EUROCUP ΓΥΝΑΙΚΩΝ

EuroCup γυναικών: Ο Ολυμπιακός βαδίζει στα χνάρια του Αθηναϊκού με στόχο την ευρωπαϊκή διάκριση

EURO CUP  2021-2022 /  -  (  / EUROKINISSI)
EURO CUP 2021-2022 / - ( / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός έκανε το επόμενο βήμα στο EuroCup γυναικών μετά από την νίκη επί της Αϊντίν και την υπερκάλυψη της διαφοράς από την ήττα στο ΣΕΦ και καλείται να γίνει η πρώτη ομάδα μετά από τον Αθηναϊκό και τη σεζόν 2010/11 που φτάνει τόσο μακριά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση στο μπάσκετ γυναικών.

Η γυναικεία ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού βρίσκεται στην επόμενη φάση του EuroCup γυναικών. Τι κι αν ηττήθηκε στο πρώτο ματς από την Αϊντίν στο ΣΕΦ με τέσσερις πόντους διαφορά, οι ερυθρόλευκες του Ζίμπαρτς ήταν ασταμάτητες στην Τουρκία και εξασφάλισαν την πρόκρισή τους στις οκτώ καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης εκεί όπου το απόγευμα της Τετάρτης (23/2, 18:00) θα βρουν μπροστά τους την γαλλική Μπουρζ στο πρώτο μεταξύ τους ματς.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο σύστημα διεξαγωγής καθώς υπό κανονικές συνθήκες ο Ολυμπιακός θα βρισκόταν στα προημιτελικά. Όμως δεν είναι ακριβώς έτσι στην προκειμένη περίπτωση. Οι ερυθρόλευκες βρίσκονται ένα στάδιο μακριά από την προημιτελική φάση καθώς αν περάσουν το εμπόδιο της Μπουρζ, τότε τέσσερις ομάδες από τους ομίλους της EuroLeague θα μπουν στα προημιτελικά του EuroCup (η 5η και 6η ομάδα κάθε ομίλου) και μαζί με τις τέσσερις της διοργάνωσης θα συνθέσουν τις ομάδες των προημιτελικών.

EuroCup γυναικών: Ο Ολυμπιακός βαδίζει στα χνάρια του Αθηναϊκού με στόχο την ευρωπαϊκή διάκριση
PHOTO CREDITS: FIBA

Πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία για το μπάσκετ γυναικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς τελευταία φορά που μία ελληνική ομάδα έφτασε μακριά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση ήταν ο Αθηναϊκός τη σεζόν 2010/11. Σε περίπτωση που ο Ολυμπιακός περάσει το εμπόδιο της Μπουρζ θα πλησιάσει την επιτυχία του Αθηναϊκού που το 2011 έφτασε ως τα ημιτελικά ενώ μία σεζόν νωρίτερα (2009/10) είχε κατακτήσει τον τίτλο στο EuroCup γυναικών.

Η Σταμολάμπρου σε αγώνα του Ολυμπιακού
Η Σταμολάμπρου σε αγώνα του Ολυμπιακού INTIME

Ήταν Απρίλιος του 2010 τότε που ο Αθηναϊκός του Νίκου Χαρδαλιά (που πολλοί γνωρίζουν ως πρώην Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων και νυν Υφυπουργό Εθνικής άμυνας), σήκωσε το τρόπαιο του EuroCup και έγινε η μοναδική ελληνική ομάδα που κατέκτησε την ευρωπαϊκή κορυφή στο μπάσκετ γυναικών. Έκτοτε δεν έχουν αλλάξει πολλά καθώς καμία άλλη ομάδα της χώρας μας δεν μπόρεσε να φτάσει τόσο ψηλά.

Στις αρχές του Απρίλη και με τον Τζώρτζη Δικαιουλάκο στον πάγκο νίκησε τη Ναντέζντα στη Ρωσία με 57-65, βάζοντας τις βάσεις για την κατάκτηση του EuroCup. Μία εβδομάδα αργότερα, στις 8 Απριλίου του 2010 γνώρισε την πιο γλυκιά ήττα στην ιστορία του. Έχασε εντός έδρας από την ρωσική ομάδα με 53-57, όμως η διαφορά που είχε εξασφαλίσει από το πρώτο ματς ήταν αρκετή για να την ανεβάσει στην κορυφή της Ευρώπης και να της χαρίσει το βαρύτιμο τρόπαιο της διοργάνωσης.

Ο Αθηναϊκός σηκώνει το τρόπαιο του EuroCup
Ο Αθηναϊκός σηκώνει το τρόπαιο του EuroCup EUROKINISSI

Ο Αθηναϊκός τότε είχε συγκεντρώσει τις καλύτερες ελληνίδες παίκτριες και με την προσθήκη ποιοτικών ξένων αθλητριών κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης μαζί και το triple crown (πρωτάθλημα, κύπελλο και ευρωπαϊκό). Το ρόστερ εκείνης της ονειρικής χρονιάς για την ομάδα του Βύρωνα συνέθεταν οι Τούλα Καλέντζου, Αφροδίτη Κοσμά, Ζωή Κεχαγιά, Πόλυ Σαρέγκου, Λολίτα Λύμουρα, Όλγα Χατζηνικολάου, Ρουθ Ράιλι, Νικόλ Σούλις, Βακίνα Βολονάκη, Γκιντάρε Πετρονάιτε, την Κατερίνα Χαλικιά, Ιρένα Βιζμπαριένε και Καντίς Ουίγκινς. Μία χρονιά μετά, έφτασε και πάλι ψηλά στην διοργάνωση με παίκτριες υψηλού επιπέδου, όμως δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί τον τίτλο της και ηττήθηκε στα ημιτελικά κατακτώντας εν τέλει την τρίτη θέση.

Έκτοτε καμία ελληνική ομάδα δεν κατάφερε να πλησιάσει το επίτευγμα εκείνο της ομάδας του Βύρωνα. Ο Αθηναϊκός κράταγε γερά τον τίτλο της πιο επιτυχημένης ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη μέχρι και σήμερα. Πλέον ο Αθηναϊκός δεν βρίσκεται στην Α1 κατηγορία όμως έχει αφήσει πίσω του όνομα και επιτυχίες που θα βαραίνουν τη φανέλα του μια ζωή. Ο Ολυμπιακός πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια στο μπάσκετ γυναικών με αρκετές επιτυχίες εντός συνόρων, όμως μία καλή πορεία στην Ευρώπη είναι κάτι που του λείπει και αυτό που φιλοδοξεί να κάνει τη σεζόν 2021/22.

Έχει ένα κράμα ποιοτικών Ελληνίδων αθλητριών μαζί με εξαιρετικές ξένες που μπορούν να καταφέρουν το κάτι παραπάνω στη διοργάνωση και στο τιμόνι έναν προπονητή πετυχημένο που ξέρει να συνθέσει μαζί όλα τα κομμάτια του παζλ. Τι κι αν η πρώτη αναμέτρηση με την Αϊντίν δεν κύλησε ιδανικά, οι ερυθρόλευκες συμμάζεψαν τη διαφορά στο τέλος του πρώτου αγώνα και πάτησαν γκάζι στο δεύτερο παίρνοντας στο τέλος αυτό που ήθελαν, την πρόκριση.

Με τις Τόλφρι, Σταμολάμπρου, Σταμάτη, Νικολοπούλου, Αλεξανδρή, Σπυριδοπούλου, Βίτολα, Σύρρα, Φουράκη, Δίελα, Βαμβακά, Παντελή, Χάμπλιν και Πλουφ, η ομάδα του Πειραιά καλείται να γυρίσει σελίδα στο ευρωπαϊκό γυναικείο μπάσκετ και να βάλει και πάλι τις ελληνικές ομάδες στον χάρτη μετά από τη σεζόν 2010/11.

TAGS EUROCUP ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ