FINAL FOUR

Final Four - Κύπελλο Ελλάδας, ΑΕΚ: Η χρονιά της μπασκετικής ωρίμανσης του Φλιώνη

Ο Δημήτρης Φλιώνης
Ο Δημήτρης Φλιώνης EUROKINISSI

Η μεγάλη εμφάνιση στον ημιτελικό του Final Four του Κυπέλλου Ελλάδας κόντρα στον Ολυμπιακό, η… αλλαγή προσωπικότητας και το επόμενο βήμα. Στα 25 του χρόνια ο Δημήτρης Φλιώνης δείχνει πλέον ότι είναι έτοιμος να ανέβει επίπεδο.

Ο Δημήτρης Φλιώνης δεν είναι πιτσιρικάς. Είναι 25 χρονών. Δεν είναι άπειρος παίκτης. Φέτος όμως δείχνει… άλλος παίκτης. Και όποιος δεν το είχε αντιληφθεί αυτό μέχρι τώρα, σίγουρα το κατάλαβε παρακολουθώντας τον 2ο ημιτελικό του Final Four του Κυπέλλου Ελλάδας, όπου ήταν από τους κορυφαίους της ΑΕΚ στην ήττα με 76-70 από τον Ολυμπιακό.

Ο Φλιώνης μπήκε από την αρχή δυναμικά στο παιχνίδι. Είχε εντολή να επιτίθεται σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός. Και αυτό ακριβώς έκανε, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 18 πόντους με 5/9 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 2/2 βολές, 1 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 3 κλεψίματα σε 36 λεπτά συμμετοχής.

Το τέλος του αγώνα βρήκε την ΑΕΚ να επιστρέφει από το -18 αλλά ηττημένη, με τις απουσίες τεσσάρων σούτινγκ γκαρντ (Ανγκόλα, Ράουτινς, Παππάς, Λάνγκφορντ) να της αφήνουν ένα ερωτηματικό σχετικά με το τι θα μπορούσε να γίνει. Ταυτόχρονα όμως δεν υπήρχε κανένα ερωτηματικό για το τι έχει καταφέρει με τον Φλιώνη.

Αλλάζοντας το DNA του

Ο Φλιώνης παίρνει σταθερά χρόνο συμμετοχής σε επίπεδο Stoiximan Basket League από τα 19 του χρόνια. Από τα 20 χρόνια του είχε σταθερό ρόλο στον Άρη. Το προφίλ του ωστόσο ήταν ξεκάθαρο: Συνεπής αμυντικός, καλός οργανωτής, δεν κάνει εύκολα λάθη αλλά διστακτικός στην επίθεση. Αυτό ήταν που τον εμπόδιζε να κάνει το βήμα παραπάνω. Και αυτό είναι που προσπαθεί να αλλάξει φέτος στην ΑΕΚ.

Την φετινή σεζόν ο Φλιώνης έχει 6 πόντους, 3.3 ριμπάουντ και 1.7 ασίστ μέσο όρο με 36.7% στα τρίποντα σε 24 λεπτά συμμετοχής. Πέρυσι, στην τελευταία του σεζόν στον Άρη, είχε 5.4 πόντους, 2.7 ριμπάουντ και 2.8 ασίστ σε 21 λεπτά συμμετοχής. Η αλλαγή στους αριθμούς δεν είναι μεγάλη. Η εικόνα του όμως είναι εντελώς διαφορετική.

Στον Άρη ο Φλιώνης είχε τον ιδιαίτερο ρόλο του “νεροκουβαλητή”. Του πόιντ γκαρντ που κυρίως κατεβάζει την μπάλα και οργανώνει το παιχνίδι, πριν πασάρει σε κάποιον συμπαίκτη του, έχοντας λιγοστές ευκαιρίες δημιουργίας και εκτέλεσης. Στην ΑΕΚ ωστόσο ο ρόλος του είναι διαφορετικός. Ο Θεσσαλονικιός γκαρντ έχει περισσότερη ώρα την μπάλα στα χέρια του και απαιτείται από αυτόν να πάρει πρωτοβουλίες.

Ο Στέφανος Δέδας προσπάθησε να… αλλάξει το DNA του Φλιώνη φέτος. Να τον πείσει να είναι πιο επιθετικός. Άλλες φορές τα καταφέρνει, άλλες όχι. Κόντρα στον Ολυμπιακό όμως ο κόσμος είδε την καλύτερη εκδοχή του 25χρονου γκαρντ. “Είμαι περήφανος και για τον Φλιώνη, όχι για την άμυνα ή την προσήλωσή του, αλλά γιατί τον έπεισα πριν το ματς να παίξει στο επίπεδο του Γουόκαπ ή του Λαρεντζάκη, γιατί ο Σλούκας είναι σε καλύτερο επίπεδο δημιουργικά. Προσπαθώ να δείξω στον κόσμο ότι αυτά τα παιδιά πρέπει να παίρνουν σουτ και αποφάσεις. Δεν γίνεται να είναι οι Έλληνες παίκτες ρολίστες. Προσπαθώ, αλλά δεν μπορώ να το λύσω μόνος μου” δήλωσε μετά τον αγώνα ο προπονητής της ΑΕΚ, θέλοντας να τονώσει ακόμα περισσότερο τον διεθνή γκαρντ.

Έτοιμος για το επόμενο βήμα

Σε μία σεζόν που η λέξη “πρόβλημα” είναι συνυφασμένη με την ΑΕΚ, ο Φλιώνης μοιάζει να είναι το μεγαλύτερο κέρδος της. Η “Ένωση” πίστεψε σε αυτόν, τον έπεισε να υπογράψει τάζοντάς του έναν μεγαλύτερο ρόλο και έμεινε πιστή στις δεσμεύσεις της. Την ίδια στιγμή, ήταν πολύ βασικό ότι και ο ίδιος ο Φλιώνης έμοιαζε ανοιχτός στο να δεχθεί να αλλάξει λίγο το DNA του σε ένα καινούριο περιβάλλον, αφού επέλεξε να φύγει από την ζώνη άνεσής του αφήνοντας τον Άρη. Η προ ημερών κλήση του στην Εθνική Ανδρών για τα “παράθυρα” της FIBA ήταν σίγουρα η δικαίωση των κόπων του.

Ο Φλιώνης φέτος έκανε ένα ξαφνικό φροντιστήριο στα 25 του χρόνια. Κλήθηκε να αλλάξει ρόλο, να γίνει πιο επιθετικός, δείχνοντας συχνά να αρπάζει την ευκαιρία. Πλέον όμως ήρθε η ώρα για να κάνει το επόμενο βήμα στην εξέλιξή του. Να αντιληφθεί ότι εμφανίσεις όπως αυτή κόντρα στον Ολυμπιακό δεν γίνεται να είναι εκλάμψεις, αλλά ο κανόνας. Δεν θα είναι απλό, ούτε εύκολο. Είναι όμως κάτι που οφείλει να κάνει, για να μάθει κάποια στιγμή ποιο είναι το πραγματικό του ταβάνι.

TAGS FINAL FOUR FINAL 4 ΑΕΚ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΔΩ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ