ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ

Γερέμπκο: Αποβλήθηκε από την εθνική Σουηδίας επειδή συμφώνησε με την ΤΣΣΚΑ

Ο Γιόνας Γερέμπκο
Ο Γιόνας Γερέμπκο Ⓒ 2021 KENAN ASYALI/ ASSOCIATED PRESS

Με ανακοίνωσή της η σουηδική Ομοσπονδία μπάσκετ ανακοίνωσε την αποβολή του Γιόνας Γερέμπκο από την εθνική ομάδα της χώρας λόγω της απόφασης του έμπειρου φόργουορντ να συνεχίσει την καριέρα του στην ΤΣΣΚΑ.

Η απόφαση του Γιόνας Γερέμπκο να υπογράψει στην ΤΣΣΚΑ προκάλεσε τριγμούς στο σουηδικό μπάσκετ, αφού η Σουηδία είναι από τις χώρες που έχουν δείξει ανοιχτά την αντίθεσή τους για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αποτέλεσμα; Να παρθεί η απόφαση να αποβληθεί ο άλλοτε NBAερ από την εθνική Σουηδίας.

Με μία αρκετά μακροσκελή ανακοίνωση, η σουηδική Ομοσπονδία μπάσκετ ανακοίνωσε ότι ο 35χρονος φόργουορντ τέθηκε εκτός εθνικής, αφού η απόφασή του να συμφωνήσει με την ρωσική ομάδα, αφού "η απόφασή του έρχεται σε σύγκρουση με τις αξίες του σουηδικού μπάσκετ και την ξεκάθαρη θέση μας για το θέμα της Ρωσίας".

Όπως γίνεται σαφές, η απώλεια του Γερέμπκο είναι τεράστια για την εθνική Σουηδίας, ωστόσο αυτό ήταν το τελευταίο που ενδιέφερε την ομοσπονδία της χώρας.

Για την ιστορία, η Σουηδία συμμετέχει στον 3ο όμιλο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2023, μαζί με την Φινλανδία, την Σλοβενία και την Κροατία. Οι Φινλανδοί έχουν ρεκόρ 3-1 και βρίσκονται στην 1η θέση, με τις Σλοβενία και Σουηδία να ακολουθούν με ρεκόρ 2-2 και την Κροατία να είναι 4η με ρεκόρ 1-3. Οι επόμενοι αγώνες των Σουηδών στο πλαίσιο του τρίτου παραθύρου της FIBA είναι το καλοκαίρι, κόντρα σε Φινλανδία (30/6) και Σλοβενία (3/7).

Αναλυτικά η ανακοίνωση της σουηδικής Ομοσπονδίας:

"Η σουηδική Ομοσπονδία μπάσκετ έμαθε χθες, Τετάρτη, ότι ο Γιόνας Γερέμπκο, ο οποίος πρόσφατα εκπροσώπησε την Σουηδία στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου εναντίον της Κροατίας, υπέγραψε συμβόλαιο με τον ρωσικό σύλλογο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Ο σύλλογος προς το παρόν έχει αποβληθεί από τις διεθνείς διοργανώσεις και συμμετέχει μόνο στην ρωσική λίγκα, αφού υπάρχουν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Η σουηδική Ομοσπονδία μοιράζεται τις απόψεις της κυβέρνησης και του αθλητισμού της χώρας για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κάτι που έχει την στήριξη της μπασκετικής κοινότητας.

Στον εντός έδρας αγώνα με την Κροατία, εμείς και οι παίκτες σταθήκαμε μαζί για την Ειρήνη, ενώ έχει ξεκινήσει και έρανος για χάρη των θυμάτων του πολέμου, ενώ πολλές ομοσπονδίες της χώρας έχουν δείξει ότι συμφωνούν με διάφορους τρόπους τον τελευταίο μήνα. Επιπλέον, η σουηδική Ομοσπονδία έχει δείξει ανοιχτά την στήριξή της στην απόφαση της FIBA να αποβάλλει την Ρωσία από όλα τα τουρνουά και αγώνες.

Ως παίκτης της εθνικής ομάδας, εκπροσωπείς το σουηδικό μπάσκετ, ενώ είσαι ένα πρόσωπο με το οποίο έχουμε ανθρώπινη σχέση. Για αυτό τον λόγο, ήταν σημαντικό για εμάς να μιλήσουμε απευθείας με τον Γιόνας Γερέμπκο πριν ανακοινώσουμε την θέση μας. Την Τετάρτη, ο Φρέντρικ Τζουλάμο, Γενικός Γραμματέας της σουηδικής Ομοσπονδίας μπάσκετ, μίλησε με τον Γιόνας Γερέμπκο για την επιλογή του να αγωνιστεί στην Ρωσία και του τόνισε πώς αυτή η απόφαση έρχεται σε σύγκρουση με τις αξίες του σουηδικού μπάσκετ και την ξεκάθαρη θέση μας για το θέμα της Ρωσίας.

Μετά από αυτή την συζήτηση, δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να ανακοινώσουμε ότι δεν υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις για να εκπροσωπήσει ο Γιόνας Γερέμπκο την εθνική ομάδα της Σουηδίας".

TAGS ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΣΟΥΗΔΙΑΣ VTB LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ