BASKETBALL ANALYSIS

Φενέρμπαχτε: Ο Βέσελι και η κουβέντα για τον MVP

Ο Γιαν Βέσελι με τα χρώματα της Φενέρμπαχτσε
Ο Γιαν Βέσελι με τα χρώματα της Φενέρμπαχτσε 24MEDIA CREATIVE TEAM / ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Μετά από μια δύσκολη σεζόν λόγω τραυματισμών, ο Γιαν Βέσελι κάνει σπουδαία πράγματα στην EuroLeague. Το SPORT 24 καταγράφει -με τη βοήθεια του InStat Scout- τα νούμερα του 31χρονου ψηλού, που είναι εφάμιλλα με αυτά που του έδωσαν το MVP της διοργάνωσης το 2018/19.

Η άφιξη του Μάρκο Γκούντουριτς στην Κωνσταντινούπολη λίγο πριν από το φινάλε του α' γύρου της EuroLeague έφερε σημαντική ανακατανομή ρόλων στη Φενέρμπαχτσε. Η πιο χαρακτηριστική έχει να κάνει με την χρησιμοποίηση του Λορέντζο Μπράουν ως έκτου παίκτη και τη μετατόπιση του Νάντο Ντε Κολό στο "1". Κάτι που άλλωστε είχε επισημάνει κι ο ίδιος πριν από μερικές εβδομάδες.

Πέραν της ουσίας του πράγματος, που αφορά στην εικόνα και τους αριθμούς της τουρκικής ομάδας, εκ των πλέον "ευνοημένων" από αυτή την κατάσταση είναι ο Γιαν Βέσελι. Πολύ απλά γιατί ο 31χρονος ψηλός έχει βρει τον άνθρωπό του, στο κομμάτι των συνεργασιών.

Όντας ένας εκ των κορυφαίων pick n roll ψηλών της διοργάνωσης τα τελευταία χρόνια, ήταν σαφές πως ο Γιαν Βέσελι θα έβγαινε γρήγορα κερδισμένος από την αλλαγή στόχευσης και την έμπνευση του Ιγκόρ Κοκόσκοβ να κατεβάσει μία θέση τον Νάντο Ντε Κολό. Κι εκείνος άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά. Σε τέτοιο βαθμό που μέχρι στιγμής γράφει νούμερα εφάμιλλα με αυτά του 2018/19, σεζόν κατά την οποία κέρδισε το MVP της EuroLeague.

Στον Νάντο Ντε Κολό χρωστάει άλλωστε το 26.7% των καλαθιών που έχει βάλει μέχρι στιγμής στην EuroLeague. Αριθμός που καταδεικνύει την αγαστή συνεργασία που έχουν αναπτύξει τη φετινή σεζόν, τη δεύτερη που μοιράζονται τα ίδια αποδυτήρια.

Φενέρμπαχτε: Ο Βέσελι και η κουβέντα για τον MVP
24MEDIA CREATIVE TEAM / ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Δεν είναι μόνο το κομμάτι των πόντων (13.41 έναντι 12.26) ή των ριμπάουντ (5.52 έναντι 4.61), στατιστικές κατηγορίες στις οποίες είναι ήδη καλύτερος (παίζει άλλωστε περισσότερο), είναι πολλά περισσότερα. Κι αρκούν για να συμπεριλάβουν τον φόργουορντ/σέντερ της Φενέρμπαχτσε στη συζήτηση για τον τίτλο του πολυτιμότερου της regular season.

ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΕΖΟΝ ΤΟΥ

Αν υπάρχει κάτι που είναι εμφανές δια γυμνού οφθαλμού αναφορικά με τον Γιαν Βέσελι, αυτό έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητά του κάθε φορά που εκτελεί βαθιά μέσα στο βαμμένο. Όταν κυκλοφορούσε στην EuroLeague ως ο πλέον κυρίαρχος ψηλός της διοργάνωσης, είχε 57% στις προσπάθειες μέσα από την καρδιά της ρακέτας, ποσοστό που φέτος έχει εκτοξεύσει φέτος στο 72%. Για την ακρίβεια, έχει πετύχει τον ίδιο αριθμό καλαθιών παρά το γεγονός πως έχει εκτελέσει 62 φορές λιγότερες.

Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός πως πλέον το παιχνίδι του δεν είναι αυστηρά περιορισμένο (χωροταξικά) σε εκείνο το σημείο του παρκέ. ΟΚ, το pick n roll και το cut στην baseline είναι οι κινήσεις που εξακολουθούν να τον χαρακτηρίζουν, την ίδια ώρα όμως δεν διστάζει να τραβηχτεί σε κάποιες περιπτώσεις λίγο πιο μακριά και να εκτελέσει ακόμη κι από τα πέντε - έξι μέτρα. Κάτι που σπάνια έκανε τα προηγούμενα χρόνια.

Φενέρμπαχτε: Ο Βέσελι και η κουβέντα για τον MVP

Το shot chart του Γιαν Βέσελι το 2018/19 στην EuroLeague από το InStat Scout

Φενέρμπαχτε: Ο Βέσελι και η κουβέντα για τον MVP

Το shot chart του Γιαν Βέσελι το 2020/21 στην EuroLeague από το InStat Scout

Βλέπετε, το 2018/19 πήρε μόλις 44 προσπάθειες για δύο πόντους έξω από την καρδιά της αντίπαλης ρακέτας, την ώρα μέχρι στιγμής στο 2020/21 έχει ήδη διπλάσιες (88). Παρά το γεγονός μάλιστα πως εκτελεί περισσότερο εκτός ρακέτας πλέον, τα ποσοστά του δεν παρουσιάζουν πτωτική τάση. Το αντίθετο, φέτος είναι ελαφρώς πιο αποτελεσματικός σε σχέση με το 2018/10 -κι αρκετά πιο αποτελεσματικός σε σχέση με πέρσι.

Ο ΚΟΝΤΟΣ ΠΟΥ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΤΟΝ ΨΗΛΟ

Όλα αυτά έχουν εξήγηση. Το γεγονός πως ο Ιγκόρ Κοκόσκοβ έχει δώσει στον Νάντο Ντε Κολό το μεγαλύτερο βάρος του pick n roll επηρεάζει σημαντικά τον Γιαν Βέσελι, ως το alter ego του στη συγκεκριμένη συνεργασία.

Πολύ απλά γιατί η δεδομένη ικανότητα του πολύπειρου περιφερειακού να κάνει ζημιά σε πρώτο χρόνο (βλ. εκτέλεση), δημιουργεί διπλό κίνδυνο στην αντίπαλη άμυνα, η οποία καλείται κάθε φορά να επιλέξει το... δηλητήριό της. Είναι χαρακτηριστικό πως το 35.9% των κατοχών που εκδηλώνει είναι από pick n roll, προσφέροντας 5 πόντους ανά αγώνα είτε σε άμεσο (εκτέλεση) είτε σε έμμεσο (δημιουργία).

ΦΟΒΗΤΡΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ

Παρεμπιπτόντως, η αγωνιστική άνοδος του Γιαν Βέσελι δεν αφορά μόνο στα νούμερα που σχετίζονται με την παραγωγικότητά του. Ούτως ή άλλως, έφτιαξε το όνομά του όλα αυτά τα χρόνια κατά βάση λόγω της συνέπειας που παρουσιάζει στο πίσω μέρος του γηπέδου. Κι αν πέρσι οι τραυματισμοί δεν του επέτρεψαν να παίζει στα "κόκκινα" στις δύο πλευρές του παρκέ, φέτος λειτουργεί ξανά σε γνώριμα -για εκείνον- επίπεδα.

Πώς αποτυπώνεται αυτό; Το 2019/20 οι αντίπαλοί του είχαν 53% ποσοστό ευστοχίας από την καρδιάς της ρακέτας, κοινώς δεν προβληματίζονταν τόσο πολύ από τη δική του παρουσία σε εκείνο το σημείο. Η αθλητικότητα και η σκληράδα του είχαν περιοριστεί σημαντικά λόγω των συνθηκών (βλ. τραυματισμοί) σε τέτοιο βαθμό που δεν τρόμαζε τον εκάστοτε αντίπαλο, όπως στο παρελθόν.

Αυτό το 53% των αντιπάλων του ήταν μάλιστα πολύ πάνω από το 45% στο οποίο τους υποχρέωνε το 2018/19. Όσο για τη φετινή σεζόν, έχει επιστρέψει στα επίπεδα που είναι συνήθη για εκείνον, αφού έχει ξαναρίξει την αποτελεσματικότητα των αντιπάλων του στο 46%.

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Το πόσο (πιο) έντονα θα συζητηθεί το όνομά του θα καθοριστεί κι από τη θέση που θα καταλάβει η Φενέρμπαχτσε στη regular season. Γιατί είναι λογικό πως αν η τουρκική ομάδα καταφέρει να τρυπώσει στην πρώτη τετράδα, τότε οι πιθανότητές του θα έχουν αυξηθεί. Προς το παρόν, παίκτες όπως ο Νίκολα Μίροτιτς, ο Μάικ Τζέιμς και ο Βασίλιε Μίτσιτς έχουν το προβάδισμα. Ενδεχομένως ακόμη κι ο Νάντο Ντε Κολό να βρίσκεται ένα "κλικ" πιο μπροστά από εκείνον.

Πριν απ όλα όμως, αυτό που τον απασχολεί είναι το αποτέλεσμα της μονομαχίας με τον Ολυμπιακό, σε μερικές ώρες. Με τη Φενέρμπαχτσε να βρίσκεται στην 6η θέση και την τετράδα να είναι μόλις στη +1 νίκη, ο Ιγκόρ Κοκόσκοβ και οι παίκτες του ξέρουν πως μπορούν να πάρουν το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs.

Photo Credits: Fenerbahce Beko Istanbul / 24MEDIA Creative Team / Κωνσταντίνος Μπαντούνας

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ