FINAL FOUR 2022

Final Four 2022, Ρεάλ - Αναντολού Εφές: Τα τρικ των Μαδριλένων απέναντι στην απλότητα Τούρκων

Ο Σέιν Λάρκιν με αντίπαλο τον Τζέφρι Τέιλορ
Ο Σέιν Λάρκιν με αντίπαλο τον Τζέφρι Τέιλορ ANADOLU EFES ISTANBUL

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout τον ζευγάρι του τελικού της EuroLeague ανάμεσα σε Ρεάλ και Αναντολού Εφές. Τα τρικ του Πάμπλο Λάσο, η κλάση των περιφερειακών των Τούρκων και η ανάγκη των Μαδριλένων να βρουν πράγματα από πολλούς παίκτες. 

Η Ρεάλ Μαδρίτης και η Αναντολού Εφές είναι οι δύο τελευταίες ομάδες που έμειναν όρθιες στην EuroLeague και κοντράρονται στον σημερινό (21/5) τελικό του Final Four της διοργάνωσης (20:00, Novasports Prime και LIVE από το SPORT24)..

Οι Μαδριλένοι και οι Τούρκοι πέρασαν πολλά για να φτάσουν μέχρι εδώ. Άντεξαν στις κακουχίες και πλέον θα διεκδικήσουν το τρόπαιο σε 40 λεπτά, σε ένα ζευγάρι με αρκετές ιδιαιτερότητες. Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout το ζευγάρι του τελικού

Ρεάλ: Μία ομάδα που παίζει PnR χωρίς "καθαρό" πόιντ γκαρντ και ο ρόλος του Γιαμπουσέλ

Με τον Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος να έχει τεθεί εκτός δράσης για τον τελικό, τον Κάρλος Αλοθέν τραυματία και την συμμετοχή του παραγκωνισμένου Τομά Ερτέλ να αποτελεί ερωτηματικό, η Ρεάλ ξέρει ότι καλείται να αντιμετωπίσει την Αναντολού Εφές χωρίς να έχει στην διάθεσή της ούτε έναν “καθαρό” πόιντ γκαρντ.

Παίκτες όπως ο Σέρχιο Γιουλ και Φαμπιέν Κοζέρ είναι περισσότερο combo γκαρντ παρά πόιντ γκαρντ, έχοντας συνηθίσει να αφήνουν άλλο παίκτη να παίζει τον ρόλο του “νεροκουβαλητή”, του παίκτη που θα κατεβάζει την μπάλα δηλαδή. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν είναι δημιουργοί. Ίσα-ίσα που ξέρουν να δημιουργούν καταστάσεις στο Pick and Roll, κάτι που ισχύει και για τους Αλμπέρτο Αμπάλντε και Άνταμ Χάνγκα, τους δύο γκαρντ/φόργουορντ της ομάδας που επίσης συχνά δημιουργούν καταστάσεις μέσω Pick and Roll.

Η Ρεάλ είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση ομάδας μετά τους τραυματισμούς των Γουίλιαμς-Γκος, Αλοθέν και το “πάγωμα” του Ερτέλ. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με το InStat Scout είναι μία ομάδα που παίζει Pick and Roll τουλάχιστον στο 20% των επιθέσεών της σε κάθε ματς, χωρίς ωστόσο να έχει “καθαρό” πόιντ γκαρντ. Αν βγει από τον πάγο ο Ερτέλ μόνο για τον τελικό θα έχει βέβαια έναν πόιντ γκαρντ στο παρκέ, ωστόσο αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να γνωρίζει κάποιος πριν από τον τελικό.

Κάπου εδώ βέβαια είναι που πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός: Το γεγονός ότι η Ρεάλ δεν έχει “καθαρό” πόιντ γκαρντ δεν σημαίνει ότι δεν έχει πλέι-μέικερ. Αυτοί οι δύο όροι είναι εντελώς διαφορετικοί. Όπως λέει και η λέξη, πλέι-μέικερ (playmaker) είναι αυτός που φτιάχνει παιχνίδι. Η Ρεάλ έχει παίκτες που μπορούν να φτιάξουν παιχνίδι (ως δευτερεύοντες δημιουργοί βέβαια). Απλώς κάποιος εξ αυτών θα πρέπει να παίξει τον ρόλο του “νεροκουβαλητή” (και) στον τελικό, με την λογική να λέει ότι η τετράδα των Γιουλ, Κοζέρ, Χάνγκα και Αμπάλντε θα εναλλάσσεται σε αυτό τον ρόλο.

Την ίδια στιγμή, σημαίνοντα ρόλο στην ομάδα έχει ο Γκερσόν Γιαμπουσέλ. Ο Γάλλος πάουερ φόργουορντ έχει κάνει απίστευτη σεζόν, με το μέσα-έξω παιχνίδι του να δίνει ισορροπία στην Ρεάλ. Σύμφωνα με το InStat Scout, την φετινή σεζόν ο Γιαμπουσέλ παίρνει σχεδόν τον ίδιο αριθμό επιθέσεων σε Spot Up καταστάσεις (σουτ από στάση - 2.5 προσπάθειες ανά αγώνα) και Post Up (παιχνίδι με πλάτη - 2.4 προσπάθειες ανά αγώνα), δείγμα της απειλής που αποτελεί. Όταν ο Γιαμπουσέλ είναι σε καλή βραδιά, τότε καλά πράγματα συμβαίνουν στην Ρεάλ, αφού ο Γάλλος ανοίγει το παρκέ με το σουτ του (41.7% στα τρίποντα φέτος) και τιμωρεί τα μις-ματς κοντά στο καλάθι.

Ιδού το Shot Chart του Γιαμπουσέλ από στην φετινή EuroLeague:

Το Shot Chart του Γκερσόν Γιασμπουσέλ την σεζόν 2021/22 στην EuroLeague
Το Shot Chart του Γκερσόν Γιασμπουσέλ την σεζόν 2021/22 στην EuroLeague INSTAT SCOUT

Στην άλλη πλευρά του παρκέ, ο κόσμος στέκεται συχνά στον Γουόλτερ Ταβάρες των 2.21 εκατοστών. Και αυτό είναι λογικό. Το θέμα ωστόσο στην Ρεάλ δεν είναι το μέγεθος του Ταβάρες, αλλά όλης της ομάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον μετά τον τραυματισμό του Γουίλιαμς-Γκος και τον παραγκωνισμό του Ερτέλ, ο μόνος παίκτης του βασικού ροτέισον που έχει ύψος κάτω από 1.96 μέτρα είναι ο Σέρχιο Γιουλ (1.90 μέτρα).

Η Ρεάλ είναι μία ομάδα που έχει την δυνατότητα - ειδικά μετά την προσθήκη του Γκάμπριελ Ντεκ - να πνίξει έναν αντίπαλο με το μέγεθός της. Οι συνδυαστικές άμυνες του Πάμπλο Λάσο, η τακτική που μπορεί να αλλάξει ακόμα και μέσα στο ίδιο ματς εναλλάσσοντας ζώνες, άμυνα με αλλαγές ή σκέτο “Flat” με τους Ταβάρες και Πουαριέ στο Pick and Roll, όλα αυτά βοηθούν τους Μαδριλένους να δέχονται φέτος μόλις 0.93 πόντους ανά κατοχή στην EuroLeague.

Αναντολού Εφές: Οι Μίτσιτς - Λάρκιν, ο Μπράιαντ και ο καθοριστικός Ντάνστον

Στην πλευρά της Αναντολού Εφές τα πράγματα μοιάζουν πιο απλά σε σχέση με την Ρεάλ. Την ίδια στιγμή που οι Μαδριλένοι έχουν πολύπλκα plays σε επίθεση και άμυνα, η Αναντολού Εφές έχει χτίσει ένα ρόστερ που στηρίζεται στην απλότητα. Η διαφορά βέβαια είναι ότι κρατάει αυτή την απλότητα επειδή έχει… πυρηνικά όπλα στην περιφέρεια.

Η βασική αρχή του Εργκίν Αταμάν είναι να δώσει την μπάλα στα χέρια των Βασίλιε Μίτσιτς και Σέιν Λάρκιν, δίνοντας στους δύο τρομερούς γκαρντ του την δυνατότητα να δημιουργήσουν καταστάσεις για τους εαυτούς τους και την ομάδα, είτε έπειτα από Pick and Roll, είτε μέσα από κατάσταση ένας εναντίον ενός.

Ιδού το Shot Chart του Μίτσιτς στην φετινή EuroLeague:

Το Shot Chart του Βασίλιε Μίτσιτς την σεζόν 2021/22 στην EuroLeague
Το Shot Chart του Βασίλιε Μίτσιτς την σεζόν 2021/22 στην EuroLeague INSTAT SCOUT

Ιδού το Shot Chart του Λάρκιν στην φετινή EuroLeague:

Το Shot Chart του Σέιν Λάρκιν την σεζόν 2021/22 στην EuroLeague
Το Shot Chart του Σέιν Λάρκιν την σεζόν 2021/22 στην EuroLeague INSTAT SCOUT

Ενώ όμως οι δυο τους αποτελούν το άρμα μάχης της Εφές, είναι το supporting cast που έχουν δίπλα τους που κάνει πιο φονική την επίθεση της ομάδας. Ο Ελάιτζα Μπράιαντ και ο Ρόντριγκ Μπομπουά - που συχνά παίζουν στο πλευρό τους - είναι παίκτες που έχουν την δυνατότητα να προκαλέσουν ζημιές, αφού μπορούν να σουτάρουν καλά σε Spot Up καταστάσεις (ή στην περίπτωση του Μπομπουά και βγαίνοντας από σκριν). Αυτό ωστόσο αυτό που τους κάνει ξεχωριστούς είναι ότι μπορούν όταν χρειαστεί να βάλουν την μπάλα στο παρκέ και να επιτεθούν, κάτι που δίνει την άνεση στους Μίτσιτς και Λάρκιν να τους πασάρουν την μπάλα.

Την ίδια στιγμή, όλο το υπόλοιπο ρόστερ της Εφές είναι γεμάτο παίκτες που “κολλάνε” στην τετράδα (και μέχρι να τραυματιστεί ο Σιμόν πεντάδα) των γκαρντ της ομάδας: Οι Μοερμάν, Σίνγκλετον και Άντερσον ανοίγουν το παρκέ από τις θέσεις των φόργουορντ με το σουτ τους, ο Πλάις κάνει το ίδιο από την θέση του σέντερ, ο Ντάνστον είναι πηγή κινδύνου σε καταστάσεις Pick and Roll είτε ρολάροντας προς το καλάθι, είτε κάνοντας short roll και πασάροντας στην περιφέρεια (όπως έκανε κόντρα στον Ολυμπιακό στον ημιτελικό).

Στην άλλη πλευρά του παρκέ, η Εφές συχνά δεν έπαιρνε τόσο πολλά εύσημα όσα της αξίζουν, αφού όλοι εστίαζαν στην επίθεσή της. Στην πραγματικότητα όμως, η άμυνα των Τούρκων είναι επίσης καλή όταν χρειάζεται, γεγονός που οφείλεται (και) στο μέγεθος που έχει. Με εξαίρεση τον Λάρκιν (1.82 μέτρα) και τον Μπομπουά (1.90 μέτρα, αλλά με άνοιγμα χεριών 2.06 μέτρα!) κανείς άλλος παίκτης του βασικού ροτέισον της ομάδας δεν είναι κάτω από 1.96 μέτρα, κάτι που παίζει τον ρόλο του.

Η Εφές ακολουθεί την λογική της απλότητας και στην άμυνα. Οι Τούρκοι πιέζουν πολύ πάνω στην μπάλα, ενίοτε κάνουν αλλαγές στα σκριν ανάμεσα σε περιφερειακούς, ενώ στο Pick and Roll αμύνονται πιο συχνά με τους σέντερ παίζοντας Soft Hedge (βγαίνουν στον χειριστή της μπάλας, αλλά όχι δυναμικά) ή “Flat” (ο ψηλός μένει πίσω) ή Hard Hedge Out (με τον Ντάνστον) στην θέση του σέντερ, ενώ με τους πάουερ φόργουορντ (Σίνγκλετον, Μοερμάν) ίσως κάνουν και αλλαγές.

Τρικ εναντίον απλότητας

Οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν δύο φορές στην κανονική περίοδο. Η πρώτη φορά όμως ήταν την τελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου (30/9), με την Ρεάλ να επικρατεί με 82-69 στην Μαδρίτη, ενώ η δεύτερη τον περασμένο Μάρτιο (22/3), με την Εφές να επικρατεί με 93-90. Κοινώς, δεν υπάρχει ασφαλές δείγμα, αν και στον αγώνα του Μαρτίου υπήρξαν κάποιες ενδιαφέρουσες συνθήκες.

Στον αγώνα της Κωνσταντινούπολης ο Πάμπλο Λάσο είχε κάνει μία σειρά από τρικ με τα οποία είχε μπερδέψει τους Τούρκους. Ο Βάσκος τεχνικός είχε βάλει τον Γιαμπουσέλ πάνω στον εκάστοτε χειριστή της μπάλας (συνήθως τον Μίτσιτς) και τον Ντεκ στον Μοερμάν, ενώ εφάρμοσε από την αρχή την λογική των αλλαγών στο Pick and Roll (ακόμα και με τον Ταβάρες και τον Πουαριέ), κάτι που δεν συνηθίζει να κάνει από τόσο νωρίς στα παιχνίδια. Αυτό είναι κάτι που ενδεχομένως να δοκιμάσει, όπως και κάποια ματς-απ ζώνη.

Όπως και να έχει, ο τελικός της EuroLeague θα έχει ενδιαφέρον. Από την μία πλευρά θα παραταχθεί μία ομάδα που της αρέσει να κάνει… πολύπλοκα τα πράγματα και στις δύο πλευρές του παρκέ και δοκιμάζει διάφορα τρικ και από την άλλη μία ομάδα που εδώ και 4 χρόνια έχει ξεκαθαρίσει ότι θα παίζει ένα μπάσκετ που στηρίζεται στην ατομική πρωτοβουλία, κάνοντας τα απλά (για αυτήν) πράγματα, προκαλώντας τους αντιπάλους της να την σταματήσουν. Η συνέχεια, στο παρκέ.

Το SPORT24 στο Final Four στο Βελιγράδι

Το SPORT24 "κατεβάζει" την δική του μπασκετική 5άδα στο Final Four 2022! Π. Διαμαντόπουλος, Σ. Καβαλιεράτος, Β. Σκουντής, Γ. Φιλέρης και Χ. Σταύρου βρίσκονται στο Βελιγράδι και μεταδίδουν τον παλμό και όλα τα αγωνιστικά νέα της ομάδας του Ολυμπιακού από την Stark Arena!

Κάνε εγγραφή στα push notifications του SPORT24 και στο κανάλι στο Youtube για να ενημερώνεσαι και να μη χάνεις καμία στιγμή!

TAGS FINAL FOUR 2022 EUROLEAGUE FINAL FOUR EUROLEAGUE FINAL FOUR 2022 FINAL FOUR FINAL 4 EUROLEAGUE ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤ BASKETBALL ANALYSIS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ