ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ

Εθνική Μπάσκετ Γυναικών: Ο απολογισμός της πορείας στο EuroBasket 2023 και το βήμα μπροστά που έγινε

Εθνική Μπάσκετ Γυναικών: Ο απολογισμός της πορείας στο EuroBasket 2023 και το βήμα μπροστά που έγινε
FIBA

Η Εθνική Γυναικών άγγιξε την 8αδα στο EuroBasket 2023, αλλά είδε το ταξίδι της να ολοκληρώνεται στην φάση των νοκ-άουτ με την νίκη από την Τσεχία. Το SPORT24 κάνει τον απολογισμό της και στέκεται στο βήμα παραπάνω που έγινε.

Η Εθνική Γυναικών πήγε ως αουτσάιντερ στο EuroBasket 2023 στο Τελ Αβίβ. Πολύς κόσμος δεν περίμενε να περάσει καν την φάση των ομίλων. Τελικά, βρέθηκε μερικές κατοχές μακριά από την πρόκριση στα προημιτελικά πριν αποκλειστεί από την Τσεχία στην φάση των νοκ-άουτ.

Η πρόκριση της Ελλάδας στο EuroBasket 2023 αποτελούσε από μόνη της επιτυχία, κάτι που παραδέχθηκε και ο Πέτρος Πρέκας κάνοντας τον πρώτο απολογισμό της πορείας της ομάδας. Η εικόνα της ήταν ενθαρρυντική.

Οι μνήμες από το παρελθόν και το βήμα μπροστά

Η 4η θέση του 2017 αποτελεί την μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία της Εθνικής Γυναικών και κάνει κάποιους να βγάζουν μελαγχολία κοιτώντας προς τα πίσω. Σε εκείνη την ομάδα όμως οι πρώτες σκόρερ ήταν η Μάλτση και η Καλτσίδου, που πλέον έχουν αποσυρθεί, αφήνοντας κενά που δεν καλύφθηκαν.

Σε εκείνη την ομάδα είχαν σημαντικό ρόλο η Νικολοπούλου, η Σπυριδοπούλου, η Λύμουρα (επίσης έχει αποσυρθεί) που δεν ήταν στο Τελ Αβίβ. Έπαιζε σχεδόν 22 λεπτά η Σωτηρίου, η οποία - στα 39 της πλέον μαζί με την συνομήλική της Σταμάτη - έχει άλλο ρόλο.

Σε εκείνη την ομάδα όμως χτίστηκε ο χαρακτήρας της Σπανού που τότε ήταν 24 χρονών. Σε εκείνη την ομάδα πήραν δειλά-δειλά χρόνο συμμετοχής οι τότε νεαρές Φασούλα, Χριστινάκη και Σταμολάμπρου, που πλέον είναι βασικά στελέχη της ομάδας.

Η μετάβαση στην νέα εποχή ήταν δύσκολη. Η Ελλάδα δεν προκρίθηκε καν στο EuroBasket 2019. Στο EuroBasket 2021 τερμάτισε στην 16η (τελευταία) θέση. Στο φετινό EuroBasket άγγιξε την είσοδο στην 8αδα. Τερμάτισε πιο ψηλά από ομάδες που πριν από την διοργάνωση είχαν μεγάλες βλέψεις και θεωρούνταν εκ των φαβορί, όπως οι συνδιοργανώτριες Σλοβενία (του Τζώρτζη Δικαιουλάκου) και το Ισραήλ, αλλά και την Ιταλία, από την οποία είχε γνωρίσει βαριά ήττα σε φιλικό παιχνίδι.

Η Ελλάδα πήγε με το κεφάλι χαμηλά στο Τελ Αβίβ. Θέλησε απλώς να παίξει το μπάσκετ και κέρδισε τον σεβασμό με τον τρόπο που προσπάθησε να εφαρμόσει την φιλοσοφία της. Το βήμα μπροστά έγινε. Και τώρα πρέπει να περάσει στο επόμενο επίπεδο.

Ο βασικός κορμός και οι παίκτριες που έρχονται

Με τις 39χρονες Σωτηρίου και Σταμάτη να ετοιμάζονται σιγά-σιγά να αποσυρθούν από την Εθνική, η Ελλάδα ξέρει ότι πλέον έχει έναν συγκεκριμένο κορμό στον οποίο πρέπει να συνεχίσει να στηρίζεται, περιμένοντας την άνοδο/βελτίωση των παικτριών που ακολουθούν.

Το δίδυμο της Σπανού (30 χρονών) με την Φασούλα (26 χρονών) κάτω από τα καλάθια αποτελεί εδώ και καιρό σημείο αναφοράς για την ομάδα και αυτό θα συνεχίσει να ισχύει. Η 28χρονη Σταμολάμπρου και οι 27χρονες Χριστινάκη και Παυλοπούλου συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα και τον πυρήνα αυτής της ομάδας. Πίσω τους, η 24χρονη Τσινέκε - που είχε πιο μεγάλο ρόλο στην φετινή διοργάνωση - ενώ πιθανότατα πιο ενεργό ρόλο θα αποκτήσει σταδιακά η 26χρονη Καρλάφτη (φέτος συμπλήρωσε την 12αδα) και οι Λιλιάννα Καρακασίδου (22 χρονών, 1.65 μέτρα) και Εύα Κουμαντσιώτου (19 χρονών, 1.88 μέτρα) που ήταν οι δύο τελευταίες που κόπηκαν από την αποστολή.

Στο EuroBasket βρέθηκε στην 12αδα και η 20χρονη Έλενα Μποσγανά, μία σύγχρονη φόργουορντ με ύψος 1.88 μέτρα, που φοιτά στο Κολέγιο του Στάνφορντ. Στο πλάνο της ΕΟΚ είναι να ενταχθούν σταδιακά στην ομάδα η 22χρονη Ιωάννα Κριμίλη (πόιντ γκαρντ, 1.75 μέτρα, αγωνίζεται στο Κολέγιο του Καλιφόρνια), η 21χρονη Ιωάννα Χατζηλεοντή (1.84 μέτρα, φόργουορντ, αγωνίζεται στο Οκλαχόμα Στέιτ) και η 20χρονη - κόρη του Λάζαρου Παπαδόπουλου - Δανάη Παπαδοπούλου (1.92 μέτρα, σέντερ, αγωνίζεται στο Κολέγιο του Κάνσας).

Η Εθνική Γυναικών έδειξε καλό πρόσωπο στο Τελ Αβίβ. Πρέπει να συνεχίσει ακόμα καλύτερα. Δεν θα είναι εύκολο. Η πορεία όμως από τα προκριματικά μέχρι και το EuroBasket 2023 έβαλαν τα πράγματα σε ένα σωστό πλαίσιο. Έγιναν κάποια βήματα μπροστά. Και είναι ευκαιρία να γίνουν κι άλλα στην συνέχεια.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ