EUROBASKET 2022

Γερμανία - Ελλάδα: Ο Σρούντερ δεν είναι ο μόνος που απειλεί την Εθνική στον προημιτελικό του EuroBasket 2022

Ο Ντένις Σρούντερ στη διάρκεια του EuroBasket
Ο Ντένις Σρούντερ στη διάρκεια του EuroBasket FIBA

Με τη βοήθεια των στοιχείων από την Istat Scout το SPORT24 σκιαγραφεί των προφίλ της Γερμανίας. Γιατί ο Σρούντερ εξαρτάται από τον Λο, πόσο επιδραστική είναι πιθανό ν' αποδειχθεί η απουσία του Βάγκνερ και πού καλείται να χτυπήσει η Εθνική για ν' αποκτήσει πλεονέκτημα πρόκρισης στην τετράδα του EuroBasket 2022.

Οι Γερμανοί ξανάρχονται. Για ν' αποκλειστούν ή ν' αποκλείσουν. Η Εθνική είναι έτοιμη για άλλη μια νοκ άουτ μάχη σήμερα το βράδυ (13/9, 21:30 ΕΡΤ1, LIVE από το SPORT24), αλλά σε αυτή τη φάση τα προγνωστικά είναι παρακινδυνευμένα και οι προβλέψεις ασαφείς για την ομάδα που θα προκριθεί στα ημιτελικά του EuroBasket 2022, καθώς τα στοιχεία δημιουργούν μια πολύ εύθραυστη ισορροπία.

Η πρόκληση είναι εκεί και περιμένει που θα την αρπάξει πιο γερά.

Πώς παίζει η Γερμανία

Το σύνολο που έχει φτιάξει ο (Καναδο-Φινλανδός αλλά αμερικανοθρεμμένος) Γκόρντον Χέρμπερτ έρχεται από πέντε νίκες σε έξι ματς (έχοντας χάσει μόνο από τη Σλοβενία), διαθέτει το αβαντάζ της έδρας (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) και κυρίως παράγει μπάσκετ!

Παίζοντας σε σχεδόν 86 κατοχές ανά ματς από τη μία εμφανίζει την τέταρτη καλύτερη -σε μέσο όρο- επίθεση της διοργάνωσης, με 91.3 πόντους και όχι μακριά από τους 91.7 της Ελλάδας και από την άλλη είναι η δεύτερη (μαζί με την Εθνική) πιο αποδοτική ομάδα σε πόντους ανά κατοχή (1.07)!

Το τρίποντο της είναι το τέταρτο καλύτερο της σχετικής λίστας (38%), καθώς η Γερμανία βρίσκει τουλάχιστον 12 εύστοχα ανά παιχνίδι, χωρίς την ίδια ώρα να υστερεί στο παιχνίδι μέσα από τη γραμμή (57.1% με 20.2 στις 35.3 προσπάθειες).

Σρούντερ ο άξονας

Φυσικά τα περισσότερα plays στο δεύτερο μισό του παρκέ τα τρέχει ο Ντένις Σρούντερ, του οποίου το USG% στο EuroBasket 2022, των επιθέσεων δηλαδή που ορίζονται από τα χέρια του, φτάνει το 33.1%. Ή αλλιώς 1/3 επιθέσεις των Γερμανών τού ανήκουν!

Αυτός ο ταχυδυναμικός πόιντ γκαρντ (28, 1.88) των εννέα σεζόν και των πέντε διαφορετικών ομάδων στο NBA, ο οποίος στήνει σχεδόν τα μισά συστήματα της ομάδας του. Αριθμητικά παίρνει -ως χειριστής- το 44.2% των συνολικών pick and rolls (που αποτελούν τον βασικό άξονα επίθεσης της Γερμανία σε ποσοστό 22.2% προσφέροντας 1.07 πόντους ανά κατοχή). Όπως επίσης και το 45.3% απομονώσεων (που αποτελούν τον τρίτο άξονα επίθεσης σε ποσοστό 11.3%).

Είναι εύκολο γι' αυτόν να βγάλει τέτοιες φάσεις.

Την ίδια ώρα είναι ο δεύτερος εκτελεστής στις catch and shoots καταστάσεις, υπολειπόμενος μονάχα 1.3% (14.7% έναντι 16%) του Γιοχάνες Βόιτμαν (που ως συνήθως βγαίνει στις γωνιές για να σουτάρει).

Φαινομενικά ο Σρούντερ είναι ο δεύτερος σκόρερ της νασιοναλμάντσαφτ με 19.0 πόντους ανά αγώνα. Μόνο που ο πρώτος Σενγκφέλντερ των 22 έχει παίξει μόνο σ' ένα ματς - το αδιάφορο με την Ουγγαρία. Αντίθετα έχει λείψει μόνο από ένα, αυτό με τους Μαγυάρους για να ξεκουραστεί, μένοντας στο παρκέ περισσότερα από 33 λεπτά κάθε φορά.

Εκτός των προσωπικών πόντων του, η Γερμανία κερδίζει επίσης 16.6 πόντους από τις τελικές πάσες του (7 ασίστ ανά ματς). Μοιάζει λογικό πάνω του να πέσει ο Κώστας Παπανικολάου προκειμένου με τα μακριά χέρια του να του κόβει τις διόδους και την ορατότητα.

Λο η απειλή

Το εκρηκτικό παιχνίδι του έμπειρου περιφερειακού συνδυάζεται με το στιλάτο του Μάοντο Λο. Ο ένας μοιάζει να αλληλοσυμπληρώνει τον άλλον. Ο κουμανταδόρος της ALBA είναι μια σταθερή απειλή, καθώς με κάθετο παιχνίδι του και την εμπιστοσύνη στο χέρι του δημιουργεί κυρίως φάσεις για τον εαυτό του. Μάλιστα είναι ο παίκτης που, εκτελώντας το 26% των pick and rolls που στήνει η Γερμανία ανά ματς, προσφέρει 1.37 πόντους σε κάθε κατοχή. Όπως επίσης 1.53π. στο isolation!

Επίσης με αυτόν στο παρκέ η ομάδα του Χέρμπερτ βρίσκει 111.33 πόντους (ανά 100 κατοχές) και παρότι δέχεται περισσότερους απ' όσους με τον Σρούντερ, κερδίζει τους αντιπάλους της με 6! Είναι επίσης πιο προσεκτικός, παρουσιάζοντας καλύτερο αποτέλεσμα στη σχέση ασίστ/λαθών.

Βάγκνερ ο κομβικός

Η κατάσταση του λαβωμένου Φραντζ Βάγκνερ είναι οριακή. Ο 21χρονος φόργουορντ των Ορλάντο Μάτζικ (που είδε και τον αδερφό του να τραυματίζεται με συνέπεια να χάσει όλο το τουρνουά) είναι πολύ επιδραστικός στο παιχνίδι των Γερμανών και ενδεχόμενη απουσία του αλλάζει τα δεδομένα.

Επιθετικά οι 15.8 πόντοι του (55% δίποντο, 46% τρίποντο) συνδυάζονται με τα 4.2 ριμπάουντ και το +4.5 της ομάδας ενόσω αυτός βρισκόταν μέχρι τώρα στο παρκέ. Παίρνει επιθέσεις μετά το σκριν στην μπάλα, κινείται έξυπνα χωρίς αυτήν, τρέχει στο ανοικτό γήπεδο και δημιουργεί momentums με τις ενέργειές του. Το καλάθι των Λιθουανών το φόρτωσε με 32 πόντους!

Συν τοις άλλοις, το μέγεθος και συνολικά κορμί του (2.08) τον μετατρέπουν αυτομάτως σ' έναν από τους πιο αποτελεσματικούς αμυντικούς της γερμανικής οπισθοφυλακής. Δεν επιτρέπει -φερ' ειπείν- στους προσωπικούς αντιπάλους του να σκοράρουν περισσότερους από 0.7 πόντους στο pick n roll ή σε catch and shoots καταστάσεις (0.67). Εξίσου δύσκολο είναι επίσης να τον ποστάρει κάποιος ή να τον απομονώσει στον χώρο και να τον προσπεράσει, αφού είναι ευέλικτος και ταχύς.

Η άμυνα και τα τρωτά σημεία

Γενικά το αμυντικό πλάνο του Χέρμπερτ βασίζεται στους ψηλούς φόργουορντ που διαθέτει στο ρόστερ του, καταφέρνοντας να ρίχνει σχεδόν στο 0.9 (πόντοι ανά κατοχή) την παραγωγικότητα των αντιπάλων είτε από το pick and roll είτε από τις απομονώσεις και να τους δυσκολεύει τρομερά όταν επιχειρούν να ποστάρουν.

Ακόμη η Γερμανία δεν αφήνει παιχνίδι στο transition, χάρη στις γρήγορες επιστροφές και δουλεύει καλά στο παιχνίδι του χώρου.

Ένας αδύναμος κρίκος μετά την αλλαγή του σκριν είναι, σίγουρα, ο Ντάνιελ Τάις, αλλά μην προσπαθήσει κάποιος να τον παίξει με πλάτη, διότι πιθανότατα θα... ηττηθεί! Κι ας μην είναι στην καλύτερη κατάσταση της σεζόν (προερχόμενος από τραυματισμό) ή δεν διαθέτει το απαιτούμενο ύψος. Τον Γιάννη Αντετοκούνμπο δε τον έχει αντιμετωπίσει πολλάκις και τον γνωρίζει καλά με ό,τι αυτό μπορεί να φέρει.

Συνολικά πάντως ο ευάλωτος αμυντικός των Γερμανών είναι, βάσει αριθμών, ο Γιοχάνες Τίμαν, που μάλιστα δεν παίζει μάλιστα λίγο (23.2 λεπτά). Εκεί είναι πολύ πιθανό να χτυπήσει η Εθνική, απομονώνοντάς τον. Όπως επίσης στην αδυναμία του Σρούντερ ν' ακολουθήσει το σύστημα και να βγει σωστά μετά τις αλλαγές στον ελεύθερο παίκτη. Αν τα μακρινά σουτ των διεθνών βρουν στόχο, του Ντόρσεϊ ή του Σλούκα ας πούμερ, τότε η Εθνική θα αποκτήσει αυτομάτως αβαντάζ στο μπροστά κομμάτι.

Γενικά, η Ελλάδα θα κληθεί ν' αντιμετωπίσει ένα σύνολο που με αθλητικότητα, δυναμισμό και ποιότητα που του αρέσει να παίζει σε υψηλό ρυθμό, ν' ανεβάζει τα σκορ και να ψάχνει νίκες μέσα από την επίθεση. Η διαχείριση του Σρούντερ είναι ένα βασικό κομμάτι, αλλά όχι το μόνο σ' έναν εξαντλητικό προημιτελικό υπομονής και συγκέντρωσης.

Σε κάθε περίπτωση, Griechenland über alles!

Μη χάσετε την Game Night στις 23:30 live από το Βερολίνο για τον σπουδαίο προημιτελικό της Εθνικής με τη Γερμανία:

TAGS EUROBASKET 2022 EUROBASKET ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΤΟΥΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ