EUROLEAGUE

Ο Ολυμπιακός βλέπει αβαντάζ, η EuroLeague στην κόψη του ξυραφιου

Ο Ολυμπιακός βλέπει αβαντάζ, η EuroLeague στην κόψη του ξυραφιου
EUROKINISSI

Η ήττα της Εφές αφήνει τον Ολυμπιακό σε θέση ισχύος για το αβαντάζ έδρας στα πλέι-οφ (είναι ζωντανός και για την τρίτη θέση) ενώ η μάχη για την πρόκριση ανάβει με έξι ομάδες να διεκδικούν τρεις θέσεις και όριο τις 14-15 νίκες. Δείτε βαθμολογίες και πρόγραμμα μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου

Και οι έσχατοι έσονται πρώτοι που λέει το Ευαγγέλιο. Η τελευταία της βαθμολογίας Ζαλγκίρις νίκησε την πρωτοπόρο Μπαρτσελόνα (5η ήττα για φέτος) και η EuroLeague μπαίνει στην τελική ευθεία με κομμένη την ανάσα. Ο Ολυμπιακός μοιάζει να έχει μεγάλο αβαντάζ τουλάχιστον για την 4η θέση (είναι ζωντανός και για την 3η) καθώς η Εφές έχασε δεύτερο σερί ματς εκτός έδρας, καθώς γνώρισε τη συντριβή από την αποφασισμένη για όλα Μονακό. Στις πέντε-έξι αγωνιστικές που απομένουν (για μερικούς είναι και εφτά) όλα θα κριθούν στις λεπτομέρειες.

Θα γίνει μεγάλη μάχη για την συμπλήρωση της οκτάδας, με τις 14-15 νίκες να αποτελούν στόχο. Αν θεωρήσουμε ότι οι τέσσερις πρωτοπόροι, συν την Εφές λόγω προγράμματος δεν θα κινδυνεύσουν, έξι ομάδες θα διεκδικήσουν τις τρεις θέσεις για τα πλέι-οφ. Πάμε να τα δούμε πιο αναλυτικά.

Πρώτα η βαθμολογία

  1. Μπαρτσελόνα 18-5
  2. Ρεάλ Μαδρίτης 17-6
  3. Αρμάνι Μιλάνο 16-7
  4. Ολυμπιακός 15-8
  5. Αναντολού Εφές 12-10
  6. Μπάγερν 12-10
  7. Μακάμπι Τελ Αβίβ 11-11
  8. Ερυθρός Αστέρας 11-12
  9. Μονακό 11-13
  10. Φενέρμπαχτσε 9-13
  11. Άλμπα Βερολίνου 9-12
  12. Μπασκόνια 9-15
  13. Βιλερμπάν 7-16
  14. Ζάλγκιρις 7-16
  15. Παναθηναϊκός 6-16

Η Μπάρτσα εξακολουθεί να έχει το αβαντάζ, για την πρωτιά, με μια νίκη επιπλέον από τη Ρεάλ και το 2-0 που έχει απέναντι στους Μαδριλένιους δεν είναι όμως 100% σίγουρη ότι θα κατακτήσει την πρωτιά και το πλεονέκτημα απέναντι σε όλους στα πλέι-οφ.

Η Μπαρτσελόνα δεν θα είναι πρώτη, αν κάνει δυο ήττες λιγότερες από την "βασίλισσα". Δεν είναι εύκολο λόγω,όχι όμως και ολότελα απίθανο.

  • Το πρόγραμμα των Καταλανών: Ερυθρός Αστέρας (18/3), Φενέρ (25/3), Μακάμπι (8/4, εντός έδρας), Άλμπα Βερολίνου (22/3), Ολυμπιακός (1/4, εκτός έδρας)

Η Ρεάλ, πάντως, που νίκησε την Αρμάνι στην παράταση ξανάγινε φαβορί για την δεύτερη θέση, αφού υπερέχει των Ιταλών κατά μία νίκη, επί της ουσίας δυο καθώς είναι καλύτερη σε περίπτωση ισοβαθμίας με τους Ιταλούς, που για να περάσουν τους Μαδριλένιους θα χρειαστεί να κάνουν δυο νίκες επιπλέον. Η "βασίλισσα" έχει αβαντάζ και σε μια θεωρητική τριπλή ισοβαθμία με Ρεάλ, Μιλάνο και Ολυμπιακό, αφού έχει καλύτερη διαφορά (κατά ένα πόντο) από τους "ερυθρόλευκους". Οι τρεις ομάδες μπορούν να ισοβαθμήσουν στις 19 ή 20 νίκες, με τη Ρεάλ να κάνει 2 ή 3, το Μιλάνο 3 ή 4 και τον Ολυμπιακό 4 ή 5 νίκες, στα πέντε ματς που απομένουν, μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου.

Σε μια τέτοια τριπλή ισοβαθμία, η Ρεάλ είναι 2η, ο Ολυμπιακός 3ος και η Αρμάνι 4η.

  • Το πρόγραμμα της Ρεάλ περιλαμβάνει τα ματς με Βιλερμπάν (17/3), Μπάγερν (7/4) εντός έδρας και Εφές (22/3), Μακάμπι (24/3) και Παναθηναϊκό (31/3)

Κοντά στο πλεονέκτημα ο Ολυμπιακός

Η κατάσταση μεταξύ Αρμάνι και Ολυμπιακού δεν άλλαξε, αφού έχασαν και οι δυο. Το Μιλάνο εξακολουθεί να υπερέχει κατά μία νίκη, ο Ολυμπιακός είναι καλύτερος σε ισοβαθμία, άρα αν κάνει μια νίκη περισσότερη από την ιταλική ομάδα θα την περάσει στην βαθμολογία. Θυμίζουμε ότι ο Ολυμπιακός έχει να παίξει ακόμη με Παναθηναϊκό (17/3), Μπαρτσελόνα (1/4, εντός έδρας), Ζαλγκίρις (15/3), Μονακό (23/3) και Βιλερμπάν (25/3, εκτός έδρας). Το πρόγραμμα της Αρμάνι περιλαμβάνει Μπάγερν (18/3)-Μονακό (31/3) στο Μιλάνο και Μακάμπι (22/3), Εφές (24/3), Βιλερμπάν (7/4) εκτός έδρας.

Η Εφές γνώρισε δεύτερη σερί εκτός έδρας ήττα. Μετά τη Βιτόρια έχασε (και μάλιστα με διαφορά) από τη Μονακό και έμεινε στις 12 νίκες (και 10 ήττες). Μπορεί να έχει ένα αγώνα περισσότερο από Μιλάνο και Ολυμπιακό, ωστόσο, απέχει τρεις νίκες από τους "ερυθρόλευκους" και τέσσερις από τους Ιταλούς.

Αυτό σημαίνει ότι για να αρπάξει το πλεονέκτημα από τον Ολυμπιακό που εξακολουθεί να έχει τον πρώτο λόγο για την 4η θέση, πρέπει να κάνει τρεις νίκες περισσότερες από τους "ερυθρόλευκους", ώστε να μετρήσει η καλύτερη διαφορά πόντων στα μεταξύ τους παιχνίδια. Οι πιθανότητες είναι σαφώς υπέρ της ελληνικής ομάδας που με 3 νίκες λογικά δεν θα κινδυνεύσει

Υπάρχει και μια περίπτωση τριπλής ισοβαθμίας (στις 18 νίκες), με την Εφές να κάνει 6/6, τον Ολυμπιακό τρεις νίκες και την Αρμάνι Μιλάνου δυο. Τότε, οι "ερυθρόλευκοι" εκμεταλλεύονται το 2-0 κόντρα στην Αρμάνι και έχουν πάλι πλεονέκτημα (3. Ολυμπιακός, 4. Εφές, 5. Μιλάνο)

  • Το πρόγραμμα της Εφές: Ρεάλ (22/3), Μιλάνο (24/3), Μπάγερν (29/3), Άλμπα (1/4, εντός έδρας), Ζαλγκίρις(17/3), Ερ.Αστέρας (7/4, εκτός έδρας).

Η μεγάλη μάχη της πρόκρισης

Οι δυο ήττες της Εφές πάντως δεν την καθιστούν τόσο σίγουρη για την 5η θέση, όπως φάνταζε πριν παίξει σε Βιτόρια και Μονακό. Δεν κατάφερε να αποσπαστεί από την Μπάγερν, ενώ τόσο η Μακάμπι όσο και η Μονακό, που έχουν από 11 νίκες και ... ευνοϊκό πρόγραμμα ελπίζουν ότι θα βρεθούν στην οκτάδα, ενδεχομένως και σε πολύ καλό πλασάρισμα.

Άλλες τρεις (Ερ.Αστέρας, Άλμπα και Φενέρ) ελπίζουν ακόμη ότι στο τέλος μπορούν να προκριθούν. Όριο οι 14 νίκες ή μήπως οι 15; Θα δούμε!

Η Μπάγερν έχει 12-10, ευνοήθηκε από τις ήττες της Εφές καθώς μένει ισόβαθμη με την τουρκική ομάδα, παρόλα αυτά την περιμένει πολύ δύσκολο πρόγραμμα με μόλις ένα παιχνίδι εντός και πέντε εκτός έδρας! Θα πρέπει να κάνει διαδοχικές υπερβάσεις για να ακολουθήσει την Εφές (4 ματς στο γήπεδό της, άσχετα αν περνάει περίοδο ντεφορμαρίσματος). Στην ουσία θα παλέψει για την πρόκρισή της κυνηγώντας 2-3 νίκες που θα την φτάσουν στο 15-13 και θα της δώσουν το εισιτήριο.

  • Το πρόγραμμα της Μπάγερν: Ερυθρός Αστέρας (1/4, εντός έδρας), Φενέρ (15/3) Αρμάνι Μιλάνου (18/3) Παναθηναϊκός (22/3), Εφές (29/3) και Ρεάλ Μαδρίτης (7/4, εκτός έδρας)

Η Μακάμπι έχασε μεν, εξακολουθεί όμως να βρίσκεται σε τροχιά πρόκρισης. Οι Ισραηλινοί έχουν 11-11 με βάση το πρόγραμμά τους μπορούν να κάνουν τρεις-τέσσερις νίκες στα έξι ματς που τους απομένουν, ώστε να φτάσουν εκεί που θα κριθεί η πρόκριση. Οτιδήποτε παραπάνω τους δίνει κάτι καλύτερο από την 8η θέση.

  • Το πρόγραμμα της Μακάμπι: Αρμάνι Μιλάνου (22/3), Ρεάλ Μαδρίτης (24/3), Βιλερμπάν (31/3), Φενέρ (13/4, εντός έδρας), Παναθηναϊκός (29/3), Μπαρτσελόνα (8/4 εκτός έδρας)

Οι δυο μεγάλες νίκες του Αστέρα εντός έδρας (με Ρεάλ και Μακάμπι) , έβαλε τους Σέρβους σε ... σκέψεις πρόκρισης με ένα διπλό μειονέκτημα, ωστόσο. Τους μένουν πέντε ματς (ένα λιγότερο από Μπάγερν-Μακάμπι) και με μόλις ένα παιχνίδι στο γήπεδό τους (με την Εφές). Πρέπει να κυνηγήσουν μεγάλα διπλα, που δεν τους είναι και τόσο εύκολο. Ταβάνι τους οι 14 νίκες...

  • Το πρόγραμμα του Ερυθρού Αστέρα: Εφές (7/4, εντός έδρας), Μπαρτσελόνα (18/3), Άλμπα (25/3), Μπάγερν (1/4), Ζαλγκίρις (3/4, εκτός έδρας)

Η Μονακό έχασε τέσσερις νίκες από την ακύρωση των αποτελεσμάτων με τις ρωσικές ομάδες, παρόλα αυτά μοιάζει αποφασισμένη να διεκδικήσει το εισιτήριο για τα πλέι-οφ, όσο γίνεται περισσότερο. Η εντυπωσιακή επικράτηση επί της Εφές δείχνει τη δυναμική της. Μπορεί να έχει μόλις τέσσερα ματς ακόμη, αν πάρει όμως τα τρία που έχει στο γήπεδό της φτάνει στις 14 νίκες και αγγίζει την πρόκριση!

  • Το πρόγραμμα της Μονακό: Ολυμπιακός (23/3), Μπασκόνια (25/3), Άλμπα (8/4 εντός έδρας) Αρμάνι Μιλάνου (31/3, εκτός έδρας)

Πάμε και στις ομάδες που έχουν 9 νίκες. Είναι μακριά, αλλά όχι ακόμη εκτός μάχης. Ειδικά η Άλμπα που έχει να δώσει ακόμη εφτά αγώνες! Τρία εντός και τέσσερα εκτός έδρας. Αν παίξει όπως με τον Ολυμπιακό μπορεί να φτάσει στις 14 νίκες. Δύσκολο μεν, όχι ακατόρθωτο, ωστόσο, για την συμπαθέστατη γερμανική ομάδα.

  • Το πρόγραμμα της Άλμπα: Μπαρτσελόνα (22/3), Ερυθρός Αστέρας (25/3), Παναθηναϊκός (6/4, εντός έδρας) Μπασκόνια (18/3) Φενέρ (29/3), Εφές (1/4), Μονακό (8/4)

Πέντε νίκες (σε έξι ματς) αναζητά και η Φενέρ, που έχει 9-13 και φωνάζει για την ψήφο της Εφές που τάχθηκε υπέρ της μη κατακύρωσης των ρωσικών αποτελεσμάτων (κι έτσι η Φενέρ έχασε τρεις νίκες). Αν πάρει και τα τρία παιχνίδια στο γήπεδό της θα πρέπει να κάνει άλλες δυο νίκες στα υπόλοιπα τρία μακριά από την Κωνσταντινούπολη.

  • Το πρόγραμμα της Φενέρ: Μπάγερν (15/3) Άλμπα (29/3), Παναθηναϊκός (8/4, εντός έδρας), Μπασκόνια (22/3) Μπαρτσελόνα (25/3), Μακάμπι (13/4, εκτός έδρας)

Εννιά νίκες έχει και η Μπασκόνια αλλά σε 24 αγώνες, άρα της μένουν μόλις τέσσερα παιχνίδια. Ακόμη κι αν τα πάρει όλα, δεν προλαβαίνει το τρένο.


TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΜΟΝΑΚΟ ΑΛΜΠΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ