Eurobasket 2025, Εθνική Ελλάδας: Ένα κακό βράδυ δεν μπορεί να σβήσει ούτε την σπίθα, ούτε το όνειρο

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει την ανωτερότητα της Τουρκίας στον ημιτελικό με την Ελλάδα, αλλά ξεκαθαρίζει πως ένα κακό παιχνίδι δεν μπορεί να αμαυρώσει την επιτυχημένη προσπάθεια της εθνικής στο Eurobasket 2025.
Η εθνική ομάδα χθες άφησε στο ξενοδοχείο της, όλα αυτά τα στοιχεία που την έφεραν στον ημιτελικό του Eurobasket 2025. Συμβαίνει. Σε λάθος παιχνίδι, αλλά συμβαίνει. Ο ημιτελικός ήταν σαν να μην παίχτηκε ποτέ για αυτούς. Η στεναχώρια τους για την ήττα θα περάσει. Αυτό που θα τους ενοχλεί για καιρό είναι πως δεν το έζησαν καν.
Σε καμία περίπτωση μία ήττα στον ημιτελικό δε μπορεί να μηδενίσει την προσπάθεια της συγκεκριμένης ομάδας. Εννοείται και η διαφορά στο σκορ ήταν τεράστια, αλλά ήταν και δίκαιη. Βρέθηκαν σε τραγική μέρα, τη λάθος βραδιά. Μπορεί να συμβεί. Αναφερόμαστε σε ανθρώπους και όχι σε ρομπότ.
Η Εθνική Ελλάδας βρίσκεται μετά από 16 χρόνια στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Και το χάλκινο μετάλλιο να μην πάρει, η πορεία της είναι άκρως επιτυχημένη. Όχι μόνο για το αποτέλεσμα, αλλά για όσα πρόσφερε αυτές τις 15 μέρες στον κόσμο. Για τον τρόπο που μας ένωσε και που μας συσπείρωσε.
Η Τουρκία κυριάρχησε σε κάθε επίπεδο
Η Τουρκία κατάφερε να πνίξει την Ελλάδα από το τζάμπολ της αναμέτρησης. Μπορεί με τη Λιθουανία το 7-0 να γύρισε γρήγορα, αλλά χθες η εξέλιξη ήταν διαφορετική. Η τουρκική ομάδα ήταν καθολικά ανώτερη και μπασκετικά και σωματικά και πνευματικά. Σε κάθε πτυχή του παιχνιδιού.
Στο αγωνιστικό σκέλος η άμυνα των παικτών του Αταμάν έκανε τα πάντα πιο εύκολα για αυτή. Οδήγησε σε πολλά και εύκολα λάθη τους διεθνείς μας, τα περισσότερα εκ των οποίων έστελναν τη μπάλα στα χέρια των Τούρκων που σκόραραν στον αιφνιδιασμό.
Η Εθνική Ελλάδας μπήκε μουδιασμένα και συνέχισε μουδιασμένα. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έπεφτε σε τοίχο και δυσκολευόταν να σκοράρει αφού τον μάρκαραν ακόμη και τρεις αντίπαλοι. Πίεσε και ορισμένες κατοχές ως όφειλε, αλλά δεν του βγήκαν κι έμεινε να απειλεί μόνο ο Ντόρσεϊ με μακρινά σουτ.
Σωματικά τι να πούμε. Περισσότερη αθλητικότητα, μεγαλύτερη ενέργεια, χρήση των χεριών σε εντυπωσιακό βαθμό με σκοπό να αλλοιώσουν τις δικές μας πάσες και γενικά σε έναν ημιτελικό Eurobasket υψηλή ένταση έβγαλε μόνο η μία ομάδα. Οι Ελληνες διεθνείς δε μπορούσαν να ακολουθήσουν σε καμία περίπτωση τον ρυθμό των αντιπάλων τους.
Στο πνευματικό κομμάτι, διέκρινα φόβο. Κυρίως όμως η απογοήτευση ήταν αυτή που κυριάρχησε πολύ γρήγορα. Από τη δεύτερη κιόλας περίοδο οι παίκτες του Σπανούλη φαίνονταν καταβεβλημένοι. Αυτό το αρνητικό συναίσθημα τρύπωσε στο μυαλό τους και προσπάθησαν με λάθος τρόπο να μπουν στο παιχνίδι.
Η παρουσία του Σλούκα ήταν η μοναδική εξαίρεση. Όσο κι αν πλησίαζε η συντριβή ο ίδιος έβγαζε μία άρνηση προσπαθώντας σε άμυνα και επίθεση. Ακόμη και το αντιαθλητικό φάουλ που έκανε ήταν μία αντίδραση που σε αγώνες που υπάρχει κατηφόρα, είναι θετικό σημάδι.
Η ηρεμία ήταν άγνωστη λέξη. Οι παίκτες στο παρκέ λειτουργούσαν κατά μόνας στις περισσότερες κατοχές. Όχι για να το παίξουν ήρωες, αλλά σίγουρα με το είδος του εγωισμού που απαγορεύεται σε τέτοιες στιγμές.
Τα λάθη της Ελλάδας ήρθαν από το υποδειγματικό hedge out των αντιπάλων
Ο Αταμάν στη μεγαλύτερη διάρκεια του Eurobasket 2025 έχει επιλέξει την άμυνα hedge out στα pick ‘n’ roll των αντιπάλων. Δηλαδή την ώρα που γίνεται η κίνηση στον παίκτη με τη μπάλα ο αμυντικός του σκρίνερ, κάνει δυναμική έξοδο για 1-2 δευτερόλεπτα και επιστρέφει πίσω.
Ο Σενγκούν είναι τρομερός σε αυτή την άμυνα. Ο Οσμανί την υποστηρίζει άνετα και οι Τούρκοι μας εξόντωσαν με αυτόν τον τρόπο. Ο εκάστοτε περιφερειακός της Ελλάδας που είχε τη μπάλα δε διάβαζε σωστά τη φάση με αποτέλεσμα να εγκλωβίζεται και να κάνει λάθος πάσα.
Όταν η μπάλα κατάφερνε να περάσει στον ψηλό που έπαιζε σωστά short roll για να βρίσκεται κοντά στον πασέρ, έπεφτε πάνω του ο Τούρκος που βρισκόταν χαμηλά στο καλάθι. Το έκανε μάλιστα με τόσο επιθετικό τρόπο που υπήρξαν κατοχές στις οποίες έπαιρνε κυριολεκτικά τη μπάλα μέσα από τα χέρια.
Η εθνική ομάδα δεν κατάφερε παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις να βρει λύση στη συγκεκριμένη άμυνα και όσο κυλούσε ο αγώνας γινόταν όλο και πιο δύσκολο για αυτή. Η Τουρκία βρήκε πολλά εύκολα καλάθια τα οποία φρόντισαν να της δώσουν αυτοπεποίθηση.
Το μειονέκτημα στη θέση 4
Ο Οσμανί τα τελευταία χρόνια αποτελεί το βασικό τεσσάρι της Αναντολού Εφές και αν τον διακρίνει ένα χαρακτηριστικό είναι η ικανότητα του να σουτάρει από μακριά. Ο Τούρκος φόργουορντ διέλυσε την ελληνική άμυνα ξεκινώντας με 11 πόντους στην πρώτη περίοδο. Βέβαια σούταρε μόνος του γιατί είτε η περιστροφή στην αδύνατη πλευρά θα είχε χαθεί, είτε δεν υπήρχε επικοινωνία μεταξύ των Ελλήνων παικτών στα σκριν με αποτέλεσμα να μένει ελεύθερος.
Η δική μας ομάδα χωλαίνει στη θέση 4. Κανείς δεν μπορεί να έχει παράπονο από την προσπάθεια που κάνει ο Ντίνος Μήτογλου. Ειδικά στην άμυνα που μαρκάρει μονίμως τα σέντερ των αντιπάλων των οποίων υπολείπεται σε δύναμη.
Στην επίθεση όμως δεν ανταποκρίνεται μέχρι τώρα στις απαιτήσεις. Ο Σπανούλης και οι συμπαίκτες του περίμεναν περισσότερα από αυτόν στα νοκ άουτ παιχνίδια. Πρόκειται για έμπειρο παίκτη. Και όταν ο έμπειρος δε βοηθάει στην επίθεση, το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο. Κόντρα στην Φινλανδία ο Μήτογλου έχει μία καλή ευκαιρία να γίνει παραγωγικός στην επίθεση της εθνικής μας με το σουτ μέσης και μακρινής απόστασης που διαθέτει.
ΥΓ: Προβληματικό το αμυντικό μας transition. Δεχόμαστε συχνά λέι απ μετά από καλάθι που σκοράρουμε.
ΥΓ 2: Υπάρχει ένα σημαντικό παιχνίδι μπροστά. Οι παίκτες οφείλουν να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους και να παρουσιαστούν πνευματικά έτοιμοι. Αν θα νικήσουν ή όχι την Φινλανδία είναι κάτι που δεν το γνωρίζει κανείς. Αλλά δεν πρέπει να παρουσιαστούν άδειοι.
Η αποστολή του SPORT24 ενδυναμώνεται με την βοήθεια της ΔΕΗ και μεταφέρει όλο το ρεπορτάζ γύρω από το μπασκετικό γεγονός του καλοκαιριού.