Ο νέος CEO της EuroLeague, Τσους Μπουένο, στο SPORT24: Τι είπε για το επόμενο φορμάτ, το Final Four, την κατάσταση με τις ομάδες του Ισραήλ και την Dubai BC

Ο νέος CEO της EuroLeague, Τσους Μπουένο, φιλοξενήθηκε στο studio του SPORT24 και απάντησε στα ερωτήματα που απασχολούν το ελληνικό κοινό και όχι μόνο.
Ο Τσους Μπουένο είναι ο νέος CEO της EuroLeague και για πρώτη φορά από αυτόν το ρόλο θα παρακολουθήσει το ντέρμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό AKTOR.
Λίγο πριν βρεθεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ο Μπουένο φιλοξενήθηκε στο studio του SPORT24, όπου απάντησε στα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν το ελληνικό κοινό για τη διοργάνωση και όχι μόνο.
Το Final Four, ο ΠΑΟΚ, αλλά και το επόμενο φορμάτ, είναι μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν.
Αναλυτικά η συνέντευξή του:
“Η προτεραιότητά μου ξεκινά από τρία πράγματα. Όπως είπα στο διοικητικό συμβούλιο την περασμένη Τρίτη και εγκρίθηκε, το πιο σημαντικό είναι η αξία του “προϊόντος”, τόσο σε επίπεδο ομάδων όσο και σε επίπεδο λίγκας. Ένα από τα θέματα που ήθελα να τους παρουσιάσω ήταν το γιατί έχουμε αυτές τις προσωρινές άδειες και δεν προχωράμε σε μόνιμες άδειες. Πήρα το πράσινο φως για την απόφαση να προχωρήσουμε από τις άδειες franchise περιορισμένης διάρκειας σε μόνιμα franchises.
Αυτό θα είναι καλύτερο για τις ομάδες, γιατί θα αποκτήσουν μακροπρόθεσμη αξία και θα είναι πιο εύκολο να γίνουν επενδύσεις. Παράλληλα, θα αυξηθεί και η αξία της ίδιας της λίγκας και θα μπορέσουμε να αναζητήσουμε και άλλες επενδύσεις, καθώς και στρατηγικούς εταίρους. Πέρα από αυτή τη δεκαετή άδεια, θα είναι πιο εύκολο να τους προσελκύσουμε αν υπάρχουν μόνιμες άδειες.
Αυτό είναι ένα από τα πράγματα στα οποία προχωράμε. Το σχέδιο είναι στη συνέχεια να επεκταθούμε και να εξερευνήσουμε άλλες πιθανές ομάδες, όπου πιστεύουμε ότι έχει νόημα να δημιουργηθούν περισσότερα franchises.
Πρόκειται ουσιαστικά για τη διαχείριση και την ανάπτυξη της αξίας του περιουσιακού στοιχείου, τόσο των ομάδων όσο και της λίγκας. Φυσικά, όταν αυξάνεται αυτή η αξία, τότε μπορείς να αναζητήσεις επενδύσεις από τρίτους.
Η αποτίμηση γίνεται υψηλότερη, οπότε μπορείς να αντλήσεις κεφάλαια. Αυτό φέρνει επιχειρηματική δραστηριότητα στην εταιρεία και χρήματα στην επιχείρηση. Το δεύτερο είναι το καθαρά επιχειρηματικό κομμάτι, δηλαδή η οργανική ανάπτυξη της εταιρείας.
Είμαι μόλις τρεις εβδομάδες στη θέση, αλλά έχω ήδη διαπιστώσει ότι υπάρχουν ορισμένοι τομείς όπως το ψηφιακό κομμάτι και η άμεση σχέση με τον καταναλωτή που πρέπει να εξερευνήσουμε περισσότερο.
Αυτή η λίγκα είναι μια εκπληκτική διοργάνωση, με τις καλύτερες ομάδες, τις καλύτερες πόλεις του μπάσκετ και μια τεράστια βάση φιλάθλων. Στόχος είναι ουσιαστικά να αναδομήσουμε την EuroLeague ώστε να είναι έτοιμη για το μέλλον.
Και το τρίτο είναι η διαχείριση του οικοσυστήματος. Όπως γνωρίζετε, το οικοσύστημα του μπάσκετ και η πιθανή συνεργασία με το NBA είναι μια ευκαιρία μέσα από την οποία μπορούμε να αναπτυχθούμε όλοι, δημιουργώντας περισσότερες ευκαιρίες και όχι λειτουργώντας ο ένας απέναντι στον άλλον.
Γι’ αυτό θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο οικοσύστημα για όλους και να το αξιοποιήσουμε στο μέγιστο, ώστε να μεγιστοποιηθούν οι ευκαιρίες για όλους.”
Για τη σχέση του με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό: “Είναι καλή. Συνάντησα και τους δύο οργανισμούς, τον έναν χθες και τον άλλον σήμερα το πρωί. Περάσαμε ώρα συζητώντας τις προκλήσεις, το μέλλον. Ένιωσα σπουδαία και με τους δύο. Νομίζω ότι είμαστε στην ίδια σελίδα αναφορικά με το πλάνο και τις ιδέες, οπότε ένιωσα πολύ άνετα. Ανταγωνίζονται στο παρκέ, αλλά εκτός όλοι πρέπει να είναι ενωμένοι για το μέλλον της Ευρωλίγκας. Ένιωσα πολύ άνετα και με τους δύο”.
Για τη Ρεάλ, τη Φενέρμπαχτσε και τη Βιλερμπάν, που δεν έχουν υπογράψει συμβόλαιο: “Μιλήσαμε μαζί τους και οι τρεις καταλαβαίνουν ότι πρέπει να ξέρουμε σύντομα. Πρέπει να σχεδιάσουμε τη νέα σεζόν. Τις θέλω και τις τρεις μέσα, είμαι αισιόδοξος. Ελπίζω να έχω θετικά νέα σύντομα. Καταλαβαίνω ότι θέλουν να εξερευνήσουν. Είπαμε ότι θέλουμε να απαντήσουν στις επόμενες 3-4 εβδομάδες. Πρέπει να ξέρουμε. Τις θέλουμε το συντομότερο δυνατό. Αλλά είναι δουλειά μου ως CEO να έχω εναλλακτικές”.
Για το επόμενο φορμάτ: “Συλλέγουμε δεδομένα. Μερικές φορές παίρνεις αποφάσεις με βάση τις εμπειρίες σου. Το συζητήσαμε με τις ομάδες την προηγούμενη Τρίτη. Ήταν αρκετά νωρίς να πάρουμε την απόφαση. Ελπίζω στο τέλος του μήνα να κάνουμε ΔΣ που θα πάρουμε την απόφαση”.
Για τα πολλά παιχνίδια: “Θέλω να προστατεύσω τους παίκτες. Θέλεις να εξασφαλίσεις ότι είναι υγιείς. Μίλησα με τον γιατρό της Ευρωλίγκας για τους τραυματισμούς. Τα δεδομένα μας λένε ότι είναι 1% πάνω. Οπότε στο τέλος δεν τραυματίζονται περισσότερο. Δεν σημαίνει ότι δεν κουράζονται. Σκεφτόμαστε τα πάντα. Δεν ξέρω ποιο είναι το καλύτερο σενάριο. Ακόμα συλλέγω πληροφορίες. Υπάρχουν πολλές συζητήσεις, ακόμη δεν ξέρω. Σε επίπεδο λίγκας φυσικά νοιαζόμαστε για τους παίκτες. Νομίζω ότι είναι ακόμη νωρίς για αποφάσεις. Δεν έχω άποψη ακόμα”.
Για την τρέχουσα αξία της λίγκας: “Υπάρχουν πολλοί αριθμοί εκεί έξω και ο κόσμος δεν καταλαβαίνει ακριβώς. Η αξία πέρυσι ήταν 600.000.000. Η EuroLeague είναι super brand και θα το μεγιστοποιήσουμε. Έχουμε ήδη ανθρώπους που λένε θέλω να βάλω αυτά τα λεφτά. Δεν βγάζω νούμερα από το κεφάλι μου. Μερικές ομάδες βρίσκουν τα λεφτά μόνες τους. Όλοι μαζί μπορούμε να πάμε στο fund και να πούμε τα νούμερα. Είναι πολλά τα λεφτά που έρχονται στη EuroLeague”.
Για το αν θα ήθελε η EuroLeague να γίνει σαν το NBA: “Θα το λάτρευα, γιατί όχι. Γιατί όχι; Γιατί να μη μεγαλώσουμε περισσότερο;”.
Για τις σχέσεις με FIBA και NBA: “Έχω καλές σχέσεις με το NBA. Έχω καλές συζητήσεις με τη FIBA. Πρέπει όλοι μαζί να καθίσουμε και να τα βρούμε. Θα είναι κρίσιμες συζητήσεις. Έχουμε εμπιστοσύνη και σχέσεις. Πρέπει να δουλέψουμε μέχρι να βρούμε μία λύση που θα μεγιστοποιήσει το μπασκετικό προϊόν στην Ευρώπη. Είμαι αισιόδοξος από τη φύση μου. Είμαι ακόμη αισιόδοξος. Το να είσαι αισιόδοξος είναι καλό πράγμα”.
Για το αν θα κινηθούν νομικά κατά του NBA: “Για μένα είναι εκτός από το τραπέζι, δεν θέλω να το σκέφτομαι. Το μπάσκετ στην Ευρώπη δεν είχε ποτέ 5 δις. Πρέπει να βρούμε πώς θα έχουμε καλές συζητήσεις. Πρέπει να βάλουμε τους οπαδούς στο κέντρο των πάντων”.
Για τις ομάδες με μη εγγυημένα συμβόλαια: “Για τη νέα σεζόν δεν θα αλλάξουμε τίποτα, έχουν υπογραφεί όλα. Όλοι έχουν συμβόλαια, δεν πρέπει να βιαστούμε. Όλοι έχουν συμβόλαιο για τη νέα σεζόν”.
Για το πόσες ελληνικές ομάδες θα αγωνίζονται στη EuroLeague του χρόνου: “Για τώρα δεν μπορώ να πω, δεν γνωρίζω καν το σύστημα διεξαγωγής της διοργάνωσης. Ξέρω ότι ο κόσμος είναι ενθουσιασμένος με τα πρότζεκτ και τις νέες ιδιοκτησίες επειδή είναι πολύ ισχυροί και μπορούν να βάλουν πολλά στο τραπέζι.
Πιστεύω ότι πρέπει να το παρακολουθούμε αυτό από πολύ κοντά. Η ομάδα της EuroLeague είναι εκεί, κοιτάζει την κατάσταση, ερευνά την κατάσταση, αλλά πιστεύω ότι είναι πολύ νωρίς για να πω “θα είναι δύο ή θα είναι τρεις-τέσσερις”.
Για εμένα είναι πολύ νωρίς για να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Γνωρίζω όμως ότι υπάρχουν μεγάλα πρότζεκτ, όπως ο ΠΑΟΚ, δεν το κρύβω αυτό. Είμαι χαρούμενος που υπάρχουν επενδυτές όπως στον ΠΑΟΚ που θέλουν να επενδύσουν στο μπάσκετ και να κάνουν πράγματα. Αλλά πρέπει να δούμε.
Αυτό συμβαίνει και με άλλους ιδιοκτήτες. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορούν να πάνε γρήγορα τα πράγματα, γιατί χρειάζεται χρόνος για να χτίσεις κάποια πράγματα και να είσαι εκεί.
Οπότε, είναι υπόθεση με την υπόθεση. Έχει να κάνει με τις αλλαγές. Έχει να κάνει με το σύστημα της διεξαγωγής της διοργάνωσης. Υπάρχουν ομάδες που για διαφορετικές περιπτώσεις δεν θα είναι του χρόνου στη διοργάνωση. Οπότε θα εξετάσουμε ποια ομάδα είναι η επόμενη στη λίστα και ίσως να είναι ελληνική.
Πρέπει να κερδίσουν το EuroCup, εξαρτάται από αυτούς”.
Για το εάν το πιο πιθανό σενάριο είναι να συμμετάσχει ο ΠΑΟΚ στο EuroCup του χρόνου και όχι στη EuroLeague: “Ναι, πρέπει να κατακτήσει πρώτα το EuroCup. Ζητωκραυγάστε για την ομάδα (αναφερόμενος στον κόσμο)”.
Για τα εισιτήρια του Final Four: “Θα είναι πολύ θορυβώδες. Έχουμε 1.000.000 λίστα αναμονής. Είναι καλός πονοκέφαλος. Όλοι ζητούν εισιτήρια. Δεν έχουμε γήπεδο με 2.000.000 θέσεις”.
Για το αν στο μέλλον θα έκαναν Final Four σε ποδοσφαιρικό γήπεδο: “Είχαμε συζητήσεις. Το πρόβλημα είναι ότι αν πας σε ένα τέτοιο γήπεδο να δεις μπάσκετ, δεν είναι η καλύτερη εμπειρία. Θα προτιμούσα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας που θα κάθεσαι στον πάγκο, ενώ είσαι στον καναπέ του σπιτιού σου”.
Για το αν μπορεί να είναι το καλύτερο Final Four όλων των εποχών: “Ναι νιώθουμε ότι θα μπορούσε να είναι το καλύτερο, λόγω του περιβάλλοντος, της πόλης. Έχουμε υποστήριξη από τις τοπικές αρχές, τον Δημήτρη (σ.σ. Γιαννακόπουλο). Είναι ευκαιρία να αναδείξουμε την Αθήνα. Είχαμε συζητήσεις για το πού θα μπορούσαμε να έχουμε fan zone. Θέλουμε όλοι να νιώσουν ξεχωριστά εδώ και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο Final Four όλων των εποχών”.
Για το αν θα ήθελε σειρές αντί για Final Four: “Δεν θα το απαντήσω αυτό. Το Final Four είναι το μεγαλύτερο μπασκετικό γεγονός στην Ευρώπη μακράν. Υπάρχει το δράμα του ενός παιχνιδιού. Οι πιθανότητες είναι τόσο ίσες. Έχω δει πάνω από 15 Final Four στη ζωή μου και δεν ήμουν ποτέ σίγουρος ποιος θα κερδίσει. Δεν έπεφτα ποτέ μέσα”.
Για τον ακριβή αριθμό των εισιτηρίων: “Δουλεύουμε σκληρά να πουλήσουμε όσα περισσότερα μπορούμε. Προσπαθούμε να μεγιστοποιήσουμε το γήπεδο. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε το νούμερο”.
Για τη Μονακό: “Είμαστε σε επαφή με τη Μονακό, όχι μόνο με τη διοίκηση και με τους παίκτες. Έχουμε μιλήσει πολλές φορές γι αυτό. Φαίνεται ότι θα υπάρχει νέα διοίκηση για το υπόλοιπο της σεζόν. Ελπίζω ότι η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί. Τώρα νιώθω ότι έχουμε ένα ξεκάθαρο πλάνο μέχρι το τέλος της σεζόν”.
Για τις ομάδες που δεν αγωνίζονται στην έδρα τους: “Δεν είναι εύκολο. Πρώτα απ’ όλα ο πόλεμος είναι πόλεμος και δεν είναι καλό νέο. Το καλό είναι ότι το ΔΣ τους υποστηρίζει με ό,τι μέτρα μπορεί. Είναι πάντα καλό να ακούς πόσες ομάδες δίνουν τα γήπεδά τους για να παίξουν. Στο τέλος της ημέρας έχουμε ένα θέμα και πρέπει να το λύσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Για τώρα θα δούμε τι θα συμβεί. Θα παίξουν εκεί μέχρι το τέλος της regular season, θα το εξετάσουμε σε περίπτωση που συμβεί κάτι. Η απόφαση είναι μέχρι το τέλος της σεζόν. Μετά για τα playoffs θα το εξετάσουμε και θα δούμε”.
Για το αν θα έχουν οπαδούς: “Για την ώρα αυτό που βλέπουμε είναι κεκλεισμένων των θυρών”.
Για τις ρωσικές ομάδες: “Έχουν αποβληθεί. Θα δούμε. Όταν όλα επιστρέψουν στο κανονικό, μπορούμε να το εξετάσουμε, αλλά δε βλέπω αλλαγές. Εξαρτάται από τον πόλεμο, είναι τόσα πολλά πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε”.
Για το αν θα άλλαζε ένα πράγμα στη διοργάνωση: “Το πιο σημαντικό νομίζω ότι είναι οι καινούργιες έδρες για όλες τις ομάδες. Αν πάμε στο Champions League στο ποδόσφαιρο παίρνουν λεφτά από τα εγχώρια και τα διεθνή δικαιώματα. Αν έχουμε καλά γήπεδα, τα λεφτά θα είναι πολύ μεγαλύτερα. Για να συμβεί αυτό χρειάζεσαι τις καλύτερες δυνατές έδρες”.
Για το καλεντάρι και αν μπορεί να βρεθεί καλύτερη λύση με FIBA και EuroLeague: “Θα λάτρευα να καθίσουμε και να το εξερευνήσουμε. Δεν υπάρχει Ευρωμπάσκετ αυτό το καλοκαίρι. Είμια ανοιχτός σε όλα και όλα είναι στο τραπέζι”.
Για τα παιδιά που φεύγουν για το NCAA: “Οι ομάδες δουλεύουν πολύ για να αναπτύξουν ταλέντα. Νομίζω ότι είναι κάτι που επηρεάζει την αγορά. Θα θέλαμε να κρατάμε το ταλέντο μας εδώ και θα θέλαμε να εξερευνήσουμε τρόπους με τις ομάδες. Πώς θα διατηρήσουμε το ταλέντο, εξηγώντας πως είναι ένας καλύτερος τρόπος για να γίνεις επαγγελματίας. Αυτό πρέπει να προσφέρουμε”.
Γιατί δεν έχουν επιτυχία οι MVP της EuroLeague στο NBA: “Υπάρχουν παίκτες που δεν προσαρμόζονται στην αμερικανική κουλτούρα. Κάποιοι προτιμούν τη EuroLeague. Θέλουμε οι παίκτες να μένουν στη EuroLeague. Πάντα λέω ότι είναι προσωπική απόφαση”.
Για την ευκαιρία να επιστρέψουν Ευρωπαίοι από το NBA στην EuroLeague: “Έχουμε πολύ ταλέντο. Δεν θέλεις να χάσεις την ποιότητα. Δεν θέλω μόνο να σκέφτομαι να φέρουμε τους Ευρωπαίους πίσω, που είναι καλό. Σκέφτομαι επίσης τους νέους παίκτες και την ευκαιρία που έχουν να παίξουν. Υπάρχουν πολλοί Αμερικανοί που ήρθαν και τους αρέσει να παίζουν εδώ”.
Για τους Έλληνες οπαδούς: “Νομίζω ότι αυτό που τους χαρακτηρίζει είναι το πάθος. Το πάθος είναι υπέροχο όταν δεν βλάπτει τους ανθρώπους. Το πάθος είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να ζουν. Νιώθω πολύ παρόμοιος με τους Έλληνες. Μοιάζουμε πολύ”.
Για το σάλαρι καπ και για το πώς βλέπει να ανταποκρίνονται οι ομάδες: “Είναι κάτι που θα κοιτάξουμε ξανά. Πρέπει πρώτα να κάνουμε τις σωστές ερωτήσεις για να εντοπίσουμε το πρόβλημα και μετά να βρούμε τη λύση. Ο λόγος που ο κόσμος βάζει σάλαρι καπ είναι για να προστατεύει την αγορά και τον κόσμο”.