ΕΟΚ

ΓΓΑ προς ΕΟΚ για τις εκλογές: "Αποφασίζουμε την μην επικύρωση του πίνακα σωματείων με δικαίωμα ψήφου"

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το 2019
Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου EUROKINISSI

Η ΓΓΑ ενημέρωσε την ΕΟΚ ότι δεν επικυρώνεται ο κατάλογος των σωματείων που μπορούν να ψηφίσουν στις εκλογές τις 28 Μαρτίου. Το SPORT24 καταγράφει τα δεδομένα και παρουσιάζει τι αναφέρει ο νόμος.

Την Παρασκευή, 5 Μαρτίου, ενημερώθηκε η ΕΟΚ από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ότι δεν επικυρώνεται ο εκλογικός κατάλογος που είχε αποστείλει από τις 19 Φεβρουαρίου, καθώς δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις του νόμου (σωματεία εγγεγραμμένα στο Μητρώο, με αθλητική αναγνώριση και ενεργή δράση).

Η ΕΟΚ είχε στείλει όσα σωματεία είναι ενεργά και συμμετέχουν σε πρωταθλήματα και αμέσως ενημερώθηκε από την ΓΓΑ ότι θα έπρεπε να της δώσει τον σωστό εκλογικό κατάλογο, ώστε να είναι σύννομη και να μπορεί να προχωρήσει κανονικά η διαδικασία, χωρίς να υπάρξει το οποιοδήποτε κόλλημα.

Αυτό, λοιπόν, δεν συνέβη και ως εκ τούτου χθες (5/3) η ΓΓΑ ενημέρωσε την Ομοσπονδία με υπογραφή της προϊστάμενης Γενικής Διεύθυνσης Οργάνωσης Αθλητισμού, Ιωάννας Μωραΐτη. "Αποφασίζουμε την μη επικύρωση του αποσταλθέντος από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, πίνακα σωματείων με δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου στην επικείμενη Γενική Συνέλευση της 28ης/3/2021, λόγω του ότι σύμφωνα με τον Ν.4726/2020 και την υπ΄αριθμ. ΥΠΠΟΑ/598899/27-10-2020 διευκρινιστική εγκύκλιό, ο προαναφερόμενος πίνακας δε συνιστά έγκυρο και αποδεκτό πίνακα σωματείων με δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου στην Γενική Συνέλευση της ομοσπονδίας".

ΓΓΑ προς ΕΟΚ για τις εκλογές: "Αποφασίζουμε την μην επικύρωση του πίνακα σωματείων με δικαίωμα ψήφου"


Με βάση το άρθρο 5 παράγραφος 3 του Νόμου 4726, η εκάστοτε Ομοσπονδία οφείλει να έχει αποστείλει τον σωστό εκλογικό κατάλογο 40 ημέρες πριν την εκλογική διαδικασία, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος οι εκλογές να κηρυχθούν άκυρες. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η διοίκηση μπορεί να κηρυχθεί έκπτωτη και θα πρέπει να οριστεί προσωρινή διοίκηση πρωτοδικείου, με σκοπό να οδηγήσει μέσα σε 45 ημέρες την Ομοσπονδία σε εκλογές.

Ιδού τι αναφέρει ο εν λόγω Νόμος: "3. Η πρόσκληση για τη Γενική Συνέλευση δημοσιεύεται σαράντα πέντε (45) πλήρεις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ένωσης. Σαράντα (40) τουλάχιστον πλήρεις ημέρες πριν από την ημέρα σύγκλησης της γενικής συνέλευσης, το διοικητικό συμβούλιο της αθλητικής ένωσης καταρτίζει και υποβάλλει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού κατάλογο με τα σωματεία που έχουν δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου στην επικείμενη Γενική Συνέλευση. Ο κατάλογος αυτός επικυρώνεται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με βάση το τηρούμενο στην υπηρεσία αυτή ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων του άρθρου 142 του ν. 4714/2020 (Α΄ 148). Το αργότερο δεκαπέντε (15) πλήρεις ημέρες πριν από τη Γενική Συνέλευση, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού απαντά εγγράφως περί της επικυρώσεως ή μη του καταλόγου, άλλως θεωρείται ότι ο κατάλογος έχει επικυρωθεί. Σε περίπτωση που ο κατάλογος δεν συμφωνεί με το ανωτέρω μητρώο αναμορφώνεται".

ΓΓΑ προς ΕΟΚ για τις εκλογές: "Αποφασίζουμε την μην επικύρωση του πίνακα σωματείων με δικαίωμα ψήφου"

Στην Ομοσπονδία θεωρούν ότι ακόμα και την Δευτέρα (8/3) αν στείλουν τον σωστό εκλογικό κατάλογο στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα, στηριζόμενοι στο ότι "το αργότερο δεκαπέντε (15) πλήρεις ημέρες πριν από τη Γενική Συνέλευση, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού απαντά εγγράφως περί της επικυρώσεως ή μη του καταλόγου.". Ουσιαστικά, στηρίζονται στο ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα η ΓΓΑ θα απαντήσει εγγράφως περί της επικυρώσεως ή μη του καταλόγου. Υπάρχει μια διαφορετική ερμηνεία του συγκεκριμένου Νόμου και γι' αυτό στην ΕΟΚ θεωρούν ότι παραμένουν σύννομοι.

"Παραθυράκια" πάντα υπάρχουν, εντούτοις κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι θα συμβεί τα επόμενα 24ωρα.

TAGS ΕΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ