EUROBASKET 2022

Eurobasket 2022: Η ώρα των NBAers και των αντιπάλων της Εθνικής δίχως Ντόντσιτς

Eurobasket 2022: Η ώρα των NBAers και των αντιπάλων της Εθνικής δίχως Ντόντσιτς
FIBA

Αμέσως μετά τον Αντετοκούνμπο έκαναν θραύση ο Γιόκιτς, ο Μάρκανεν και ο Ντόντσιτς. Παρόλα αυτά ο Γιάννης Φιλέρης ασχολείται με τα σενάρια για τους επόμενους αντιπάλους της Εθνικής στο EuroBasket 2022, στα οποία δεν θα 'ναι το Ισραήλ και μάλλον η Σλοβενία!

Όλα καλά κι όλα ωραία, που τραγουδούσε κι ο Γιώργος Νταλάρας. Ο Γιάννης έβαλε 41 πόντους, η Εθνική πέτυχε την τέταρτη νίκη της και ο Δημήτρης Ιτούδης περιμένει την κυρία Βασιλική στην πτήση για το Βερολίνο. Εκεί θα πάμε την Παρασκευή και την Κυριακή θα παίξουμε με... ποιον; Καλή ερώτηση.

Όσο για τον αντίπαλο μας στους οκτώ, που θα προκύψει από τη μονομαχία του δεύτερου του ομίλου της Κολωνίας (Β) με τον τρίτο του γκρουπ από την Τιφλίδα (Α), θα πρέπει να περιμένουμε (κυρίως) το ματς Γαλλίας - Σλοβενίας. Θα σας τα κάνουμε πενηνταράκια, στο σημερινό review, που είναι λίγο διαφορετικό από τα προηγούμενα αλλά έχει ζουμί.

Με τα αστέρια του NBA να δίνουν ρεσιτάλ (εκτός του Γιάννη διέπρεψαν οι Ντόντσιτς και Γιόκιτς που είδαν τα στατιστικά του Αντετοκούνμπο και ζήλεψαν όσο να 'ναι), τη Λιθουανία να υποστηρίζει φανατικά τη Γαλλία (αν νικούσαν οι Βόσνιοι, οι λιετούβος θα χαιρετούσαν οριστικά) και τον Ντι Μποστ να βάζει όχι ένα αλλά... εννέα τρίποντα προκαλώντας σοκ στη Γεωργία του Ηλία Ζούρου, τα είδαμε όλα!

Πάμε, λοιπόν, στα ωραία σενάρια, που σας αρέσουν (και μένα πιο πολύ).

Η ελληνική ομάδα είναι σίγουρα πρώτη στον όμιλό της με 4-0, παραμένει αήττητη, όπως και η Σερβία στον Δ' όμιλο της Πράγας. Ξέρει, λοιπόν, από τώρα ότι μετά το (αδιάφορο) τελευταίο παιχνίδι της πρώτης φάσης, την Πέμπτη (8/9, LIVE από το SPORT24) εναντίον της Εσθονίας, η Εθνική θα παίξει στην Mercedes Benz Arena του Βερολίνου την Κυριακή. Μεσημέρι, απόγευμα, βράδυ δεν το γνωρίζουμε ακόμη, αφού το πρόγραμμα -όπως είναι γνωστό- το ορίζουν οι τηλεοράσεις.

Αντίπαλος μας στους 16 θα είναι η 4η ομάδα του ομίλου της Πράγας, όπου όλα παραμένουν ανοιχτά. Η ομάδα του Πέσιτς επικράτησε και του Ισραήλ με τον Γιόκιτς να είναι αλάνθαστος στο πρώτο ημίχρονο, όταν έβαλε 20 πόντους χωρίς να χάσει σουτ. Όποτε χαλάρωναν οι Σέρβοι, οι Ισραηλινοί πλησίαζαν, αλλά οι γείτονες είχαν το νου τους να κρατήσουν τα μπόσικα και να ανοίξουν ξανά τη διαφορά.

Λίγο νωρίτερα στο γκρουπ της Πράγας, η Πολωνία έκανε ανατροπή 15 πόντων για να κερδίσει την Ολλανδία, που είχε σε έκσταση τον άλλοτε παίκτη του Ρεθύμνου, Σαρλόν Κλουφ (26 πόντοι). Ο ΣοκολόBσκι με 24 ήταν ο ηγέτης της πολωνικής ομάδας, που έφτασε στο 3-1, προκρίθηκε στους "16", αλλά δεν ξέρει ακόμη σε ποια θέση θα τερματίσει.

Ακολούθησε το κρεσέντο του Λάουρι Μάρκανεν. Όλο το γήπεδο φώναζε "Λάουρι" κι ο βασιλιάς του βορρά, όπως τον έχει ονομάσει η FIBA, δεν απογοήτευσε τους συμπατριώτες του. Τελείωσε το ματς με 34 πόντους, είχε 6/11 δ, 3/9τρ και 13/14β, πήρε και 10 ριμπάουντ και δικαιολόγησε απόλυτα την ωραία φωτοσύνθεση που του έχουν φτιάξει οι διοργανωτές.

Οι Τσέχοι, που είχαν τον Σατοράνσκι στη σύνθεση τους (έπαιξε 26 λεπτά, έβαλε 2π), δεν μπόρεσαν ξανά να απειλήσουν. Κάπως έτσι έμειναν στο 1-3, ενώ οι Φινλανδοί έφτασαν στο 2-2, όσο δηλαδή και το Ισραήλ μετά την ήττα από την Σερβία. Η Ολλανδία με 0-4 έχει ήδη αποκλειστεί.

Με Τσεχία ή Πολωνία (ή μήπως Φινλανδία);

Από τα ματς της τελευταία αγωνιστικής θα προκύψει ο αντίπαλος μας την Κυριακή. Παίζονται κατά σειρά την Πέμπτη το Φινλανδία-Ολλανδία, το Τσεχία-Ισραήλ και το Σερβία-Πολωνία. Με βάση τη λογική περιμένουμε νίκες της Φινλανδίας και της Σερβίας. Σε αυτό το σενάριο, τα πάντα (για τον αντίπαλο της Εθνικής) εξαρτώνται από το αποτέλεσμα του αγώνας Τσεχίας-Ισραήλ.

Αν νικήσει η Τσεχία, τερματίζει αυτή 4η και θα την περιμένουμε στο Βερολίνο, για μια ρεβάνς από τα ματς που μας πλήγωσαν την προηγούμενη τριετία. Αν νικήσει το Ισραήλ (και έχουν προηγηθεί τα αποτελέσματα που είπαμε), τότε έχουμε τριπλή ισοβαθμία (με ρεκόρ 3-2) για Ισραήλ, Φινλανδία και Πολωνία και θα μετρήσουν τα μεταξύ τους αποτελέσματα.

Το +30 της Φινλανδίας επί της Πολωνίας, παίζει καθοριστικό ρόλο και φέρνει τους Πολωνούς τέταρτους (2οι οι Φινλανδοί, 3οι οι Ισραηλινοί), άρα και στο δρόμο της Ελλάδας στη φάση των 16. Υπάρχει και η περίπτωση ισοβαθμίας μεταξύ Φινλανδίας και Ισραήλ (σε νίκες Πολωνίας, Φινλανδίας και Ισραήλ) που ευνοεί το Ισραήλ (έχει νικήσει 89-87) και στέλνει πάνω στην Ελλάδα την Φινλανδία.

UPDATE: Υπάρχει σενάριο και για Ισραήλ (λίγο απίθανο, αλλά... σενάριο: Να χάσει η Φινλανδία από την Ολλανδία, και η Τσεχία να κερδίσει μέχρι 5π το Ισραήλ. Σε αυτή την περίπτωση (τριπλή ισοβαθμία Φινλανδίας, Τσεχίας, Ισράηλ) θα παίξει ρόλο η διαφορά πόντων στα μεταξύ των τριών ομάδων παιχνίδια και μέχρι +5 πόντους οι Τσέχοι μένουν έξω (και περνούν σαν 4οι οι Ισραηλινοί)

Πρόβλεψη: Θα παίξουμε με την Τσεχία (συνήθως ό,τι λέω, γίνεται το αντίθετο)

Ο Ντόντσιτς δεν έδινε την μπάλα σε κανέναν

Και μετά; Τί γίνεται μετά. Η "διασταύρωση" λέει ότι κερδίζοντας την Τσεχία ή την Πολωνία (ή την Φινλανδία) η Ελλάδα παίζει με το νικητή του 2ου της Κολωνίας εναντίον του 3ου της Τιφλίδας. Πιθανότατα, δηλαδή, με τη δεύτερη ομάδα του ομίλου-φωτιά στην Κολωνία (αλλά ποτέ δεν ξέρεις).

Τι έγινε την Τρίτη στην αρένα της γερμανικής πόλης. Κατ' αρχή νίκησαν οι Γάλλοι τη Βοσνία, έχοντας την υποστήριξη και των... παικτών της Λιετούβα. Όπως είπε και Ρόκας Γιοκουμπάιτιτς "πρώτη φορά στη ζωή μου, ένιωσα τόσο Γάλλος". Οι Βόσνιοι κόντραραν στα ίσια και τη Γαλλία, αλλά ο Φουρνιέ, ο Γιαμπουσέλε και (ω ναι, ναι, ή ολαλά που θα έλεγα αν ήμουν... ο Ζαν Φιλερί) ο Ερτέλ (14π, 7ρ, 8 ασ) έκαναν τη δουλειά που έπρεπε.

Οι Λιθουανοί έκαναν τη δουλειά τους απέναντι στους Ούγγρους (απών ο Χάνγκα) με 21π του Βαλαντσιούνας, 19 του Σαμπόνις και άλλους 15 του Γκριγκόνις και ξέρουν ότι αν νικήσουν την Τετάρτη τη Βοσνία παίρνουν και το εισιτήριο για τους 16. Η Βοσνία, πάντως, θα πουλήσει ακριβά το τομάρι της, οπότε αναμένεται τιτανομαχία!

Αμέσως μετά ήρθε ο Ντόντσιτς που δεν έδινε την μπάλα από το δεξί στο αριστερό, έβαλε 36π και πήρε 10ρ, οδηγώντας την Σλοβενία στη νίκη που σήμαινε ταυτόχρονα και την πρώτη ήττα της Γερμανίας. Τόμπολα, διότι στην πρώτη θέση με 3-1 ισοβαθμούν πλέον Σλοβενία, Γερμανία και Γαλλία,.

Κάπως έτσι φτάνουμε στην τελευταία αγωνιστική, στην οποία θα παίξουν Γερμανία - Ουγγαρία και Γαλλία - Σλοβενία. Αν νικήσουν (όπως λογικά θα γίνει) οι Γερμανοί πάνε στο 4-1 και είναι πρώτοι σε περίπτωση νίκης των Γάλλων (στη 2η θέση οι μπλε) και δεύτεροι αν κερδίσουν οι Σλοβένοι. Θυμηθείτε, παίζουμε με τον δεύτερο. Η Σλοβενία πάντως είναι σχεδόν απίθανο να μας βρει στους "8".

Πρόβλεψη: Θα είναι η Γαλλία (θυμηθείτε, βγαίνει το αντίθετο)

Χαμός και στην Τιφλίδα

Με ποιον όμως θα παίξει ο δεύτερος του ομίλου της Κολωνίας. Ο όμιλος της Τιφλίδας μετά τη νίκη της Βουλγαρίας επί της Γεωργίας έγινε άνω-κάτω! Ο Ντι Μποστ έβαλε εννιά τρίποντα (στα 14) και τελείωσε το ματς με 33 πόντους (έδωσε και... 12 ασίστ ο γίγαντας) και πήρε τη δόξα του Σάσα Βεζένκοφ, ο οποίος είχε 28 πόντους και 14 ριμπάουντ.

Ούτε σε αυτό τον όμιλο έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Την ώρα άλλωστε Εργκίν Αταμάν καλούσε τους Τούρκους του Βερολίνου σε μαζικές αγορές εισιτηρίων της φάσης των "16" (στην γερμανική πρωτεύουσα ζουν 180.000 Τούρκοι), η Ισπανία ξαναγυρνούσε στις νίκες κόντρα στο Μαυροβούνιο. Αυτές είναι οι δύο ομάδες που, πιθανότατα, θα μοιραστούν τις πρώτες δύο θέσεις.

Κατά τ' άλλα, Μαυροβούνιο και Βέλγιο έχουν 2-2, Βουλγαρία και Γεωργία 1-3. Στην τελευταία αγωνιστική παίζουν Γεωργία-Μαυροβούνιο και Βουλγαρία-Βέλγιο. Υπάρχει σενάριο ακόμη και για τετραπλή ισοβαθμία (με νίκη της Γεωργίας και της Βουλγαρίας) που θα φέρει και τις τέσσερις ομάδες στο 2-3.

Σε αυτή την περίπτωση μετρούν τα αποτελέσματα των ομάδων μεταξύ τους και με βάση τις νίκες-ήττες περνάνε Μαυροβούνιο και Βουλγαρία (με 2-1) και μένουν έξω Γεωργία και Βέλγιο (με 1-2)! Η ομάδα του Ζούρου θα προκριθεί (ως 4η) αν νικήσει το Μαυροβούνιο και το Βέλγιο επικρατήσει της Βουλγαρίας.

Στον δικό μας όμιλο η Ιταλία πήρε μεγάλη νίκη στο τέλος κόντρα στην Κροατία καπαρώνοντας και την πρόκριση στην επόμενη φάση. Αποκλείστηκε οριστικά η Εσθονία, ενώ στους "16' προβάλλει ένα πιθανό Σερβία-Κροατία, εφόσον την Πέμπτη η Ουκρανία νικήσει τους Κροάτες.

Παρακολουθήστε την Game Night για τη νέα νίκη της Εθνικής και το 4/4 στον όμιλο

TAGS EUROBASKET 2022 EUROBASKET ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΛΟΥΚΑ ΝΤΟΝΤΣΙΤΣ ΝΙΚΟΛΑ ΓΙΟΚΙΤΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ