EUROLEAGUE

EuroLeague: Αυτή θα ήταν η κατάταξη με τους Ρώσους μέσα

EuroLeague: Αυτή θα ήταν η κατάταξη με τους Ρώσους μέσα
EUROKINISSI

Ο Γιάννης Φιλέρης υπολόγισε τα ρεκόρ των ομάδων της EuroLeague με τις ρωσικές ομάδες ξανά στη διοργάνωση και μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου και έβγαλε τη δική του βαθμολογία και τα δικά του πλέι-οφ. Δείτε ομοιότητες, διαφορές σε σχέση με ό,τι θα γίνει από δω και πέρα στην κορυφαία διοργάνωση.

Κανονική περίοδος ήταν και πάει για την EuroLeague που μπαίνει πλέον στο κυρίως πιάτο με τα playoffs των οκτώ κορυφαίων ομάδων, που από τη Μεγάλη Τρίτη θα ξεκινήσουν τη μάχη για την πρόκριση στο φετινό Final Four (19-21/5) του Βελιγραδίου. Η αποχώρηση των ρωσικών ομάδων, δέκα αγωνιστικές πριν από το τέλος, άλλαξε τις ισορροπίες. Ή μήπως όχι;

Καλό είναι να δούμε τι θα γινόταν αν συνέχιζαν τα τρία ρωσικά κλαμπ, ποιοι θα έχαναν τη θέση στην οκτάδα, πώς θα άλλαζε (αν άλλαζε) η κατάσταση. Βάζουμε κάτω τα αποτελέσματα των 15 ομάδων με Ούνικς, Ζενίτ και ΤΣΣΚΑ, προσθέτουμε νίκες και ήττες και κάνουμε πρόβλεψη με βάση το ρεκόρ κάθε ομάδας, αλλά και το φορμάρισμά της. Θα υπολογίσουμε επίσης τα ματς των τριών ρωσικών ομάδων, το πρόγραμμά τους και μια πιθανή κατάταξη τους.

Πρώτα η βαθμολογία, όπως ολοκληρώθηκε η κανονική περίοδος χωρίς τους Ρώσους:

  1. Μπαρτσελόνα 21-7
  2. Ολυμπιακός 19-9
  3. Μιλάνο 19-9
  4. Ρέαλ 18-10
  5. Μακάμπι 17-11
  6. Εφές 16-12
  7. Μονακό 15-13
  8. Μπάγερν 14-14
  9. Μπασκόνια 12-16
  10. Άλμπα 12-16
  11. Ερ.Αστέρας 12-16
  12. Φενέρ 10-18
  13. Παναθηναϊκός 9-19
  14. Βιλερμπάν 8-20
  15. Ζαλγκίρις 8-20

Από κάθε ομάδα αφαιρέθηκαν τα αποτελέσματα της κόντρα στις ρωσικές ομάδες. Στη βαθμολογία που ακολουθεί επαναφέρουμε αυτά τα αποτελέσματα, βάζουμε ξανά τις τρεις ομάδες που αποκλείστηκαν. Στην παρένθεση τα ματς που θα απέμεναν για κάθε ομάδα, μέχρι την συμπλήρωση 34 αγώνων. Έχει ενδιαφέρον:

  1. Μπαρτσελόνα 24-8 (2)
  2. Ρεάλ 22-11(1)
  3. Μιλάνο 21-11 (2)
  4. Ολυμπιακός 20-11 (3)
  5. Μακάμπι 19-13 (2)
  6. Μονακό 19-14 (1)
  7. Εφές 18-16
  8. ΤΣΣΚΑ Μόσχας 14-10 (10)
  9. Ζενίτ 14-9 (11)
  10. Μπάγερν 14-17 (3)
  11. Άλμπα 14-20
  12. Ερ.Αστέρας 14-19 (1)
  13. Ζενίτ 13-12 (9)
  14. Μπασκόνια 12-20 (2)
  15. Φενέρ 13-18 (3)
  16. Παναθηναϊκός 10-22 (2)
  17. Βιλερμπάν 9-23 (2)
  18. Ζαλγκίρις 8-24 (2)

Όπως βλέπουμε Εφές και Άλμπα σε αυτή την υποθετική βαθμολογία έχουν ολοκληρώσει τους αγώνες τους. Επίσης η Μπαρτσελόνα θα ήταν πιθανότατα και πάλι πρώτη. Ας δούμε, όμως, τι απέμενε για τις οκτώ ομάδες που προκρίθηκαν αλλά και στις ρωσικές, σε αυτή τη συνολική υπόθεση εργασίας που κάνουμε.

Η Μπαρτσελόνα θα είχε να παίξει δυο ματς εκτός έδρας (με Ζενίτ και ΤΣΣΚΑ). Θα της έφτανε μια νίκη για να τερματίσει πρώτη ή μια ήττα από την ΤΣΣΚΑ με λιγότερο από οκτώ πόντους για να ναι καλύτερη σε μια πιθανή ισβαθμία και με την προϋπόθεση βέβαια ότι οι Μοσχοβίτες θα έκαναν... δέκα στα δέκα. Πιθανός απολογισμός: 24-26 νίκες

Ο Ολυμπιακός θα έπαιρνε μια νίκη και δυο ήττες, θα έφτανε στο 20-11 και θα 'χε να δώσει τρία παιχνίδια στο σχεδόν απόρθητο φέτος ΣΕΦ. Εκεί που κέρδισε τους πάντες (πλην Ερυθρού Αστέρα, σε ματς όμως ιδιαίτερων συνθηκών) θα υποδεχόταν ΤΣΣΚΑ, Καζάν και Ζενίτ. Με 3/3 ο Ολυμπιακός θα πήγαινε στις 23 νίκες, θα βρισκόταν σίγουρα στην 4άδα, μπορεί τρίτος, μπορεί και δεύτερος, όπως έκανε άλλωστε. Ήταν ένα εφικτό τρία στα τρία από τους "ερυθρολεύκους"; Όπως εμφανίστηκαν φέτος, ιδιαίτερα στα μεγάλα ματς, ναι. Τα κρίσιμα παιχνίδια που έδωσε στο ΣΕΦ τελείωσαν όλα με νίκη της ομάδας του Μπαρτζώκα. Μαζί με την Μονακό και την Μακάμπι είχαν το καλύτερο ρεκόρ στα τελευταία δέκα ματς της διοργάνωσης (8-2). Πιθανός απολογισμός: 22-23 νίκες.

Η Ρεάλ θα είχε τέσσερις νίκες περισσότερες, όσες της αφαιρέθηκαν δηλαδή κόντρα στους Ρώσους. Θα 'χε όμως και δυο ματς λιγότερα από τον Ολυμπιακό (και το Μιλάνο), καθώς θα της έλειπε ο αγώνας με την ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα. Οι Μαδριλένοι έκαναν ένα πολύ κακό τελείωμα (2-8 στα τελευταία ματς) με πολλά προβλήματα μέσα και έξω από το γήπεδο. Οι 23 νίκες, πάντως, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα θα ήταν το ταβάνι της, ενδεχομένως να διεκδικούσε την τρίτη θέση. Πιθανός απολογισμός: 22-23 νίκες.

Η Αρμάνι θα 'χε δυο νίκες περισσότερες (22-11) και δυο ματς για να κλείσει τη χρονιά. Και οι δυο αγώνες στο Φόρουμ, όπου θα υποδεχόταν Καζάν και Ζενίτ, άρα πολλές πιθανότητες να μην κάνει ήττα. Πιθανός απολογισμός: 22-23 νίκες.

Η Μακάμπι όπως είπαμε έκανε ένα καταπληκτικό φίνις κερδίζοντας οκτώ από τα δέκα τελευταία παιχνίδια της και πέρασε στην 8άδα, καταλαμβάνοντας μάλιστα την 5η θέση, φτάνοντας στις 17 νίκες μια περισσότερη από την Εφές. Η ισραηλινή ομάδα ήταν από τις λίγες που γύρισαν τον διακόπτη, κάθε χρόνο υπάρχει μια τέτοια και αυτή ήταν φέτος η Μακάμπι. Λένε ότι ευνοήθηκε πάρα πολύ από την έξοδο των ρωσικών ομάδων. Δεν είναι έτσι ακριβώς. Στην "άλλη βαθμολογία", οι Ισραηλινοί θα είχαν 19-13 και δυο ματς να της απομένουν με Καζάν εκτός και Ζενίτ στο Τελ Αβίβ. Μπορεί να μην τερμάτιζε στην 5η θέση, όπως εξελίχθηκαν, όμως, τα πράγματα με 20-21 νίκες δύσκολα θα έμενε εκτός πλέι-οφ.

Αντίθετα η Εφές, που θα τερμάτιζε με 18-16 (είχε ένα 4-2 κόντρα στις ρωσικές ομάδες), θα περίμενε στο τέλος της ημέρας την τελική σούμα για να δει αν θα έμπαινε (ως 8η) στα πλέι-οφ. Κάποιοι, βέβαια, υποστηρίζουν ότι η ήττα στον Αστέρα ήρθε "επίτηδες" για την πρωταθλήτρια Ευρώπης, επειδή μόλις είχε πληροφορηθεί ότι είχε χάσει και η Ρεάλ Μαδρίτης, την οποία επιθυμούσε (;) για αντίπαλο στα πλέι-οφ. Μόνο, που δεν ήταν σίγουρο ότι θα παίξει με την Ρεάλ, αφού έπρεπε να περιμένει και το αποτέλεσμα της Μακάμπι, που νίκησε τη Φενέρ, τερμάτισε αυτή 5η και πήγε πάνω στη βασίλισσα. Έτσι κι αλλιώς, πάντως, όλη η σεζόν της Εφές φέτος ήταν γεμάτη σκαμπανεβάσματα. Και ένας απολογισμός 18-16 στο τέλος, με τις ρωσικές ομάδες μέσα, δεν θα ήταν έκπληξη.

Η εξαιρετική Μονακό θα πρόσθετε ένα 4-1 στον τελικό απολογισμό της. Θα έφτανε δηλαδή στις 19 νίκες με ένα ματς να της απομένει (με την ΤΣΣΚΑ εκτός). Με 19-14 οι Μονεγάσκοι πιθανότατα θα έμπαιναν στους οκτώ. Το να νικήσουν, πάντως, στη Μόσχα την ΤΣΣΚΑ θα τους ήταν πολύ δύσκολο, έστω κι αν ολοκλήρωσαν τη χρονιά με οκτώ νίκες σε 16 αγώνες.

Σίγουρα δεν θα προλάβαινε να μπει στην οκτάδα η Μπάγερν. Το 14-17 που θα' χε με τα ματς των ρωσικών ομάδων να προστίθενται στο ρεκόρ της δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο του 17-17, ακόμη κι αν οι Γερμανοί κέρδιζαν και τα τρία ματς που θα χρωστούσαν (με ΤΣΣΚΑ, Ζενίτ, Καζάν, όλα μέσα). Οι δεκαεφτά νίκες, όμως, δεν θα τους έδιναν το εισιτήριο των πλέι-οφ...

Τι θα έκαναν οι Ρώσοι

Οι ρωσικές ομάδες αποχώρησαν ενώ και οι τρεις βρίσκοταν σε τροχιά πρόκρισης. Περισσότερο η ΤΣΣΚΑ και η Ζενίτ, λιγότερο η Καζάν. Να δούμε πως έφυγαν και ποια ματς χρωστούσαν για να ολοκληρώσουν την κανονική περίοδο.

  • Η ΤΣΣΚΑ (14-10) είχε να δώσει δέκα παιχνίδια. Πέντε στη Μόσχα (με Ρεάλ, Μονακό, Ζαλγκίρις, Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια) και άλλα τόσα εκτός έδρας (με Ολυμπιακό, Μπάγερν, Φενέρ, Ερυθρό Αστέρα, Ζενίτ). Το 58% που είχε μέχρι την ώρα της αποχώρησης της αναδείκνυε μια προβληματική σεζόν, αν και η ομάδα του Ιτούδη είχε αρκετά προβλήματα τραυματισμών, τα οποία της στοίχισαν αρκετά. Είχε προλάβει, πάντως, να κάνει και διορθωτικές κινήσεις, για την τελική ευθεία. Με βάση το ρεκόρ της η ΤΣΣΚΑ θα έκανε 6 νίκες στα 10 παιχνίδια, με βάση το όνομά της, μπορούσε άλλες δυο. Να τερμάτιζε δηλαδή με 22-12 και να διεκδικούσε θέση στην τετράδα και αβαντάζ έδρας.
  • Η Ζενίτ (14-9) έφυγε ενώ χρωστούσε 11 ματς, ήταν σε σταθερή τροχιά, αν και εκείνη την εποχή που έφυγε, είχε αρχίσει να χάνει λάδια, μετρώντας 3 ήττες στους 5 τελευταίους της αγώνες. Ποια ματς είχε να παίξει η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ; Έξι στο γήπεδό της (Βιλερμπάν, Μπαρτσελόνα, Παναθηναϊκός, Καζάν, ΤΣΣΚΑ, Ζαλγκίρις) και πέντε έξω από την Αγία Πετρούπολη (με Ολυμπιακό, Μακάμπι, Φενέρ, Μπάγερν και Μιλάνο). Το ρεκόρ της υποδείκνυε 6-7 νίκες. Πάμε με την πρώτη επιλογή. Άρα θα έφτανε σε ένα τελικό απολογισμό 20 νικών.
  • Η Καζάν (13-12) έφυγε σχεδόν με 50% και λιγότερα ματς από τις άλλες δυο ομάδες της Ρωσίας, για τη λήξη της κανονικής περιόδου. Είχε να παίξει με Βιλερμπάν, Μακάμπι, Παναθηναϊκό, Φενέρ εντός έδρας και Μιλάνο, Μπασκόνια, Ζενίτ, Ολυμπιακό, Μπάγερν εκτός. Δύσκολα θα μπορούσε να κάνει πάνω από 5 νίκες. Ο τελικός απολογισμός της θα' ταν στο όριο των 17-18 νικών.

Με βάση όλα αυτά να και μια υποθετική βαθμολογία του Sport24.gr σε μια οκτάδα με τις ρωσικές ομάδες να συμμετέχουν κανονικά, μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου

  1. Μπαρτσελόνα 25-9
  2. Ολυμπιακός 23-11
  3. Μιλάνο 23-11
  4. ΤΣΣΚΑ 22-12
  5. Ρεάλ 22-12
  6. Μακάμπι 20-14
  7. Ζενίτ 20-14
  8. Μονακό 19-14

Ο Ολυμπιακός θα ήταν δεύτερος λόγω της διπλής νίκης επί της Αρμάνι στην κανονική περίοδο. Στην ισοβαθμία Ρεάλ-ΤΣΣΚΑ οι Ρώσοι θα κέρδιζαν με μεγαλύτερη των έξι πόντων διαφορά (71-65 η νίκη της Ρεάλ στη Μαδρίτη) και θα έπαιρναν το πλεονέκτημα έδρας. Στο Μακάμπι-Ζενίτ θα υπερίσχυαν οι Ισραηλινοί με μεγαλύτερη νίκη των δυο πόντων στο Τελ Αβίβ (είχαν χάσει 73-71 στην Αγία Πετρούπολη)

Θα έμεναν εκτός η Εφές (18-16), Καζάν (17-17) και Μπάγερν (17-17). Τα πλέι-οφ θα ήταν Μπαρτσελόνα-Μονακό, Ολυμπιακός-Ζενίτ, Μιλάνο-Μακάμπι και ΤΣΣΚΑ-Ρεάλ . Και να μην ήταν έτσι, όμως, μην τρελαίνεστε. Για όλα αυτά η φαντασία μου τα φταίει...

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ ΖΕΝΙΤ ΟΥΝΙΚΣ ΚΑΖΑΝ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ ΜΟΝΑΚΟ ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ