EUROLEAGUE

EuroLeague: Υπογράφουν δεκαετή συμβόλαια με τη Euroleague Βιλερμπάν και Φενέρμπαχτσε, το 5+5 της Ρεάλ και ο στόχος των 18 franchise τη σεζόν 2027-28

EUROKINISSI

Στην εκπομπή BIG 4 by Betsson της Παρασκευής (8/5) έγινε εκτενής αναφορά στο μέλλον της EuroLeague. Η Βιλερμπάν και η Φενέρμπαχτσε, η μετάβαση στο μοντέλο των franchise και η τρομερή αύξηση στην αξία της λίγκας μέχρι το 2030.

Στην εκπομπή BIG 4 by Betsson της Παρασκευής (8/5) συζητήθηκε εκτενώς το μέλλον της EuroLeague, αλλά και των ομάδων, το μοντέλο των franchise και τρομερή αύξηση της αξίας της λίγκας μέχρι το 2030.

Αρχικά, η Βιλερμπάν και η Φενέρμπαχτσε θα υπογράψουν νέα 10ετή συμβόλαια, ενώ εκκρεμεί η συμφωνία της Ρεάλ με την Ευρωλίγκα. Όπως αναφέρθηκε οι Ισπανοί ζητούν συμβόλαιο 5+5 ετών, αντί του 10ετούς, κάτι που όμως δύσκολα θα γίνει δεκτό από τη διοργάνωση.

Όπως είπαν στην εκπομπή, μέχρι τον Ιούνιο που είναι και η καταληκτική ημερομηνία, αναμένεται να ολοκληρωθεί το ζήτημα.

Από κει και πέρα, η διοργάνωση ενημέρωσε ήδη τις ομάδες για το πλάνο μετάβασης σε μοντέλο franchise μέσα στους επόμενους 12-14 μήνες. Αυτό θα γίνει ώστε να αυξηθεί η εμπορική αξία των ομάδων αλλά και ίδιας της διοργάνωσης.

Όπως όλα δείχνουν τη σεζόν 2027-28 (σ.σ. τη σεζόν 2026-27 η διοργάνωση θα έχει την τρέχουσα μορφή της) η EuroLeague θα απαρτίζεται από 22 ή 24 ομάδες, από τις οποίες 18 θα είναι franchise που θα πλαισιώνονται από ομάδες που αγωνίζονται με wild cards.

Αυτό σημαίνει πως οι 13 ομάδες που έχουν 10ετή συμβόλαια θα μετατραπούν αυτόματα σε franchise μέχρι την έναρξη της σεζόν 2027-28, χωρίς την καταβολή κάποιου έξτρα ποσού.

Πέρα από τις ομάδες που έχουν ήδη 10ετή συμβόλαια, θα ξεκινήσει μία διαδικασία συναντήσεων της λίγκας με τις υπόλοιπες ομάδες που επιθυμούν να γίνουν franchise.

Οι πρώτες συζητήσεις θα γίνουν με ομάδες που είναι ήδη στη EuroLeague, όπως η Παρτίζαν, ο Ερυθρός Αστέρας, η Βαλένθια, η Παρί και η Χάποελ Τελ Αβίβ.

Το ποσό που θα κληθούν να καταβάλουν ώστε να λάβουν την άδεια και να μετατραπούν σε franchise θα κυμαίνεται στα 60 με 80 εκατ. ευρώ, όμως δεν θα καταβάλλεται σε μία δόση.

Οι ομάδες θα καλούνται να προκαταβάλουν ένα μεγάλο μέρος του ποσού, ενώ το υπόλοιπο θα εξοφλείται σε βάθος χρόνου

Η συνολική αξία της EuroLeague που σήμερα υπολογίζεται στο 1,5 δισ. ευρώ, με την έναρξη της εποχής των franchise θα αυξηθεί αυτομάτως στα 3 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχει η προοπτική να φτάσει ακόμη και τα 5 δισεκατομμύρια μέχρι το 2030.

Δείτε την εκπομπή BIG 4 byBetsson

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ