΠΑΕ, ΚΑΕ και Ερασιτέχνης. Δεν υπάρχει η παραμικρή δικαιολογία να δώσουμε την Λεωφόρο αν δεν γίνει πράξη το όραμα για έναν Αυτόνομο, Αυτάρκη, Αυτοχρηματοδοτούμενο και Αυτοδύναμο Παναθηναϊκό.

Τόσο ο Δήμος και οι τράπεζες, όσο και οι εταιρίες που έχουν πάρει στα χέρια τους τα απομεινάρια της εποχής Βωβού αλλά και η ΠΑΕ μέσω των διαρροών της σε συγκεκριμένα ΜΜΕ, φαίνεται ότι ευθυγραμμίζονται και συνηγορούν στη μεγαλύτερη αδικία που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Ποια είναι αυτή η αδικία;

Μην ακούτε που λένε περί γηπέδου μπάσκετ σε όμορο οικόπεδο, διότι οι ίδιοι άνθρωποι του Δήμου και της Πολεοδομίας πέρυσι έχουν πει στις συναντήσεις με τις ομάδες εργασίας, αυτολεξεί ότι αυτό το οικόπεδο δεν ξεμπλέκει ούτε σε 50 χρόνια. Και το ακόμα χειρότερο… Μας λένε να δώσουμε τη Λεωφόρο της αξίας των 300 εκατομμυρίων ευρώ για να πάμε στον Βοτανικό ως ενοικιαστές! Τις εμπορικές χρήσεις να τις εκμεταλλεύεται ο Δήμος και όχι ο Ερασιτέχνης.Αν αυτό δεν είναι αδικία τι είναι;

Στο ξεπούλημα της Λεωφόρου αρνούμαι κατηγορηματικά να βάλω την υπογραφή μου ως Πρόεδρος του Ερασιτέχνη. Από την άλλη όμως δεν θέλω επίσης να χρεωθώ ότι μπλοκάρω το έργο της κατασκευής του ποδοσφαιρικού γηπέδου, το οποίο αποτελεί όνειρο όλων των Παναθηναϊκών για το χιλιοταλαιπωρημένο τμήμα ποδοσφαίρου. Οπότε, εάν μέχρι τις εκλογές του Ερασιτέχνη οι οποίες θα γίνουν σε 20-25 ημέρες όπως προβλέπει ο Νόμος, δεν προχωρήσει και δεν ανακοινωθεί από επίσημα χείλη η αρχική μας συμφωνία, η απόφαση μου είναι να μη συνεχίσω στον Ερασιτέχνη. Για την ακρίβεια θεωρώ ιερό καθήκον μου να μην μείνω Πρόεδρος στον Ερασιτέχνη καθώς δεν πρόκειται η συγκεκριμένη συμφωνία να έχει τη δική μου υπογραφή! Για λόγους αρχής, Παναθηναϊκής αξιοπρέπειας και Παναθηναϊκής συνείδησης.

Σε κάθε περίπτωση αυτό δεν θα σημαίνει ότι δεν θα υποστηρίζω οικονομικά τα τμήματα του Συλλόγου. Τα έχω αγαπήσει , ειδικά το βόλεϊ ανδρών και θα συνεχίσω να συνδράμω".

"Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ ΓΙΑ 25.000.000 ΕΥΡΩ"

"Πέρυσι επίσης είχα πει ότι αν δεν μπει στις ράγες το πρότζεκτ Βοτανικός και αν δεν είχε ανταπόκριση το κάλεσμα μου για έναν αδιαίρετο, αυτάρκη, αυτοχρηματοδοτούμενο και αυτοδύναμο Παναθηναϊκό, την 1η Ιουλίου θα παραδιδόταν το μάνατζμεντ της ΚΑΕ σε άνθρωπο εμπιστοσύνης και δεν θα ασχολούμουν ξανά με την ομάδα. Είχα πει μάλιστα να το γράψετε στην πέτρα.

Από αυτή την στιγμή λοιπόν ο Παναθηναϊκός είναι προς πώληση. Είναι προς πώληση για 25 εκατομμύρια ευρώ. Όπως λάθος δεσμεύτηκα πέρυσι. Βλέπετε, στα 33 αυτά χρόνια δεν είχαμε μπει ποτέ στη διαδικασία να αποτιμήσουμε την αξία αυτού του πανίσχυρου brand. Της καλύτερης ομάδας που έβγαλε ποτέ αυτός ο τόπος. Αυτής που σύμφωνα με τους ειδικούς εκτιμητές η αξία της φτάνει τα 75 εκατομμύρια ευρώ. 34 για το σήμα και 75 η συνολική επιχειρηματική αξία.

Αλλά δεν θα πάρω τα λόγια μου πίσω… Δεν θα αλλάξω ούτε λέξη. 25 είπα και δεν το αλλάζω!

Μέχρι να βρεθεί αγοραστής η ΚΑΕ θα πορευτεί από ανθρώπους εμπιστοσύνης χωρίς την παραμικρή εμπλοκή μου και βασιζόμενη αποκλειστικά και μόνο στα όποια έσοδα της σε Ελλάδα και Ευρώπη. Αυτοί οι άνθρωποι εμπιστοσύνης είναι ο Μάνος Παπαδόπουλος και ο Τάκης Τριαντόπουλος. Από σήμερα αυτοί τρέχουν την ομάδα. Εδώ όμως θέλω να τονίσω ότι επειδή ένας Γιαννακόπουλος όχι μόνο δεν έχει την ανάγκη να τραβήξει την πρίζα ώστε να φανούν περισσότερο οι επιτυχίες επί των ημερών του, αλλά μέχρι και τις τελευταίες ημέρες δουλεύαμε για να εξασφαλίσουμε τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για μια σειρά από μέτρα τα οποία βοηθούν τον ελληνικό αθλητισμό.

Σκοπός μου για αυτές τις ενέργειες είναι η απουσία του Γιαννακόπουλου και των χρημάτων που έβαζε στον Παναθηναϊκό να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο αισθητή. Να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί όσο περισσότερο γίνεται. Αφήνω τον Ερασιτέχνη ξανά ισχυρό, καθαρό από υποχρεώσεις, με όλα τα τμήματα του στη μεγάλη κατηγορία, να λειτουργεί σε επαγγελματικά πρότυπα και να βγάζει υγεία! Αφήνω τον μπασκετικό Παναθηναϊκό πρωταθλητή και καθαρό από υποχρεώσεις.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω αλλά και να αναφερθώ σε κάποιους ανθρώπους που επί σειρά ετών ήταν κοντά είτε στον Παύλο και τον Θανάση, είτε σε μένα. Αυτοί είναι ο Κώστας Πετράκης και ο Τάσσος Στεφάνου που έχουν φύγει από τη ζωή αλλά και οι Μιχάλης Γεωργαντής, Γιώργος Μοιρέας, Μάνος Παπαδόπουλος και Τάκης Τριαντόπουλος που μέχρι και σήμερα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του Παναθηναϊκού. Χωρίς αυτούς στο πλευρό μας ίσως να μην είχαμε πετύχει τόσα πολλά.

Φεύγω με το κεφάλι ψηλά… Η αγάπη που μου δείχνει ο κόσμος σε κάθε ευκαιρία, με κάνει να λέω ότι άξιζε τον κόπο ο πακτωλός εκατομμυρίων, ο ατέλειωτος χρόνος, η ουσιαστική ενέργεια, η κατάθεση ψυχής και όσα άλλα έπρεπε να δαπανήσω εδώ και τόσα χρόνια για τον Παναθηναϊκό… Κοιτώντας πίσω θα πω ότι έβαλα κι εγώ ένα λιθαράκι στην καλύτερη ομάδα που έβγαλε ποτέ αυτός ο τόπος

Τον Παναθηναϊκό των Γιαννακόπουλων, τον Παναθηναϊκό του Παύλου, τον Παναθηναϊκό των μεγάλων προπονητών και αθλητών, τον Παναθηναϊκό του κόσμου του, των εκατομμυρίων φιλάθλων του, των παιδιών της Θύρας 13… Ένα μεγάλο ευχαριστώ και σε όλους εσάς!

Τον Παναθηναϊκό του τρίπτυχου διοίκηση, ομάδα, κόσμος στον οποίο υποκλίθηκε και υποκλίνεται ένας ολόκληρος πλανήτης. Τον Παναθηναϊκό που είναι πάνω από πρόσωπα… Που είναι ιδέα. Που είναι τρόπος ζωής. Σας ευχαριστώ…".

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΑΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΑΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

- Είπατε ότι το τμήμα μπάσκετ θα πορευτεί με τον κ. Παπαδόπουλο και τον κ. Τριαντόπουλο με ότι έσοδα έχει. Εσείς θα βοηθήσετε με κάποια χρήματα όπως είπατε για τον Ερασιτέχνη;
"Ο κύκλος μου στον Παναθηναϊκό έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα".

- Ο κόσμος ρωτάει για το θέμα του Καλάθη. Τι γίνεται με αυτόν και πως θα κινηθεί η διαδικασία;
"Μπορείτε να απευθύνεστε στον κ. Παπαδόπουλο και τον κ. Τριαντόπουλο για ό,τι θέλετε αναφορικά με το μέλλον του Παναθηναϊκού".

- Η προσπάθεια απεμπλοκής από την EuroLeague θα συνεχιστεί από τους επόμενους; Πόσο δεσμευτική μπορεί να είναι για ενδεχόμενο αγοραστή αν εμφανιστεί αύριο-μεθαύριο, μετά από ένα χρόνο αν εκείνος έχει διαφορετική άποψη;
"Δεν είπα ότι φεύγουμε από την EuroLeague και πάμε στη FIBA, απλά ότι είναι μονόδρομος κατ' εμέ. Θα συνεχίσει να γίνεται αξιολόγηση της κατάστασης και τις επόμενες μέρες . Ελπίζω ότι η απόφαση που θα παρθεί θα είναι να πάει η ομάδα στη FIBA. Να σας απαντήσω και στο δεύτερο σκέλος. Ανέφερα και μέσα στην ομιλία μου πως ο Παναθηναϊκός είναι η πιο πετυχημένη ομάδα στην ιστορία της EuroLeague, κουβαλάει μαζί της τα περισσότερα έσοδα. Άρα να είσαστε σίγουρος πως δεν υποθηκεύεται κανένα μέλλον με το να πάμε στη FIBA. Οι πόρτες είτε της EuroLeague, είτε της FIBA η οποιαδήποτε διοργάνωσης θα είναι πάντα ανοιχτές. Το τι μπορεί να βγάλει ο κ. Μπερτομέου, που το θεωρώ δεδομένο μετά απ' αυτή τη συνέντευξη ή όταν παρθεί η απόφαση να πάμε στη FIBA ότι οι πόρτες έκλεισαν αυτό είναι για τα μάτια του κόσμου. Όλοι ξέρουμε ότι διοργάνωση χωρίς τον Παναθηναϊκό και τα έσοδα του. Και δεν θα πω μόνο για τον Παναθηναϊκό, το ανέφερα και νωρίτερα Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και Μακάμπι. Αυτές οι τρεις πρέπει να είναι μέσα σε κάθε διοργάνωση. Άρα θεωρώ πως δεν θα δεσμεύσει κανέναν".

- Πώς θα απεμπλακείτε από την έγγραφη δέσμευση που υπάρχει με το πολυετές-εγγυημένο συμβόλαιο με την EuroLeague και την οικονομική ρήτρα;
"Οι συνθήκες με τις οποίες υπεγράφησαν τα συμβόλαια, όλοι θυμόμαστε να μην μας δίνουν τα συμβόλαια είναι... λεπτομέρειες. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε και θα σας πω ότι από τη μία πλευρά υπάρχει μια υποτιθέμενη ρήτρα 10.000.000 ευρώ, από την άλλη όμως το νομικό μας τμήμα μετά από σοβαρή μελέτη έχει καταλήξει στο ότι αυτά τα οποία θα μπορέσουμε εμείς να διεκδικήσουμε από τη EuroLeague για όλη της τη διαχείριση αυτά τα χρόνια να είστε βέβαιος πως όταν θα τελειώσει όλος αυτός αγώνας δεν θα χρωστάμε εμείς στην EuroLeague αλλά η EuroLeague στον Παναθηναϊκό".

- Για τα θέματα που αναφέρατε ότι εντοπίστηκαν για τον Βοτανικό, θα ήθελα να ρωτήσω αν είχαν εντοπιστεί από τον κ. Θανάση Γιαννακόπουλο;
"Αν θυμάστε καλά και σας καλώ να ανατρέξετε στα αρχεία σας. Ο θείος μου είχε εκφράσει έντονα τις αντιρρήσεις του και την αντίθεση του για να πάει ο Παναθηναϊκός στον Βοτανικό. Αλλά δεν ήθελε να κατηγορηθεί πως είναι ο άνθρωπος που στερεί το όνειρο του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού κάτι που όλοι ξέρουμε πόσο ανάγκη το έχει".

- Με βάση τα όσα έχει ψοδέψει η οικογένειας σας όλα αυτά τα χρόνια. Τα 25.000.000 ευρώ που βάλατε ως τιμή για την πώληση του Παναθηναϊκού είναι γιατί θέλετε να κάνετε πιο εύκολο για κάποιον να εμπλακεί με την ομάδα;
"Όταν κάποιος συγκρίνει το ποσό μπροστά στα χρήματα που έχει βάλει η οικογένειά μου στον Παναθηναϊκό, ακούγεται πολύ μικρό. Συνήθως την τιμή την ορίζει η αγορά. Δεν θεωρώ ότι τα 25.000.000 ευρώ είναι μικρό. Ο λόγος που έχει μπει αυτό το ποσό και για μένα είναι και υψηλό είναι για να δω ότι ο κάθε ενδιαφερόμενος θα θέλει όντως να κάνει μια επένδυση πολυετή και να κρατήσει τον Παναθηναϊκό στο υψηλότερο επίπεδο σε Ελλάδα και Ευρώπη. Δεν θα αφήσω τον Παναθηναϊκό να καταλήξει στα χέρια ενός που θα βλέπει την ομάδα ως μέσο για άλλες δραστηριότητες και όχι για το καλό του αθλήματος".

-Ο κ. Μπερτομέου εκφράζει τη σιγουριά του ότι δεν θα φύγει ο Παναθηναϊκός από την EuroLeague. Ξέρει κάτι παραπάνω;
"Ο κ. Μπερτομέου έχει εκφραστεί για το ότι ο Παναθηναϊκός θα μείνει στη διοργάνωση. Δείχνει το τρέμουλο. Καταλαβαίνει απόλυτα το τι σημαίνει Euroleague χωρίς Παναθηναϊκό. Ελπίζω οι άνθρωποι που θα τρέξουν τον Παναθηναϊκό θα τον διαψεύσουν οικτρά και αυτό θα είναι η απαρχή για να διαλυθεί αυτό το έκτρωμα που λέγεται EuroLeague".

-Και μια ερώτηση για το ανδρικό βόλεϊ επειδή δηλώσατε λάτρης του, έχει συμφωνήσει με την ομάδα ο Πρωτοψάλτης;
"Όσο για τον Πρωτοψάλτη... το ακούω από εσάς. Εγώ θα συνδράμω, ειδικότερα στο τμήμα βόλεϊ έχουμε βάλει ένα πλάνο για να επιστρέψει και να γίνει παντοτινός πρωταθλητής και αυτό θα συνεχίσει. Τώρα αν θα γίνει μέσω του Πρωτοψάλτη ή άλλων παικτών αυτό είναι θέμα προπονητού".

- Στα ραντάρ σας έχει πέσει κάποιο ενδιαφέρον από υποψήφιους επενδυτές και δεύτερον υπό ποιο συναισθηματικό κράτος λάβατε την απόφαση που ανακοινώσατε σήμερα;
"Στην πρώτη ερώτηση θα σας πω ότι δεν έχει χτυπήσει το τηλέφωνό μου. Θεωρώ ότι δύσκολα θα βρεθεί αγοραστής. Όταν το 2012 κλήθηκα να αναλάβω είχα οργώσει όλο τον πλανήτη για να βρω αγοραστή, είχα φτάσει μέχρι τον πρόεδρο της ομοσπονδίας της Νιγηρίας για να βρεθεί αγοραστής. Για να με βοηθήσει. Μακάρι να βρεθεί αγοραστής. Η ομάδα είναι προς πώληση, θα το δείξει ο χρόνος.

Όλη μου τη ζωή μεγάλωσα στον Παναθηναϊκό. Από μικρό παιδί. Είναι κάτι δύσκολο όλο αυτό. Είναι μια μέρα συναισθηματικής φόρτισης, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα το ξεπεράσω. Ο Παναθηναϊκός θα συνεχίσει να υπάρχει και εγώ Παναθηναϊκός ήμουν, είμαι και θα είμαι. Θα συνεχίσω να πηγαίνω στο γήπεδο".

- Αν τροποποιηθούν τα δεδομένα σε ό,τι αφορά στον Βοτανικό, θα αλλάξει η απόφαση που ανακοινώσατε;
"Μέχρι τις εκλογές του Ερασιτέχνη εγώ θα περιμένω να δω να παρουσιάζεται η αρχική συμφωνία που είχαμε κάνει και είναι και συμφέρουσα για τον Παναθηναϊκό. Οποιαδήποτε άλλη συμφωνία, δεν θα με βρει ως πρόεδρο και δεν θα επιτρέψω να γίνει. Αν υπάρχει αυτή η διάθεση από την Πολιτεία και τον Δήμο να προχωρήσουμε και να φτιάξουμε την Παναθηναϊκή πολιτεία, αυτό είναι κάτι που δεν θα με αφήσει ασυγκίνητο. Θεωρώ ως Παναθηναϊκός στρατιώτης που είμαι θα με βρει πρώτο πάνω στο τραπέζι".

-Δεν σας στεναχωρεί πως όλες οι προσπάθειες σας για το γήπεδο θα αποδειχτούν χαμένος κόπος;
" Αν προχωρήσει η Παναθηναϊκή Πολιτεία, με εγκαταστάσεις για ΠΑΕ, ΚΑΕ και Ερασιτέχνη σε καμία περίπτωση δεν θα νιώθω ότι πήγε χαμένος ο χρόνος. Αν δεν γίνει τίποτα απ' όλα αυτά, και υπάρχει μόνο το ποδοσφαιρικό γήπεδο στον ορίζοντα κανένα πρόβλημα, εγώ δεν έχω εγωισμό να πω ότι έφερα στο τραπέζι, ότι έκανα τις εξελίξεις να τρέχουν. Αν είναι να γίνει μόνο ποδοσφαιρικό γήπεδο θα είναι ιστορικό λάθος. Αυτή την ώρα έχουμε μόνο τη Λεωφόρο ως περιουσιακό στοιχείο και δεν πρέπει να δοθεί για να γίνει μόνο ποδοσφαιρικό γήπεδο. Αν είναι έτσι ας φτιαχτεί στη Λεωφόρο, στο φυσικό του χώρο. Ο λόγος που είπαμε ναι στο Βοτανικό είναι επειδή θέλουμε μια Παναθηναϊκή πολιτεία. Προσπάθησα στο ΟΑΚΑ για διαφόρους λόγους δεν έγινε. Όλα πρέπει να είναι μαζί, να υπάρχει μια περιοχή που θα σφύζει από Παναθηναϊκό, να είναι καταπράσινη. Ποδοσφαιρικό γήπεδο μόνο του μόνο στη Λεωφόρο όχι στο Βοτανικό".

-Μας έχετε πει κάποια πράγματα για το Βοτανικό που είναι ειδήσεις, τι περιμένετε τις επόμενες μέρες; "Περίμενα ότι θα είχαν ανακοινωθεί όλα τα δεδομένα της συμφωνίας πέρυσι. Κάνοντας μια τελευταία συνάντηση με τον κ. Μπακογιάννη τις προηγούμενες ημέρες και βλέποντας κάποια δημοσιεύματα σε Μέσα - δορυφόρους του κ. Αλαφούζου, κατάλαβα πως αυτό έχει αλλάξει και θέλουν να προχωρήσει μόνο το γήπεδο ποδοσφαίρου. Αν προχωρήσει η συζήτηση μόνο για ποδοσφαιρικό γήπεδο, τότε θα μιλάμε για δυσάρεστες εξελίξεις. Θα έχουμε δώσει το μοναδικό περιουσιακό μας στοιχείο για να φτιαχτεί ένα γήπεδο όπου θα μπούμε ενοικιαστές και δεν θα έχουμε το δικαίωμα εκμετάλλευσης των χρήσεων. Άρα ποιος ο λόγος να πάμε; Αν λοιπόν παρουσιαστεί η συμφωνία που είχαμε κάνει θα μιλάμε για θετικές εξελίξεις. Θέλω να πιστεύω πως μετά απ' αυτή τη συνέντευξη θα υπάρξουν εξελίξεις, είτε θετικές, είτε αρνητικές.

Βέβαια από την άλλη εξαρτάται και από ποια σκοπιά ρωτάτε. Γιατί δυστυχώς ο Παναθηναϊκός τα τελευταία χρόνια είναι χωρισμένος σε ποδοσφαιρικούς, μπασκετικούς, Αλαφουζικούς, Γιαννακοπουλικούς, θύρα 13 αριστεροί, θύρα 13 δεξιά. Αν λοιπόν γίνει ποδοσφαιρικό γήπεδο θα είναι θετικές για τον κ. Αλαφούζο και για κομμάτι της θύρας 13 γιατί ξέρω πολύ καλά τι λέω. Ασχέτως αν δημοσίως φαίνεται να υπάρχει μεγάλη απόσταση στις απόψεις τους εγώ γνωρίζω πολύ καλά πως το τελευταίο διάστημα έχουν έρθει κοντά ώστε να υποστηριχθεί το σχέδιο Βοτανικός-γήπεδο ποδοσφαίρου. Ελπίζω να μην βγω αληθινός".

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΑΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΑΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

- Για τα χρήματα του PAO Alive, υπάρχει σκέψη τι θα γίνουν αυτά τα 760.000 που έχουν συγκεντρωθεί; "Καταρχήν αυτή τη στιγμή μιλάμε για ένα ποσό που αν δεν με απατάει η μνήμη μου είναι μικρότερο. Καθώς 300.000-350.000 έχουν ξοδευτεί για την καμπάνια η οποία σταμάτησε, δεν προχώρησε και συγχαρητήρια στο νομικό μας τμήμα που δεν πληρώσαμε όλο το ποσό των συμβάσεων που είχαμε υπογράψει. Το υπόλοιπο ποσό είναι στα ταμεία του Ερασιτέχνη. Πέρσι είχα πει ότι αυτά τα χρήματα είναι για τη μεταβατική περίοδο, μέχρι να μπούμε στο νέο γήπεδο. Άρα αυτά τα χρήματα θεωρώ πως πρέπει να πάνε στα μπάτζετ των ομάδων. Αν δεν κατέβω στις εκλογές του Ερασιτέχνη ο επόμενος πρόεδρος θα τα βρει στα ταμεία. Ελπίζω ότι θα χρησιμοποιηθούν για το σκοπό που είχαν μαζευτεί".

-Είπατε πως το Σεπτέμβριο ξέρετε τα έσοδα της ομάδας από τη EuroLeague, μέχρι τότε θα υπάρξει κάποια δική σας εμπλοκή στο τμήμα;
"Δεν είπα ότι τα χρήματα μπαίνουν το Σεπτέμβριο. Είπα πως τότε μαθαίνουν οι ομάδες τα χρήματα που θα πάρει. Γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια απ' όλα τα μέλη του ΕΣΑΚΕ συμπεριλαμβανομένου και του Παναθηναϊκού ώστε να υπάρξουν κάποιες ελαφρύνσεις και λόγω του κορονοϊού και όσων θεμάτων προέκυψαν με αποτέλεσμα την έλλειψη εσόδων ώστε να μπορέσει ο Παναθηναϊκός και άλλες ομάδες να έχουν το μπάτζετ για να είναι ανταγωνιστικοί. Όπως σας είπα ότι περνάει από το χέρι μου για να μη φανεί η διαφορά της δικής μου χρηματοδότησης θα το κάνω".

-Με τον Ερασιτέχνη τι θα γίνει αν φύγετε από πρόεδρος;
" Τα τμήματα θα συνεχίσω να τα υποστηρίζω. Πρόεδρος δεν θα είμαι. Θέλω να πιστεύω ότι όποιος είναι εκεί δεν θα αρνηθεί κάποια συνεισφορά μου. Ειδικότερα στο βόλεϊ ανδρών θέλω να δω το πλάνο που έχει μπει να ολοκληρώνεται".

- Πώς θα προχωρήσει ο σχεδιασμός στα τμήματα του Ερασιτέχνη;
"Θα υπάρχει μια παύση μέχρι να μπορέσουμε να δούμε αν θα είμαι στον σύλλογο ή όχι, γιατί σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να δεσμεύσω ενδεχόμενη επόμενη διοίκηση. Το θεωρώ τίμιο από μέρους μου να πάω να υπογράψω συμβόλαια που δεν θα μπορεί να τηρήσει ο επόμενος.

Όσον αφορά στον κόσμο του Παναθηναϊκού, θα πω ότι πρέπει να συνεχίσει να ελπίζει. Δυστυχώς στην Ελλάδα έχουν πάρει μια τροπή που ο Παναθηναϊκός δεν υπολογίζεται όπως άλλα σωματεία, έχουν χτίσει γήπεδα και εγώ μαζί τους θα είμαι να πολεμάμε για τον όποιο Παναθηναϊκό αγώνα".

-Δεν θεωρείται ότι χρέος σας είναι να μείνετε πρόεδρος του Ερασιτέχνη για να γίνει το γήπεδο;
"Μετά από 33 χρόνια και 500 εκατ. ευρώ δεν θεωρώ ότι είναι χρέος μου να κάνω κάτι. Ο ένας δρόμος θα ήταν να επιμείνω στο κομμάτι της Παναθηναϊκής Πολιτείας, κι αν αυτό δεν προχωρήσει, να κατηγορηθώ από τους "ποδοσφαιρικούς" ότι σταματάω το γήπεδο. Το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς των σπορ, το ποδόσφαιρο φέρνει τα πολλά χρήματα, το ποδόσφαιρο γεννάει Παναθηναϊκούς. Άρα αν είναι να φτιαχτεί γήπεδο ποδοσφαίρου εγώ θα κάνω στην άκρη και θα το δω να γίνεται".

-Αν δεν έρθει πρόταση για την ΚΑΕ θα αλλάξουν τα δεδομένα;
"Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει είναι να διασφαλιστεί η επόμενη μέρα. Όποιος αναλάβει, να είναι κάποιος που αγαπάει τον σύλλογο, τον ενδιαφέρει. Κι ότι θα εμπλακεί γιατί αγαπάει τον σύλλογο, κι όχι για άλλους λόγους. Αυτός είναι ο λόγος που έβαλα τον πήχη εκεί. Ας δούμε να έρθει κάποιος πρώτα, και μετά συζητάμε για το αν θα αναπροσαρμοστεί".

-Μάθαμε για ενδιαφέρον των κ. Αργυρόπουλων για το πόλο, τι έγινε τελικά με αυτό;
"Το ενδιαφέρον των κ. Αργυρόπουλων το έμαθα αφότου αποσύρθηκε το... ενδιαφέρον τους. Έμαθα ότι η οικογένεια αυτή αγαπά πολύ το πόλο, τον Παναθηναϊκό. Ήμασταν θετικοί. Σκοπός δεν είναι να υπάρχει μόνο ένας για να χρηματοδοτεί τα πάντα. Για δικούς τους λόγους, αποφάσισαν να κάνουν πίσω. Ελπίζω αυτή την απόφαση να την να αναθεωρήσουν και να επιστρέψουν και να βοηθήσουν".

- Η αίρεση που θέσατε για τις εκλογές του Ερασιτέχνη, αφορά τόσο την ιδιότητά σας ως πρόεδρος του Ερασιτέχνη όσο και του ιδιοκτήτη της ΚΑΕ. Αν υπάρξει ένα ιδανικό σενάριο από την πολιτεία θα αναθεωρήσετε και τις δύο αποφάσεις σας;
"Ο λόγος που ανακοίνωσα ότι αποχωρώ από τον σύλλογο, σας είπα ποιος είναι. Αφενός γιατί δεν προχωράει ο Βοτανικός, αφετέρου γιατί κουράστηκα να βάζω λεφτά. Άρα περίμενα να έχουν μαζευτεί τα χρήματα του PAO Alive. Σε περίπτωση που η πολιτεία βγει και πει πως θα προχωρήσει η Παναθηναϊκή πολιτεία θα είμαι ο πρώτος που θα κάτσω στο τραπέζι συζήτησης αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να είναι εσαεί".

-Είπατε πως πριν από δύο χρόνια η FIBA δεν ήταν έτοιμη τώρα τι άλλαξε;
"Βλέπω ότι η FIBA λειτουργεί με πρόγραμμα, ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν κάνει κάποιες συνεργασίες με το ΝΒΑ, την Ασία, την Ωκεανία, τη Νότια Αμερική. Βλέποντας το πλάνο και το σχέδιο για το μπάσκετ, θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα είναι η μοναδική πανίσχυρη διοργάνωση της Ευρώπης. Βλέπω ομάδες που τα τελευταία χρόνια έχουν περάσει από την EuroLeague, όχι τα λεγόμενα μεγάλα ονόματα, να πηγαίνουν προς τη FIBA. Πιστεύω ότι σύντομα θα υπάρξουν κι άλλες ομάδες θα φύγουν από αυτό το έκτρωμα της EuroLeague και θα πάνε εκεί που πραγματικά είναι το μπάσκετ".

-Είπατε στην αρχική τοποθέτηση πως δεν θα αποφασίσετε εσείς για το αν θα φύγει ο Παναθηναϊκός από τη EuroLeague, ποιος θα πάρει την απόφαση;
"Την απόφαση για την αποχώρηση του Παναθηναϊκού θα την λάβουν άλλοι. Από σήμερα δεν θα εμπλακώ σε καμία απόφαση, δεν θα μετέχω σε καμία σύσκεψη, αυτή την απόφαση θα την λάβουν άλλοι. Αν θέλουν να ακούν τη συμβουλή μου με χαρά πάντα θα τους τη δίνω. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να φύγει από την EuroLeague, πρέπει να πάει στη FIBA. Υπόλογοι και υπεύθυνοι για οποιοδήποτε αποτελέσματα, είτε αγωνιστικά είτε οικονομικά ανήκουν σε εκείνους σκεπτόμενοι τον κόσμο του Παναθηναϊκού".

- Κάποιος που δίνει 25.000.000 ευρώ για την ΚΑΕ Παναθηναϊκός, τι αγοράζει επί της ουσίας;
"Τα ποσά ούτε εγώ τα γνώριζα ακριβώς. Ζαλίστηκα όταν τα έμαθα. Τις παλιότερες ημέρες ο πατέρας μου δεν μου έλεγε τα ποσά που έβαζε στην ομάδα. Είχα μικρότερο αριθμό στο μυαλό μου. Τι αγοράζει; Αγοράζει τον πιο πετυχημένο σύλλογο στην Ευρώπη. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί να βάζει τόσα χρήματα όσα η οικογένειά μου γιατί ο Παναθηναϊκός θα έχει πάει σε μια διοργάνωση που θα έχει κεφαλαιοποιήσει το προϊόν της. Αν πάμε στην FIBA δεν θα χρειαστεί να υπάρχει τέτοια εκταμίευση, όσο είμαστε στη EuroLeague συμφωνώ με το ερώτημα σας".

Αναφερθήκατε στα 25 εκ. Αν περάσει ένας χρόνος και δεν βρεθεί αγοραστής ποιες είναι οι σκέψεις σας: "Κανένα προγραμματισμό δεν έχω για το μέλλον. Δεν θα είμαι μέλος του Ο Παναθηναϊκός είναι προς πώληση και για εμένα το κεφάλαιο έχει κλείσει. Από σήμερα είναι προς πώληση μέχρι να βρεθεί αγοραστής, είτε αυτό γίνει το 2021 ή το 2022 ή όποτε γίνει αυτό".

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ