EUROCUP

EuroCup: Ο Προμηθέας στην πιο ανοιχτή διοργάνωση των τελευταίων ετών

SUPER CUP 2022 /   /  -  (KLODIAN LATO / EUROKINISSI)
SUPER CUP 2022 / / - (KLODIAN LATO / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η δεύτερη τη τάξει διοργάνωση της EuroLeague Basketball, το EuroCup, ξεκινά το βράδυ της Τρίτης 11 Οκτωβρίου με τον Προμηθέα να στοχεύει στην πρόκριση στην post season. Τα εισιτήρια για την EuroLeague του 2023/24, τα φαβορί και οι παίκτες που τραβούν τα βλέμματα.

Το βράδυ της Τρίτης 11 Οκτωβρίου, το EuroCup γίνεται η τελευταία χρονικά ευρωπαϊκή διοργάνωση που ξεκινά την δραστηριότητά της. Με τον Προμηθέα Πάτρας να αποτελεί γι ακόμη μια σεζόν τον μοναδικό εκπρόσωπο της χώρας στη διοργάνωση.

Η ομάδα του Μάκη Γιατρά ενισχύθηκε σημαντικά στη διάρκεια της offseason, επένδυσε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για να φέρει ξένους με πολύ καλό βιογραφικό, όπως ο Τζο Γιάνγκ, ενώ -εκτός των άλλων- διατήρησε ισχυρό τον ελληνικό κορμό του, με την απόκτηση του Βασίλη Μουράτου, του Δημήτρη Κακλαμανάκη και του Μιχάλη Τσαϊρέλη.

Το επίπεδο ανταγωνισμού παραμένει πολύ υψηλό, παρά τον προβιβασμό της Βίρτους Μπολόνια, της Παρτίζαν και της Βαλένθια στην EuroLeague. Θα μπορούσε μάλιστα να πει κανείς πως η απουσία των τριών φαβορί της περσινής σεζόν δημιουργεί ένα πιο μεγάλο μονοπάτι για τις ομάδες που θέλουν να φτάσουν μέχρι το τέλος του δρόμου και να κατακτήσουν το τρόπαιο.

Το διακύβευμα και η δεύτερη ευκαιρία

Η regular season αφορά σε δύο ομίλους των δέκα ομάδων, που παίζουν εντός κι εκτός έδρας. Οι οκτώ με την καλύτερη κατάταξη από κάθε όμιλο παίρνουν το εισιτήριο για την post season, η οποία περιλαμβάνει νοκ άουτ παιχνίδια μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης.

Το σταύρωμα των ομάδων είναι αντίστοιχο της θέσης που έχουν κατακτήσει στον όμιλό τους, με τον 1Α να αντιμετωπίζει αρχικά τον 8Β, τον 2Α τον 7Β κ.ο.κ.

Το μεγάλο διακύβευμα είναι η κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου, η οποία δίνει παράλληλα το εισιτήριο για την EuroLeague του 2023/24. Ακόμη κι ο ηττημένος του τελικού ελπίζει σε αντίστοιχο προβιβασμό πάντως, εφόσον η ομάδα που κατέκτησε πέρσι (2021/22 - Βίρτους Μπολόνια) το τρόπαιο ή αυτή που τη συνόδεψε (βλ. Παρτίζαν και Βαλένθια) δεν φτάσουν μέχρι την οκτάδα της EuroLeague. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, πως η όρεξη μπορεί να παραμείνει... ανοιχτή, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος στον τελικό της 3ης Μαΐου 2023.

Τα φαβορί και το νέο άνοιγμα στη Μ. Βρετανία

Εν τη απουσία των τριών μεγάλων πορτοφολιών της περσινής σεζόν δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσει κανείς ένα ακλόνητο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Η διοργάνωση μοιάζει να είναι πολύ ισορροπημένη, η απόσταση που χωρίζει τις ομάδες μοιάζει πολύ μικρή. Κάτι που συνεπάγεται υψηλό ανταγωνισμό, ανοιχτούς αγώνες και δυσκολία στην ξεκάθαρη αποσαφήνιση του φαβορί στα νοκ άουτ.

Η Γκραν Κανάρια, η Μπούντουτσνοστ, η Μπανταλόνα, η Τσεντεβίτα, η Βενέτσια και η Ουλμ μοιάζουν να κάνουν όνειρα για πρόκριση μέχρι τον τελικό, αλλά σίγουρα δεν είναι οι μόνες.

Παρεμπιπτόντως, το φετινό καλοκαίρι το EuroCup υποδέχθηκε ξανά στην αγκαλιά του μία ομάδα από τη Μεγάλη Βρετανία. Ο λόγος για τους Λόντον Λάιονς, οι οποίοι αποτελούν την πόρτα της EuroLeague Basketball για την αγορά της χώρας, η οποία πάντως στο πρόσφατο παρελθόν δεν έδειξε ιδιαίτερα κερδοφόρα για την πρώτη τη τάξει διοργάνωση.

Οι παίκτες που ξεχωρίζουν

Αν μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις παικτών που θα πατήσουν τα παρκέ του EuroCup, τότε αναμφισβήτητα θα επιλέγαμε τον Κώστα Κουφό ως το Νο1. Ο διεθνής σέντερ πήρε την απόφαση να επιστρέψει στην Ευρώπη για να παίξει στο Λονδίνο, μετά από μια διετία με λίγους αγώνες στο ενεργητικό του. Το new entry της διοργάνωσης δεν έμεινε όμως εκεί, αφού κατάφερε να πείσει ακόμη έναν παίκτη με προϋπηρεσία στο ΝΒΑ. Ο λόγος για τον Σαμ Ντέκερ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει μονιμοποιηθεί στην Ευρώπη, αγωνιζόμενος σε Ρωσία (Λοκομοτίβ Κουμπάν) και Τουρκία (Τουρκ Τέλεκομ, Μπαχτσεσεχίρ).

Από εκεί και πέρα, ο Τζο Γιανγκ του Προμηθέα είναι επίσης εκ των πλέον διασήμων (sic) παικτών της διοργάνωσης, όπως κι ο Τζέισον Γκρέιντζερ (Βενέτσια) με τον Άαρον Γουάιτ (Μπούντουτσνοστ) και τον Άαρον Χάρισον (Τσεντεβίτα).

Πέραν αυτών, υπάρχουν επίσης οι: Έντιν Άτιτς (Μπούντουτσνοστ), Γιόγκι Φέρελ και Τζος Άνταμς (Τσεντεβίτα), Ματέο Σπανιόλο (Τρέντο), Ζακ Όγκαστ και Αχμέτ Ντουβερίογλου (Μπούρσασπορ), Κένι Γκάμπριελ (Μπρέσια), Αξέλ Τουπάν (Παρί), Ισούφ Σάνον και Ντι Τζέι Στέφενς (Προμετέι), Μάικ Μπράμος (Βενέτσια) και Ζίγκα Σάμαρ (Αμβούργο).

Ειδική μνεία ωστόσο πρέπει να γίνει για τον Κάιλ Γκάι, τον 25χρονο γκαρντ της Μπανταλόνα, ο οποίος αποφάσισε να αφήσει στην άκρη το όνειρο του ΝΒΑ και να δοκιμαστεί στην Ευρώπη. Ο απόφοιτος του Βιρτζίνια έχτισε ένα σπουδαίο όνομα στο NCAA (ήταν ο MVP του Final Four του 2019), αλλά δεν είχε την καριέρα που προσδοκούσε στο ΝΒΑ. Η Liga Endesa τον υποδέχθηκε μετά βαΐων και κλάδων, γνωρίζοντας πως αποτελεί έναν εκ των κορυφαίων περιφερειακών εκτελεστών της Ισπανίας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Προμηθέα στη regular season:

  1. Τρέντο - Προμηθέας
  2. Προμηθέας - Γκραν Κανάρια
  3. Μπουντούτσνοστ - Προμηθέας
  4. Προμηθέας - Χάμπουργκ Τάουερς
  5. Σλασκ Βρότσλαβ - Προμηθέας
  6. Προμηθέας - Τουρκ Τέλεκομ
  7. Προμηθέας - Λόντον Λάιονς
  8. Παρί - Προμηθέας
  9. Προμηθέας - Χάποελ Τελ Αβίβ
  10. Προμηθέας - Τρέντο
  11. Γκραν Κανάρια - Προμηθέας
  12. Προμηθέας - Μπουντούτσνοστ
  13. Χάμπουργκ Τάουερς - Προμηθέας
  14. Προμηθέας - Σλακσ Βρότσλαβ
  15. Τουρκ Τέλεκομ - Προμηθέας
  16. Λόντον Λάιονς - Προμηθέας
  17. Προμηθέας - Παρί
  18. Χάποελ Τελ Αβίβ - Προμηθέας
TAGS EUROCUP ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ