BASKETBALL ANALYSIS

Φαλ - Παπαγιάννης: Η μονομαχία των "δεινοσαύρων" θα κρίνει πολλά στο Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός

Φαλ - Παπαγιάννης: Η μονομαχία των "δεινοσαύρων" θα κρίνει πολλά στο Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός
24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Ο Μουστάφα Φαλ και ο Γιώργος Παπαγιάννης είναι οι κολώνες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού και αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στο σημερινό (22/11, 19:30, ΕΡΤ3 και LIVE από το SPORT24) ντέρμπι. Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout.

Ο Μουστάφα Φαλ των 218 εκατοστών κοντράρεται σήμερα (22/11) με τον Γιώργο Παπαγιάννη των 220 εκατοστών στο πρώτο ντέρμπι Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού (19:30, ΕΡΤ3 και LIVE από το SPORT24) μετά από τρία χρόνια.

Οι δύο δεινόσαυροι των δύο ομάδων έχουν σημαντικό ρόλο στις ομάδες τους, με την δική τους μονομαχία να αναμένεται να παίξει τον δικό της ρόλο στο “αιώνιο” ντέρμπι. Το SPORT24 παρουσιάζει τα δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη τις επιδόσεις τους στην EuroLeague, όπου η ένταση των αγώνων είναι μεγαλύτερη.

Ο Φαλ αποτελεί σημείο αναφοράς για τον Ολυμπιακό

Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Μουστάφα Φαλ εκδηλώνει το 38.2% των κατοχών που εμπλέκεται σε Post Up καταστάσεις (2.6 φορές ανά αγώνα - 1 πόντο ανά κατοχή), αποτελώντας σημείο αναφοράς για τους “ερυθρόλευκους” σε αυτό το κομμάτι, χάρη στην ικανότητά του στο να σκοράρει σε τέτοιες καταστάσεις, αλλά και να πασάρει.

Παράλληλα, ο Φαλ εκδηλώνει το 19.7% των επιθέσεών του με κοψίματα προς το καλάθι (1.4 κατοχές - 1.33 πόντοι ανά κατοχή), το 18.4% σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ (1.3 προσπάθειες, 1.5 πόντοι ανά κατοχή) και το 14.5% από επιθετικό ριμπάουντ (14.5% - 1.5 πόντους ανά κατοχή. Ιδού και το Shot Chart του:

Το Shot Chart του Μουστάφα Φαλ στην EuroLeague
Το Shot Chart του Μουστάφα Φαλ στην EuroLeague INSTAT SCOUT

Εκεί που κάνει την διαφορά ο Φαλ πάντως είναι στην άλλη πλευρά του παρκέ. Και αυτό γιατί σύμφωνα με το InStat Scout κρατάει τους αντιπάλους του μόλις στους 0.57 πόντους ανά κατοχή σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ που επιχειρεί προσπάθεια ο χειριστής της μπάλας και στους 0.65 πόντους ανά κατοχή σε καταστάσεις ένας εναντιον ενός.

Με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να χρησιμοποιεί τον Γάλλο σέντερ σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ παίζοντας “Flat”, ο Φαλ συνήθως κλείνει διαδρόμους. Συχνά όμως ο Φαλ χρησιμοποιείται και στην λογική των αλλαγών με καλά αποτελέσματα, κάτι που θα φανεί απαραίτητο κόντρα στον Παναθηναϊκό, όπου παίκτες όπως ο Ντάριλ Μέικον, ο Νεμάνια Νέντοβιτς και ο Ιωάννης Παπαπέτρου σουτάρουν μετά από ντρίμπλα σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ.

Ο Παπαγιάννης καθορίζει τις ισορροπίες στον Παναθηναϊκό

Είναι γεγονός ότι ο Γιώργος Παπαγιάννης δεν έχει αξιοποιηθεί όπως πρέπει στον φετινό Παναθηναϊκό. Ακόμα και έτσι όμως παραμένει παραγωγικός και - κυρίως - παράγοντας για τους “πράσινους”.

Σύμφωνα με το InStat Scout, ο διεθνής σέντερ εκδηλώνει το 24% των επιθέσεών του με κοψίματα προς το καλάθι (1.6 κατοχές - 1.39 πόντοι ανά κατοχή), το 20% σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ (1.4 κατοχές, 1.4 πόντοι ανά κατοχή), το 16% από επιθετικό ριμπάουντ (1.1 κατοχές - 1.67 πόντοι ανά κατοχή) και το 14.7% ποστάροντας (1 κατοχή - 0.18 πόντοι ανά κατοχή). Ιδού και το Shot Chart του.

Το Shot Chart του Γιώργου Παπαγιάννη στην EuroLeague
Το Shot Chart του Γιώργου Παπαγιάννη στην EuroLeague INSTAT SCOUT

Όπως ο Φαλ πάντως, έτσι και ο Παπαγιάννης επηρεάζει το παιχνίδι στην άλλη πλευρά του παρκέ. Εκεί που σύμφωνα με το InStat Scout δέχεται μόλις 0.63 πόντους ανά κατοχή σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ όπου εκδηλώνει επίθεση ο χειριστής της μπάλας και 0.7 πόντους ανά κατοχή σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός.

Ο Γιώργος Παπαγιάννης χρησιμοποιείται και αυτός συχνά να αμύνεται με “Flat” στο Πικ εν Ρολ και εναλλακτικά με αλλαγές. Το δεύτερο κομμάτι θα παίξει και σε αυτόν σημαντικό ρόλο, αφού θα κληθεί να καλύψει το Πικ εν Ρολ απέναντι στους Κώστα Σλούκα και Τάιλερ Ντόρσεϊ, οι οποίοι απειλούν με σουτ μετά από ντρίμπλα. Αν το καλύψει επαρκώς, θα αλλάξουν τα δεδομένα του αγώνα.

Μία μονομαχία που θα κρίνει πολλά

Τα μεγάλα παιχνίδια συνήθως τα κρίνουν οι γκαρντ, επειδή έχουν την μπάλα στα χέρια τους. Οι δύο δεινόσαυροι των δύο ομάδων όμως αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του αγώνα και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Από την μία πλευρά ο Παπαγιάννης θα προσπαθήσει να σταμαστήσει τον Φαλ στο Post και να τον φθείρει στην άλλη πλευρά παίζοντας το Πικ εν Ρολ, ενώ είναι πιθανό να προσπαθήσει να τον τραβήξει μακριά από το καλάθι σουτάροντας από μέση απόσταση, που είναι ένα από τα όπλα του. Από την άλλη πλευρά ο Φαλ θα πρέπει να αντέξει τα πάνω-κάτω του Παπαγιάννη και να προσπαθήσει να τον φορτώσει με φάουλ ποστάροντάς τον συχνά, προκειμένου να προκαλέσει ένα καίριο πλήγμα στους “πράσινους”.

Σε ένα παιχνίδι που οι περιφερειακοί κυριαρχούν, οι δύο ψηλοί αναμένεται να παίξουν τον δικό τους ρόλο. Αν κάποιος από τους δύο αποκτήσει το πάνω χέρι, τότε δεν αποκλείεται η πλάστιγγα να γείρει προς την αντίστοιχη πλευρά.

S24 Bet - Το Στοίχημα επιστρέφει στο SPORT24

Το SPORT24 απέκτησε νέα ενότητα με έγκυρο και μοναδικό περιεχόμενο για το Στοίχημα! Προγνωστικά στοιχήματος, προτάσεις και αναλύσεις με την υπογραφή του SPORT24 και της έμπειρης ομάδας δημοσιογράφων του. Καθημερινό περιεχόμενο με προτάσεις για το στοίχημα σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ στο S24 BET.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ