EUROLEAGUE

Φενέρμπαχτσε: Ο Νοέμβριος ήταν ο μήνας της καταστροφής

Ο Ντανίλο Μπαρτέλ με τη φανέλα της Φενέρμπαχτσε στη διάρκεια αγώνα της EuroLeague
Ο Ντανίλο Μπαρτέλ με τη φανέλα της Φενέρμπαχτσε FENERBAHCE BEKO ISTANBUL / TWITTER

Ο Νοέμβριος δεν ήταν απλά κακός μήνας για τη Φενέρμπαχτσε. Ήταν απογοητευτικός, όπως κι οι εμφανίσεις της. Τα νούμερα της πενταετίας και η αντίφαση με τον μέσο όρο της σεζόν.

Αν για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ όσα συνέβησαν στη δεύτερη διαβολοβδομάδα της σεζόν ήταν επίπονα και αλλοίωσαν τη μεγάλη εικόνα της εκκίνησης (σε επίπεδο διάθεσης και ενέργειας), για τη Φενέρμπαχτσε ό,τι έχει συμβεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες -με αποκορύφωμα την εντός έδρας ήττα από τη Βαλένθια- είναι η πλήρης απογοήτευση. Σε κάθε επίπεδο.

Η τουρκική ομάδα εξελίχθηκε σε σάκο του μποξ για Μπαρτσελόνα (97-55), Μπασκόνια (86-68) και Ρεάλ Μαδρίτης (94-74), ενώ ούτε απέναντι στη Βαλένθια κατάφερε να παρουσιάσει την στοιχειώδη αμυντική συνέπεια, που θα της επέτρεπε να πάρει τη νίκη (90-86).

Κάπως έτσι, ο Νοέμβριος καταγράφεται ως ο μήνας της καταστροφής, η οποία δεν έχει προς το παρόν τον επιθετικό προσδιορισμό "απόλυτη" να τη συνοδεύει. Μένει να φανεί στην πράξη βέβαια αυτό.

Η ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗ ΝΥΧΤΑ

Ο τρόπος με τον οποίο έχει καταρρεύσει αμυντικά η Φενέρμπαχτσε τον τελευταίο μήνα δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για να αποτυπωθεί επαρκώς. Από τους 0.86 πόντους ανά κατοχή που είχε ως ως παθητικό τον Οκτώβριο πήγε στους 1.07 μέσα στον Νοέμβριο. Το +0.21 πόντοι ανά κατοχή που μέτρησε επιπλέον η τουρκική άμυνα δεν είναι απλά μεγάλο ως νούμερο, είναι τεράστιο (σ.σ.: με δεδομένο τον μέσο όρο των 80 -περίπου- κατοχών στους οποίους παίζουν οι ομάδες της διοργάνωσης, μιλάμε για +16.8 πόντους παθητικό ανά αγώνα). Ειδικά όταν μιλάμε για ένα εύρος πέντε αγώνων, κι όχι ενός ή δύο, που το δείγμα είναι πολύ πιο περιορισμένο.

Αντίστοιχη είναι η καθίζηση σε άλλες δύο βασικές στατιστικές κατηγορίες: το True Shooting Ratio (δίποντα, τρίποντα, βολές) και τις ασίστ των αντιπάλων. Το 41.9% έγινε 52.3% μέσα σε ένα μήνα και οι τελικές πάσες των... απέναντι σχεδόν διπλασιάστηκαν, αφού από τις 14.7 έφτασαν στις 26.2. Προφανώς όχι μόνο επειδή έπαιξε ρόλο η ποιότητα των αντιπάλων, όσο γιατί οι παίκτες του Ιγκόρ Κοκόσκοβ πήραν βαθμό πολύ κάτω από τη βάση, τόσο στην προσωπική όσο και στην ομαδική άμυνα (βλ. περιστροφές και βοήθειες).

Ακόμη κι έτσι πάντως, η Φενέρμπαχτσε δεν ήταν η χειρότερη αμυντική ομάδας της EuroLeague για τον Νοέμβριο. Η σχετική κορυφή (sic) ανήκει στη Ζάλγκιρις των πέντε διαδοχικών ηττών και των 1.16 πόντων ανά κατοχή στην άμυνα με 55.8% στο True Shooting Ratio για τους αντιπάλους της.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΘΕΣΗ ΜΕ ΠΕΡΣΙ

Το 4/11 με το οποίο έχει ξεκινήσει η Φενέρμπαχτσε τη φετινή σεζόν είναι πολύ φτωχό ως συγκομιδή. Δεν είναι όμως πρωτοφανές ως φαινόμενο την τελευταία πενταετία, οπότε κι άλλαξε το σύστημα διεξαγωγής της EuroLeague. Βλέπετε, ανάλογη ήταν η εκκίνησή της πριν από ένα χρόνο, όταν ακόμη ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς βρισκόταν στην άκρη του πάγκου και παίκτες όπως ο Κώστας Σλούκας, ο Νίκολα Κάλινιτς, ο Ντέρικ Γουίλιαμς και ο Λουίτζι Ντατόμε αποτελούσαν τη βάση του rotation.

Το 4/11 ως ποσοστό επιτυχίας έγινε 5/16 λίγο αργότερα, πριν γυρίσει ο διακόπτης στο τελευταίο παιχνίδι του α' γύρου. Στο ΣΕΦ. Η νίκη επί του Ολυμπιακού στο πρώτο παιχνίδι του 2020 αποτέλεσε το εφαλτήριο για να ξεκινήσει η αντεπίθεση, η οποία έφερε τη Φενέρμπαχτσε από το Νο15 στο Νο8 της κατάταξης.

Όλη αυτή η προσπάθεια δεν ολοκληρώθηκε ποτέ βέβαια, λόγω της πανδημίας που έφερε την πρόωρη διακοπή της σεζόν και δεν επέτρεψε στον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς να γράψει τον επίλογο της παρουσίας στην Κωνσταντινούπολη, όπως εκείνος ήθελε. Στο γήπεδο.

Η ΑΝΤΙΦΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ

Μπορεί οι τέσσερις βαριές ήττες μέσα στον Νοέμβριο να δίνουν την αίσθηση της κατάρρευσης, στην πράξη όμως η Φενέρμπαχτσε δεν είναι... τόσο χάλια σε ό,τι έχει να κάνει με τους αμυντικούς δείκτες της στο σύνολο της σεζόν. Σαφώς κι ο μέσος όρος έχει κατρακυλήσει, σαφώς κι οι αριθμοί της δεν είναι πλέον τόσο κολακευτικοί, ακόμη όμως η ομάδα που διαχειρίζεται ο Ιγκόρ Κοκόσκοβ δεν είναι (συνολικά) η χειρότερη της τελευταίας πενταετίας.

Το ακριβώς αντίθετο! Κι αυτό γιατί οι 0.96 πόντοι που δέχεται κατά μέσο όρο στις έντεκα πρώτες αγωνιστικές αποτελούν τη δεύτερη καλύτερη επίδοση που έχει καταγράψει από το 2016/17, οπότε κι άλλαξε το σύστημα διεξαγωγής της EuroLeague. Η μοναδική σεζόν που δεχόταν λιγότερους πόντους ανά κατοχή ήταν την αγωνιστική περίοδο, που πήγε μέχρι το τέλος του δρόμου και κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο στην Κωνσταντινούπολη -για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Τότε (το 2016/17) που με Γιαν Βέσελι και Έκπε Ούντο η ρακέτα της έμοιαζε με... ναρκοπέδιο. Τότε που δεχόταν 0.93 πόντους ανά κατοχή και επέτρεπε μόλις 16.5 ασίστ στον αντίπαλο (επίσης καλύτερη επίδοση της πενταετίας).

ΣΕΖΟΝ ΠΟΝΤΟΙ/ΚΑΤΟΧΗ TRUE SHOOTING RATIO ΑΣΙΣΤ
2020/21 0.96 46.5% 19.9
2019/20 0.99 49.8% 18.8
2018/19 0.97 49.3% 16.6
2017/18 0.98 48.9% 17.2
2016/17 0.93 46.6% 16.5

ΘΕΛΕΙ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ

Ο Δεκέμβριος θα ξεκινήσει για τη Φενέρμπαχτσε με εκτός έδρας αποστολή απέναντι στη Ζενίτ (3/12). Αν το παιχνίδι γινόταν στο Ulker Sports Hall, τότε θα μπορούσε να θεωρήσει κάποιος πως η ρωσική ομάδα θα έχει τον πρώτο λόγο για τη νίκη, δεδομένων των πέντε διπλών που μετράει, αλλά και του γεγονότος πως η Φενέρμπαχτσε έχει ήδη χάσει τρεις φορές στο γήπεδό της.

Όπως και να έχει, το έργο των παικτών του Ιγκόρ Κοκόσκοβ δεν θα είναι απλό. Πόσω μάλλον αν οι αμυντικοί δείκτες δεν επανέλθουν στην πρότερή τους κατάσταση, αυτή του Οκτωβρίου. Για να φανεί κιόλας ποια είναι η πραγματική εικόνα της τουρκικής ομάδας: αυτή του πρώτου ή εκείνη του δεύτερου μήνα της regular season;

Photo Credits: Fenerbahce Beko Istanbul / Twitter

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ