EUROLEAGUE

EuroLeague: Τα δεδομένα για τη 18η θέση στο πρωτάθλημα της σεζόν 2021/22

Στιγμιότυπο από την αναμέτρηση Ζενίτ - Παναθηναϊκός
Στιγμιότυπο από την αναμέτρηση Ζενίτ - Παναθηναϊκός EUROKINISSI

Βαλένθια και Βίρτους Μπολόνια ελπίζουν σε wild card για να συμμετάσχουν στη EuroLeague της σεζόν 2021/22, στην οποία μόνο μία θέση είναι ανοιχτή. Το SPORT 24 παρουσιάζει τα δεδομένα για την 18η ομάδα του πρωταθλήματος της επόμενης περιόδου.

Η αποτυχία της Βαλένθια να μπει στην οκτάδα της κανονικής περιόδου και να συμμετάσχει στα playoffs της EuroLeague 2020/21, έδωσε την ευκαιρία σε δύο ομάδες του EuroCup να προβιβαστούν στο πρωτάθλημα της επόμενης περιόδου. Η Μονακό επικράτησε με 2-0 της Γκραν Κανάρια, η Ούνικς Καζάν θριάμβευσε το βράδυ της Τετάρτης (14/4) στη Μπολόνια και με σκορ 2-1 προκρίθηκε στους τελικούς, μαζί προβιβάστηκαν στη μεγάλη διοργάνωση της Ευρώπης.

Πλέον γνωρίζουμε τις 16 από τις 18 ομάδες που θα συμμετάσχουν στη EuroLeague της σεζόν 2021/22. Αναντολού Εφές, Αρμάνι Μιλάνο, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μπαρτσελόνα, Φενέρμπαχτσε, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Ρεάλ, Μπασκόνια, Ζάλγκιρις Κάουνας είναι οι 11 που έχουν εγγυημένα συμβόλαια, η Άλμπα Βερολίνου έχει διετή wild card (2021/22 και 2022/23), η Μπάγερν Μονάχου και η Βιλερμπάν βρίσκονται σε διαδικασία απόκτησης εγγυημένων συμβολαίων (οι μέτοχοι έχουν συμφωνήσει), η Μονακό και η Ούνικς θα παίξουν χάρη στην επιτυχία τους στο EuroCup και από εκεί και πέρα μένουν δύο wild cards που θα δοθούν με διαφορετικό τρόπο.

Η 17η θέση θα πάει στην πρωταθλήτρια της ABA Liga και η 18η μοιάζει ανοιχτή για τον οργανισμό που η EuroLeague θα θεωρήσει ικανότερο, πιο έτοιμο, πιο φιλόδοξο για να μπει στη διοργάνωση. Δεν υπάρχει commitment από την πλευρά του Ζόρντι Μπερτομέου για χορήγηση σε ομάδα της VTB League, αν και για καιρό επικρατούσε αυτή η άποψη, όμως μια δήλωσή του πριν από λίγες ημέρες στη Μπολόνια μάλλον ξεκαθάρισε σε μεγάλο ποσοστό το τοπίο και την κατάσταση. "Αυτή τη στιγμή, ο δρόμος για την είσοδο στη EuroLeague για ομάδες από τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Τουρκία περνάει μέσα από το EuroCup" είπε ο Μπερτομέου κι αν προσέξετε, σε αυτή την πρόταση δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη χώρα. Η Ρωσία.

Με απλά λόγια, Βαλένθια, Βίρτους Μπολόνια και οποιαδήποτε ομάδα που ελπίζει αλλά βρίσκεται στις προαναφερθείσες χώρες, δεν έχει πιθανότητες να βρίσκεται στη διοργάνωση της επόμενης σεζόν. Με την τωρινή κατάσταση, με τα υπάρχοντα δεδομένα, με όσα νωρίζουμε αυτή τη στιγμή.

Η Ζενίτ έκανε μια εξαιρετική πορεία στην κανονική περίοδο, την έκλεισε με ρεκόρ 20-14, είχε σταθερότητα και ισορροπία ως οργανισμός, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Τσάβι Πασκουάλ για νέο πολυετές συμβόλαιο που θα κρατήσει μαζί τις δύο πλευρές. Οι μεταγραφές του περασμένου καλοκαιριού (Κέβιν Πάνγκρος, Όστιν Χόλινς, Μπίλι Μπάρον, Άλεξ Πόιθρες, Αρτούρας Γκουντάιτις) ήταν κινήσεις ουσίας και εντυπωσιασμού μαζί και στην Αγία Πετρούπολη υπάρχει ένας κορμός που δείχνει σταθερότητα, όραμα και πλάνο για το μέλλον σε αντίθεση με όσα είδαμε, για παράδειγμα, από τη Χίμκι.

Στόχος του Ζόρντι Μπερτομέου είναι να υπάρχουν 16 έως 18 ομάδες με εγγυημένα πολυετή συμβόλαια και μετοχές της EuroLeague πριν από την έναρξη της σεζόν 2023/24, κάτι που θα επιτευχθεί μέσα από αξιολόγηση που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Photo credits: Eurokinissi

TAGS EUROLEAGUE EUROCUP ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ